Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помозите својој деци да изађу на крај с многобројним изазовима

Помозите својој деци да изађу на крај с многобројним изазовима

Помозите својој деци да изађу на крај с многобројним изазовима

НАША деца су под великим притиском. Изложена су духу Сатаниног злог света и морају да се боре с ’младалачким жељама‘ (2. Тим. 2:22; 1. Јов. 5:19). Осим тога, пошто се ’сећају свог Величанственог Створитеља‘ морају да подносе ругање, па чак и малтретирање оних којима се не свиђају њихова веровања (Проп. 12:1). Осврћући се на своје детињство, брат кога ћемо звати Винсент каже: „Неки су ме стално малтретирали, кињили или су хтели да се туку са мном зато што сам Сведок. Због тога много пута нисам желео да идем у школу.“ *

Осим притиска који намеће овај свет, наша деца морају да се боре и са жељом да буду попут својих вршњака. „Није лако бити другачији“, каже Кетлин, једна сестра у тинејџерским годинама. Алан, наш млади брат, отворено каже: „Школски другови су ме често звали да проведем викенд с њима, и ја сам то стварно желео.“ Сем тога, код младих може бити веома изражена жеља да се баве неким спортом због чега се лако могу наћи у лошем друштву. „Волим спорт“, каже млада сестра Тања. „Тренери у школи су ме стално звали да играм у тиму. Није ми било лако да их одбијем.“

Како можете помоћи својој деци да изађу на крај с многобројним изазовима? Јехова је родитељима поверио задатак да васпитавају своју децу (Посл. 22:6; Еф. 6:4). Циљ богобојазних родитеља је да у срце своје деце усаде жељу да слушају Јехову (Посл. 6:20-23). Тада ће деца бити мотивисана да се одупру притисцима овог света чак и када их родитељи не виде.

Родитељима није лако да зарађују за живот, подижу породицу, испуњавају обавезе у скупштини — и све то у исто време. Неки то раде као самохрани родитељи или уз брачног друга који им прави проблеме зато што су Јеховини сведоци. Па ипак, Јехова очекује од родитеља да нађу време да поучавају своју децу и да им помажу. Дакле, шта можете учинити како бисте помогли својој деци да изграде одбрамбени зид против притиска вршњака, искушења и малтретирања с којим се суочавају из дана у дан?

Лични однос с Јеховом

Пре свега, наша деца треба да упознају Јехову као стварну особу. Треба им помоћи да ’виде Невидљивога‘ (Јевр. 11:27). Винсент, кога смо на почетку споменули, присећа се како су му родитељи помогли да развије лични однос с Јеховом. Он каже: „Научили су ме колико је важно да се молим. Сећам се да сам се још док сам био мали свако вече пре одласка на спавање молио Јехови. Он је за мене био стварна особа.“ Да ли се молите са својом децом? Зашто не бисте послушали шта они говоре Јехови у својим личним молитвама? Да ли само понављају неке уобичајене речи? Или у својим молитвама изражавају шта стварно осећају према Јехови? Ако их слушате како се моле, можете видети да ли су заиста развили лични однос с Јеховом.

Лично читање Божје Речи је још један важан начин на који млади могу да се приближе Јехови. Раније споменута Кетлин каже: „Помогло ми је то што сам током читавог детињства читала Библију. То ме је уверило да имам Јеховину подршку чак и ако су људи против мене.“ Да ли ваша деца имају свој план за читање Библије? (Пс. 1:1-3; 77:12).

Чињеница је да свако дете другачије реагује на родитељску поуку. Духовни напредак деце зависи и од њиховог узраста. Међутим, ако их не поучавате биће им тешко да схвате да је Јехова стварна особа. Родитељи треба да усаде Божје речи у срце своје деце тако да она такорећи чују Јехову како им говори где год да се налазе (П. зак. 6:6-9). Ваша деца морају разумети да је Јехови стало лично до њих.

Како да смисаоно комуницирате

Комуникација је још један начин на који можете помоћи својој деци. Наравно, добра комуникација подразумева више од обичног разговора с децом. Она подразумева постављање питања и стрпљиво слушање одговора — чак и када ти одговори нису онакви какве бисте желели да чујете. „Постављам им питања све док нисам сигурна да сам разумела како размишљају и како поступају у свом животу“, каже Ен, мајка двојице дечака. Да ли ваша деца имају осећај да их заиста слушате кад вам се обраћају? Тања, коју смо раније споменули, каже: „Родитељи су ме заиста слушали и памтили су о чему смо причали. Знали су имена мојих школских другова. Распитивали су се за њих и за неке друге ситуације о којима смо раније разговарали.“ За добру комуникацију је неопходно слушати и памтити о чему смо разговарали.

Многе породице сматрају да је време оброка добра прилика за смисаоне разговоре. „У нашој породици је било важно да заједно ручамо“, каже Винсент. „Очекивало се да заједно будемо за столом кад год је то могуће. Није нам било дозвољено да за време јела гледамо телевизију, слушамо радио или да читамо. Пошто су разговори углавном били неусиљени, то су били мирни тренуци током дана који су ми помагали да изађем на крај с хаосом и притисцима с којима сам се суочавао у школи.“ Он још каже: „Пошто сам навикао да у време оброка разговарам с родитељима, није ми било тешко да причам с њима када ми је била потребна помоћ у неким озбиљнијим стварима.“

Питајте се: ’Колико пута у току недеље једемо заједно као породица?‘ Да ли ће вам неке измене на том подручју пружити прилику да чешће и квалитетније разговарате са својом децом?

