Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ви сте моји пријатељи“

„Ви сте моји пријатељи“

„Ви сте моји пријатељи“

„Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам ја заповедам“ (ЈОВ. 15:14)

1, 2. (а) Какве су биле животне околности Исусових пријатеља? (б) Зашто је веома важно да будемо Исусови пријатељи?

 ЉУДИ који су те ноћи седели са Исусом у горњој соби имали су различито искуство, знање и животне околности. Браћа Петар и Андрија били су рибари. Матеј је раније био порезник — бавио се занимањем које је било омражено међу Јеврејима. Неки, попут Јакова и Јована, вероватно су знали Исуса од детињства. Други, као Натанаило, можда су га познавали тек неколико година (Јов. 1:43-50). Па ипак, сви који су били с њим на тој значајној прослави Пасхе у Јерусалиму чврсто су веровали да је Исус обећани Месија, Син живог Бога (Јов. 6:68, 69). Мора да су се веома обрадовали када им је рекао: „Називам вас пријатељима, јер сам вам обзнанио све што сам чуо од свог Оца“ (Јов. 15:15).

2 Ове речи које је Исус упутио својим верним апостолима у начелу се односе на све помазане хришћане у данашње време, а у ширем смислу и на њихове сараднике из редова ’других оваца‘ (Јов. 10:16). Без обзира на наше околности и порекло, можемо имати част да будемо Исусови пријатељи. Наше пријатељство с њим је од највеће важности, јер нас оно такође чини Јеховиним пријатељима. Заправо, немогуће је приближити се Јехови ако се најпре не приближимо Христу. (Прочитати Јована 14:6, 21.) Будући да је тако, шта морамо чинити да бисмо постали и остали Исусови пријатељи? Пре него што кажемо нешто о тој важној теми, осмотримо како је Исус показао шта значи бити добар пријатељ, како су му његови ученици узвратили пријатељство и шта ми можемо научити из њиховог примера.

Исус је показао шта значи бити добар пријатељ

3. По чему је Исус био познат?

3 „Богаташ има много пријатеља“, запазио је мудри краљ Соломон (Посл. 14:20). Тим речима је укратко описао склоност несавршених људи да склапају пријатељства имајући у виду оно што могу добити уместо онога што могу дати. Исус није показао такву слабост. На њега није утицало нечије богатство или положај у друштву. Додуше, он је осетио наклоност према богатом младом поглавару кога је позвао да буде његов следбеник. Међутим, рекао је том човеку да прода своју имовину и раздели новац сиромашнима (Мар. 10:17-22; Лука 18:18, 23). Исус није био познат по великом броју утицајних и богатих пријатеља већ по томе што се дружио с онима који су сматрани незнатним и били презрени (Мат. 11:19).

4. Како знамо да су Исусови пријатељи имали мане?

4 Нема сумње да су Исусови пријатељи имали мане. Петар је једном приликом показао да не дели Божје гледиште (Мат. 16:21-23). Јаков и Јован су испољили частољубив дух када су тражили да им Исус да истакнута места у Краљевству, што је много наљутило друге апостоле. Жеља за истакнутошћу често је водила до препирки међу апостолима. Међутим, Исус је стрпљиво настојао да исправи начин размишљања својих пријатеља и није постао огорчен на њих (Мат. 20:20-28).

5, 6. (а) Зашто је Исус остао пријатељ већини својих апостола? (б) Зашто је Исус прекинуо пријатељство с Јудом?

5 То што је Исус упркос свему остао пријатељ тим несавршеним људима не значи да је био превише попустљив или слеп за њихове мане. Сасвим супротно, он је пре свега запажао њихове добре мотиве и лепе особине. На пример, Петар, Јаков и Јован су заспали када је требало да му пруже подршку у најтежим тренуцима. Исус је с правом био разочаран. Па ипак, видео је да су имали добре намере и рекао је: „Дух је, додуше, срчан, али је тело слабо“ (Мат. 26:41).

6 Насупрот томе, Исус је прекинуо пријатељство с Јудом Искариотским. Иако се Јуда претварао да му је пријатељ, Исус је приметио да је тај његов некадашњи блиски сарадник допустио да му се срце исквари. Пошто је постао пријатељ свету, Јуда је учинио себе Божјим непријатељем (Јак. 4:4). Зато га је Исус отпустио пре него што је једанаесторици верних апостола рекао да их сматра својим пријатељима (Јов. 13:21-35).

7, 8. Како је Исус показао да воли своје пријатеље?

