Пређи на садржај

Пређи на садржај

Останимо радосни и кад наиђу проблеми

Останимо радосни и кад наиђу проблеми

Останимо радосни и кад наиђу проблеми

„Радоваће се сви којима си ти [Јехова] уточиште; довека ће радосно клицати“ (ПС. 5:11)

1, 2. (а) Који су неки узроци велике патње која данас постоји? (б) Шта прави хришћани морају подносити осим проблема који су уобичајени за све људе?

 ПРОБЛЕМИ с којима се суочавају сви људи не заобилазе ни Јеховине сведоке. Многе Божје слуге су жртве криминала, рата и других неправди. Природне катастрофе, сиромаштво, болести и смрт доносе велику патњу. Тачно је оно што је апостол Павле рекао: „Знамо да све стварство заједно уздише и да је у боловима све до сада“ (Римљ. 8:22). Притиска нас и наша сопствена несавршеност. Можда се осећамо попут краља Давида који је рекао: „Преступи [су] моји допрли изнад главе моје, као тежак терет претешки су за мене“ (Пс. 38:4).

2 Осим што доживљавају проблеме који су уобичајени за све људе, прави хришћани носе и симболични мученички стуб (Лука 14:27). Свет нас мрзи и прогони баш као што је и Исуса (Мат. 10:22, 23; Јов. 15:20; 16:2). Зато као Христови следбеници морамо да се снажно напрежемо и да будемо истрајни док не дође нови свет (Мат. 7:13, 14; Лука 13:24).

3. На основу чега знамо да хришћани не морају да воде живот који је лишен радости и задовољства да би угодили Богу?

3 Да ли то значи да прави хришћани воде живот који је лишен радости и задовољства? Да ли живот треба да нам буде пун туге и горчине док не дође нови свет? Јехова жели да будемо срећни док чекамо испуњење његових обећања. Божје слуге се у Библији често описују као срећан народ. (Прочитати Исаију 65:13, 14.) „Радоваће се сви којима си ти [Јехова] уточиште; довека ће радосно клицати“, пише у Псалму 5:11. Према томе, чак и када доживљавамо проблеме можемо бити прилично срећни и задовољни и имати унутрашњи мир. Погледајмо како нам Библија може помоћи да се суочимо с проблемима и да упркос њима останемо радосни.

Јехова је ’срећан Бог‘

4. Како се Јехова осећа када га други одбацују као свог владара?

4 Узмимо као пример Јехову. Пошто је он Свемоћни Бог, читав свемир је под његовом влашћу. Њему ништа не недостаје и нико му није потребан. Међутим, иако је ненадмашан у моћи, Јехова је сигурно у извесној мери био разочаран када се један од његових духовних синова побунио и постао Сатана. Сигурно му је било тешко када су се још неки анђели придружили у тој побуни. Замисли само какав су му бол нанели Адам и Ева, круна његових дела стварања на земљи, када су му окренули леђа. Отада су милијарде људи одбациле Јехову као свог владара (Римљ. 3:23).

5. Шта Јехови посебно тешко пада?

5 Сатанина побуна још увек траје. Јехова већ око 6 000 година гледа идолопоклонство, насиље, убиства и сексуалну изопаченост (Пост. 6:5, 6, 11, 12). Осим тога, слуша подле лажи и хуле. Понекад га повреде чак и они који му служе. Библија описује једну такву ситуацију следећим речима: „Колико су се пута против њега бунили у пустоши, жалостили га у пустињи! Увек изнова искушавали су Бога, и бол наносили Светом Богу Израеловом“ (Пс. 78:40, 41). Јехова сигурно осећа велики бол када га неко од његових слугу одбаци (Јер. 3:1-10). Очигледно је да се лоше ствари дешавају и Јехови је веома тешко због тога. (Прочитати Исаију 63:9, 10.)

6. Како се Бог суочава с тешким ситуацијама?

6 Међутим, бол и разочарање не спречавају Јехову да учини оно што је потребно. Када су се неке ситуације искомпликовале, Јехова је предузимао кораке како би последице свео на минимум. Он је и дугорочно гледано предузимао неке мере како би се његова намера на крају испунила. С обзиром на све мудре кораке које је предузео, Јехова с радошћу очекује да буде потврђено његово право да буде Врховни Владар и да његове верне слуге тада буду благословљене (Пс. 104:31). Иако људи говоре лоше о Јехови, он је и даље ’срећан Бог‘ (1. Тим. 1:11; Пс. 16:11).

