Пређи на садржај

Пређи на садржај

Књига која помаже младима да се сећају свог Створитеља

Књига која помаже младима да се сећају свог Створитеља

Књига која помаже младима да се сећају свог Створитеља

„СЕЋАЈ се свог Величанственог Створитеља у данима младости“, написао је мудри Соломон пре око 3 000 година (Проп. 12:1). Млади хришћани данас имају још једну књигу која ће им помоћи да то чине. Други том књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања објављен је на Обласним конгресима Јеховиних сведока „Следимо вођство светог духа“ који су одржани широм света од маја 2008. до јануара 2009. године.

На самом почетку књиге, на унутрашњој страни корица налази се писмо Водећег тела упућено младима. У њему се између осталог каже: „Искрено се молимо да ће вам информације из ове књиге помоћи да издржите притиске и искушења с којима се млади данас сусрећу и да ће вам показати како да доносите одлуке које су у складу с Божјом вољом.“

Родитељи, наравно, желе да васпитавају своју децу „на Јеховин начин“ и да им помажу да „усвоје његов начин размишљања“ (Еф. 6:4). Међутим, кад дођу у тинејџерске године многи млади нису сигурни у себе и прижељкују да их неко усмерава. Ако имате дете у тинејџерским годинама, како му можете помоћи да што боље искористи ову књигу? Ево неких предлога.

Узмите један примерак ове књиге за себе и добро се упознајте с њом. То значи да није довољно да је само прочитате. Покушајте да схватите каквим су тоном изнете неке мисли. Уместо да младима једноставно каже шта је добро, а шта није, ова књига им помаже да увежбају своју „моћ запажања“ (Јевр. 5:14). Она им пружа и практичне савете како да заступају оно што је исправно. Примера ради, у 15. поглављу („Како се могу одупрети притиску школских другова?“) није само наведено да треба да се супротставе њиховом утицају. У том поглављу се објашњава како млади могу помоћу библијских начела решити проблеме и како се могу снаћи у неким конкретним ситуацијама, што ће им помоћи да науче како да ’свакоме одговоре како треба‘ (Кол. 4:6).

Искористите то што књига подстиче на активно учествовање. Премда се првенствено од младих очекује да на одређеним местима упишу своје одговоре, зашто не бисте и ви у својој књизи уписали одговоре тамо где је то прикладно? * На пример, кад разматрате два интерактивна питања о забављању на 16. страни, покушајте да се сетите како сте се ви осећали када сте били у њиховим годинама. Можда ћете желети да напишете одговоре које бисте у то време дали. Затим се можете питати: ’Колико се моје мишљење о овој теми променило током година? Шта сам научио од тог доба и како то могу пренети свом детету?‘

Поштујте приватност свог детета. Делови књиге у којима се очекује активно учествовање читаоца осмишљени су тако да подстакну ваше дете или да запише у књизи шта мисли о тој теми или да размишља о њој. Ваш циљ је да завирите у његово срце, а не у његову књигу. На трећој страни књиге у делу „Реч-две родитељима“ налази се следећи савет: „Да бисте своју децу подстакли да у књигу уписују оно што заиста мисле, дозволите им меру приватности. Касније вам се могу отворити и разговарати о оном што су записали.“

Практична за породично проучавање

Други том књиге Млади питају изузетно је практичан за проучавање у кругу породице. Како можете користити ову књигу, будући да у њој нема питања за одломке? Зашто не бисте сами осмислили начин проучавања који ће највише одговарати вашој деци?

На пример, док разматрају „Планер за савладавање притиска у школи“ на 132. и 133. страни неке породице вежбају шта би се у тим ситуацијама могло рећи. Прво питање може помоћи вашем сину или ћерки да утврди шта њему или њој представља највећи проблем. Друго питање наводи на размишљање у којој ситуацији би се тај проблем могао појавити. Кад ваше дете размисли шта ће се десити ако поклекне или ако се одупре притиску вршњака, може да запише како би се признањем, преусмеравањем или узвраћањем могло одупрети таквом притиску. Помозите свом сину или ћерки да буду домишљати и да припреме одговоре који ће се њима свиђати и због којих ће имати самопоуздање и осећати се сигурно (Пс. 119:46).

