Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си ’укорењен и утемељен‘?

Да ли си ’укорењен и утемељен‘?

Да ли си ’укорењен и утемељен‘?

ДА ЛИ си икада посматрао како јак олујни ветар шиба велико дрво? Дрво је изложено огромном притиску, али му ипак одолева. Зашто? Зато што има јако корење у земљи. И ми у извесном смислу можемо бити попут таквог дрвета. Када се у нашем животу појаве проблеми и ми можемо издржати ако останемо „укорењени и утемељени“ (Еф. 3:14-17). На ком темељу?

Божја Реч каже да је сам Исус Христ „угаони камен темељац“ хришћанске скупштине (Еф. 2:20; 1. Кор. 3:11). Као хришћани подстакнути смо да ’живимо у јединству с њим, да будемо укорењени у њему, да се изграђујемо у њему и утврђујемо се у вери“. Ако тако радимо, моћи ћемо да одолимо свим нападима на нашу веру, укључујући и оне који долазе у облику ’убедљивих речи‘ заснованих на ’празној превари‘ (Кол. 2:4-8).

„Ширина и дужина и висина и дубина“

Како можемо да будемо „укорењени“ и ’утврђени у вери‘? Марљиво проучавање Божје надахнуте Речи представља један важан начин на који, сликовито говорећи, својим корењем продиремо дубоко у земљу. Јехова жели да ’разумемо, заједно са свима светима, шта је ширина и дужина и висина и дубина истине‘ (Еф. 3:18). Зато ниједан хришћанин не треба да буде задовољан тиме да само површно познаје Библију, да зна само њене ’основе‘ (Јевр. 5:12; 6:1). Уместо тога, свако од нас треба да се труди да продуби своје разумевање библијске истине (Посл. 2:1-5).

Наравно, то не значи да је велико знање све што је потребно да бисмо били ’укорењени и утемељени‘ у истини. И Сатана зна шта стоји у Библији. Потребно је нешто више од тога. Морамо да ’спознамо Христову љубав која надилази знање‘ (Еф. 3:19). Дакле, када проучавамо зато што волимо Јехову и истину, тада ће добро познавање Божје Речи ојачати нашу веру (Кол. 2:2).

Провери своје разумевање

Зашто не би одмах проверио колико разумеш неколико веома важних стихова из Библије? То у теби може пробудити жељу да је још марљивије проучаваш. Прочитај, рецимо, уводне стихове Павловог писма упућеног хришћанима у Ефесу. (Видети оквир „Посланица Ефешанима“.) Након тога се питај: ’Да ли разумем значење израза који су у тим библијским стиховима означени курзивом?‘ Осмотримо их сада један по један.

Унапред одређени „пре постанка света“

Апостол Павле је својим суверницима написао: „[Бог] је унапред одредио да нас преко Исуса Христа усвоји као синове.“ Дакле, Јехова је одлучио да прими неке људе у своју савршену небеску породицу. Ови усвојени Божји синови владаће с Христом као краљеви и свештеници (Римљ. 8:19-23; Откр. 5:9, 10). Када је првобитно оспорио Јеховино право да влада, Сатана је пошао од претпоставке да је Јехова створио људе с грешком. Зато је заиста прикладно што је Јехова изабрао управо неке од људи да на крају учествују у уклањању свег зла из свемира, укључујући и сам извор зла, Сатану Ђавола. Међутим, Јехова није унапред одредио које ће тачно људе усвојити као своје синове. Бог је само одлучио да једна група људи влада с Христом на небу (Откр. 14:3, 4).

На који свет је Павле мислио када је сухришћанима написао да су они као група изабрани „пре постанка света“? Он није мислио на доба пре него што је Бог створио нашу планету или људе. То би се косило са основним начелом правде. Како би Адам и Ева могли да буду криви за своје поступке ако је Бог и пре него што их је створио већ одредио да погреше? Када је онда Бог одредио на који ће начин исправити штету коју су Адам и Ева направили када су се придружили Сатани у побуни против Бога као врховног владара? Јехова је то учинио тек након што су се наши прародитељи побунили, али пре него што су се родили несавршени људи који су могли бити откупљени.

