Пређи на садржај

Пређи на садржај

Христова љубав нас покреће да волимо друге

Христова љубав нас покреће да волимо друге

Христова љубав нас покреће да волимо друге

„Пошто је [Исус] волео своје који су били у свету, показивао им је љубав до краја“ (ЈОВ. 13:1)

1, 2. (а) По чему је Исусова љубав према другима посебна? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

 ИСУС је показао шта значи заиста волети људе. У свему што је радио видела се његова љубав — у томе како се понашао, како је говорио, како је поучавао и у томе што је дао свој живот као откупну жртву. До самог краја свог живота на земљи показивао је љубав према другима, а посебно према својим ученицима.

2 Исус је својим изванредним примером у показивању љубави поставио висока мерила којих његови ученици треба да се држе. Његов пример нас такође покреће да показујемо сличну љубав према браћи и сестрама у скупштини, као и према свима другима. У овом чланку ћемо видети шта скупштинске старешине могу научити од Исуса о показивању љубави према онима који су починили грехе, па чак и тешке грехе. Видећемо и како Исусова љубав покреће праве хришћане да помажу својим суверницима, као и другима у време економских тешкоћа, природних катастрофа и болести.

3. Како се Исус опходио према Петру иако је он починио озбиљан преступ?

3 Исус је последње ноћи свог живота на земљи доживео да га се близак сарадник какав је био апостол Петар три пута одрекне (Мар. 14:66-72). Ипак, када се Петар покајао, што је Исус и прорекао, Исус му је опростио. Чак му је поверио велике одговорности (Лука 22:32; Дела 2:14; 8:14-17; 10:44, 45). Шта можемо научити на основу става који је Исус имао према онима који су починили озбиљан преступ?

Угледајмо се на Христа у опхођењу према преступницима

4. У којим ситуацијама је нарочито важно размишљати попут Христа?

4 Постоје многе ситуације у којима је неопходно размишљати попут Христа, али једна од најтежих је када неко у оквиру породице или скупштине почини неки грех. Нажалост, како се последњи дани Сатаниног света примичу свом крају, тако дух света узима све већи данак. Многи у овом свету су изгубили осећај за моралне вредности или им је једноставно свеједно како се човек понаша. Такав став може утицати и на младе и на старе и ослабити њихову решеност да се држе онога што је исправно. Неке особе у првом веку морале су да буду искључене из скупштине, а неке су биле укорене. Слично је и данас (1. Кор. 5:11-13; 1. Тим. 5:20). Па ипак, када старешине које решавају такве проблеме показују љубав попут Христа, то може дубоко утицати на преступника.

5. Како старешине по узору на Христа треба да се поставе према преступницима?

5 Попут Исуса, старешине се увек морају држати Јеховиних праведних мерила. Док то чине, они одражавају Јеховину благост, доброту и љубав. Када се неко заиста каје, када је „сломљеног срца“ и „скрханог духа“ због свог греха, старешинама вероватно неће бити тешко да ’исправљају таквог човека у духу благости‘ (Пс. 34:18; Гал. 6:1). Али шта ако је преступник дрзак или скоро уопште не показује грижу савести?

6. Како старешине не треба да се поставе према преступницима и зашто?

6 Када преступник одбацује библијске савете или покушава да пребаци кривицу на неког другог, можда су старешине и други љути због тога. Знајући какву је штету та особа већ причинила, могу доћи у искушење да изнесу лично мишљење о њеним поступцима и ставовима. Међутим, гнев не доноси ништа добро и није одлика ’Христовог ума‘ (1. Кор. 2:16; прочитати Јакова 1:19, 20). Исус је некима отворено скренуо пажњу на погрешне ставове или поступке, али никада није рекао нешто злобно, нити с намером да неког повреди (1. Петр. 2:23). Напротив, својим речима и поступцима им је стављао до знања да се могу покајати и поново стећи Јеховину наклоност. Заправо, један од главних разлога зашто је Исус дошао на свет био је „да спасе грешнике“ (1. Тим. 1:15).

7, 8. Чиме старешине треба да се воде приликом решавања правних случајева?

7 Како Исусов пример треба да утиче на наш став према онима чијим се понашањем старешине морају позабавити? Немојмо заборавити да библијске смернице за покретање правног поступка у скупштини штите чланове скупштине и могу подстаћи преступника да се покаје (2. Кор. 2:6-8). Нажалост, неки се не кају и морају бити искључени, али охрабрујуће је знати да се велики број њих касније врати Јехови и његовом народу. Када старешине размишљају попут Христа, они заправо олакшавају особи да се покаје и на крају врати Јехови. Неки од тих преступника се касније вероватно неће сетити свих библијских савета које су им старешине пружиле, али ће сигурно памтити како су поштовале њихово достојанство и поступале с љубављу.