Подстиче на размену мисли

Други том књиге Млади питају подстиче младе да разговарају с родитељима. Примера ради, оквири „Како да с татом или мамом разговарам о сексу?“ (стране 63-64) и „Разговарај са својим родитељима“ (189. страна) пружају практичне предлоге о томе како започети разговор о шкакљивим темама. Једна тринаестогодишњакиња је написала: „Ова књига ме је охрабрила да разговарам с родитељима о ономе што ми се врзма по глави — чак и о ономе што сам урадила.“

Ова књига на још неке начине подстиче на размену мисли. На крају сваког поглавља налази се оквир под насловом „Шта би рекао?“. Тај оквир није само сажетак већ може послужити као основа за разматрање у кругу породице. Пред крај сваког поглавља налази се и оквир под насловом „Време је за акцију!“. Ту млади могу записати како ће конкретно применити оно што су научили у том поглављу. На крају тог оквира налази се питање „Шта бих о овој теми волео да питам родитеље“. То младима може помоћи да корисне савете потраже од родитеља.

Пронађите пут до њиховог срца!

Као родитељи, имате циљ да пронађете пут до срца свог детета. Ова књига вам може помоћи у томе. Погледајмо како је она помогла једном оцу да отворено разговара са својом ћерком.

„Ребека и ја имамо нека омиљена места на која волимо да одемо пешице, бициклом или колима. У таквом окружењу јој је лакше да разговарамо.

„Најпре смо разговарали о писму Водећег тела и о делу ’Реч-две родитељима‘. Желео сам да јој ставим до знања, баш као што је наведено на трећој страни, да слободно може да бележи своје мисли у књигу јер нећу гледати шта је написала.

„Рекао сам јој да сама изабере поглавља о којима жели да разговарамо и којим редом. Међу првим поглављима која је изабрала било је ’Шта рећи о електронским игрицама?‘. Никад не бих рекао да ће баш то изабрати! Међутим, имала је разлог за то. Многи њени другови и другарице су играли једну ужасну игрицу. Нисам имао појма колико насиља и непристојних речи има у њој. Али све је то испливало на површину када смо дошли до оквира „Време је за акцију!“, на 251. страни. Тај оквир је помогао Ребеки да се припреми шта ће рећи ако је неко буде наговарао да игра ту игрицу.

„Од тада се Ребека не устручава да ми каже шта је написала у својој књизи. Наше проучавање је у ствари непрекидан разговор. Наизменично читамо, а онда она жели да разговарамо о свему, чак и о сликама и оквирима. То ми пружа прилику да јој испричам како је било кад сам ја био у њеним годинама, а онда она мени прича како је то данас. Жели да причамо о свему!“

Сигурно сте као родитељ били одушевљени када је изашла ова књига. Сада имате прилику да је добро искористите. Водеће тело се нада да ће други том књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања бити прави дар вашој породици. Желимо да она свима, а посебно младима, помогне да ’живе по духу‘ (Гал. 5:16).

[Фуснота]

^ Неки листови за попуњавање могу користити свима, без обзира на године. На пример, оквир „Победи свој бес“ (221. страна) може бити користан и вама као и вашем сину или ћерки. Исто се може рећи и за оквире „Планер за савладавање притиска у школи“ (стране 132-133), „Месечни план потрошње“ (163. страна) и „Моји циљеви“ (314. страна).

[Оквир на 30. страни]

Шта кажу неки млади

„Ово је таква књига да мораш да седнеш с оловком у руци и дубоко размишљаш док је читаш. То што је осмишљена као неки лични дневник помаже ти да размислиш како да изабереш најбољи начин живота“ (Никол)

„Стално сам под притиском да се с неким забављам, а понекад ми тај притисак стварају и добронамерне особе. Сада када сам прочитала први део ове књиге још сам сигурнија у то да нисам спремна да се с неким забављам без обзира на то шта други мисле“ (Катрина)

„Оквир ’Да ли размишљаш о крштењу?‘ помогао ми је да још озбиљније гледам на своје крштење. Подстакао ме је да поново размислим о томе какве су ми навике што се тиче проучавања и молитве“ (Ешли)

„Иако су ме родитељи од малена поучавали истини, ова књига ме је подстакла да сама размислим о томе које кораке треба да предузмем у свом животу. Помогла ми је и да будем отворенија с родитељима“ (Замира)

[Слика на 31. страни]

Родитељи, добро се упознајте с овом књигом

[Слика на 32. страни]

Нека вам буде циљ да пронађете пут до срца свог детета