Пређи на садржај

Пређи на садржај

Добро дошли на најбољи животни пут!

Добро дошли на најбољи животни пут!

Добро дошли на најбољи животни пут!

„Било да живимо било да умиремо, Јехови припадамо“ (РИМЉ. 14:8)

1. Који је најбољи начин живота према Исусовим речима?

 ЈЕХОВА жели да водимо најбољи начин живота. Људи могу живети на различите начине, али је само један најбољи. Најбољи начин на који можемо живети јесте да живимо у складу с Божјом Речју и да учимо од Божјег Сина, Исуса Христа. Исус је поучио своје следбенике да обожавају Бога духом и истином и заповедио им је да стварају ученике (Мат. 28:19, 20; Јов. 4:24). Када живимо у складу са Исусовим саветима, радујемо Јехову и имамо његов благослов.

2. Како су у првом веку многи реаговали на добру вест о Краљевству и шта је значило бити следбеник „Пута“?

2 Када они који ’исправно гледају на вечни живот‘ постану верници и крсте се, имамо добре разлоге да им кажемо: ’Добро дошли на најбољи животни пут!‘ (Дела 13:48). Током првог века наше ере, хиљаде људи из различитих народа прихватили су истину и јавно потврдили своје предање Богу тако што су се крстили (Дела 2:41). Ти први ученици су били познати као следбеници „Пута“ (Дела 9:2; 19:23). Био је то одговарајућ назив јер се живот оних који су постали Христови следбеници заснивао на вери у Исуса Христа и на опонашању његовог примера (1. Петр. 2:21).

3. Зашто се Јеховине слуге крштавају и колико их је крштено у последњих десет година?

3 Дело стварања ученика се убрзава у овим последњим данима и сада се обавља у преко 230 земаља. Током протеклих десет година је више од 2 700 000 људи одлучило да служи Јехови и крстило се у знак свог предања. То је у просеку преко 5 000 особа сваке седмице! Они су одлучили да се крсте зато што воле Бога, зато што су упознали Писмо и верују у оно што у њему пише. Крштење је један изузетно важан моменат у нашем животу јер означава почетак посебног пријатељства с Јеховом. Наше крштење такође показује да смо уверени у то да ће нам он помоћи да му верно служимо, баш као што је и у прошлости помагао својим слугама да иду његовим путем (Ис. 30:21).

Зашто се треба крстити?

4, 5. Објасни зашто је добро да се крстиш.

4 Можда си стекао извесно знање о Богу, променио свој начин живота и сада си некрштени објавитељ. Такав напредак је за сваку похвалу. Међутим, да ли си се предао Богу у молитви и да ли планираш да се крстиш? Вероватно си проучавајући Библију сазнао да у свом животу треба да се усредсредиш на то да хвалиш Јехову, а не да угађаш себи или да стичеш материјална добра. (Прочитати Псалам 148:11-13; Лука 12:15.) Зашто је добро да се крстиш?

5 Када се будеш крстио као Јеховин сведок, твој живот ће имати најузвишенији смисао. Бићеш срећан зато што вршиш Божју вољу (Римљ. 12:1, 2). Јеховин свети дух ће ти помоћи да развијеш особине које су допадљиве Јехови, као што су мир и вера (Гал. 5:22, 23). Бог ће услишити твоје молитве и благословиће те зато што се трудиш да свој живот ускладиш с мерилима из његове Речи. Бићеш срећан док му служиш, а чињеница да живиш на начин који Бог одобрава ојачаће твоју наду у вечни живот. Штавише, својим предањем и крштењем ћеш показати да заиста желиш да будеш Јеховин сведок (Ис. 43:10-12).

6. Шта обзнањујемо својим крштењем?

6 Када се предамо Богу и крстимо се, ми јавно обзнањујемо да припадамо Јехови. Апостол Павле је написао: „Нико од нас не живи само себи и нико не умире само себи. Јер ако живимо, Јехови живимо, и ако умиремо, Јехови умиремо. Дакле, било да живимо било да умиремо, Јехови припадамо“ (Римљ. 14:7, 8). Бог показује да нас цени као појединце тиме што нам даје слободну вољу. Када чврсто одлучимо да водимо такав начин живота зато што волимо Бога, ми радујемо његово срце (Посл. 27:11). Крштење је и симбол нашег предања Богу и јавна објава да је Јехова наш Владар. Оно показује да смо стали на његову страну у спорном питању ко има право да буде Врховни Владар (Дела 5:29, 32). Због тога је и Јехова на нашој страни. (Прочитати Псалам 118:6.) Крштењем нам се такође пружа прилика да добијемо многе друге духовне благослове, како сада тако и у будућности.

Благословљени братством у ком влада љубав

7-9. (а) Шта је Исус обећао онима који су све оставили и пошли за њим? (б) Како се испуњава Исусово обећање забележено у Марку 10:29, 30?

