Пређи на садржај

Пређи на садржај

Негујмо пријатељства у свету без љубави

Негујмо пријатељства у свету без љубави

Негујмо пријатељства у свету без љубави

„Ово вам заповедам: Волите један другога“ (ЈОВ. 15:17)

1. Зашто је требало да први хришћани остану блиски пријатељи?

 ТОКОМ последње ноћи коју је провео на земљи Исус је подстакао своје верне ученике да сачувају пријатељство једни с другима. Раније те вечери, рекао им је да ће се по међусобној љубави препознавати као његови следбеници (Јов. 13:35). Било је потребно да апостоли остану блиски пријатељи да би издржали предстојеће кушње и извршили задатак који им је Исус убрзо поверио. Тако је и било — хришћани су у првом веку били познати по непоколебљивој оданости Богу и једни другима.

2. (а) Шта смо одлучни да чинимо и зашто? (б) Која питања ћемо осмотрити?

2 Веома смо срећни што данас припадамо међународној организацији чији чланови опонашају пример хришћана из првог века! Одлучни смо да будемо послушни Исусовој заповести да показујемо искрену љубав једни према другима. Међутим, током ових последњих дана већина људи је неверна и безосећајна (2. Тим. 3:1-3). Пријатељства међу њима су често површна и склопљена из интереса. Да бисмо показали да смо прави хришћани, не смемо дозволити да такав дух утиче на нас. Осмотримо зато следећа питања: Шта је темељ за право пријатељство? Како можемо стећи добре пријатеље? Када треба прекинути пријатељство? И како можемо неговати пријатељства која имају позитиван утицај?

Шта је темељ за трајна пријатељства?

3, 4. Шта је темељ за најјача пријатељства и зашто?

3 Најјача пријатељства се темеље на љубави према Јехови. Краљ Соломон је написао: „Ако би неко надјачао једнога, двојица ће моћи да му се одупру. И троструко уже не кида се лако“ (Проп. 4:12). Када је Јехова треће уже у једном пријатељству, то пријатељство ће бити трајно.

4 Додуше, и они који не воле Јехову могу имати добре пријатеље. Али, када људе зближава узајамна љубав према Богу, њихово пријатељство ништа не може уздрмати. Уколико дође до неспоразума, прави пријатељи ће настојати да својим међусобним опхођењем угоде Јехови. Када Божји непријатељи покушају да посеју семе раздора, они увиђају да је пријатељство међу правим хришћанима нераскидиво. Током историје, Јеховине слуге су показале да су радије спремне да умру него да издају једни друге. (Прочитати 1. Јованову 3:16.)

5. Због чега је пријатељство између Руте и Нојемине било тако постојано?

5 Нема сумње, највише радости нам доносе пријатељства са онима који воле Јехову. Присетимо се Руте и Нојемине. Њихово пријатељство је једно од најлепших о којима се говори у Библији. Због чега је оно било тако постојано? Одговор налазимо у речима које је Рута упутила Нојемини: „Твој народ биће мој народ и твој Бог мој Бог... Нека ми Јехова учини тако и нека ме још теже казни ако ме ишта осим смрти растави од тебе“ (Рута 1:16, 17). Очигледно је да су и Рута и Нојемина гајиле дубоку љубав према Богу и то је утицало на њихов међусобни однос. Због тога их је Јехова обе благословио.

Како стећи добре пријатеље

6-8. (а) Шта је потребно да бисмо развили трајна пријатељства? (б) Како можеш преузети иницијативу у склапању пријатељстава?

6 Пример Руте и Нојемине показује да права пријатељства не настају случајно. Она се темеље на узајамној љубави према Јехови. Међутим, да би била трајна, потребно је уложити много труда и бити самопожртвован. Чак и рођена браћа и сестре унутар хришћанске породице треба да се труде да изграде близак пријатељски однос. Како онда можемо стећи добре пријатеље?

7 Преузми иницијативу. Апостол Павле је подстакао своје пријатеље у скупштини у Риму да ’буду гостољубиви‘ (Римљ. 12:13). Да бисмо стекли добре пријатеље, треба да користимо сваку прилику да покажемо гостољубивост. То нико други не може учинити уместо нас. (Прочитати Пословице 3:27.) Један начин да стекнемо пријатеље јесте да позивамо различите особе из скупштине у свој дом на једноставан оброк. Можеш ли створити навику да редовно пружаш гостопримство члановима своје скупштине?

8 Иницијативу у склапању пријатељстава можеш показати и тако што ћеш позивати различите објавитеље у службу проповедања. Док слушаш како твој суверник разговара са станарем и искрено говори о својој љубави према Јехови, у теби ће се спонтано развити приврженост према њему.

