Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли на Јехову гледаш као на свог Оца?

Да ли на Јехову гледаш као на свог Оца?

Да ли на Јехову гледаш као на свог Оца?

„ГОСПОДЕ, научи нас да се молимо.“ Када је један од Исусових ученика то затражио, он је одговорио: „Кад се молите, реците: ’Оче, нека се свети име твоје‘“ (Лука 11:1, 2). Исус је могао да употреби импресивне титуле, као што су „Свемоћни“, „Величанствени Учитељ“, „Створитељ“, „Прадавни“ и „Краљ вечности“ (Пост. 49:25; Ис. 30:20; 40:28; Дан. 7:9; 1. Тим. 1:17). Уместо тога, Исус је Јехову назвао Оцем. Зашто? Можда зато што је желео да се највећој личности у свемиру обраћамо онако како се једно дете обраћа свом оцу.

Међутим, некима је тешко да на Бога гледају као на свог Оца. Једна хришћанка коју ћемо звати Ацуко * отворено каже: „Годинама након крштења још увек ми је било тешко да се приближим Јехови и да му се молим као свом Оцу.“ Објашњавајући који је један од узрока њеног проблема, она каже: „Не могу се сетити да ми је мој рођени отац икада показао да ме воли.“

У овим нарочито тешким последњим данима, многима очајнички недостаје очинска љубав коју с правом очекују од свог родитеља (2. Тим. 3:1, 3, фуснота). Зато није ништа необично што се неки осећају као Ацуко. Међутим, охрабрујуће је знати да имамо добре разлоге да на Јехову гледамо као на Оца који нас воли.

Јехова се с љубављу стара о нама

Да бисмо на Јехову гледали као на свог Оца, морамо га добро упознати. Исус је рекао: „Нико не познаје Сина тако добро као Отац, и нико не познаје Оца тако добро као Син и онај коме Син хоће да га открије“ (Мат. 11:27). Добар начин да сазнамо какав је Јехова као отац јесте да размишљамо о ономе што је Исус открио о њему као истинитом Богу. Дакле, шта нам је Исус открио о свом Оцу?

Говорећи о Јехови као о Извору свог живота, Исус је рекао: „Живим због Оца“ (Јов. 6:57). И ми дугујемо своје постојање небеском Оцу (Пс. 36:9; Дела 17:28). Шта је Јехову покренуло да створи друга жива бића? Зар то није била љубав? Сасвим сигурно треба да волимо нашег небеског Оца због тог дара који нам је дао.

Највећи израз Божје љубави према човечанству јесте то што је омогућио да Исус принесе откупну жртву. То дело на које га је покренула љубав омогућило је грешним људима да се приближе Јехови преко његовог вољеног Сина (Римљ. 5:12; 1. Јов. 4:9, 10). Будући да наш небески Отац испуњава своја обећања, можемо бити сигурни да ће сви који га воле и који су му послушни на крају уживати у ’славној слободи Божје деце‘ (Римљ. 8:21).

Наш небески Отац такође „даје да његово сунце излази“ сваки дан (Мат. 5:45). Вероватно сматрамо да није неопходно да се молимо да сунце изађе. Па ипак, оно нам је преко потребно и уживамо у његовим топлим зрацима. Штавише, наш Отац је ненадмашан у својој бризи о нама и зна шта нам је потребно и пре него што га замолимо за било шта. Према томе, зар не би требало да издвојимо време да размишљамо о томе на које се све начине наш небески Отац стара о свему што је створио? (Мат. 6:8, 26).

Наш небески Отац је милосрдан и штити нас

Бог је свом древном народу преко пророка Исаије дао следећу гаранцију: „’Горе [се] могу померити и брегови се могу пољуљати, али моја милост неће се одмаћи од тебе нити ће се мој савез мира пољуљати‘, каже Јехова, онај који ти се смиловао“ (Ис. 54:10). Ово обећање поткрепљује и молитва коју је Исус упутио последње ноћи коју је провео на земљи, из које се види да је Јехова заиста милосрдан Бог који нас штити. Исус се за своје ученике овако молио: „Они јесу у свету, а ја долазим к теби. Свети Оче, чувај их због свог имена“ (Јов. 17:11, 14). Јехова је чувао и штитио Исусове ученике.

