Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Дух и невеста говоре: ’Дођи!‘“

„Дух и невеста говоре: ’Дођи!‘“

„Дух и невеста говоре: ’Дођи!‘“

„Дух и невеста говоре: ’Дођи!‘... Ко је год жедан, нека дође! Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно!“ (ОТКР. 22:17)

1, 2. На ком месту у нашем животу треба да буде Божје Краљевство и зашто?

 НА КОМ месту у нашем животу треба да буде Краљевство? Исус је подстакао своје следбенике да ’траже најпре краљевство‘, уверавајући их да ће се тада Бог бринути да имају оно што им је потребно (Мат. 6:25-33). Божје Краљевство је упоредио с бисером који је толико скупоцен да је путујући трговац који га је нашао ’продао све што има и купио га‘ (Мат. 13:45, 46). Зар не би требало да придајемо највећу важност проповедању о Краљевству и стварању ученика?

2 Као што смо видели у претходна два чланка, то што одважно говоримо и вешто користимо Божју Реч у служби показује да нас води Божји дух. Тај дух такође има важну улогу у нашем редовном учествовању у проповедању о Краљевству. Осмотримо како.

Упућује се позив!

3. Какву врсту воде су сви људи позвани да узму?

3 Путем светог духа људима се упућује један позив. (Прочитати Откривење 22:17.) Позвани су да ’дођу‘ и утоле жеђ једном посебном врстом воде. То није обична вода која се састоји од два атома водоника и једног атома кисеоника. Премда је дословна вода неопходна за живот на земљи, Исус није мислио на њу када је Самарићанки на бунару рекао: „Ко буде пио од воде коју ћу му ја дати, никада неће ожеднети, него ће вода коју ћу му ја дати постати у њему извор воде која доноси вечни живот“ (Јов. 4:14). Исус је говорио о води која људима пружа вечни живот.

4. Када се појавила потреба за водом живота и шта она представља?

4 Потреба за водом живота појавила се када се први човек Адам заједно са својом женом Евом побунио против онога ко их је створио — Јехове Бога (Пост. 2:16, 17; 3:1-6). Први људски пар био је избачен из свог рајског дома „да [Адам] не би испружио своју руку па и са дрвета живота узео плод, појео га и живео вечно“ (Пост. 3:22). Као праотац човечанства, Адам је пренео грех на читав људски род (Римљ. 5:12). Вода живота представља све оно што Бог чини како би послушне људе избавио од греха и смрти и пружио им бескрајан савршен живот у Рају на земљи. Откупна жртва је темељ на ком се заснивају сви ти благослови (Мат. 20:28; Јов. 3:16; 1. Јов. 4:9, 10).

5. Од кога потиче позив да дођемо и ’узмемо воду живота бесплатно‘? Објасни.

5 Од кога потиче позив да дођемо и ’узмемо воду живота бесплатно‘? Сви благослови који ће у потпуности бити доступни човечанству преко Христа током његове Хиљадугодишње владавине описују се као ’река воде живота, бистра као кристал‘. За ту реку се каже да „тече из Божјег и Јагњетовог престола“ (Откр. 22:1). Дакле, извор те животодајне воде јесте Јехова, Давалац живота (Пс. 36:9). Он пружа ту воду преко „Јагњета“, Исуса Христа (Јов. 1:29). Та симболична река је средство које Јехова користи како би исправио сву штету коју је човечанству нанела Адамова непослушност. Дакле, позив: „Дођи!“ потиче од Бога.

6. Када је ’река воде живота‘ почела да тече?

6 Премда ће ’река воде живота‘ у пуном смислу тећи током Христове хиљадугодишње владавине, она почиње да тече током ’Господовог дана‘, који је освануо 1914. када је „Јагње“ устоличено на небеском престолу (Откр. 1:10). Зато су неки животодајни благослови тада постали доступни. У то спада порука из Божје Речи Библије, о којој се говори као о „води“ (Еф. 5:26). Позив да се ’узме вода живота‘ слушањем и прихватањем добре вести о Краљевству упућен је свима. Али ко учествује у ширењу тог позива током Господовог дана?

„Невеста“ говори: „Дођи!“

7. Ко је у „Господовом дану“ први почео да шири Јеховин позив и коме?

7 Први који су почели да шире Јеховин позив били су припадници „класе невесте“ — духом помазани хришћани. Кога су позивали? Свакако, невеста не позива сама себе. Њене речи упућене су онима који имају наду да ће вечно живети на земљи након ’рата који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног‘. (Прочитати Откривење 16:14, 16.)

