Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вешто рукујмо ’мачем духа‘

Вешто рукујмо ’мачем духа‘

Вешто рукујмо ’мачем духа‘

„Узмите... мач духа, то јест, Божју реч“ (ЕФ. 6:17)

1, 2. Како на нас треба да утиче сазнање да је потребно више објавитеља Краљевства?

 ВИДЕВШИ духовне потребе мноштва, Исус је рекао ученицима: „Жетва је велика, а радника је мало. Зато молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву.“ Међутим, он није остао само на томе. Након што је изговорио те речи, „позвао је својих дванаест ученика“ и послао их да проповедају, то јест да учествују у жетви (Мат. 9:35-38; 10:1, 5). Касније је „одредио још седамдесет других и послао их по двојицу“ (Лука 10:1, 2).

2 Потреба за више објавитеља Краљевства такође је веома велика у данашње време. Током службене 2009. године, широм света је Спомен-свечаности присуствовало 18 168 323. То је преко 10 милиона више од укупног броја Јеховиних сведока. Поља су заиста зрела за жетву (Јов. 4:34, 35). Зато би требало да се молимо за више радника. Али како можемо поступати у складу с тим молитвама? Тако што ћемо постати делотворнији у служби док ревно учествујемо у проповедању и стварању ученика (Мат. 28:19, 20; Мар. 13:10).

3. На који начин нам Божји дух директно помаже да будемо вешти у служби?

3 Претходни чланак је говорио о томе зашто је важно да нас свети дух води како бисмо „одважно говорили Божју реч“ (Дела 4:31). Тај дух нам такође може помоћи да будемо вешти у служби. Један начин да будемо делотворнији јесте да добро користимо изврсно средство које нам је Јехова Бог дао — његову писану Реч, Библију. Она је настала деловањем светог духа (2. Тим. 3:16). Њена порука је надахнута од Бога. Стога ако вешто користимо Библију као основу за наше поучавање, ми допуштамо да нас свети дух води. Пре него што размотримо како то можемо чинити, најпре ћемо видети колико је Божја Реч моћна.

’Божја реч је делотворна‘

4. До каквих промена истина из Библије може довести код људи?

4 Божја реч, то јест порука, заиста је моћна! (Јевр. 4:12). Симболично говорећи, она је оштрија од било ког мача, јер продире дотле да раздваја кости и њихову мождину. Истина из Библије допире до најскривенијих и најдубљих мисли и осећања, откривајући какав је неко у суштини. Може деловати на човека тако да се стварно промени. (Прочитати Колошанима 3:10.) Заиста, Божја Реч мења животе!

5. У чему нам све Библија помаже и до чега ће то довести?

5 Поред тога, Библија је књига ненадмашне мудрости. У њој се налазе корисне информације које показују људима како да живе у овом компликованом свету. Божја Реч не осветљава само наше кораке већ и стазу која се пружа пред нама (Пс. 119:105). То је од велике помоћи када се суочавамо с проблемима или доносимо одлуке као што су избор пријатеља, забаве, запослења, гардеробе и тако даље (Пс. 37:25; Посл. 13:20; Јов. 15:14; 1. Тим. 2:9). Примена начела из Божје Речи помаже нам да се добро слажемо с другима (Мат. 7:12; Фил. 2:3, 4). Пошто је стаза пред нама добро осветљена, можемо сагледати дугорочне последице својих одлука (1. Тим. 6:9). Свето писмо такође открива Божју намеру за будућност, помажући нам да свој начин живота ускладимо с тим (Мат. 6:33; 1. Јов. 2:17, 18). Ако дозволимо библијским начелима да управљају нашим животом, он заиста може бити смисаон.

6. Колико је Библија моћно оружје у нашем духовном рату?

6 Размислимо такође колико је Библија моћно оружје у нашем духовном рату. Павле је Божју реч назвао ’мачем духа‘. (Прочитати Ефешанима 6:12, 17.) Када се исправно пренесе, библијска порука може ослободити људе из духовног ропства Сатани. То је мач који не уништава животе већ их спасава. Зар не треба да се потрудимо да вешто рукујемо њиме?

Исправно се служимо речју истине

7. Зашто је важно да научимо добро да користимо „мач духа“?

7 Војник у рату може вешто руковати оружјем само ако је вежбао и научио добро да га користи. Исто је и с ’мачем духа‘ у нашем духовном рату. „Дај све од себе да стекнеш Божје признање“, написао је Павле, „да будеш радник који нема чега да се стиди, који се исправно служи речју истине“ (2. Тим. 2:15).

