Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ценимо своје место у скупштини

Ценимо своје место у скупштини

Ценимо своје место у скупштини

„Бог је распоредио удове у телу, сваки од њих, како је хтео“ (1. КОР. 12:18)

1, 2. (а) Шта показује да свако у скупштини може наћи своје место и ценити га? (б) Која ћемо питања осмотрити у овом чланку?

 ЈОШ од времена древних Израелаца, Јехова је користио скупштину да би подмирио духовне потребе свог народа и пружио му вођство. На пример, након што су Израелци освојили град Гај, Исус Навин је „наглас прочитао све речи закона, благослове и проклетства, све као што стоји написано у књизи закона... пред целим израелским збором“ (Ис. Нав. 8:34, 35). *

2 У првом веку н. е. апостол Павле је рекао хришћанском старешини Тимотеју да је хришћанска скупштина ’Божји дом‘ и „стуб и упориште истине“ (1. Тим. 3:15). Данашњи „Божји дом“ је светом раширено братство које сачињавају прави хришћани. У 12. поглављу своје прве посланице коју је под надахнућем написао Коринћанима, Павле упоређује скупштину с људским телом. Он каже да су сви удови неопходни, иако сваки од њих има другачију функцију. Он каже: „Бог је распоредио удове у телу, сваки од њих, како је хтео.“ Чак је истакао да ’удови за које мислимо да су мање часни окружујемо већом чашћу‘ (1. Кор. 12:18, 23). Дакле, улога коју нека праведна особа има у Божјем дому није ни боља ни гора од улоге коју има неки други верни Божји слуга. Њихове улоге се само разликују. Како онда можемо наћи своје место у хришћанској скупштини и ценити га? Шта све може утицати на место које имамо? Како можемо напредовати тако да то ’свима буде очигледно‘? (1. Тим. 4:15).

Како да покажемо да ценимо своје место?

3. Који је један од начина да нађемо своје место у скупштини и покажемо да га ценимо?

3 Један од начина да нађемо своје место у скупштини и да покажемо да га ценимо јесте да у потпуности сарађујемо са ’верним и разборитим робом‘ и Водећим телом које га заступа. (Прочитати Матеја 24:45-47.) Требало би да размислимо колико узимамо у обзир савете које добијамо од верног и разборитог роба. На пример, током година смо добили конкретне смернице о одевању и личном изгледу, о избору забаве и неприкладном коришћењу Интернета. Да ли савесно примењујемо те добре савете како бисмо били духовно заштићени? Како стоје ствари са саветом да створимо навику да редовно проучавамо Библију као породица? Јесмо ли послушали тај савет и издвојили вече у ту сврху? Ако нисмо у браку, да ли издвајамо време да бисмо лично проучавали Библију? Јехова ће нас благословити било као појединце било као породицу ако примењујемо савете верног и разборитог роба.

4. Шта треба да узмемо у обзир када доносимо одлуке личне природе?

4 Неки можда мисле да је њихова лична ствар какву ће забаву изабрати, како ће се облачити и како ће изгледати. Међутим, за једног Божјег слугу који цени своје место у скупштини лични укус не сме бити једини фактор који узима у обзир када доноси такве одлуке. Нарочито треба обратити пажњу на Јеховино гледиште које је изложено у његовој Речи, Библији. Оно што у њој пише треба да буде ’светиљка нози нашој и светлост стази нашој‘ (Пс. 119:105). Било би мудро да размислимо и о томе како ће се наше одлуке личне природе одразити на нашу службу и друге људе, како унутар тако и ван скупштине. (Прочитати 2. Коринћанима 6:3, 4.)

5. Зашто треба да се чувамо духа независности?

5 ’Дух који сада делује у синовима непослушности‘ толико је раширен да је постао попут ваздуха који удишемо (Еф. 2:2). Тај дух нас може навести да мислимо да нам није потребно вођство Јеховине организације. Сигурно не желимо да будемо слични Диотрефу, који од апостола Јована ’ништа није примао с поштовањем‘ (3. Јов. 9, 10). Треба да пазимо да се код нас не развије дух независности. Никада немојмо речима или делима показати непоштовање према верном и разборитом робу ког Јехова данас користи (Бр. 16:1-3). Напротив, ценимо то што можемо сарађивати с том браћом. Такође, трудимо се да будемо послушни и подложни наименованој браћи у нашој скупштини. (Прочитати Јеврејима 13:7, 17.)

6. Зашто треба да преиспитамо своје околности?

