Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Будите у миру са свим људима“

„Будите у миру са свим људима“

„Будите у миру са свим људима“

„Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (РИМЉ. 12:18)

1, 2. (а) На шта је Исус упозорио своје следбенике? (б) Где можемо наћи савете о томе како треба да реагујемо кад нам се људи супротстављају?

 ИСУС је упозорио своје следбенике да ће им се супротстављати сви народи света, а вече уочи своје смрти објаснио им је и зашто. Својим апостолима је рекао: „Кад бисте били део света, свет би вас волео јер бисте били његови. Али пошто нисте део света, него сам вас ја изабрао из света, зато вас свет мрзи“ (Јов. 15:19).

2 Апостол Павле је из личног искуства знао колико су те речи истините. У другом писму које је упутио свом младом сараднику Тимотеју, Павле је написао: „Ти си добро упознао моје учење, мој начин живота, мој животни циљ, моју веру, моју дуготрпљивост, моју љубав, моју истрајност, моја прогонства, моје патње.“ Затим је додао: „Сви који желе да живе одано Богу у јединству са Христом Исусом, биће прогоњени“ (2. Тим. 3:10-12). У 12. поглављу посланице Римљанима, Павле је својим суверницима дао мудре савете о томе како треба да реагују кад им се људи супротстављају. Његове речи могу помоћи и нама у овом времену краја.

’Чините добро‘

3, 4. Како се савет из Римљанима 12:17 може применити (а) у породици у којој нису сви Јеховини сведоци? (б) у контакту с другима?

3 Прочитати Римљанима 12:17. Павле каже да када наилазимо на непријатељски став, не треба да враћамо истом мером. Овај савет нарочито треба да уваже наша браћа и сестре који живе у породици у којој нису сви Јеховини сведоци. Наша браћа и сестре се труде да се одупру искушењу да на нељубазне речи или поступке свог брачног друга узврате на исти начин. Нећемо ништа постићи ако будемо ’враћали зло за зло‘. То само може погоршати ситуацију.

4 Павле препоручује бољи начин: „Чините оно што сви људи сматрају добрим.“ Једна жена у својој кући може спречити избијање свађе ако је истински добра према мужу који је управо рекао нешто ружно о њеним веровањима (Посл. 31:12). Карлос, који је сада члан бетелске породице, прича како је његова мајка успела да савлада велико противљење његовог оца тако што је била добра према њему и лепо се бринула о породици. „Увек нам је говорила да треба да поштујемо оца. Инсистирала је да идем с њим на боћање, мада ми се то није баш много свиђало. Али њему је то много значило.“ На крају је почео да проучава Библију и крстио се. Јеховини сведоци често руше предрасуде о себи тако што ’чине оно што сви људи сматрају добрим‘ помажући ближњима када избију природне катастрофе.

Смекшати противнике ’ужареним угљевљем‘

5, 6. (а) У ком смислу се ’ужарено угљевље‘ згрће на главу непријатеља? (б) Испричај неко искуство које показује како је примена савета из Римљанима 12:20 донела добре резултате.

5 Прочитати Римљанима 12:20. Бирајући речи које су забележене у овом стиху, Павле је несумњиво имао у мислима оно што пише у Пословицама 25:21, 22: „Ако је гладан онај ко те мрзи, нахрани га хлебом, и ако је жедан, дај му воде да пије. Јер тако згрћеш живо угљевље на његову главу, и Јехова ће те наградити.“ С обзиром на савете које је дао у 12. поглављу Римљанима, Павле сигурно није мислио да таквим угљевљем треба казнити или осрамотити неког противника. Изгледа да та пословица као и сличне речи у посланици Римљанима указују на један древни метод топљења руде. Чарлс Бриџиз, изучавалац из 19. века, рекао је: „Метали који су се тешко ковали нису се само стављали у ватру већ се на њих згртало и ужарено угљевље. Мало које срце је толико тврдо да неће смекшати под снагом стрпљиве, самопожртвоване, жарке љубави.“

6 Попут ’ужареног угљевља‘, добра дела могу смекшати срце противника и ублажити његов непријатељски став. Добра дела могу тако утицати на људе да они промене свој став према Јеховиним слугама и библијској поруци коју проповедају. Апостол Петар је написао: „Нека ваш живот међу људима из света буде узоран, да би они, видевши ваша добра дела, иако вас оптужују да зло чините, славили Бога у дан кад дође да испита каква су дела што се чине“ (1. Петр. 2:12).

