Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Стражарске куле? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• У ком смислу Бог данас благосиља богатством?

Јехова је у прошлости омогућио материјално благостање неким појединцима као што су Аврахам и Соломон. Међутим, вера, мир, задовољство и срећа су далеко важнији од материјалних поседа. То је богатство које нам Бог данас пружа (1. 9, стране 3-7).

• Шта можемо научити из тога што је Исус спасао Петра који је почео да тоне у море? (Мат. 14:28-31)

Ако приметимо да је неком брату ослабила вера, можемо му, сликовито говорећи, пружити руку и помоћи да ојача своју веру (15. 9, стране 7-8).

• Коју цену је Јехова платио за наше избављење?

Јехова је осећао неизрецив бол када је његов Син био мучен, исмеван и затим погубљен као злочинац. Јеховина спремност да жртвује свог Сина била је предочена Аврахамовом спремношћу да жртвује Исака (15. 9, стране 28-29).

• Зашто је Ватикански кодекс драгоцен?

То је грчки манускрипт који је сачињен мање од 300 година након завршетка Библије. Тај кодекс садржи комплетан текст хебрејских и грчких књига Светог писма. Изучаваоци га користе да би одредили шта је стајало у изворном тексту Библије (1. 10, стране 18-20).

• Коју поуку о ’градњи дома‘ налазимо у Пословицама 24:27?

Мушкарац који жели да се ожени треба да се припреми за одговорности које носи брак. То укључује припрему за бригу и о материјалним и о духовним потребама породице (15. 10, страна 12).

• Зашто је погрешно рећи да су Јеховини сведоци протестантска религија?

Протестантизам је настао у Европи у 16. веку с циљем да се у Римокатоличку цркву унесу реформе. Реч „протестант“ се односи на оне који се држе циљева реформације. Иако Јеховини сведоци не признају папу као врховног владара и искрено прихватају Библију као ауторитет, они не прихватају многа небиблијска учења и обичаје протестантских религија (1. 11, страна 19).

• Да ли је неопходно знати хебрејски и грчки да би се разумела Библија?

Не. Само по себи, знање тих језика неће некој особи улити способност да боље разуме поруку Светог писма. Онима који су учили те језике и даље су потребни речници и граматички приручници. То што су под Божјим надахнућем речи његовог највећег Слуге сачуване само у виду превода, показује да нам и савремени преводи Светог писма могу помоћи да упознамо истину (1. 11, стране 20-23).

• Какав су пример пружили Јехова и Исус што се тиче добрих манира?

Иако је узвишен, Јехова се према људима опходи љубазно и с поштовањем. Када се обраћао Аврахаму и Мојсију, Јехова је користио хебрејски израз који се често преводи са „молим те“ (Пост. 13:14; Изл. 4:6). Бог такође слуша људе који му се обраћају (Пост. 18:23-32). И Исус је тако поступао, спремно помажући другима и обраћајући им се по имену (15. 11, страна 25).

• Зашто Јеховини сведоци не славе лунарну Нову годину?

Лунарна Нова година је важан празник на календару већине становника Азије. Слављење тог празника најчешће подразумева држање обичаја који наводно доносе срећу и путем којих се исказује поштовање духовима. Иако поштују своје родитеље, хришћани не учествују у прославама у којима се од умрлих предака тражи заштита или од породичних богова наклоност (1. 12, стране 20-23).