Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радосни у Божјој служби и поред бројних обавеза

Радосни у Божјој служби и поред бројних обавеза

Радосни у Божјој служби и поред бројних обавеза

ЈЕХОВА жели да будемо радосни (Пс. 100:2). Попут свих који му служе и ти вероватно имаш доста обавеза. Можда није било тако када си тек предао свој живот Богу, али сада због хришћанских активности и других одговорности понекад осећаш да си под притиском. Можда чак осећаш кривицу када не успеш да постигнеш све што би желео. Како можеш бити уравнотежен и задржати ’радост Јеховину‘? (Нем. 8:10).

Пошто живимо у тешким временима и изложени смо многим притисцима, морамо добро планирати време. У том погледу је нарочито користан један од надахнутих савета који је записао апостол Павле: „Добро пазите како живите — не као немудри, него као мудри. Искупљујте време, јер су дани зли“ (Еф. 5:15, 16).

Имајући у виду ове мудре речи, како можеш постављати реалне циљеве и наћи довољно времена за лично проучавање, породичне обавезе, службу проповедања, посао и друге неопходне активности?

Да ли се сећаш колико си био срећан када си предао свој живот Богу и крстио се? Био си радостан јер си упознао Јехову и његову намеру. Да би стекао такво разумевање и доживео радост можда ти је било потребно више месеци марљивог проучавања. Али то је сигурно било вредно труда јер је променило твој живот набоље.

Да би задржао радост, неопходно је да и даље узимаш духовну храну. Уколико једва успеваш да нађеш који тренутак за читање и проучавање Библије, размисли о томе на шта трошиш своје време. Ако свакодневно одвојиш и само неколико минута за проучавање и дубоко размишљање, приближићеш се Јехови. То ће те сигурно учинити још радоснијим.

Већина Божјих слугу може искупити више времена за важније активности на уштрб онога што је мање важно. Запитај се: ’Колико времена ми одлази на читање различитих часописа и новина, гледање телевизије, слушање музике или бављење хобијима?‘ Све то може причињавати задовољство али само ако нам не одузима превише времена (1. Тим. 4:8). Уколико увидиш да је твој проблем лоша организација, покушај да направиш другачији распоред.

Адам је ожењен, има троје деце и служи као старешина. Он објашњава како успева да све постигне: „Настојим да водим једноставан живот. Избегавам хобије који би ми одузимали превише времена и не купујем ствари којима бих морао посвећивати превелику пажњу. То не значи да ми је живот пун одрицања већ да бирам једноставну рекреацију.“

Дубоко размишљање о добрим резултатима твојих одлука може ти обновити радост и помоћи да задржиш позитиван став. На пример, Маријуш који служи као старешина и има троје деце, каже: „Проучавајући Библију постао сам оптимиста. С времена на време и даље доживљавам неке потешкоће, од којих за многе зна само Јехова. Али захваљујући његовој подршци, с радошћу гледам на будућност.“

Као што показује Маријушов пример, позитиван став неће уклонити сваку забринутост. Али може ти помоћи да се осећаш боље и да се делотворније ухватиш у коштац са животним проблемима. У Библији стоји: „Сви су дани невољнику лоши, а ко је веселог срца, на гозби је без престанка“ (Посл. 15:15). Размишљај и о љубави коју ти је Бог већ показао. То ће учврстити твоју љубав према њему и продубити радост коју ти доноси то што му служиш (Мат. 22:37).

Породице су срећније када на прво место стављају Јехову и његову вољу. Када сви чланови испољавају хришћанске особине, то ублажава несугласице, међусобно их зближава и ствара пријатнију атмосферу. Захваљујући томе, њихов дом је мирна лука у којој влада јединство (Пс. 133:1).