8, 9. Шта ће нам помоћи да схватимо смисао онога што стоји у Библији? Наведи пример.

8 Шта ће нам помоћи да се ’исправно служимо речју истине‘ у служби? Пре него што јасно пренесемо другима шта Библија каже, ми сами морамо схватити њен смисао. Зато је потребно да обратимо пажњу на контекст неког стиха или пасуса. Према једном речнику, контекст је „шири текст, говорна или мисаона целина којој припада нека реч, реченица и слично и на основу које се одређује тачно значење и смисао датог дела говора“.

9 Исправно разумевање неког стиха из Библије захтева да узмемо у обзир и околни текст. Један пример је Павлова изјава у Галатима 5:13. Он је написао: „Ви сте, браћо, позвани на слободу. Само нека вам та слобода не служи као подстицај грешном телу, него у љубави робујте једни другима.“ О каквој је слободи Павле говорио? Да ли о слободи од греха и смрти, од ропства лажним учењима или нечег другог? Контекст открива да је Павле говорио о томе да су хришћани ’ослобођени проклетства Закона‘ (Гал. 3:13, 19-24; 4:1-5). Дакле, говорио је о хришћанској слободи. Они који су ценили ту слободу робовали су једни другима из љубави. Они који нису имали љубави бавили су се оговарањем и упуштали у свађе (Гал. 5:15).

10. Да бисмо исправно разумели значење стихова, које информације треба да узмемо у обзир и где их можемо пронаћи?

10 Реч „контекст“ има и друго значење. Може се односити на историјску позадину, околности и низ спољашњих чинилаца. Да бисмо исправно разумели значење неког стиха, треба да узмемо у обзир и додатне информације, на пример ко је писао ту библијску књигу, када је написана и под каквим околностима. Такође нам користи ако знамо сврху с којом је писана и, ако је могуће, друштвене и моралне вредности и религиозне обичаје тог времена. *

11. На шта треба да пазимо када објашњавамо стихове?

11 Да бисмо се ’исправно служили речју истине‘, није довољно само да тачно објаснимо библијске стихове. Треба да пазимо да не користимо Библију да застрашујемо људе. Премда је можемо користити како бисмо одбранили истину, као што је то Исус чинио када га је Ђаво кушао, Библија није прут којим претимо другима (Пон. зак. 6:16; 8:3; 10:20; Мат. 4:4, 7, 10). Треба да послушамо савет апостола Петра: „Нека Христ као Господ буде свет у вашем срцу и будите увек спремни за одбрану пред сваким ко од вас тражи образложење наде која је у вама, али чините то с благошћу и дубоким поштовањем“ (1. Петр. 3:15).

12, 13. Како Божја Реч може срушити ’оно што је снажно утврђено‘? Наведи пример.

12 Шта истина из Божје Речи може постићи ако се исправно служимо њоме? (Прочитати 2. Коринћанима 10:4, 5.) Библијска истина може срушити ’оно што је снажно утврђено‘, то јест разоткрити лажна учења, штетне навике и филозофије које су одраз људске мудрости. Можемо користити Библију да оповргнемо сваку мисао која се „подиже против познавања Бога“. Библијским учењима може се помоћи другима да своје мишљење ускладе са истином.

13 Узмимо за пример 93-годишњу жену из Индије. Од детињства је поучавана реинкарнацији. Када је почела да проучава Библију дописујући се са сином који живи у иностранству, одмах је прихватила оно што је сазнала о Јехови и његовим обећањима. Међутим, веровање у реинкарнацију било је толико чврсто усађено у њен ум да је негодовала када јој је син писао о стању мртвих. Рекла је: „Једноставно не разумем ово учење из Светог писма. Све религије уче да је неки део нас бесмртан. Одувек сам веровала да тело умире и да невидљиви део човека реинкарнира у друга тела око 8 400 000 пута. Како је могуће да то није истина? Да ли већина религија греши?“ Може ли „мач духа“ срушити та снажно утврђена веровања? Након што су разменили још неколико писама о тој теми, пар седмица касније написала је: „Коначно почињем да разумем праву истину о смрти. Велику радост ми доноси сазнање да ћемо приликом ускрсења срести наше вољене који су умрли. Надам се да ће Божје Краљевство брзо доћи.“

Користимо Божју Реч са уверљивошћу

14. Шта значи уверити некога?