7 Исус није стављао у први план пропусте својих оданих пријатеља и чинио је оно што је најбоље за њих. Примера ради, молио је свог Оца да их заштити кад буду доживљавали кушње. (Прочитати Јована 17:11.) Узимао је у обзир њихова физичка ограничења (Мар. 6:30-32). Није им говорио само о томе шта он мисли већ је такође желео да чује и разуме оно што они мисле и осећају (Мат. 16:13-16; 17:24-26).

8 Исус је и живео и умро за своје пријатеље. Наравно, знао је да мора положити живот да би испунио законски захтев и удовољио Очевим мерилима правде (Мат. 26:27, 28; Јевр. 9:22, 28). Али учинио је то из љубави. „Нико нема већу љубав од ове“, рекао је он, „да неко положи свој живот за своје пријатеље“ (Јов. 15:13).

Како су ученици узвратили Исусу пријатељство?

9, 10. Како су људи реаговали на Исусову великодушност?

9 Исус је великодушно поклањао другима своје време, наклоност и оно што је поседовао. Због тога су људи осећали приврженост према њему и желели су да му узврате (Лука 8:1-3). Исус је из личног искуства могао да каже: „Дајте, и даће вам се. Сипаће вам у крило добру меру, набијену, стресену и препуну. Јер каквом мером мерите, таквом ће вам се мерити“ (Лука 6:38).

10 Ипак, било је и оних који су неко време следили Исуса само да би нешто добили од њега. Ти лажни пријатељи су га напустили када су погрешно разумели његове речи. Уместо да у тој ситуацији покажу поверење у Исуса, они су брзо донели погрешан закључак и окренули му леђа. За разлику од њих, апостоли су остали верни. Њихово пријатељство са Христом је често било на испиту, али они су му пружали свесрдну подршку и у добру и у злу. (Прочитати Јована 6:26, 56, 60, 66-68.) Током своје последње ноћи на земљи, Исус је показао колико их цени када им је рекао: „Ви сте остали са мном у мојим кушњама“ (Лука 22:28).

11, 12. Како је Исус уверио своје ученике да их сматра пријатељима и шта су они учинили за узврат?

11 Ученици које је Исус похвалио због њихове верности напустили су га убрзо после тога. Накратко су дозволили да страх од људи буде јачи од њихове љубави према Христу. Исус им је поново опростио. После своје смрти и ускрсења појавио се пред њима и показао им да их и даље сматра својим пријатељима. Штавише, поверио им је свету службу — задатак да стварају ученике „од људи из свих народа“ и да сведоче о њему „све до краја земље“ (Мат. 28:19; Дела 1:8). Шта су ученици учинили за узврат?

12 Они су се свим срцем и душом посветили ширењу поруке о Краљевству. Уз подршку Јеховиног светог духа, убрзо су напунили Јерусалим својим учењем (Дела 5:27-29). Чак их ни претња смрћу није могла одвратити од послушности Исусовој заповести да стварају ученике. Само неколико деценија након што су добили ту заповест, апостол Павле је могао да напише да се добра вест проповедала „међу свим створењима под небом“ (Кол. 1:23). Очигледно је да су ти ученици доказали да им је пријатељство са Исусом веома драгоцено!

13. Како су Исусова учења утицала на његове ученике?

13 Они који су постали Исусови пријатељи такође су допустили да им његова учења обликују живот. То је од многих изискивало велике измене у понашању и особинама. Међу новим ученицима су били некадашњи хомосексуалци, прељубници, пијанице или лопови (1. Кор. 6:9-11). Неки су морали да промене свој став према људима из других народа (Дела 10:25-28). Па ипак, били су послушни Исусу. Скинули су стару и обукли нову личност (Еф. 4:20-24). Упознали су „Христов ум“, што значи да су разумели и опонашали његов начин размишљања и поступања (1. Кор. 2:16).

Наше пријатељство са Христом

14. Шта је Исус обећао да ће урадити током „свршетка овог поретка“?

14 Многи хришћани који су живели у првом веку лично су познавали Исуса или су га видели након његовог ускрсења. Ми немамо ту јединствену прилику. Како онда можемо бити Христови пријатељи? Један начин је да послушно следимо вођство класе верног и разборитог роба, коју чине Исусова духом помазана браћа која су још увек на земљи. Исус је обећао да ће током „свршетка овог поретка“ поставити тог роба „над свим својим имањем“ (Мат. 24:3, 45-47). Данас огромна већина оних који желе да буду Христови пријатељи не припада тој групи. Како одазив тих особа на вођство верног роба утиче на њихово пријатељство са Христом?

15. Од чега зависи да ли ће неко бити убројен у овце или јарце?