8 Зато старешине морају показивати „плод духа“, а нарочито љубав, чак и када то није лако (Гал. 5:22, 23). Никада не би смели пренагљено донети одлуку да неко буде искључен из скупштине. Морају показати да заиста желе да се преступници врате Јехови. Зато, када се грешник касније покаје, што је случај код многих, биће дубоко захвалан и Јехови и људима које је он дао на дар, а који су му олакшали повратак у скупштину (Еф. 4:8, 11, 12).

Показујмо љубав у времену краја

9. Наведи пример из ког се види како је Исус на конкретан начин показао љубав према својим ученицима.

9 Лука је забележио један изванредан пример Исусове љубави на делу. Исус је знао да ће римска војска у будућности опколити Јерусалим који је био осуђен на пропаст и тиме онемогућити људима да побегну из града. Зато је упозорио своје ученике: „Кад видите да је Јерусалим опколила војска и улогорила се око њега, тада знајте да се његово опустошење приближило.“ Шта је требало да ураде? Исус им је дао јасна и специфична упутства. „Тада они који буду у Јудеји нека беже у горе. Они који буду у граду нека га напусте, а они који буду у селима нека не улазе у град. Јер то су дани када ће се правда извршити, да се испуни све што је написано“ (Лука 21:20-22). Након што је римска војска опколила Јерусалим 66. године н. е. а затим се повукла, они који су били послушни управо су тако поступили.

10, 11. Како нам пример првих хришћана који су морали да беже из Јерусалима помаже да се припремимо за ’велику невољу‘?

10 Док су бежали из Јерусалима, хришћани су морали да покажу љубав једни према другима, управо онако како је Христ показао љубав према њима. Сигурно су међусобно делили оно што су имали. Међутим, Исусово пророчанство се није односило само на уништење тог древног града. Он је прорекао: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити“ (Мат. 24:17, 18, 21). Пре него што дође „велика невоља“, као и током ње, и ми ћемо се можда сусрести с тешкоћама и немаштином. Тај период ћемо лакше пребродити ако будемо размишљали попут Христа.

11 У то време мораћемо да следимо Исусов пример и да показујемо несебичну љубав. У вези с тим имамо Павлов савет: „Нека свако од нас угађа ближњем у ономе што је добро за изграђивање. Јер ни Христ није угађао себи... А Бог који даје истрајност и утеху нека вам омогући да у међусобном опхођењу размишљате попут Христа Исуса“ (Римљ. 15:2, 3, 5).

12. Какву љубав треба сада да развијамо и зашто?

12 Петар је лично осетио колико га Исус воли, па је зато и сам подстицао сувернике да развијају „нелицемерну братску љубав“ и да буду ’послушни истини‘. Хришћани треба да ’воле једни друге жарко од срца‘ (1. Петр. 1:22). Данас је више него икада раније потребно да развијамо особине које је имао Христ. Божји народ је под све већим притиском. Не би требало да се уздамо ни у један део овог света, што очигледно потврђују потреси у светском финансијском систему. (Прочитати 1. Јованову 2:15-17.) Уместо тога, како се све више приближава крај овог поретка, тако ми треба да будемо све ближи Јехови и једни другима, развијајући искрена пријатељства у скупштини. Павле је дао следећи савет: „Братском љубављу срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљ. 12:10). Петар је додатно нагласио ту мисао када је рекао: „Пре свега, жарко волите једни друге, јер љубав покрива мноштво греха“ (1. Петр. 4:8).

13-15. Како су нека браћа показала љубав након природних катастрофа?

13 Јеховини сведоци су широм света познати по искреној међусобној љубави. Узмимо за пример Сведоке који су пружали помоћ својој браћи након што су 2005. године олује и урагани опустошили огромна подручја на југу Сједињених Држава. Више од 20 000 Сведока је, подстакнуто Исусовим примером, дошло да помогне својим суверницима у угроженим подручјима, а многи од њих су ради тога оставили удобан дом и сигуран посао.

14 На једном подручју је морска вода продрла 80 километара у копно, ваљајући водену масу високу и до 10 метара. Када се вода повукла, трећина кућа и зграда које су јој се нашле на путу остала је потуно уништена. У помоћ су притекли Сведоци из неколико држава. Са собом су донели алат и потребан материјал, спремни да ураде све што треба. Две рођене сестре које су удовице спаковале су своје ствари у један камионет и прешле преко 3 000 километара да би помогле. Једна од њих је још увек на том подручју, где помаже локалном одбору за хуманитарну помоћ и служи као општи пионир.

