Пређи на садржај

Пређи на садржај

Породично проучавање — неопходно за преживљавање!

Породично проучавање — неопходно за преживљавање!

Породично проучавање — неопходно за преживљавање!

ЗАМИСЛИ колико ће бити застрашујућ „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“! (Откр. 16:14). Пророк Михеј је описао то живописним речима: „Горе [ће се] растопити, и долине раздвојити, као восак кад се примакне ватри и као вода проливена низ стрмину“ (Мих. 1:4). Које ће катастрофалне последице доживети они који не служе Јехови? Божја Реч каже: „Тог дана они које Јехова побије лежаће од једног краја земље до другог“ (Јер. 25:33).

Имајући у виду те упозоравајуће речи, поглавари породица — од којих су многи самохрани родитељи — треба да се питају следеће о својој деци која су довољно велика да могу да расуђују: ’Хоће ли преживети овај застрашујући догађај?‘ Библија нас уверава да хоће ако буду духовно будна и јака колико је то могуће у њиховом узрасту (Мат. 24:21).

Важност издвајања времена за породично проучавање

Као родитељ, постарај се да учиниш све што можеш како би ’васпитавао децу на Јеховин начин и помагао им да усвоје његов начин размишљања‘ (Еф. 6:4). Не може се довољно нагласити колико је важно проучавати Библију с децом. Ми желимо да наша деца буду попут хришћана из Филипа, које је Павле похвалио за то што су од срца били послушни Јехови. Он је написао: „Вољени моји, послушни као што сте увек били — не само кад сам с вама него још више сада кад нисам с вама — радите на свом спасењу са страхом и дрхтањем“ (Фил. 2:12).

Да ли су твоја деца послушна Јеховиним законима и онда када ниси поред њих? Шта се дешава када су у школи? Како им можеш помоћи да буду уверена у то да су Јеховини закони мудри да би се водили њима чак и када ти ниси ту?

Да би до те мере изградио веру своје деце, породично проучавање је од пресудне важности. Осмотримо зато три важна корака која ће допринети успеху породичног проучавања.

Буди доследан

Библија указује да су Божји анђеоски синови позвани да дођу пред њега у одређено време (Јов 1:6). И ти то примени код своје деце. Утврди дан и време за породично проучавање и затим се држи тога. Такође одреди један резервни термин у случају да нешто искрсне.

Док време одмиче, немој дозволити да се развије немаран став према проучавању. Не заборави да су твоја деца најважнија од свих с којима проучаваш Библију. Сатана жели да она постану његов плен (1. Петр. 5:8). Ако драгоцено вече за породично проучавање замениш за време које ће се провести пред телевизијским екраном или у некој другој мање важној активности, Сатана односи победу (Еф. 5:15, 16; 6:12; Фил. 1:10).

Нека буде практично

Породично проучавање треба да буде више од стицања знања. Потруди се да буде практично. Како то можеш учинити? Повремено изабери теме које се односе на изазове с којима ће се твоја деца суочити у наредним данима или седмицама. На пример, зашто не би укључио практичну припрему за службу? Млади воле да раде оно што им добро иде. Вежбање презентација и размишљање о томе како се могу савладати приговори помоћи ће им да имају више самопоуздања док учествују у разним видовима службе проповедања (2. Тим. 2:15).

Такође можете практично вежбати с децом како да се суоче с притиском вршњака. Петнаесто поглавље књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, 2. том, може се користити као основа за разматрање. „Планер за савладавање притиска у школи“ на странама 132 и 133 садржи предлоге и пружа деци прилику да смисле одговоре који им леже. У дну 133. стране налази се изјава која подстиче младе: „Вежбај одговоре с родитељима или неким зрелим пријатељем.“ Зашто не би с времена на време такве вежбе укључио у породично проучавање?

Породично проучавање пружа прилику родитељима да нагласе важност духовних циљева. У том погледу књига Млади питају, 2. том, садржи одличне информације у 38. поглављу под називом „Шта планирам са својим животом?“ Док разматрате то поглавље, помози детету да разуме да је живот усмерен на служење Јехови најбољи начин живота. Подстичи га да развије жељу да служи као пионир, у Бетелу, да похађа Школу за обучавање наименоване браће или да тежи за неким другим видом пуновремене службе.