7, 8. Како се можемо угледати на Јехову када нам се нешто лоше дешава?

7 Додуше, наша способност да решавамо проблеме не може се поредити с Јеховином. Па ипак, када нас снађу невоље, можемо се угледати на Јехову. Сасвим је нормално да смо донекле потиштени када нам се нешто лоше дешава, али не би требало да и останемо у таквом расположењу. Пошто смо створени по Јеховиној слици, обдарени смо способношћу размишљања и мудрошћу, па зато можемо анализирати своје проблеме и предузети потребне кораке кад год је то могуће.

8 Да бисмо се изборили са животним проблемима, важно је да прихватимо чињеницу да су неке ствари једноставно ван наше контроле. Ако се секирамо због таквих ствари, само ће нам бити још теже и то ће нас лишити многих радости које су повезане са обожавањем истинитог Бога. Након што смо се у разумној мери потрудили да решимо проблем, најбоље је да више не размишљамо толико о томе и да се усредсредимо на оно од чега ћемо имати више користи. То добро показују следећи библијски извештаји.

Морамо бити разумни

9. По чему се види да је Ана била разумна?

9 Узмимо за пример Ану која је родила пророка Самуила. Била је разочарана што није могла да има децу. Била је исмевана зато што није могла да рађа. Ана је понекад била толико очајна да је само плакала и ништа није јела (1. Сам. 1:2-7). Једном када је дошла у Јеховин дом, Ана је „с тугом у срцу... почела да се моли Јехови, много плачући“ (1. Сам. 1:10). Када је излила срце Јехови, првосвештеник Илије јој је пришао и рекао: „Иди с миром, и нека ти Израелов Бог услиши молитву коју си му упутила“ (1. Сам. 1:17). Она је у том тренутку сигурно схватила да је учинила све што је било у њеној моћи. Није могла да промени чињеницу да је нероткиња. Ана је била разумна. После тога је „отишла својим путем, јела је и лице јој више није било забринуто“ (1. Сам. 1:18).

10. Које је реално гледиште Павле имао када се суочио с проблемом који није могао да реши?

10 Апостол Павле је показао сличан став када се суочавао с потешкоћама. Он је имао један проблем који га је много мучио. Назвао га је ’трном у телу‘ (2. Кор. 12:7). Шта год да је то било, Павле је урадио оно што је могао, молио се Јехови за помоћ. Колико је пута Павле преклињао Јехову за то? Три пута. После трећег пута, Бог му је рекао да му „трн у телу“ неће бити чудом уклоњен. Павле се помирио с тим и усредсредио се на служење Јехови. (Прочитати 2. Коринћанима 12:8-10.)

11. Како нам усрдне молитве могу помоћи кад имамо неки проблем?

11 То не значи да треба да престанемо да се молимо Јехови за оно што нас мучи (Пс. 86:7). Напротив, Божја Реч нас подстиче: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу.“ Како ће Јехова одговорити на такве усрдне молитве? У Библији се даље каже: „И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Фил. 4:6, 7). Можда Јехова неће отклонити наш проблем, али он може одговорити на наше молитве тако што ће чувати наше мисли. Када изнесемо свој проблем Јехови у молитви, можда ћемо објективније сагледати своју ситуацију и схватити колико је опасно да будемо превише обузети својим бригама.

Уживајмо у вршењу Божје воље

12. Зашто може бити лоше ако смо дуже време обесхрабрени?

12 У Пословицама 24:10 пише: „Ако се обесхрабриш у дан невоље, ослабиће снага твоја.“ Једна друга пословица гласи: „Радосно срце разведрава лице, а бол у срцу слама дух“ (Посл. 15:13). Неки хришћани су се обесхрабрили до те мере да су престали да читају Божју Реч и да размишљају о ономе што у њој пише. Њихове молитве су постале површне и можда су се изоловали од суверника. Сасвим је јасно да може бити опасно ако дуже време останемо потиштени (Посл. 18:1, 14).

13. Шта нам може помоћи да савладамо обесхрабрење и будемо срећни колико је то могуће?

13 С друге стране, позитивно гледиште ће нам помоћи да се усредсредимо на она подручја нашег живота која нам доносе радост и задовољство. Давид је написао: „Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје“ (Пс. 40:8). Када у нашем животу ствари пођу наопако, најгоре што можемо урадити јесте да запоставимо наше духовне активности. Заправо, лек за нашу тугу је да радимо оно што нас чини срећнима. Јехова нам каже да можемо бити срећни ако редовно читамо његову Реч и дубоко размишљамо о њој (Пс. 1:1, 2; Јак. 1:25). „Љубазне речи“ које можемо прочитати у Светом писму и чути на хришћанским састанцима могу нас охрабрити и развеселити (Посл. 12:25; 16:24).