„Будите у миру са свим људима“

7. Какав је мир Христ оставио својим ученицима и на шта то треба да нас подстакне?

7 Прочитати Римљанима 12:18. Током последње вечери коју је провео са својим апостолима, Исус им је рекао: „Мир вам остављам, мир свој дајем вам“ (Јов. 14:27). Мир који је Христ оставио својим ученицима је унутрашњи мир који имају зато што знају да их Јехова Бог и његов Син воле и признају. Тај унутрашњи мир треба да нас подстакне да живимо у миру с другима. Прави хришћани воле мир и труде се да буду миротворци (Мат. 5:9).

8. Како можемо бити миротворци у својој кући и у скупштини?

8 Један од начина да будемо миротворци у породичном кругу јесте да по могућности одмах решавамо проблеме уместо да дозволимо да се ситуација погорша (Посл. 15:18; Еф. 4:26). Исто важи и за хришћанску скупштину. Апостол Петар је рекао да ако неко тежи за миром треба да контролише свој језик (1. Петр. 3:10, 11). Јаков је такође дао јасан савет о томе како треба користити језик и да не треба бити љубоморан и свадљив, а затим је написао: „Мудрост одозго је најпре чиста, затим мирољубива, разумна, спремна да послуша, пуна милосрђа и добрих плодова, непристрана, нелицемерна. А плод праведности сеје се у миру и убраће га они који мир творе“ (Јак. 3:17, 18).

9. Шта треба да задржимо у мислима док се трудимо да будемо ’у миру са свима‘?

9 Оно што је Павле рекао у Римљанима 12:18 подразумева више од тога да будемо у миру само са члановима своје породице и скупштине. Он каже да треба да будемо „у миру са свим људима“. То значи с комшијама, колегама на послу, школским друговима и људима које срећемо у служби проповедања. Међутим, апостол ублажава овај савет кад каже: „Ако је могуће, колико од вас зависи.“ То значи да треба да чинимо све што је у разумној мери могуће како бисмо били ’у миру са свима‘, али не до те мере да кршимо Божја праведна мерила.

Освета је Јеховина

10, 11. Зашто треба да ’дамо места Божјем гневу‘?

10 Прочитати Римљанима 12:19. Морамо се ’обуздавати кад трпимо зло‘ и ’бити благи‘ чак и према онима који се буне што проповедамо, укључујући и оне који то отворено показују (2. Тим. 2:23-25). Павле је хришћанима дао савет да се не освећују, већ да ’дају места Божјем гневу‘. Ми као хришћани знамо да није на нама да се светимо. Псалмиста је написао: „Одбаци гнев и одагнај срџбу, не жести се, јер то само ка злу води“ (Пс. 37:8). А Соломон је рекао: „Не говори: ’Вратићу зло!‘ Уздај се у Јехову и он ће те спасти“ (Посл. 20:22).

11 Ако нам противници учине неко зло, мудро је да препустимо Јехови да их казни ако буде сматрао да то треба да учини и у време које он одреди. Павле је управо то имао на уму јер је рекао: „Писано [је]: ’Моја је освета, ја ћу узвратити, каже Јехова.‘“ (Упоредити с Поновљеним законима 32:35.) Било би дрско с наше стране ако бисмо покушали да се некоме осветимо јер бисмо тиме узели у своје руке оно на шта Јехова има искључиво право. Сем тога, показали бисмо да немамо веру у Јеховино обећање: „Ја ћу узвратити.“

12. Када и како ће Јехова излити свој гнев?

12 Павле је на почетку посланице Римљанима рекао: „Божји гнев се излива с неба на сваку безбожност и неправедност људи који неправедно потискују истину“ (Римљ. 1:18). Јехова ће излити свој гнев с неба посредством свог Сина у време „велике невоље“ (Откр. 7:14). То ће бити „доказ да Бог праведно суди“, као што је Павле објаснио у једној другој посланици када је рекао: „Јер је праведно да Бог узврати невољу онима који вама наносе невољу, а вама, који трпите невољу, да донесе олакшање, као и нама, кад се с неба појави Господ Исус са својим моћним анђелима у пламеној ватри и кад изврши освету над онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Сол. 1:5-8).

Надвладати зло добрим

13, 14. (а) Зашто нас не изненађује то што наилазимо на противљење? (б) Како можемо благосиљати оне који нас прогоне?