9, 10. Какав је пример Павле пружио и како га можемо опонашати?

9 Отвори своје срце. (Прочитати 2. Коринћанима 6:12, 13.) Да ли ти се икада чинило да у твојој скупштини нема никога с ким би могао да се спријатељиш? Ако је тако, можда је разлог то што си сузио избор могућих пријатеља. Апостол Павле је пружио добар пример тиме што је отворио своје срце. У прошлости, он не би ни помислио на то да се дружи с нејеврејима. Међутим, касније је постао „апостол послат другим народима“ (Римљ. 11:13).

10 Осим тога, Павле се није дружио само са онима који су били његових година. Примера ради, он и Тимотеј су постали присни пријатељи упркос разлици у годинама и пореклу. Данас многе младе особе сматрају драгоценим пријатељства са старијим члановима скупштине. „Имам дивну пријатељицу која има више од 50 година“, каже Ванеса, која је недавно напунила 20 година. „Могу да јој кажем све што бих рекла и својим вршњакињама. Она такође показује да јој је веома стало до мене.“ Како се развијају таква пријатељства? Ванеса каже: „То није дошло само по себи већ је изискивало труд.“ Да ли желиш да склапаш пријатељства и са онима који нису твоји вршњаци? Јехова ће те сигурно благословити у томе.

11. Шта можемо научити из Јонатановог и Давидовог примера?

11 Буди веран. „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“, написао је Соломон (Посл. 17:17). Он је можда имао на уму пријатељство између свог оца Давида и Јонатана (1. Сам. 18:1). Краљ Саул је желео да његов син Јонатан влада над Израелом после њега. Али Јонатан је прихватио чињеницу да је Јехова изабрао Давида за будућег краља. За разлику од Саула, он није завидео Давиду. Није био огорчен због хвале коју је Давид добијао нити је поверовао у клевете које је Саул ширио о Давиду (1. Сам. 20:24-34). Да ли смо попут Јонатана? Када наши пријатељи добију нека задужења у скупштини, да ли се радујемо с њима? Када доживљавају недаће, да ли их тешимо и помажемо им? Ако неко прича лоше о нашем пријатељу, да ли брзо поверујемо у то? Или, попут Јонатана, верно бранимо свог пријатеља?

Када треба прекинути пријатељство

12-14. С којом ситуацијом се суочавају неки који проучавају Библију и како им можемо помоћи?

12 Када неко ко проучава Библију почне да мења свој начин живота, може се наћи у незгодној ситуацији што се тиче пријатељства. Можда има пријатеље чије му друштво прија, али који не живе према библијским мерилима. Раније су вероватно проводили пуно времена заједно. Међутим, сада схвата да би активности у којима они учествују могле лоше утицати на њега и увиђа потребу да ограничи контакт с таквим друштвом (1. Кор. 15:33). Па ипак, можда сматра да ће их изневерити ако престане да се дружи с њима.

13 Ако проучаваш Библију и суочио си се с таквим проблемом, имај у виду да ће прави пријатељ бити срећан што настојиш да промениш свој живот набоље. Подстакнут твојим примером, можда ће и он пожелети да упозна Јехову. С друге стране, лажни пријатељи ће ’погрдно говорити о теби‘ зато што више не трчиш с њима „у ту исту каљужу раскалашности“ (1. Петр. 4:3, 4). У суштини, ниси ти изневерио њих већ они тебе.

14 Када особу која проучава Библију напусте некадашњи пријатељи који не воле Бога, чланови скупштине могу попунити ту празнину (Гал. 6:10). Да ли си лично упознао сваку особу која проучава Библију и долази на састанке? Да ли понекад можеш да им посветиш време и пружиш прилику да уживају у друштву које ће позитивно утицати на њих?

15, 16. (а) Шта треба да учинимо ако неки наш пријатељ престане да служи Јехови? (б) Како можемо показати да волимо Бога?

15 Међутим, шта ако наш пријатељ из скупштине окрене леђа Јехови и можда је неопходно да буде искључен? То може бити тежак ударац. Описујући како се осећала када је њена блиска пријатељица престала да служи Јехови, једна сестра је рекла: „Била сам сломљена. Мислила сам да је моја пријатељица духовно јака, али није било тако. Питала сам се да ли је служила Јехови само да би удовољила својој породици. Затим сам почела да размишљам о томе да ли су моји мотиви за служење Јехови исправни.“ Како је ова сестра пребродила тај период? „Бацила сам своје бреме на Јехову“, каже она. „Одлучна сам да покажем Јехови да га волим не само зато што ми је у својој организацији подарио пријатеље већ због његових дивних особина.“