8. Шта показује да помазани хришћани оглашавају Јеховин позив још од 1918?

8 Христови помазани следбеници оглашавају тај позив још од 1918. Те године одржано је јавно предавање „Милиони који сада живе неће никада умрети“ и оно је пружило наду да ће многи живети на рајској земљи након Армагедона. Говор одржан 1922. на конгресу Истраживача Библије у Сидар Поинту у Охају подстакао је присутне да ’објављују Краља и његово краљевство‘. То је помогло остатку „класе невесте“ да допре до више људи с Јеховиним позивом. У Стражарској кули од 15. марта 1929. (енгл.) налазио се чланак под називом „Љубазан позив“ који се темељио на стиху из Откривења 22:17. У том чланку је између осталог стајало: „Класа верног остатка придружује се [Свевишњем] у упућивању љубазног позива: ’Дођи.‘ Та порука треба да се објављује онима који су жељни праведности и истине. То се мора учинити одмах.“ „Класа невесте“ и дан-данас оглашава тај позив.

„Ко год чује, нека каже: ’Дођи!‘“

9, 10. Како су они који су чули позив подстакнути да говоре: „Дођи“?

9 Шта треба да чине они који чују Јеховин позив? Они су подстакнути да другима говоре: „Дођи!“ На пример, у Стражарској кули од 1. августа 1932. (енгл.) на страни 232 стајало је: „Нека они који су помазани подстакну све који желе да учествују у објављивању добре вести о краљевству. Те особе не морају бити Господови помазаници да би објављивали његову поруку. За Јеховине сведоке је велика утеха знати да од сада могу преносити воду живота групи људи која ће преживети Армагедон и добити вечни живот на земљи.“

10 У Стражарској кули од 15. августа 1934. (енгл.) указује се на одговорност оних који су чули позив да другима кажу: „Дођи!“ На страни 249 писало је: „Припадници ’Јонадавове класе‘ морају бити уз групу која је предочена Јујем, то јест помазанике, и објављивати поруку краљевства иако нису помазани Јеховини сведоци.“ Године 1935. разјашњен је идентитет „великог мноштва“ које се помиње у Откривењу 7:9-17. То је пружило велики подстрек оглашавању Божјег позива. Од тада се на тај позив одазива све већи број припадника великог мноштва Божјих слугу — сада их има преко седам милиона. Пошто су чули и прихватили поруку, предали су се Богу, крстили се и придружили „класи невесте“ позивајући друге да ’дођу и пију воду живота бесплатно‘.

„Дух“ говори: „Дођи!“

11. Какву је улогу свети дух имао у проповедању у првом веку наше ере?

11 Када је проповедао у синагоги у Назарету, Исус је отворио свитак пророка Исаије и почео да чита: „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, да проповедам Јеховину годину милости.“ Затим је те речи применио на себе, рекавши: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули“ (Лука 4:17-21). Пре него што је узашао на небо, рекао је својим ученицима: ’Примићете снагу кад свети дух дође на вас и бићете ми сведоци све до краја земље‘ (Дела 1:8). У првом веку свети дух је имао важну улогу у проповедању.

12. Какву улогу свети дух има у оглашавању Божјег позива у наше време?

12 Какву улогу свети дух има данас у оглашавању Божјег позива? Јехова је Извор светог духа. Он га користи да би отворио срце и ум „класе невесте“ како би разумела његову Реч Библију. Тај дух их покреће да шире позив и објашњавају библијску истину свима који се надају да ће живети вечно у Рају на земљи. А како је са онима који прихвате тај позив, постану ученици Исуса Христа и затим позивају друге? Дух и њима помаже. Пошто су се ’крстили у име светог духа‘, они поступају у складу с његовим вођством и ослањају се на помоћ коју им пружа (Мат. 28:19). Размислимо и о поруци коју преносе помазаници и све бројније велико мноштво. Она долази из Библије — књиге која је написана под директним утицајем светог духа. Дакле, Божји позив се шири посредством светог духа. Нас заправо води тај дух. Како та чињеница треба да утиче на наше учешће у оглашавању Божјег позива?

Они „говоре: ’Дођи!‘“

13. На шта се указује тиме што „дух и невеста говоре: ’Дођи!‘“?