7 Апостол Петар је рекао Исусу: „Ми смо све оставили и пошли смо за тобом. Шта ћемо за то добити?“ (Мат. 19:27). Петар је желео да зна шта ће у будућности бити с њим и осталим Исусовим ученицима. Они су много тога жртвовали да би се потпуно посветили проповедању о Краљевству (Мат. 4:18-22). Шта им је Исус обећао?

8 Према паралелном извештају који је забележио Марко, Исус је указао на то да ће његови ученици бити део једног духовног братства. Он је рекао: „Нико није оставио кућу или браћу или сестре или мајку или оца или децу или њиве ради мене и ради добре вести, а да неће сада, у овом времену, добити стоструко: и куће и браћу и сестре и мајке и децу и њиве, с прогонствима, а у поретку који долази вечни живот“ (Мар. 10:29, 30). Хришћани из првог века, као што су били Лидија, Акила, Прискила и Гај, ставили су на располагање своју ’кућу‘ и постали су ’браћа и сестре и мајке‘ суверницима, баш као што је Исус и обећао (Дела 16:14, 15; 18:2-4; 3. Јов. 1, 5-8).

9 Оно што је Исус рекао данас се у још већој мери испуњава. „Њиве“ које његови следбеници остављају иза себе односе се на изворе прихода које многи, попут мисионара, чланова бетелске породице, међународних слугу и других драговољно остављају како би могли да подупиру Краљевство у многим земљама. Многа браћа и сестре су оставили своју кућу како би поједноставили живот. Ми се радујемо када чујемо искуства која показују како Јехова брине за такву браћу и колико су они срећни што му служе (Дела 20:35). Штавише, све крштене Јеховине слуге су благословљене тиме што ’краљевство и Божју праведност‘ траже заједно с међународним хришћанским братством (Мат. 6:33).

Сигурни у „скровитом заклону“

10, 11. Шта је ’скровити заклон Свевишњега‘ и како можемо тамо доћи?

10 Предање и крштење води до још једног великог благослова — имамо част да живимо „у скровитом заклону Свевишњега“. (Прочитати Псалам 91:1.) То је симболично место које је сигурно и безбедно, стање у ком смо духовно заштићени. То је ’скровит заклон‘ зато што је непознат људима који не гледају на ствари духовним очима и не уздају се у Бога. Када живимо у складу са својим предањем и потпуно се уздамо у Јехову, ми му заправо говоримо: „Ти си уточиште моје и тврђава моја, Бог мој, у ког ћу се уздати“ (Пс. 91:2). Тако долазимо под сигурно окриље Јехове Бога (Пс. 91:9). Зар би ико могао да тражи више од тога?

11 Пошто имамо приступ ’скровитом месту‘ Јехове Бога, такође имамо могућност да развијемо пријатељство с њим. Оно почиње предањем и крштењем. Затим то пријатељство градимо тако што му се приближавамо када проучавамо Библију, искрено се молимо и у потпуности га слушамо (Јак. 4:8). Нико никада није био тако близак с Јеховом као што је био Исус, чије поуздање у Створитеља никада није било пољуљано (Јов. 8:29). Зато никада немојмо сумњати у Јехову нити у његову жељу и моћ да нам помогне да испунимо завет који смо дали када смо му се предали (Проп. 5:4). Оно што Бог пружа свом народу како би му помогао у духовном погледу представља необорив доказ да нас стварно воли и да жели да истрајемо у служби.

Ценимо наш духовни рај

12, 13. (а) Шта је духовни рај? (б) Како бисмо можда могли помоћи новима?

12 Предањем и крштењем нам се такође пружа прилика да будемо у духовном рају. То је јединствена могућност да будемо окружени нашом браћом и сестрама, који цене духовне ствари и који су у миру с Богом и једни с другима (Пс. 29:11; Ис. 54:13). У свету не постоји ништа што се може поредити с нашим духовним рајем. То је посебно очигледно на међународним конгресима, где се наша браћа и сестре из многих народа и који говоре различитим језицима окупљају у миру, јединству и братској љубави.

13 Духовни рај у ком се налазимо је сушта супротност жалосним условима који владају у данашњем свету. (Прочитати Исаију 65:13, 14.) Када објављујемо добру вест о Краљевству, имамо то задовољство да и друге позивамо да нам се придруже у том духовном рају. Срећни смо и што онима који су однедавно повезани са скупштином можемо да помогнемо у служби проповедања. Такође нам је драго када нас старешине замоле да помогнемо новима, управо као што су и Акила и Прискила помогли Аполу тако што су му ’тачније објаснили Божји пут‘ (Дела 18:24-26).

Настави да учиш од Исуса

14, 15. Из којих разлога треба и даље да учимо од Исуса?

