Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека сваки дан нашег живота буде на Божју славу

Нека сваки дан нашег живота буде на Божју славу

Нека сваки дан нашег живота буде на Божју славу

„УЈУТРУ ми објави доброту своју.“ Тим речима се псалмиста Давид молио Јехови. „Покажи ми пут којим треба да идем“ (Пс. 143:8). Када се ујутру пробудиш и захвалиш Јехови за нови дан живота, да ли попут Давида молиш Јехову да ти помогне при доношењу одлука и у томе да поступаш на најбољи могући начин? Нема сумње да то радиш.

Као крштене Јеховине слуге ’било да једемо, било да пијемо, било да нешто друго чинимо‘ трудимо се да ’све на Божју славу чинимо‘ (1. Кор. 10:31). Свесни смо да начин на који проведемо сваки дан нашег живота доноси Јехови част или срамоту. Знамо и то да Божја Реч каже да Сатана оптужује Христову браћу — у ствари све Божје слуге на земљи — „дан и ноћ“ (Откр. 12:10). Зато смо чврсто решили да оповргнемо Сатанине лажне оптужбе и да обрадујемо Јехову тако што ћемо нашем небеском Оцу служити „дан и ноћ“ (Откр. 7:15; Посл. 27:11).

Погледајмо укратко на која два важна начина сваки дан нашег живота може бити на Божју славу. Први се односи на исправно постављање приоритета, а други на показивање обзира према другима.

Живимо у складу с предањем

Својим предањем Јехови изразили смо искрену жељу да му служимо. Такође смо му обећали да ћемо ходити његовим путевима „дан за даном“, дакле заувек (Пс. 61:5, 8). Шта онда значи живети у складу с предањем? Како сваког дана показујемо нашу искрену љубав према Јехови?

У Божјој Речи је недвосмислено наведено шта Јехова очекује од нас (П. зак. 10:12, 13). Нешто од тога је наведено у оквиру „ Одговорности које нам је Бог поверио“, на 22. страни. Све су то Божје заповести и зато су важне. Како онда да одлучимо шта је важније када две или више таквих ствари захтевају нашу пажњу у исто време?

Предност дајемо светој служби која обухвата проучавање Библије, молитву, посећивање састанака и службу проповедања (Мат. 6:33; Јов. 4:34; 1. Петр. 2:9). Па ипак, не можемо цео дан посветити духовним активностима. Посао, школа и многе кућне обавезе такође изискују наше време. Међутим, максимално се трудимо да посао и друге обавезе уклопимо тако да не ометају нашу свету службу, као што је рецимо посећивање хришћанских састанака. Примера ради, кад правимо планове за годишњи одмор гледамо да не пропустимо посету покрајинског надгледника, једнодневни и дводневни покрајински састанак или обласни конгрес. Понекад можда можемо искомбиновати неке обавезе. На пример, цела породица може учествовати у чишћењу Дворане Краљевства, или рецимо паузу на послу или у школи можемо користити да сведочимо колегама или школским друговима. Дакле, кад год треба да донесемо неку одлуку у животу — као што је избор запослења, школе или пријатеља — желимо да на наше одлуке утиче оно што нам је најважније у животу, а то је да служимо Јехови, нашем брижном Оцу (Проп. 12:13).

Будимо обзирни према другима

Јехова жели да показујемо обзир према другима и да им чинимо добро. Насупрот томе, Сатана шири себичност. Његов свет је пун себичних људи који ’воле ужитке‘ као и оних који ’сеју у своје тело‘ (2. Тим. 3:1-5; Гал. 6:8). Многи врло мало размишљају о томе како ће њихови поступци утицати на друге. „Дела тела“ се виде на сваком кораку (Гал. 5:19-21).