14. Које нам Јеховино обећање данас причињава радост?

14 Бог нам је дао многе разлоге за радост. Његово обећање о спасењу заиста је извор велике радости (Пс. 13:5). Ми знамо да ће Бог без обзира на то шта нам се данас дешава наградити оне који га усрдно траже. (Прочитати Проповедника 8:12.) Пророк Авакум је на леп начин изразио своје уверење у то: „Чак и ако смоква више не буде цветала и не буде рода на лози, ако маслина ускрати род свој и поља не буду давала храну, ако оваца нестане из тора и говеда не буде у шталама, ја ћу ипак клицати Јехови, радоваћу се Богу мог спасења“ (Авак. 3:17, 18).

„Срећан је народ чији је Бог Јехова“

15, 16. Наведи неке дарове од Бога у којима можемо уживати док очекујемо будуће благослове.

15 Док очекујемо предивну будућност, Јехова жели да уживамо у добрим стварима које нам даје. У Библији пише: „Сазнао сам да за [људе] нема ништа боље него да се радују и да чине добро за живота свога, и да сваки човек једе и пије и ужива у добру од свег труда свога. То је дар од Бога“ (Проп. 3:12, 13). ’Чинити добро‘ значи радити нешто добро за друге. Исус је рекао да има више среће у давању него у примању. Бићемо срећни и задовољни ако смо добри према брачном другу, деци, родитељима и другим рођацима (Посл. 3:27). Ако смо пажљиви и гостољубиви и ако праштамо нашој духовној браћи и сестрама, бићемо радосни и угодићемо Јехови (Гал. 6:10; Кол. 3:12-14; 1. Петр. 4:8, 9). А и самопожртвованост у служби сигурно ће нам донети велике благослове.

16 У стиховима из Проповедника који су цитирани у претходном одломку спомињу се нека ситна задовољства, као што су јело и пиће. Чак и када пролазимо кроз неки тежак период, можемо уживати у неким материјалним стварима које добијамо од Јехове. Надаље, прелеп залазак сунца, величанствени пејзажи, несташлуци младунаца и друга чуда природе не коштају ништа, али нас ипак испуњавају страхопоштовањем и радошћу. Док размишљамо о свему томе, наша љубав према Јехови је све јача, јер нам он даје све те добре ствари.

17. Шта ће нас ослободити свих невоља и шта нам до тада пружа утеху?

17 На крају ће наша љубав према Богу, послушност његовим заповестима и вера у откупну жртву водити до потпуног ослобођења од свих проблема које имамо као несавршени људи и довести до вечне среће (1. Јов. 5:3). Док то време не дође, утеху нам пружа сазнање да Јехова добро зна кроз шта све пролазимо. Давид је написао: „Веселићу се и радовати милости твојој, јер си ти погледао на невољу моју; ти познајеш тескобу душе моје“ (Пс. 31:7). Јехова ће нас ослободити свих невоља, јер нас воли (Пс. 34:19).

18. Зашто међу Божјим народом треба да преовладава радост?

18 Јехова је срећан Бог и ми желимо да се угледамо на њега док чекамо да он испуни сва своја обећања. Немојмо дозволити да нас негативна осећања спречавају да и даље служимо Богу. Кад настану проблеми, нека нас воде способност размишљања и мудрост. Јехова ће нам помоћи да контролишемо своје емоције и да предузмемо све што је могуће како бисмо последице немилих догађаја свели на минимум. Уживајмо у добрим стварима које долазе од њега, како у духовним тако и у материјалним. Ако останемо близу Бога, бићемо срећни, јер „срећан је народ чији је Бог Јехова!“ (Пс. 144:15).

Шта си научио?

• Како се можемо угледати на Јехову када се суочавамо с проблемима?

• Како нам разумност може помоћи да изађемо на крај с проблемима?

• Како можемо наћи радост у вршењу Божје воље чак и када смо обесхрабрени?

[Питања за разматрање]

[Слике на 16. страни]

Јехови је веома тешко када се дешавају лоше ствари

[Извор]

© G.M.B. Akash/Panos Pictures

[Слике на 18. страни]

Јехова нам је показао како да останемо радосни