14 Да бисмо делотворно користили Библију у служби, није довољно само да цитирамо стихове. Павле је износио „уверљиве доказе“, па то треба да чинимо и ми. (Прочитати Дела апостолска 19:8, 9; 28:23.) Особа која је уверена у нешто, „толико је сигурна да у то полаже своје поуздање“. Када уверавамо некога да прихвати неко библијско учење, ми му помажемо да верује у то. Да бисмо то постигли, потребно је да му докажемо истинитост онога што говоримо. То можемо учинити на следеће начине.

15. Како можеш усмерити пажњу на Библију тако да изазовеш поштовање према њој?

15 Усмери пажњу на Божју Реч тако да код других изазовеш поштовање према њој. Када уводиш неки стих, укажи на то колико је важно сазнати Божје гледиште о тој теми. Након што поставиш питање и саслушаш одговор станара, можда би могао рећи нешто попут овога: ’Погледајмо како можемо сазнати Божје мишљење о томе.‘ Или би могао да питаш: ’Шта Бог каже о томе?‘ Ако на овај начин уведемо стих, тиме наглашавамо да је Библија од Бога и помажемо особи с којом разговарамо да је цени. То је посебно важно када сведочимо некоме ко верује у Бога, али није упознат с тим шта Библија научава (Пс. 19:7-10).

16. Шта ће ти помоћи да исправно објасниш стихове?

16 Немој само прочитати стихове, већ их и објасни. Павле је имао обичај да оно чему је поучавао друге ’објашњава и доказује оним што је написано‘ (Дела 17:3). У сваком библијском стиху обично има више тачака, тако да је можда потребно да издвојиш кључне речи које се односе на тему о којој разговараш. То можеш учинити тако што ћеш поновити речи које носе главну мисао или поставити питања која ће станару указати на њих. Затим објасни значење тог дела стиха. Након тога помози саговорнику да увиди како се тај стих тиче њега лично.

17. Како можеш на уверљив начин резоновати на темељу Светог писма?

17 На уверљив начин резонуј на темељу Светог писма. Апелујући на срце слушалаца и користећи здраву логику, Павле је уверљиво ’резоновао на темељу Писама‘ (Дела 17:2, 4). Попут њега, настој да допреш до срца свог саговорника. Покушај да откријеш шта му је у срцу путем питања која ће показати да имаш лично занимање (Посл. 20:5). Немој бити нетактичан. Изнеси аргументе на јасан и логичан начин и поткрепи их чврстим доказима. Твоје изјаве треба да се заснивају на Божјој Речи. Боље је да добро употребиш један стих тако што ћеш га објаснити и илустровати, него да прочиташ два или три стиха заредом без објашњења. Ако то поткрепиш још неким доказима, то ће ’додати уверљивост твојим уснама‘ (Посл. 16:23). Понекад може бити неопходно истражити тему и пружити додатне информације. Раније поменута 93-годишња жена хтела је да зна како је учење о бесмртној души постало толико раширено. Када је разумела одакле потиче то веровање и како је доспело у већину религија света, то јој је помогло да се увери у оно што Библија научава о тој теми. *

Наставимо вешто да рукујемо ’мачем духа‘

18, 19. Зашто треба да наставимо да вешто рукујемо ’мачем духа‘?

18 „Мења се сцена овог света“, каже Библија. Зли људи напредују од зла на горе (1. Кор. 7:31; 2. Тим. 3:13). Зато је важно да наставимо да рушимо ’оно што је снажно утврђено‘ користећи „мач духа, то јест, Божју реч“.

19 Како смо само срећни што имамо Божју Реч Библију и што користимо њену моћну поруку како бисмо оповргли лажна учења и допрли до искрених људи! Ништа што је снажно утврђено није снажније од те поруке. Стога дајмо све од себе како бисмо вешто руковали ’мачем духа‘ док учествујемо у објављивању Краљевства!

[Фусноте]

^ Врло користан извор информација о библијским књигама јесу публикације „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно“, Insight on the Scriptures и чланци у Стражарској кули, као што су „Јеховина Реч је жива“.

^ Видети брошуру Шта се догађа с нама кад умремо?, стране 5-16; издали Јеховини сведоци.

Шта си научио?

• Колико је Божја Реч моћна?

• Како се можемо ’исправно служити речју истине‘?

• Шта библијска истина може учинити са ’оним што је снажно утврђено‘?

• Како можеш постати уверљивији у служби?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 12. страни]

Како са уверљивошћу користити Божју Реч

▪ Изазови поштовање према Библији

▪ Објасни стихове

▪ Уверљиво резонуј како би допро до срца

[Слика на 11. страни]

Морамо научити да вешто користимо „мач духа“