Реч опреза: Неки добронамерни родитељи толико су усмерени на оно што желе да њихова деца постану да пропуштају да их похвале за оно што већ раде. Свакако је пожељно подстицати децу да поставе добре циљеве као што је бетелска или мисионарска служба. Међутим, пази да при том не раздражиш дете својим очекивањима и да због тога постане малодушно (Кол. 3:21). Увек задржи на уму да твој син или ћерка треба да заволи Јехову својим срцем — а не твојим (Мат. 22:37). Зато пронађи начин да похвалиш дете за оно што добро ради, и труди се да се не концентришеш на оно што још није остварило. Помози му да буде захвално за све што Јехова чини а затим допусти да се са̂мо одазове на Јеховину доброту.

Нека буде занимљиво

Трећи важан корак за успешно породично проучавање јесте да оно буде занимљиво. Како то можеш постићи? Можда понекад можете одслушати неку аудио-драму или одгледати неки од видео-пројеката који су издали Јеховини сведоци и затим поразговарати о томе. Или можете заједно прочитати један део Библије тако што ћете поделити улоге међу собом.

У Стражарској кули и Пробудите се! постоје рубрике које могу послужити као одличан материјал за породични разговор. На пример, на 31. страни Пробудите се! налази се рубрика под насловом „Како бисте одговорили?“ У сваком другом издању за јавност Стражарске куле излази „Рубрика за младе“ намењена за лично проучавање Библије. Она се појављује наизменично с рубриком за млађи узраст под називом „Поучимо своју децу“.

Од посебне важности родитељима адолесцената биће чланци из рубрике „Млади питају“, као и 2. том књиге Млади питају. Када користите ту књигу, немојте превидети оквир „Шта би рекао?“ на крају сваког поглавља. То није само обично понављање. Питања која се налазе у њему могу се користити као основа за разговор у кругу породице.

Међутим, пази да се породично проучавање не претвори у испитивање. На пример, немој приморавати дете да наглас чита оно што је написало на страницама „Мој дневник“ или у било ком другом делу књиге који је предвиђен за личне белешке. У делу под насловом „Реч-две родитељима“ на трећој страни књиге каже се: „Да бисте своју децу подстакли да у књигу уписују оно што заиста мисле, дозволите им меру приватности. Касније вам се могу отворити и разговарати о оном што су записали.“

Ако сте у породичном проучавању доследни и ако га учините практичним и занимљивим, Јехова ће богато благословити ваш труд. Ово драгоцено време које одвајате за породицу допринеће томе да ваша деца буду духовно будна и јака.

[Оквир на 31. страни]

Буди креативан

„Када смо проучавали с нашим ћеркицама, мој муж и ја смо разматрали материјал за скупштинске састанке и затим им рекли да нацртају слику која истиче главну поуку градива. Понекад бисмо одглумили библијске догађаје или вежбали за службу проповедања. Проучавање смо прилагођавали њиховом узрасту и трудили се да буде занимљиво, весело и забавно“ (Џ. М., Сједињене Државе).

„Да бисмо помогли сину једне жене с којом проучавам Библију да разуме како се у библијска времена користио свитак, избрисали смо бројеве поглавља и стихова у књизи пророка Исаије и затим је одштампали. Саставили смо странице и причврстили оба краја за држаче како бисмо добили свитак. Дечак је затим покушао да уради оно што је Исус учинио у синагоги у Назарету. У Луки 4:16-21 каже се да је Исус „отворио свитак [Исаије] и нашао“ стихове које је тражио (Иса. 61:1, 2). Међутим, дечаку је било тешко да пронађе 61. поглавље у том дугачком свитку без бројева поглавља и стихова. Одушевљен Исусовом вештином, узвикнуо је: ’Исус је био супер!‘“ (Ј. Т., Јапан).

[Слика на 30. страни]

Практичне вежбе могу помоћи деци да савладају притисак вршњака

[Слика на 31. страни]

Труди се да вече за породично проучавање буде занимљиво