15 У тој области је поново изграђено или реновирано више од 5 600 домова Сведока и других људи. Како је на тамошњу браћу и сестре утицала љубав која је показана на тако изванредан начин? Једна сестра којој је била уништена кућа преселила се у једну малу камп-приколицу која је прокишњавала и имала неисправан шпорет. Браћа су јој изградила скромну, али удобну кућу. Стојећи пред лепом новом кућом, плакала је колико је била захвална Јехови и браћи. У многим другим случајевима, објавитељи из погођених подручја су остали у свом привременом смештају чак и годину или више дана након што су им биле обновљене куће. Зашто? Зато што су своје нове домове уступили браћи која су дошла да помогну. Та браћа заиста размишљају попут Христа!

Угледајмо се на Христа у опхођењу према болеснима

16, 17. Како се можемо угледати на Христа у опхођењу према болеснима?

16 Ретко ко од нас је доживео неку велику природну катастрофу. Али сигурно се свако од нас суочава с неким здравственим проблемом, било да је реч о њему или о неком члану његове породице. Исусов став према болеснима треба да нам послужи као узор. Он се из љубави сажалио на њих. „Излечио је све болесне“ које му је народ доводио (Мат. 8:16; 14:14).

17 Данас хришћани немају моћ да лече попут Исуса, али су попут њега саосећајни према болеснима. По чему се то види? На пример, старешине показују да размишљају попут Христа тако што организују и надгледају пружање помоћи болесним члановима скупштине, чиме заправо примењују оно о чему се говори у Матеју 25:39, 40. * (Прочитати.)

18. Како су две сестре показале искрену љубав у једном случају и како је то свима користило?

18 Наравно, није неопходно да неко буде старешина да би чинио добро за друге. На пример, четрдесетчетворогодишња Шарлин је имала рак и лекари су јој рекли да јој је остало још десет дана живота. Две сестре из њене скупштине, Шерон и Николет, које су виделе колико јој је била потребна помоћ и колико је њеном мужу било тешко и стресно да брине око ње, понудиле су се да јој помогну у свему током тих последњих дана њеног живота. Тих неколико дана на крају је трајало шест недеља, али ове две сестре су до краја показивале своју љубав. „Тешко је када знаш да се неко неће опоравити“, каже Шерон. „Па ипак, Јехова нам је дао снагу. То искуство нас је приближило њему и једне другима.“ Шарлинин муж каже: „Никада нећу заборавити помоћ коју су нам пружиле ове две драге сестре. Њихови искрени мотиви и позитиван став олакшали су последње тренутке живота мојој Шарлин, а и мени је физички и емоционално било лакше да поднесем тај период. Вечно ћу им бити захвалан. Њихова самопожртвованост ми је ојачала веру у Јехову и љубав према свој браћи и сестрама.“

19, 20. (а) Којих пет Христових карактерних црта смо осмотрили? (б) Шта треба да радимо?

19 У ова три чланка је било речи о пет Исусових карактерних црта, као и о томе како ми можемо размишљати и поступати попут њега. Будимо ’благи и понизни у срцу‘ попут Исуса (Мат. 11:29). Трудимо се да будемо љубазни према другима, чак и када на површину испливају њихове слабости и несавршеност. Будимо храбри и слушајмо Јехову у свему што очекује од нас, чак и када се суочавамо с проблемима.

20 На крају, показујмо љубав према свој браћи, као што ју је и Христ показивао, „до краја“. По тој љубави се препознају прави Исусови следбеници (Јов. 13:1, 34, 35). Зато, „нека братска љубав и даље влада међу вама“ (Јевр. 13:1). Истрајмо у томе! Користимо свој живот да бисмо хвалили Јехову и помагали другима! Јехова ће благословити наш искрен труд.

[Фуснота]

^ Видети чланак „Немој само рећи: ’Утопљавајте се и добро се храните‘“, у Стражарској кули од 1. марта 1987.

Можеш ли објаснити?

• Како се старешине могу угледати на Христа у опхођењу према преступницима?

• Зашто је нарочито у овом времену краја важно да опонашамо Христа у показивању љубави?

• Како се можемо угледати на Христа у опхођењу према болеснима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Старешине желе да се особе које су починиле грех врате Јехови

[Слика на 18. страни]

Како су хришћани који су бежали из Јерусалима показали да размишљају попут Христа?

[Слика на 19. страни]

Јеховини сведоци су познати по томе да показују искрену љубав