6 Још један начин да покажемо да ценимо своје место у скупштини јесте да преиспитамо своје околности и учинимо све што можемо да бисмо ’величали своју службу‘ и донели славу Јехови (Римљ. 11:13). Неки могу да буду општи пионири. Други служе у разним видовима специјалне пуновремене службе као мисионари, путујући надгледници и чланови бетелских породица широм света. Многа браћа и сестре помажу у изградњи Дворана Краљевства. Велика већина Јеховиног народа чини све што може да би помогла својој породици да настави да служи Јехови и сваке седмице редовно учествује у служби проповедања. (Прочитати Колошанима 3:23, 24.) Можемо бити сигурни да ће за нас увек бити места у скупштини ако спремно и целом душом служимо Богу.

Фактори који утичу на нашу улогу у скупштини

7. Објасни како наше околности могу утицати на место које имамо у скупштини.

7 Важно је да анализирамо своје околности јер оне донекле утичу на то шта можемо учинити у скупштини. На пример, оно што браћа могу урадити разликује се од онога што сестре могу урадити. Године, здравље и други фактори такође утичу на то шта можемо учинити у служби за Јехову. „Лепота је младићима снага њихова“, стоји у Пословицама 20:29, „а старцима је част седа коса.“ Млађи чланови скупштине могу физички постићи више јер имају младалачку снагу, док су старији драгоцени за скупштину због своје мудрости и искуства. Не смемо заборавити ни то да све што можемо учинити у Јеховиној организацији зависи од Божје незаслужене доброте (Дела 14:26; Римљ. 12:6-8).

8. Како оно што желимо утиче на оно што радимо у скупштини?

8 Следећи пример нам открива шта још утиче на улогу коју имамо у скупштини. Замислимо две рођене сестре које управо завршавају средњу школу. У истим су околностима. Њихови родитељи дају све од себе како би их подстакли да по завршетку школовања започну са општом пионирском службом. Једна од њих постаје општи пионир, док друга налази посао с пуним радним временом. Зашто су донеле различите одлуке? Зато што су им се жеље разликовале. На крају су обе урадиле оно што су хтеле. Тако је скоро са свима нама. Потребно је да озбиљно размислимо о томе шта желимо да урадимо у служби за Бога. Да ли бисмо могли учинити више од онога што тренутно радимо, чак и ако би то значило да нешто треба да променимо у свом животу? (2. Кор. 9:7).

9, 10. Шта треба да радимо ако немамо воље да урадимо нешто више у служби за Јехову?

9 Шта ако једноставно немамо воље да урадимо нешто више у служби за Јехову и ако смо задовољни неким минимумом који пружамо у скупштини? Павле у посланици Филипљанима каже: „Бог, зато што то хоће, делује у вама да бисте и желели и поступали.“ Јехова може деловати у нама и пробудити у нама жељу да нешто учинимо (Фил. 2:13; 4:13).

10 Зашто онда не бисмо молили Јехову да подстакне у нама жељу да вршимо његову вољу? Давид, краљ древног Израела, урадио је управо то. Он се молио: „Јехова, дај да упознам путеве твоје, научи ме стазама својим. Упути ме да ходим у истини твојој и поучи ме, јер си ти Бог спасења мога. У тебе се уздам цео дан“ (Пс. 25:4, 5). И ми то можемо учинити тако што ћемо се молити Јехови да подстакне у нама жељу да радимо оно што је њему угодно. Када размишљамо о томе шта Јехова Бог и његов Син мисле о ономе што чинимо док им служимо, срце нам је испуњено захвалношћу према њима (Мат. 26:6-10; Лука 21:1-4). Тај осећај захвалности може нас подстаћи да молимо Јехову да пробуди у нама жељу да духовно напредујемо. Пророк Исаија нам је дао пример у томе какав став треба да развијамо. Када је чуо Јеховин глас како пита: „Кога ћу послати? Ко ће за нас ићи?“, пророк је одговорио: „Ево мене, мене пошаљи“ (Иса. 6:8).

Како да напредујемо?

11. (а) Колика је потреба за браћом која би прихватила неке одговорности у Јеховиној организацији? (б) По чему се види да један брат жели да се прихвати теократских задужења?

11 Током службене 2008. године, широм света се крстило 289 678 особа, из чега се јасно види колико је велика потреба за браћом која би предводила у скупштинама. Како један брат може да удовољи овој потреби? Једноставно речено, тако што се труди да испуни библијске услове за слуге помоћнике и старешине (1. Тим. 3:1-10, 12, 13; Титу 1:5-9). А како може испунити те услове? Тако што редовно учествује у служби, савесно извршава задужења која има у скупштини, труди се да побољша своје коментаре на састанцима и занима се за сувернике. То показује да он цени своје место у скупштини.