Зашто је важно да замислите могуће ситуације

Вече за породично проучавање Библије такође пружа прилику за отворене разговоре и помаже младима да се снађу у неким специфичним ситуацијама. Алан, кога смо раније споменули, каже: „Моји родитељи су током породичног проучавања успевали да нам помогну да се отворимо и да кажемо оно што мислимо. Разматрали су теме које су одговарале ономе кроз шта смо пролазили.“ Аланова мајка каже: „Понекад смо током породичног проучавања замишљали могуће ситуације. То је нашој деци помогло да науче како да бране своју веру и да докажу да је тачно оно у шта верују. То им је улило поуздање које им је било неопходно да изађу на крај са ситуацијама у којима би се нашли.“

У суштини, када су деца под притиском вршњака често није довољно да само кажу „не“ и да продуже даље. Морају бити у стању да одговоре на питања као што су зашто и зашто не. Такође треба да знају како да се поставе кад их други исмевају због њихове вере. Ако не могу да бране своја веровања биће им тешко да чврсто заступају праву религију. Замишљање могућих ситуација помоћи ће им да изграде такво поуздање.

У  оквиру на 18. страни наведене су неке ситуације о којима можете разговарати током породичног проучавања. Потрудите се да те ситуације изгледају реално тако што ћете оспоравати одговоре које ваша деца дају. Осим тога, размотрите и неке поуке које се могу извући из библијских примера. Такво поучавање код куће сигурно ће помоћи вашој деци да изађу на крај са изазовима у школи и на другим местима.

Да ли ваш дом улива сигурност?

Да ли је ваш дом место коме се деца радују кад се враћају из школе? Ако им дом улива сигурност лакше ће излазити на крај са свакодневним изазовима. Једна сестра која је сада члан бетелске породице каже: „Док сам одрастала много ми је значило то што сам у нашем дому налазила сигурност. Колико год да ми је било тешко у школи, знала сам да ће све бити у реду кад дођем кући.“ Каква је атмосфера у вашој кући? Да ли су ’изливи гнева и препирке‘ свакодневна појава, или у вашем дому владају ’љубав, радост и мир‘? (Гал. 5:19-23). Ако у вашој кући често нема мира, да ли се стварно трудите да нешто промените како би ваша деца код куће нашла сигурност?

Својој деци можете помоћи да изађу на крај са изазовима и ако се потрудите да им обезбедите добро друштво. На пример, кад као породица планирате неку рекреацију можете ли позвати неку духовно зрелу браћу и сестре из скупштине да вам се придруже? Или бисте можда могли да на неки једноставан оброк у вашем дому позовете путујућег надгледника или неке друге који су у пуновременој служби? Да ли познајете неке мисионаре или бетелите с којима би се ваша деца могла дружити, чак и ако би то било само преко писама, електронске поште или повремених телефонских позива? Такво друштво може помоћи вашој деци да изаберу исправан пут у животу и да поставе себи духовне циљеве. Сетите се колико је апостол Павле позитивно утицао на младог Тимотеја (2. Тим. 1:13; 3:10). Тимотеју је блиско дружење с њим помогло да се усредсреди на духовне циљеве (1. Кор. 4:17).

Похвалите своју децу

Јехова је срећан када млади заузимају став за оно што је исправно упркос притиску Сатаниног света (Пс. 147:11; Посл. 27:11). Сигурно се и ви радујете кад наши млади изаберу мудар правац у животу (Посл. 10:1). Покажите својој деци шта мислите о њима и често их с љубављу похваљујте. Јехова је одличан пример за родитеље. У време када се Исус крстио, Јехова је рекао: „Ти си мој Син, вољени, ти си по мојој вољи“ (Мар. 1:11). Те речи су сигурно дале снагу Исусу да изађе на крај с многим изазовима који су га очекивали. Слично томе, ваша деца треба да знају да их волите и да их цените због онога што су постигли.

Наравно, своју децу не можете сасвим заштитити од притисака, малтретирања и ругања, али им можете много помоћи. Како? Помозите им да развију добар однос с Јеховом. Створите атмосферу у којој је лако водити смисаоне разговоре. Разговарајте о практичним стварима док проучавате као породица, и нека ваш дом буде место које им улива сигурност. То ће вашој деци сигурно помоћи да изађу на крај с многобројним изазовима.

[Фуснота]

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

 [Оквир/Слика на 18. страни]

КОРИСНО ЈЕ ЗАМИСЛИТИ НЕКЕ СИТУАЦИЈЕ

Овде су наведене неке ситуације у којима се наши млади могу наћи. Зашто не бисте током породичног проучавања вежбали како да се деца снађу у таквим ситуацијама?

▸ Наставник предлаже вашој ћерки да се придружи школском тиму.

▸ Друга деца вашем сину нуде цигарету на повратку из школе.

▸ Неки дечаци прете вашем сину да ће га пребити ако га виде да опет проповеда.

▸ Ваша ћерка наилази на школску другарицу док проповеда од врата до врата.

▸ Вашу ћерку пред целим разредом питају зашто не поздравља заставу.

▸ Дечаци се стално ругају вашем сину зато што је Јеховин сведок.

[Слика на 17. страни]

Да ли ваша деца имају свој план за читање Библије?

[Слика на 19. страни]

Да ли се у слободно време дружите с духовно зрелом браћом и сестрама?