Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ценимо нашу глуву браћу и сестре!

Ценимо нашу глуву браћу и сестре!

Ценимо нашу глуву браћу и сестре!

БОЖЈИ народ је данас попут велике породице духовне браће и сестара чији корени сежу уназад све до верних особа из древних времена. Међу њима су били Самуило, Давид, Самсон, Рава, Мојсије, Аврахам, Сара, Ноје и Авељ. Тој породици припадају и многи глуви. На пример, прве две особе које су постале Јеховини сведоци у Монголији били су муж и жена који су глуви. Захваљујући верности наших глувих суверника у Русији, остварили смо правну победу на Европском суду за људска права.

У наше време „верни и разборити роб“ обезбеђује публикације на знаковном језику, оснива скупштине и организује покрајинске састанке и обласне конгресе на знаковном језику (Мат. 24:45). Све то много помаже глувима. * Али, јеси ли се икада питао како су они успели да упознају истинитог Бога и напредују у истини док свега тога није било? Да ли си размишљао о томе шта би ти могао да учиниш како би помогао глувима у твојој средини?

Како је то некада било

Шта би ти неки старији глуви суверници испричали када би их питао како су упознали истину о Богу? Можда би ти рекли како су се осећали када су сазнали да Бог има име — како је то променило њихов живот и годинама им давало снагу пре него што су добили видео-материјал на знаковном језику који им је помогао да разумеју и дубље истине из Светог писма. Могли би ти причати како им је било када састанци нису одржавани на знаковном језику нити је програм превођен. Уместо тога, неко је седео поред њих и писао белешке на папиру да би им помогао да разумеју оно о чему се говори. Један глуви брат је седам година усвајао библијска учења на тај начин пре него што је неко почео да преводи на састанцима.

Глуви који већ годинама служе Јехови сећају се како је било проповедати људима који чују. У једној руци су држали картицу с кратком презентацијом а у другој најновија издања Стражарске куле и Пробудите се! Било им је тешко да проучавају Библију с другом глувом особом користећи само штампане публикације које ни учитељ а ни ученик нису најбоље разумели. Старији глуви објавитељи се вероватно сећају фрустрације коју су доживљавали када се разговор о библијским учењима прекидао јер их други нису добро разумели. Они такође знају колико је тешко када веома волиш Јехову али ти недостаје поуздање да примениш научено. Због чега? Зато што нису били сигурни да ли су нешто исправно разумели.

Упркос свим тим препрекама, наша глува браћа и сестре су остали беспрекорни (Јов 2:3). Жељно су чекали на Јехову (Пс. 37:7). Он их сада благосиља више него што су многи од њих икада очекивали.

Запазимо труд који је улагао један глуви брат који је ожењен и има децу. Пре него што је почео да се издаје видео-материјал на знаковном језику, он је редовно проучавао Библију са својом породицом. Његов син се сећа: „Мом оцу није било нимало лако да проучава Библију с породицом будући да је на располагању имао само штампане публикације. Често није добро разумео писани материјал. Ни ми деца нисмо били од велике помоћи. Брзо бисмо га исправљали када нешто није тачно објаснио. Упркос свему томе, он се увек побринуо да проучавамо Библију као породица. Много већи значај је придавао томе да нас поучи о Јехови него непријатности коју је понекад осећао јер није могао у потпуности да разуме писани текст.“

Вреди споменути и Ричарда, брата који живи у Бруклину, у Њујорку. Он има више од 70 година, глув је и слеп, али је познат по томе што редовно долази на састанке. Да би дошао до дворане, сам иде подземном железницом и броји станице како би знао на којој треба да сиђе. Једне зиме је састанак отказан због снажне вејавице. Сви у скупштини су били обавештени, али десило се да су превидели Ричарда. Када су то браћа схватила и потражила га, нашли су Ричарда како стоји пред Двораном Краљевства и стрпљиво чека да се отворе врата. На питање зашто је изашао по таквој олуји, одговорио је: „Волим Јехову.“

Шта можеш учинити?

Да ли у твом крају има глувих? Можеш ли научити знаковни језик да би комуницирао с њима? Глуви су обично врло љубазни и стрпљиви када поучавају друге свом језику. Можда ћеш у служби проповедања или у другој прилици срести неку глуву особу. Шта можеш учинити? Покушај да се споразумеш с њом. Користи покрете, белешке, цртеже, слике или комбинацију свега тога. Чак и ако особа не покаже интересовање за истину, испричај за тај сусрет неком глувом Сведоку или Сведоку који зна знаковни језик. Вероватно ће та особа радије слушати поруку ако јој се пренесе на њеном језику.

Ако учиш знаковни језик и припадаш некој скупштини на том језику, како можеш још боље показивати знакове и разумети језик? Иако у твојој скупштини можда има објавитеља који чују, зашто не би и с њима разговарао на знаковном језику? То ће ти помоћи да размишљаш на том језику. Понекад ћеш бити у искушењу да говориш уместо да користиш знакове јер ти је тако лакше. Па ипак, као и код учења других језика мораш пребродити те почетне тешкоће да би добро савладао језик.

Када свесрдно настојимо да користимо знаковни језик, показујемо љубав и поштовање према нашој глувој браћи и сестрама. Замисли како им је тешко због тога што из дана у дан не разумеју људе на послу или у школи. „Људи око мене свакодневно разговарају“, рекао је један глуви брат. „У мени се често накупе осећања усамљености и одбачености и тада постајем огорчен, па чак и љут. Тешко је објаснити како се понекад осећам.“ Састанци треба да буду попут оазе у којима наша глува браћа и сестре примају духовну храну и уживају у срдачним разговорима и дружењу са сухришћанима (Јов. 13:34, 35).

Не треба превидети ни бројне мање групе глувих који долазе на састанке у скупштине с објавитељима који чују. За њих се програм састанака преводи. Да би у потпуности разумели све што се говори, глуви седе у предњем делу Дворане Краљевства. Тако могу без сметњи видети и говорника и преводиоца. Искуство је показало да се остатак скупштине прилично брзо навикне на такав начин одржавања састанака и да им то не одвраћа пажњу. На исти начин се преводе покрајински састанци и обласни конгреси. Чланови скупштине заслужују срдачне похвале због марљивог залагања да преводе тачно онако како би се глуви изразили — смисаоно и природно.

Можда припадаш скупштини у којој постоји група на знаковном језику или мањи број глувих за које се састанци преводе. Како можеш показати лично занимање за њих? Позови их у госте. Ако можеш, научи неколико знакова. Немој бринути због препрека у комуникацији. Пронаћи ћеш начин да се споразумете, а љубав коју си показао свима ће остати у лепом сећању (1. Јов. 4:8). Наши глуви суверници могу пружити много тога. Они су дивни саговорници, оштроумне особе и имају сјајан смисао за хумор. Један брат чији су родитељи глуви каже: „Целог живота сам окружен глувима који су ми толико тога пружили да мислим да никада нећу моћи да им узвратим. Од наше глуве браће и сестара много можемо научити.“

Јехова воли своје верне слуге, укључујући и глуве. Њихов пример вере и истрајности несумњиво чини Јеховину организацију још богатијом. Зато покажимо да ценимо нашу глуву браћу и сестре!

[Фуснота]

^ Видети чланак ’Јехова их обасјава својим лицем‘ у Стражарској кули од 15. августа 2009.

[Слика на 31. страни]

Глува особа ће вероватно радије слушати поруку о Краљевству ако јој се пренесе на знаковном језику

[Слике на 32. страни]

Састанци треба да буду попут оазе у којој наша глува браћа и сестре обнављају духовну снагу