Колико су само другачији они које Јеховин дух подстиче да показују љубав, љубазност и доброту према другима (Гал. 5:22). Божја Реч нам каже да се усредсредимо на добробит других. Зато смо заинтересовани једни за друге, иако пазимо да не задиремо у приватне ствари (1. Кор. 10:24, 33; Фил. 2:3, 4; 1. Петр. 4:15). Нарочито смо заинтересовани за сувернике, али се трудимо да помогнемо и другима (Гал. 6:10). Да ли ћеш можда данас имати прилику да будеш добар према некоме кога сретнеш? (Видети оквир  „Будимо обзирни“, на 23. страни.)

Обзирност према другима није резервисана само за неко посебно време или неку посебну ситуацију (Гал. 6:2; Еф. 5:2; 1. Сол. 4:9, 10). Зато се сваког дана трудимо да узмемо у обзир околности других и спремно им помажемо ако је потребно, чак и кад нам то није згодно. Спремно стављамо на располагање оно што имамо — своје време, материјална средства, искуство и мудрост. Јехова нас уверава да ће бити великодушан према нама ако смо ми великодушни према другима (Посл. 11:25; Лука 6:38).

Света служба „дан и ноћ“

Да ли је заиста могуће служити Јехови „дан и ноћ“? Могуће је ако смо редовни и марљиви у свим аспектима наше службе Богу (Дела 20:31). Наш живот може бити испуњен светом службом ако сваког дана читамо Божју Реч и размишљамо о прочитаном, ако се непрестано молимо, ако се трудимо да будемо на свим састанцима и ако користимо сваку прилику да сведочимо (Пс. 1:2; Лука 2:37; Дела 4:20; 1. Сол. 3:10; 5:17).

Да ли се ми лично трудимо да на такав начин служимо Јехови? Ако се трудимо, онда ће у свим аспектима нашег свакодневног живота бити очигледно да желимо да му угодимо и да оповргнемо Сатанине оптужбе. Ми се трудимо да прославимо Јехову у свему што радимо и у свакој ситуацији у којој се нађемо. У говору, понашању и доношењу одлука водимо се његовим начелима. Захвалност за то што с пуно љубави брине о нама и подржава нас показујемо тако што се потпуно уздамо у њега и што снагу коју имамо користимо да му служимо. Радо прихватамо његове савете и опомене кад због своје несавршености не успевамо да удовољимо његовим мерилима (Пс. 32:5; 119:97; Посл. 3:25, 26; Кол. 3:17; Јевр. 6:11, 12).

Нека и надаље сваки дан нашег живота буде на славу Богу. То ће нас окрепити, а наш небески Отац ће заувек бринути о нама (Мат. 11:29; Откр. 7:16, 17).

 [Оквир/Слике на 22. страни]

Одговорности које нам је Бог поверио

• да се често молимо (Римљ. 12:12)

• да читамо и проучавамо Библију и то примењујемо у свом животу (Пс. 1:2; 1. Тим. 4:15)

• да славимо Јехову у скупштини (Пс. 35:18; Јевр. 10:24, 25)

• да се старамо за материјалне, духовне и емоционалне потребе своје породице (1. Тим. 5:8)

• да проповедамо добру вест о Краљевству и стварамо ученике (Мат. 24:14; 28:19, 20)

• да водимо рачуна о свом физичком, духовном и душевном здрављу, што значи да налазимо време и за здраву рекреацију (Мар. 6:31; 2. Кор. 7:1; 1. Тим. 4:8, 16)

• да испуњавамо обавезе које имамо у скупштини (Дела 20:28; 1. Тим. 3:1)

• да водимо рачуна да наш дом и Дворана Краљевства буду у добром стању (1. Кор. 10:32)

[Оквир/Слика на 23. страни]

 Будимо обзирни

• према старијем брату или сестри (Лев. 19:32)

• према некоме ко је физички или психички болестан (Посл. 14:21)

• према сувернику коме је хитно потребна помоћ коју му можемо пружити (Римљ. 12:13)

• према члану уже породице (1. Тим. 5:4, 8)

• према сувернику коме је умро брачни друг (1. Тим. 5:9)

• према вредном старешини у својој скупштини (1. Сол. 5:12, 13; 1. Тим. 5:17)