13 Када „дух и невеста“ кажу: „Дођи!“, то није позив који је само једном упућен. Глагол употребљен у изворном тексту означава трајну радњу. Због тога у преводу Нови свет стоји: „Дух и невеста говоре: ’Дођи!‘“ То указује на редовност у ширењу Божјег позива. А како је са онима који чују и прихвате позив? И они говоре: „Дођи!“ За велико мноштво правих Божјих слугу каже се да ’служи дан и ноћ у његовом храму‘ (Откр. 7:9, 15). У ком смислу? (Прочитати Луку 2:36, 37; Дела апостолска 20:31 и 2. Солуњанима 3:8.) Пример остареле пророчице Ане и апостола Павла показује да ’служити дан и ноћ‘ значи бити постојан и свесрдно се залагати у служби.

14, 15. Како Данилов пример показује колико је важна редовност у служењу Богу?

14 Пророк Данило је такође показао колико је важна редовност у служењу Богу. (Прочитати Данила 6:4-10, 16.) Он чак ни на месец дана није хтео да промени своје духовне навике — свој обичај да се моли Богу „три пута на дан... као што је то и раније редовно чинио“ — иако би то значило да ће бити бачен у лавовску јаму. Његово поступање јасно је показало посматрачима да ништа није важније од непрестаног служења Јехови! (Мат. 5:16).

15 Након што је Данило провео ноћ у лавовској јами, краљ је отишао тамо и повикао: „Данило, слуго Бога живога, да ли те је твој Бог коме постојано служиш могао избавити од лавова?“ Данило је одмах одговорио: „Краљу, да си жив довека! Мој Бог послао је свог анђела и затворио уста лавовима, те ми нису наудили, јер сам се пред њим нашао недужан, а ни теби, краљу, нисам учинио никакво зло.“ Јехова је благословио Данила зато што је ’постојано служио‘ (Дан. 6:19-22).

16. На основу Даниловог примера, шта треба да се питамо о свом учешћу у служби?

16 Данило ни по цену живота није хтео да промени своју духовну рутину. А како је с нама? На које смо жртве спремни да бисмо постојано објављивали добру вест о Божјем Краљевству? Никако не смемо дозволити да прође месец дана а да нисмо с другима разговарали о Јехови! Ако је икако могуће, зар не би требало да настојимо да учествујемо у служби сваке седмице? Чак и ако смо у физичком смислу веома ограничени и можемо сведочити само 15 минута месечно, треба то да известимо. Зашто? Зато што заједно с духом и невестом желимо да говоримо: „Дођи!“ Заиста, ми чинимо све што можемо како бисмо остали редовни објавитељи Краљевства.

17. Које прилике за оглашавање Јеховиног позива не треба да пропустимо?

17 Треба да се трудимо да у свакој прилици оглашавамо Јеховин позив, не само онда када смо одвојили време за службу. Заиста је велика част и у другим приликама позивати жедне да ’дођу и узму воду живота бесплатно‘ — када смо у куповини, док путујемо, када смо на одмору, послу или у школи. Чак и ако власти ограниче наше дело, ми ћемо наставити дискретно да проповедамо — можда тако што нећемо звонити редом на свака врата или тако што ћемо више неформално сведочити.

Наставимо да говоримо: „Дођи!“

18, 19. Како можеш показати да цениш част да будеш Божји сарадник?

18 Сада већ више од девет деценија дух и невеста говоре: „Дођи!“ свима који су жедни воде живота. Да ли си и ти чуо тај диван позив? Онда си подстакнут да позиваш и друге.

19 Ми не знамо колико дуго ће се оглашавати Јеховин позив, али тиме што и сами преносимо позив: „Дођи!“ показујемо да смо Божји сарадници (1. Кор. 3:6, 9). То је заиста велика част! Покажимо да је ценимо и „увек приносимо Богу жртву хвале“ тако што ћемо редовно проповедати (Јевр. 13:15). Заједно са „класом невесте“, и они који се надају да ће живети на земљи треба да говоре: „Дођи!“ И нека још многи дођу и ’узму воду живота бесплатно‘!

Шта си научио?

• Коме се упућује позив: „Дођи“?

• Зашто се може рећи да позив: „Дођи!“ потиче од Јехове?

• Коју улогу свети дух има у оглашавању Божјег позива?

• Зашто треба да настојимо да редовно учествујемо у служби?

[Питања за разматрање]

[Табела/Слике на 16. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Говоримо: „Дођи!“

1914.

5 100 објавитеља

1918.

Многи ће добити живот у Рају на земљи

1922.

„Објављујте, објављујте, објављујте Краља и његово краљевство“

1929.

Верни остатак говори: „Дођи!“

1932.

Подстрек да говоре: „Дођи!“ упућује се и онима који нису помазани

1934.

„Јонадавова класа“ позвана да проповеда

1935.

Откривен идентитет „великог мноштва“

2009.

7 313 173 објавитеља