14 Постоје добри разлози због којих треба да учимо од Исуса. Пре него што је постао човек, Исус је хиљадама година сарађивао са својим Оцем (Посл. 8:22, 30). Знао је да се најбољи животни пут заснива на служењу Богу и сведочењу за истину (Јов. 18:37). Било му је сасвим јасно да би било себично и кратковидо ако би другачије живео. Знао је да ће бити искушан до крајњих граница и да ће бити убијен (Мат. 20:18, 19; Јевр. 4:15). Као наш Узор, поучио нас је како да останемо беспрекорни.

15 Убрзо након што се Исус крстио, Сатана је покушао да га наведе да напусти најбољи животни пут — али није успео у томе (Мат. 4:1-11). То показује да без обзира на то шта Сатана ради, можемо остати беспрекорни. Он ће се вероватно усредсредити на оне који се налазе пред крштењем или на оне који су се недавно крстили (1. Петр. 5:8). Противљење може доћи од добронамерних али погрешно информисаних чланова породице. Па ипак, када у таквим ситуацијама одговарамо на њихова питања и сведочимо им, пружа нам се прилика да покажемо лепе хришћанске особине као што су поштовање и тактичност (1. Петр. 3:15). На неке то може позитивно утицати (1. Тим. 4:16).

Држи се најбољег животног пута!

16, 17. (а) Од које три ствари зависи живот према Поновљеним законима 30:19, 20? (б) Како су Исус, Јован и Павле потврдили оно што је Мојсије написао?

16 Око 1 500 година пре него што је Исус живео на земљи, Мојсије је саветовао Израелце да изаберу најбољи могући животни пут. Рекао им је: „Данас за сведоке против вас узимам небеса и земљу: ставио сам пред тебе живот и смрт, благослов и проклетство. Зато изабери живот да будеш жив и ти и твоје потомство, тако што ћеш волети Јехову, свог Бога, слушати његов глас и држати се њега“ (Пон. зак. 30:19, 20). Израелци нису остали верни Богу, али три основне ствари од којих према Мојсијевим речима зависи живот, нису се промениле. Исус и други су их поновили.

17 Као прво, морамо „волети Јехову, свог Бога“. Љубав према Богу показујемо када поступамо у складу с његовим праведним мерилима (Мат. 22:37). Као друго, морамо ’слушати Јеховин глас‘ тако што ћемо проучавати његову Реч и држати се његових заповести (1. Јов. 5:3). Управо због тога је неопходно да редовно долазимо на хришћанске састанке, јер се на њима разматра Библија (Јевр. 10:23-25). Као треће, морамо се ’држати Јехове‘. Без обзира на то с чиме се морамо суочавати, увек исказујмо веру у Бога и следимо његовог Сина (2. Кор. 4:16-18).

18. (а) Шта је у Стражарској кули 1914. године речено о истини? (б) Како треба да гледамо на светлост истине коју данас имамо?

18 Стварно је дивно живети у складу с библијском истином! У Стражарској кули се 1914. године могла наћи следећа значајна изјава: „Зар ми нисмо благословљен народ? Зар није наш Бог веран? Ако неко нађе нешто боље, нека то слободно прихвати. Ако ико од вас нађе нешто боље, надамо се да ће и нама рећи за то. Ми не знамо ни за шта што би било само упола добро као оно што смо пронашли у Божјој Речи... Нема језика и пера који би могли описати мир, радост и благослове које је нашем срцу и животу донело оно што смо разумели о правом Богу. Вест јеванђеља која нам открива Божју мудрост, правду, моћ и љубав задовољава како наш разум, тако и наше срце. Нема потребе да даље трагамо. И више немамо никакву другу жељу него да још јасније разумемо дивну вест јеванђеља“ (Стражарска кула, 15. децембар 1914, стране 377-378, енгл.). И ми смо захвални за духовну светлост и истину. Сада чак имамо још више разлога да се радујемо што „ходимо у Јеховиној светлости“ (Ис. 2:5; Пс. 43:3; Посл. 4:18).

19. Зашто они који испуњавају услове за крштење не треба да оклевају?

19 Ако желиш да ’ходиш у Јеховиној светлости‘, али се још ниси предао и крстио, немој оклевати. Предузми све што је потребно како би испунио библијске услове за крштење, јер једино тако можеш показати да си захвалан за оно што су Бог и Христ учинили за нас. Дај Јехови оно највредније што имаш — свој живот. Покажи да желиш да вршиш Божју вољу тако што ћеш следити његовог Сина (2. Кор. 5:14, 15). Нема сумње, то је најбољи животни пут!

Како би одговорио?

• Шта симболизује наше крштење?

• До којих благослова води предање Богу и крштење?

• Зашто је важно да учимо од Исуса?

• Шта ће нам помоћи да се држимо најбољег животног пута?

[Питања за разматрање]

[Слика на 25. страни]

Крштењем показујеш да си изабрао најбољи животни пут

[Слике на 26. страни]

Да ли си у „скровитом заклону“?