„По богатству његове незаслужене доброте“

Зашто је Павле рекао да је оно што је споменуо у уводним стиховима посланице Ефешанима омогућено „по богатству [Божје] незаслужене доброте“? Учинио је то како би нагласио да Јехова није био дужан да откупи пало човечанство.

Пошто смо несавршени, нико од нас не може да уради ништа чиме би заслужио да буде откупљен. Међутим, Јехову је дубока љубав према људима покренула да предузме нешто да би нас избавио. С обзиром на то да смо несавршени и грешни, откупнина је стварно, као што је Павле рекао, израз незаслужене доброте.

Света тајна Божје намере

Бог није одмах открио како ће исправити штету коју је Сатана проузроковао. То је била ’света тајна‘ (Еф. 3:4, 5). Када је касније основана хришћанска скупштина, Јехова је открио детаље о томе како ће остварити своју првобитну намеру са земљом и људима. ’Кад се навршило време‘, рекао је Павле, Бог је ’све уредио‘, то јест учинио све што је потребно да би ујединио сва своја интелигентна створења.

Прва фаза тог уједињења почела је на Педесетницу 33. године н. е. када је Јехова почео да сакупља оне који ће владати с Христом на небу (Дела 1:13-15; 2:1-4). Друга фаза је сакупљање оних који ће живети у рају на земљи под Христовим Месијанским Краљевством (Откр. 7:14-17; 21:1-5). Израз „уреди“ не односи се на Месијанско Краљевство, јер је оно успостављено тек 1914. године. Уместо тога, тај израз се односи на Бога који води, то јест организује ствари како би обновио јединство у целом свемиру и тако остварио своју намеру.

„По разборитости будите одрасли“

Добре навике проучавања ће ти сигурно помоћи да у потпуности схватиш ’ширину и дужину и висину и дубину истине‘. Али нема сумње да је захваљујући данашњем ужурбаном начину живота Сатани лакше да нас наведе да запостављамо проучавање, па чак и да потпуно изгубимо ту навику. Не дозволи му да успе у томе. Користи разум који ти је Бог дао како би постао ’одрастао по разборитости‘ (1. Јов. 5:20; 1. Кор. 14:20). Труди се да разумеш зашто у нешто верујеш и да увек знаш како да образложиш наду коју имаш (1. Петр. 3:15).

Замисли да си био међу хришћанима у Ефесу када се први пут читало Павлово писмо. Зар његове речи не би у теби пробудиле жељу да растеш „у добром познавању Сина Божјег“? (Еф. 4:13, 14). Сигурно да би. Нека речи које је Павле написао под надахнућем и данас тако делују на тебе. Дубока љубав према Јехови и добро познавање његове Речи помоћи ће ти да останеш чврсто ’укорењен и утемељен‘ у Христу. Тако ћеш успети да одолиш налету сваке олује коју Сатана још може подићи до краја овог злог света (Пс. 1:1-3; Јер. 17:7, 8).

[Оквир/Слика на 27. страни]

„Посланица Ефешанима“

„Нека је благословљен Бог и Отац нашег Господа Исуса Христа, јер нас је због нашег јединства с Христом благословио сваким духовним благословом на небесима, јер нас је пре постанка света изабрао да будемо у јединству с њим, да бисмо били свети и без мане пред њим у љубави. Јер је унапред одредио да нас преко Исуса Христа усвоји као синове, што му је угодно и по вољи, да би био хваљен због своје славне незаслужене доброте коју нам је љубазно исказао преко свог вољеног Сина. Преко њега, његовом крвљу, ослобођени смо откупнином, опроштени су нам преступи по богатству његове незаслужене доброте. Обилно нам је уделио ту незаслужену доброту заједно са свом мудрошћу и разборитошћу, тиме што нам је обзнанио свету тајну своје воље. Та света тајна је у складу с оним што жели, с његовом намером да се све уреди кад се наврши време, наиме да се све поново састави у Христу — оно што је на небесима и оно што је на земљи“ (Еф. 1:3-10).