13 Прочитати Римљанима 12:14, 21. Пошто смо потпуно уверени да ће Јехова испунити своју намеру, сву своју снагу можемо слободно усмерити на дело које нам је поверено, то јест на проповедање ’добре вести о Божјем Краљевству‘ по целом свету (Мат. 24:14). Ми знамо да ће то изазвати гнев наших непријатеља јер нас је Исус упозорио: „Сви ће вас народи мрзети због мог имена“ (Мат. 24:9). Зато нисмо изненађени нити обесхрабрени када наилазимо на противљење. Апостол Петар је написао: „Вољени, не чудите се ватри што букти међу вама да вас искуша, као да вам се догађа нешто необично. Напротив, радујте се што имате удела у Христовим патњама“ (1. Петр. 4:12, 13).

14 Уместо да осећамо непријатељство према онима који нас прогоне, ми покушавамо да им помогнемо јер схватамо да неки од њих то раде из незнања (2. Кор. 4:4). Настојимо да примењујемо Павлов савет: „Благосиљајте оне који вас прогоне — благосиљајте, а не проклињите“ (Римљ. 12:14). Један од начина да благосиљамо противнике јесте да се молимо за њих. Исус је у Проповеди на гори рекао: „Волите своје непријатеље, чините добро онима који вас мрзе, благосиљајте оне који вас проклињу, молите се за оне који вас вређају“ (Лука 6:27, 28). Апостол Павле је из личног искуства знао да неки прогонилац може постати веран Исусов ученик и реван Јеховин слуга (Гал. 1:13-16, 23). У једној другој посланици Павле је рекао: „Кад нас вређају, благосиљамо. Кад нас прогоне, стрпљиво подносимо. Кад нас клевећу, одговарамо љубазно“ (1. Кор. 4:12, 13).

15. Који је најбољи начин да надвладамо зло добрим?

15 Прави хришћани зато примењују савет који се налази у последњем стиху 12. поглавља посланице Римљанима: „Не дај да те зло надвлада, него надвладавај зло добрим.“ Извор зла је Сатана Ђаво (Јов. 8:44; 1. Јов. 5:19). Исус је у једној визији рекао апостолу Јовану да су његова помазана браћа победила Сатану „Јагњетовом крвљу и речју свог сведочења“ (Откр. 12:11). То показује да је најбољи начин да победимо Сатану и да се одупремо злом утицају који има над садашњим светом да проповедамо добру вест о Божјем Краљевству.

Радовати се у нади

16, 17. Шта смо из 12. поглавља Римљанима научили о томе (а) како треба да живимо? (б) како да се понашамо у скупштини? (в) како да се опходимо према људима који нам се противе због наших веровања?

16 Ово кратко разматрање 12. поглавља Павлове посланице упућене хришћанима у Риму подсетило нас је на много тога. Видели смо да као Јеховине слуге треба да будемо спремни да се жртвујемо. Подстакнути Божјим духом ми то радо чинимо јер смо се уверили да је то Божја воља. Тај дух нас подстиче да ревно користимо различите дарове које имамо. Понизни смо и скромни док служимо Јехови и дајемо све од себе да бисмо сачували наше хришћанско јединство. Трудимо се да будемо гостољубиви и да делимо радости и туге наше браће и сестара.

17 У 12. поглављу посланице Римљанима налазимо више савета о томе како треба да реагујемо на противљење. Не треба да враћамо истом мером, већ да узвратимо добрим делима. Трудимо се да колико је год то могуће живимо у миру са свим људима, пазећи да при том не кршимо библијска начела. То важи у породичном кругу, у скупштини, с комшијама, на послу, у школи и у служби проповедања. Чак и када наилазимо на отворено непријатељство, дајемо све од себе да зло надвладамо добрим јер знамо да је освета Јеховина.

18. Која три савета налазимо у Римљанима 12:12?

18 Прочитати Римљанима 12:12. Осим свих ових мудрих и практичних савета, Павле нам препоручује још три ствари. Пошто све ово не бисмо могли постићи без Јеховине помоћи, апостол нас саветује да ’устрајемо у молитви‘. То ће нам помоћи да ’стрпљиво подносимо невоље‘. И на крају, у мислима треба да се усредсредимо на будућност коју нам је Јехова обећао и да се ’радујемо у нади‘ да ћемо вечно живети било на небу било на земљи.

За понављање

• Како треба да реагујемо на противљење?

• На којим подручјима живота треба да будемо миротворци и како?

• Зашто не треба да се светимо другима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Предрасуде о Јеховиним сведоцима можемо срушити тако што ћемо помагати својим ближњима

[Слика на 9. страни]

Да ли се трудиш да будеш миротворац у скупштини?