Један од начина на који нас Бог данас штити од Сатаниних лукавстава јесте то што нам путем ’верног и разборитог роба‘ обезбеђује правовремену духовну храну (Мат. 24:45). Неопходно је да узимамо ту храну која нас јача ако желимо да ’обучемо сву Божју ратну опрему‘. Узмимо за пример „велики штит вере“ којим ’можемо да угасимо све горуће стреле Злога‘ (Еф. 6:11, 16). Наша вера нас штити у духовном погледу и показује да се уздамо у Очеву моћ да нас заштити.

Можемо још више научити о милосрђу нашег небеског Оца ако пажљиво анализирамо дела Божјег Сина која је чинио док је био на земљи. Погледајмо извештај из Марка 10:13-16. Тамо је забележено да је Исус рекао својим ученицима: „Пустите децу да долазе к мени.“ Кад су се ти малишани окупили око њега, Исус их је нежно загрлио и благословио. Лица су им сигурно сијала од среће. И будући да је Исус рекао: „Ко је видео мене, видео је и Оца“, знамо да истинити Бог жели да му се приближимо (Јов. 14:9).

Јехова Бог је непресушан Извор љубави. Он је ненадмашан у својој бризи о нама и неупоредив заштитник који жели да му се приближимо (Јак. 4:8). Зато је Јехова без сумње најбољи Отац којег бисмо могли замислити.

Зашто је то добро за нас

За наше је добро да се уздамо у Јехову, нашег небеског Оца пуног љубави и милосрђа (Посл. 3:5, 6). И Исусу је користило то што се потпуно уздао у свог небеског Оца. Својим ученицима је рекао: „Нисам сам, него је са мном Отац који ме је послао“ (Јов. 8:16). Исус је увек био сигуран у Божју подршку. Примера ради, приликом његовог крштења, Отац га је јавно уверио у своју љубав, рекавши: „Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи“ (Мат. 3:15-17). А само неколико тренутака пре него што је издахнуо, повикао је: „Оче, у твоје руке поверавам свој дух!“ (Лука 23:46). Исус је и у тим тренуцима, као и увек, имао велико поверење у свог Оца.

Исто може бити и с нама. Чега да се плашимо ако је Јехова на нашој страни? (Пс. 118:6). Ацуко, коју смо споменули на почетку, навикла је да се ослања на себе када је наилазила на проблеме. А онда је решила да проучава Исусов живот и службу, а посебно се усредсредила на близак однос који је он имао са својим небеским Оцем. Како јој је то помогло? „Научила сам шта значи имати Оца и ослањати се на њега“, каже Ацуко. Она још каже: „Осетила сам прави мир и радост. Стварно, нема разлога да се бринемо око било чега.“

Како нам још може користити то што на Јехову гледамо као на свог Оца? Деца углавном воле своје родитеље и желе да им угоде. Божји Син је из љубави према свом Оцу ’увек чинио оно што је њему угодно‘ (Јов. 8:29). Љубав према нашем небеском Оцу и нас може покренути да мудро поступамо и да га славимо (Мат. 11:25; Јов. 5:19).

Наш Отац нас ’држи за десницу‘

Наш небески Отац нам је такође обезбедио „помоћника“, то јест свој свети дух. „Упутиће вас у сву истину“, рекао је Исус (Јов. 14:15-17; 16:12, 13). Божји свети дух нам може помоћи да боље разумемо нашег небеског Оца. Може нам помоћи да срушимо ’оно што је снажно утврђено‘, на пример унапред формиране представе о нечему, погрешне идеје или искривљена гледишта, тако што бисмо ’обуздавали сваку мисао да би се покорила Христу‘ (2. Кор. 10:4, 5). Зато молимо Јехову за обећаног „помоћника“, уверени да ће „Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле за то“ (Лука 11:13). Такође је прикладно да се молимо за то да нам свети дух помогне да се што више приближимо Јехови.

Дете које се шета са оцем држећи га за руку осећа се сигурно и безбедно и ничега се не плаши. Ако заиста на Јехову гледаш као на свог Оца, можеш бити уверен у истинитост следећих утешних речи: „Ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘“ (Ис. 41:13). Можеш имати предивну част да заувек „ходиш“ с Богом (Мих. 6:8). Настави да вршиш његову вољу и осетићеш љубав, радост и сигурност, јер на Јехову гледаш као на свог Оца.

[Фуснота]

^ Име је промењено.