12. Како млади могу показати да су ревни за Јехову?

12 Шта млада браћа, посебно тинејџери, могу учинити да би напредовала у скупштини? Они се могу потрудити да расту у „мудрости и способности схватања“ тако што ће стицати знање из Божје Речи (Кол. 1:9). У томе ће им сигурно помоћи марљиво проучавање Библије и активно учешће на скупштинским састанцима. Млади могу напредовати и тако што ће се трудити да испуне услове који су им потребни да би им се „отворила велика и делотворна врата“ која воде ка разним видовима пуновремене службе (1. Кор. 16:9, фуснота). Ако се посветимо служењу Јехови, имаћемо заиста испуњен живот и многе благослове. (Прочитати Проповедника 12:1.)

13, 14. Како сестре могу показати да цене своју улогу у скупштини?

13 С друге стране, сестре могу показати да цене то што имају част да лично учествују у испуњењу Псалма 68:11. Тамо пише: „Јехова реч шаље — велика су војска жене које добру вест објављују.“ Један од најзначајнијих начина на које сестре могу показати да су захвалне за улогу коју имају у скупштини јесте да учествују у делу проповедања и стварања ученика (Мат. 28:19, 20). Према томе, када у потпуности учествују у служби и спремно се жртвују за то дело сестре показују да цене своју улогу у скупштини.

14 Павле је у посланици Титу написао: „Старије жене нека се понашају богобојазно... поучавају друге добру, како би могле учити млађе жене да воле своје мужеве, да воле своју децу, да буду разборите, честите, узорне домаћице, добре, подложне својим мужевима, како се о Божјој речи не би погрдно говорило“ (Титу 2:3-5). Зреле сестре заиста могу веома добро утицати на све у скупштини. Поштујући браћу која предводе у скупштини и доносећи мудре одлуке што се тиче облачења и личног изгледа, као и избора забаве, оне пружају добар пример другима и показују да веома цене своју улогу у скупштини.

15. Како би неудата сестра могла да се избори са усамљеношћу?

15 Понекад је некој неудатој сестри тешко да пронађе своје место у скупштини. Једна сестра која се тако осећала рекла је: „Самаштво понекад подразумева усамљеност.“ На питање како се бори с тим, одговорила је: „Молитва и лични студиј помажу ми да поново пронађем своје место. Док проучавам размишљам о томе како Јехова гледа на мене. Затим се трудим да будем од користи другима у скупштини. То ми помаже да не размишљам само о себи.“ Према Псалму 32:8, Јехова је рекао Давиду: „Саветоваћу те, око ће моје бити на теби.“ Јехова је заинтересован за све своје слуге, укључујући и неудате сестре, и свима ће помоћи да пронађу своје место у скупштини.

Сачувајмо своје место!

16, 17. (а) Зашто је прихватање Јеховиног позива да дођемо у његову организацију најбоља одлука коју можемо донети? (б) Како можемо сачувати своје место у Јеховиној организацији?

16 Јехова с љубављу привлачи к себи све своје слуге. Исус је рекао: „Нико не може доћи к мени ако га не привуче Отац, који ме је послао“ (Јов. 6:44). Од милијарди људи који данас живе на земљи, Јехова је управо нас привукао у своју организацију јер смо прихватили његов позив. То представља најбољу одлуку коју смо икада донели и даје смисао нашем животу. Стварно осећамо радост и задовољство што имамо своје место у скупштини.

17 „Јехова, ја волим дом у ком ти пребиваш“, рекао је псалмиста. Затим је додао: „Нога ће моја на равноме стајати; усред окупљеног мноштва благосиљаћу Јехову“ (Пс. 26:8, 12). Истинити Бог у својој организацији има место за сваког од нас. Ако наставимо да следимо теократске смернице и останемо запослени у служби за Јехову, сачуваћемо своје драгоцено место у његовој организацији.

[Фуснота]

^ Хебрејска именица кахал која је овде преведена са ’збор‘ изведена је из глагола који значи „сазвати, окупити“ и означава групу људи која се сакупила ради организованог деловања или с неком другом намером. Такође се може превести са „скупштина, заједница“.

Да ли се сећаш?

• Зашто је логично закључити да сви хришћани имају своје место у скупштини?

• Како показујемо да ценимо своје место у Божјој организацији?

• Који фактори могу утицати на наше место у скупштини?

• Како млади и одрасли хришћани могу показати да цене своје место у Божјој организацији?

[Питања за разматрање]

[Слике на 16. страни]

Како браћа могу показати да желе да се прихвате теократских задужења у скупштини?

[Слика на 17. страни]

Како сестре могу показати да цене своје место у скупштини?