Пређи на садржај

Пређи на садржај

Давати радосно и од срца

Давати радосно и од срца

Давати радосно и од срца

ШТО се тиче давања, апостол Павле је написао: „Нека свако учини како је одлучио у срцу“, а затим је додао: „Не нерадо или на силу, јер Бог воли онога ко радосно даје“ (2. Кор. 9:7). Јехова никога не присиљава да даје прилоге. Он допушта својим слугама да покажу своју оданост тако што ће му давати радосно и драговољно. Његов народ је то увек радо чинио. Погледајмо три примера.

Након што је Јехова извео Израелце из Египта, дао им је упутства да направе свети шатор. За то су им биле потребне различите врсте материјала, па је народ био позван да донесе прилоге. Тако су „сви које је срце навело“ доносили злато, сребро, накит и друге материјале. Народ је био толико великодушан да је Мојсије заповедио да се народу објави да више не доноси прилоге (Изл. 35:5, 21; 36:6, 7).

Када је вековима касније требало да се изгради храм, Божји народ је поново имао прилику да подупре обожавање истинитог Бога. Краљ Давид је дао велики прилог за тај пројекат и позвао друге да и они дају прилог. Они су то радо учинили. Само прилог у злату и сребру данас би вредео око 77 милијарди евра. Народ се радовао томе што су добровољно давали прилоге (1. Лет. 29:3-9; 2. Лет. 5:1).

Следбеници Исуса Христа у првом веку такође су радо давали оно што су имали. На Педесетницу 33. н. е., крстило се око 3 000 људи, од којих многи нису били из Јерусалима. Да би онима који нису имали довољно новца омогућили да дуже остану у граду и више науче о својој новој вери, хришћани су неко време прилагали новац. Браћа су продавала оно што су имала и новац доносила апостолима како би се тиме помогло онима којима је то било потребно. Јехови је сигурно било драго што су они своју веру и љубав показивали на тај начин (Дела 2:41-47).

Хришћани и данас подупиру обожавање истинитог Бога тако што великодушно и радосно дају своје време, снагу и новац. У пропратном оквиру се наводи на које начине и ти то можеш урадити.

[Оквир на странама 18, 19]

НАЧИНИ НА КОЈЕ СЕ МОГУ ДАТИ ПРИЛОЗИ

ПРИЛОЗИ ЗА МЕЂУНАРОДНО ДЕЛО ПРОПОВЕДАЊА

Многи одвоје на страну, то јест одреде извесну суму новца коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Међународно дело проповедања“.

Сваког месеца скупштине прослеђују тај новац локалној подружници. Добровољне донације у новцу такође се могу послати директно локалној подружници или подружници која је надлежна за вашу земљу. Такође се могу поклањати накит или друге драгоцености. Уз такве прилоге треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то непосредан поклон.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

Новац се може поверити Заједници на коришћење за светско дело. Међутим, на захтев донатора, новац се може вратити. За даљње информације, молимо вас да ступите у везу с подружницом у вашој земљи.

ПЛАНИРАЊЕ ЗА ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ

Осим директних поклона у новцу постоје и други начини за подупирање нашег светског дела. У њих спадају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензионог осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се депоновани поверити Заједници или се могу учинити наплативим у случају смрти, у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници као директан дар.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или уз задржавање права на доживотно уживање донатора. Контактирајте с подружницом у својој земљи пре него што извршите пренос власништва било какве некретнине.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац могу се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

За више информација о било ком начину давања у добротворне сврхе можете ступити у везу с локалном подружницом или с подружницом која је надлежна за вашу земљу.

Јеховини сведоци хришћанска верска заједница

П. фах 173,

11080 Београд

Телефон (011) 2196-224 и 2197-109