Заједничко обављање хришћанских активности доприноси још већој радости у породици. Маријуш објашњава: „Веома ми је драгоцено време које проводим с породицом. Супруга ми пружа велику подршку. Она је уз мене кад год може, било да сам у служби проповедања или чистим стадион пре конгреса, и прати ме када држим јавна предавања у другим скупштинама. То ми много значи.“

Свето писмо налаже хришћанима да се брину за материјалне потребе своје породице (1. Тим. 5:8). Али ако ти посао одузима превише времена и снаге, може те лишити радости у служењу Богу. Моли се Јехови у вези с тим (Пс. 55:22). Неки су закључили да је најбоље да пронађу друго запослење како би им Божје Краљевство било на првом месту. Хришћанин не треба да дозволи да му материјална корист коју доноси захтеван посао скрене пажњу с духовних активности које су много важније (Посл. 22:3).

Можда би ти било од помоћи да запишеш све предности и мане неког будућег или садашњег запослења. Наравно, лепо је имати добру плату и посао који волимо. Па ипак, да ли ти садашњи посао омогућава да се бринеш за духовност своје породице? Објективно сагледај све чињенице и својим одлукама покажи да ти је најважнији добар однос с Јеховом.

Ако ти садашње запослење представља препреку у стицању духовне зрелости, потребно је да нешто предузмеш. Многи хришћани су начинили корените промене да би имали више времена за духовне активности. Један брат из Пољске каже: „Једном сам морао да напустим фирму за коју сам радио јер сам често био на пословним путовањима. Нисам имао довољно времена за духовне активности ни за своју породицу.“ Посао којим се сада бави одузима му много мање времена и снаге.

Пронађи радост помажући другима

Исус је рекао да „више усрећује давање него примање“ (Дела 20:35). Хришћани имају много прилика за такво давање. Понекад је срдачан осмех, стисак руке или искрена похвала за нечије залагање око теократских задужења све што је потребно да би и једна и друга страна осетиле радост.

Апостол Павле је подстакао сувернике: „Тешите потиштене душе, помажите слабима“ (1. Сол. 5:14). Потиштене особе можда осећају да више немају снаге да се изборе с проблемима који их муче. Можеш ли им помоћи? Ако запазиш да неки суверник губи радост у служењу Јехови, покушај да га охрабриш. Чинећи то, и ти ћеш бити охрабрен. Неке проблеме не може решити ниједан човек. Међутим, можеш показати искрено саосећање и подстаћи свог брата или сестру да се ослони на Јехову који је увек спреман да нас подржи. Они који то чине никада се неће разочарати (Пс. 27:10; Иса. 59:1).

Још један начин да помогнеш онима који губе радост јесте да их позовеш у службу проповедања. Када је организовао да 70 његових ученика иде у проповедање, Исус их је послао „по двојицу“ (Лука 10:1). Вероватно се слажеш да су се на тај начин могли међусобно храбрити. Можеш ли и ти позвати некога у службу како би му помогао да обнови радост?

У животу постоје многи оправдани разлози за бригу. Ипак, Павле нас подстиче: „Увек се радујте у Господу. И опет кажем: Радујте се!“ (Фил. 4:4). Твој живот има сврху јер волиш Бога, послушан си му и ревно и истрајно извршаваш дело које нам је поверио. То ти доноси радост. Што је још важније, Јехова ти помаже да изађеш на крај с притисцима и проблемима који те сналазе (Римљ. 2:6, 7).

Очима вере увиђамо да је нови свет који је Јехова обећао веома близу. То ће нам донети неизмерне благослове и много разлога за срећу! (Пс. 37:34). Можемо се радовати томе, не губећи из вида све благослове које већ сада имамо. Зато наставимо да ’радосно служимо Јехови‘ (Пс. 100:2).

[Дијаграм на 8. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Ако желиш да сачуваш радост, можда је потребно да другачије распоредиш своје време

РАЗОНОДА и ЗАБАВА

КУЋНЕ и ПОРОДИЧНЕ ОБАВЕЗЕ

ПОСАО

САСТАНЦИ

ЛИЧНО ПРОУЧАВАЊЕ

СЛУЖБА ПРОПОВЕДАЊА

[Слике на 10. страни]

Можеш ли помагати другима да обнове радост?