16 Не можемо се надати да ћемо остати Божји пријатељи ако станемо на страну оних који су изабрали да буду пријатељи свету. Ученик Јаков је написао: „Зар не знате да је пријатељство са светом непријатељство с Богом? Ко год, дакле, жели да буде пријатељ свету, постаје Божји непријатељ“ (Јак. 4:4). Љубав према Богу можемо показати својим поуздањем у то да ће нам он, ако му останемо верни, помоћи да преболимо губитак пријатеља. (Прочитати Псалам 18:25.) Сестра коју смо малопре поменули каже: „Научила сам да никога не можемо натерати да воли Јехову или да воли нас. На крају крајева, то је лична одлука.“ Шта онда можемо учинити да бисмо неговали добра и трајна пријатељства са онима који су и даље у скупштини?

Како неговати добра пријатељства

17. Како добри пријатељи разговарају?

17 Пријатељство одише животом када у њему постоји добра комуникација. Док у Библији читамо о Рути и Нојемини, Давиду и Јонатану, Павлу и Тимотеју, запажамо да добри пријатељи разговарају отворено и с поштовањем. Говорећи о томе како треба да се опходимо с другима, Павле је написао: „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена.“ Његов савет се конкретно односио на разговор са „онима који су ван скупштине“, то јест са онима који не служе Јехови (Кол. 4:5, 6). Ако те особе заслужују да им се обраћамо с поштовањем, нема сумње да наши пријатељи у скупштини то заслужују још више!

18, 19. (а) Како треба да гледамо на савете које нам дају пријатељи из скупштине? (б) Какав су нам пример пружиле ефешке старешине?

18 Пошто добри пријатељи цене мишљење једни других, комуникација међу њима треба да буде и љубазна и отворена. Мудри краљ Соломон је написао: „Уље и ка̂д радују срце, а тако и пријатељ који је драг јер савет даје из душе“ (Посл. 27:9). Да ли тако гледаш на савете које добијаш од својих пријатеља? (Прочитати Псалам 141:5.) Како реагујеш ако ти пријатељ каже да је забринут због неких твојих поступака? Да ли то сматраш знаком љубави или се увредиш?

19 Апостол Павле је био близак пријатељ старешинама из ефешке скупштине. Неке од њих је вероватно познавао откако су постали верници. Међутим, када се последњи пут сусрео с њима дао им је неке директне савете. Како су они реаговали на то? Павлови пријатељи се нису увредили. Напротив, ценили су то што је показао да му је стало до њих и чак су заплакали када им је рекао да га више неће видети (Дела 20:17, 29, 30, 36-38).

20. Како ће поступати онај ко жели добро свом пријатељу?

20 Добри пријатељи прихватају мудре савете, али их и дају. Наравно, потребно је да разаберемо када је време да ’гледамо своја посла‘ (1. Сол. 4:11, Савремени српски превод). Осим тога, морамо бити свесни да ће свако од нас „положити Богу рачун за себе“ (Римљ. 14:12). Али, када је неопходно, онај ко жели добро свом пријатељу љубазно ће га подсетити на Јеховина мерила (1. Кор. 7:39). На пример, како би поступио ако би приметио да твој пријатељ који није у браку развија осећања према особи која не служи Јехови? Да ли би се из страха да не угрозиш ваше пријатељство устручавао да му кажеш да си забринут због тога? Шта би урадио ако би се он оглушио о твој савет? Добар пријатељ би потражио помоћ старешина које с љубављу помажу онима који су кренули погрешним путем. Такав поступак захтева храброст. Па ипак, то неће трајно нарушити пријатељство које се темељи на љубави према Јехови.

21. Шта сви ми понекад учинимо, али зашто је важно да сачувамо јака пријатељства у скупштини?

21 Прочитати Колошанима 3:13, 14. Наши пријатељи ће понекад имати разлог за притужбу на нас. Можда ће и они урадити или рећи нешто што ће нас наљутити. „Сви често грешимо“, написао је Јаков (Јак. 3:2). Међутим, право пријатељство не значи да пријатељи никад неће повредити један другог већ да су у стању да потпуно опросте један другом када дође до неког неспоразума. Колико је само важно да градимо јака пријатељства тако што ћемо отворено разговарати и увек бити спремни да опростимо једни другима! Ако показујемо такву љубав, она ће нас ’савршено повезивати‘.

Како би одговорио?

• Како можемо стећи добре пријатеље?

• Када треба прекинути пријатељство?

• Шта морамо радити да би наша пријатељства остала јака?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

На чему се темељило чврсто пријатељство између Руте и Нојемине?

[Слика на 19. страни]

Имаш ли навику да показујеш гостољубивост?