15 Прочитати Матеја 25:31-40. Оне који сачињавају класу верног роба Исус је назвао својом браћом. У поређењу о одвајању оваца од јараца, јасно је показао да на оно што се чини његовој браћи гледа као да је учињено њему лично. У ствари, да ли ће нека особа бити убројена у овце или јарце зависи од њеног поступања чак и према ’његовој најмањој браћи‘. Стога они који имају наду у живот на земљи показују жељу да буду Христови пријатељи првенствено тако што подупиру класу верног роба.

16, 17. Како можемо показати да смо пријатељи Христовој браћи?

16 Ако се надаш да ћеш живети на земљи под влашћу Божјег Краљевства, како можеш показати да си пријатељ Христовој браћи? Осмотримо само три начина. Први од њих је свесрдно учествовање у делу проповедања. Христ је заповедио својој браћи да проповедају добру вест по целом свету (Мат. 24:14). Међутим, остатак његове браће на земљи данас не би могао да испуни ту одговорност без помоћи својих сарадника, других оваца. Сваки пут када припадници других оваца учествују у делу проповедања, они помажу Христовој браћи да испуне важан задатак који им је поверен. Класа верног и разборитог роба дубоко цени то пријатељско поступање, као и Христ.

17 Други начин на који остали хришћани помажу Христовој браћи јесте финансијско подупирање дела проповедања. Исус је подстакао своје следбенике да стекну пријатеље „неправедним богатством“ (Лука 16:9). То не значи да можемо купити Исусово или Јеховино пријатељство. Уместо тога, тиме што својим материјалним средствима подупиремо дело Краљевства, ми показујемо пријатељство и љубав не само речју већ и „делом и истином“ (1. Јов. 3:16-18). Такву финансијску подршку пружамо када користимо своја средства у делу проповедања, када прилажемо новац за изградњу и одржавање наших места за састајање и када дајемо прилоге за међународно дело проповедања. Било да су наши прилози мали или велики, нема сумње да Јехова и Исус цене то што радосно дајемо (2. Кор. 9:7).

18. Зашто треба да будемо послушни библијским смерницама које добијамо од скупштинских старешина?

18 Трећи начин на који сви ми показујемо да смо Христови пријатељи јесте послушност смерницама које добијамо од скупштинских старешина. Они су наименовани светим духом под Христовим вођством (Еф. 5:23). „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни“, написао је апостол Павле (Јевр. 13:17). Можда нам је понекад тешко да послушамо библијске смернице које добијамо од наших старешина. Будући да смо свесни њихове несавршености можда не успевамо да исправно гледамо на савете које нам дају. Па ипак, Христ који је Поглавар скупштине радо користи те несавршене људе. С обзиром на то, наш став према њиховом ауторитету директно утиче на наше пријатељство са Христом. Своју љубав према њему показујемо када нисмо превише заокупљени манама старешина и драге воље следимо њихове смернице.

Где можемо наћи добре пријатеље

19, 20. Кога можемо наћи унутар скупштине и о чему ће бити речи у следећем чланку?

19 Исус наставља да брине о нама не само преко пастира који с љубављу надгледају његов народ већ и тако што нам у скупштини даје духовне мајке, браћу и сестре. (Прочитати Марка 10:29, 30.) Како су твоји рођаци реаговали када си почео да проучаваш Библију с Јеховиним сведоцима? Надамо се да су те подупирали у настојању да се приближиш Богу и Христу. Али Исус је упозорио да ће понекад ’човеку непријатељи бити његови укућани‘ (Мат. 10:36). Како је утешно знати да унутар скупштине можемо наћи пријатеље који ће нам бити приврженији од рођене браће! (Посл. 18:24).

20 Као што показују Павлови лични поздрави у закључку посланице скупштини у Риму, он је имао много блиских пријатеља (Римљ. 16:8-16). Апостол Јован је на крају своје треће посланице написао: „Поздрави пријатеље поименце“ (3. Јов. 14). И он је, очигледно, развио многа трајна пријатељства. Како и ми попут Исуса и првих хришћана можемо склапати и неговати чврста пријатељства с нашом духовном браћом и сестрама? Одговор на ово питање биће пружен у следећем чланку.

Како би одговорио?

• Како је Исус показао шта значи бити добар пријатељ?

• Како су ученици узвратили пријатељство Исусу?

• Како можемо доказати да смо Христови пријатељи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 14. страни]

Исуса је занимало шта његови пријатељи мисле и како се осећају

[Слике на 16. страни]

Како можемо показати да желимо да будемо Христови пријатељи?