Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одупри се Сатаниној пропаганди

Одупри се Сатаниној пропаганди

Одупри се Сатаниној пропаганди

’НЕМОЈТЕ се заваравати. Ваш Бог вас неће избавити. Предајте се или ћете зажалити!‘ То је била суштина поруке коју је равсак, изасланик асирског краља Сенахирима, упутио становницима Јерусалима. Краљева војска је напала Јуду. Требало је да те речи сломе дух Јерусалимљана и заплаше их како би се предали (2. Краљ. 18:28-35).

Асирци су били познати по бруталности и окрутности. Они су уливали страх противницима тако што су износили језиве појединости о свирепом поступању са својим заробљеницима. Према речима историчара Филипа Тејлора, имали су „политику застрашивања и пропаганде с циљем да задрже поробљене народе у подложности. Застрашивали су потенцијалне непријатеље сликовитим описима сурових поступака и претњама које су утицале на њихово размишљање“. Пропаганда је моћно оружје. Она „напада ум“, каже Тејлор.

Прави хришћани ’се не боре против крви и тела, него против... злих духовних сила‘, то јест духовних створења која су се побунила против Бога (Еф. 6:12). Међу њима је најутицајнији Сатана Ђаво. Он такође користи застрашивање у комбинацији с пропагандом.

Сатана тврди да може навести свакога од нас да окрене леђа Богу. У време патријарха Јова, рекао је Јехови: „Све што човек има даће за душу своју.“ Другим речима, уколико је изложен довољно снажном притиску, човек ће пре или касније одбацити веру у Бога (Јов 2:4). Да ли је Сатана у праву? Да ли сви имамо границу издржљивости после које бисмо погазили своја начела да бисмо сачували живот? Сатана би желео да тако мислимо. Зато користи подмуклу пропаганду да би у наш ум усадио такво размишљање. Осмотримо неке методе којима се при том служи и како му се можемо одупрети.

Њихов ’темељ је у праху‘

Сатана је користио Елифаса, једног од тројице Јовових посетилаца, да би доказао да је човек безнадежно слаб. Указујући на људе као на „оне који живе у кућама од глине“, рекао је Јову: „[Њихов] је темељ у праху! Они се могу здробити брже од мољца. Од јутра до вечери претворе се у прах, и нико не узима к срцу што их заувек нестаје“ (Јов 4:19, 20).

На другом месту у Светом писму упоређени смо са крхким „земљаним посудама“ направљеним од глине (2. Кор. 4:7). Ми смо слаби због наслеђеног греха и несавршености (Римљ. 5:12). Да смо препуштени сами себи, не бисмо успели да одолимо Сатаниним нападима. Али као хришћани, можемо се ослонити на Јехову. Упркос нашим слабостима, ми смо драгоцени у његовим очима (Ис. 43:4). Поред тога, Јехова даје свој свети дух онима који га моле за то (Лука 11:13). Његов дух нам може улити ’изузетну снагу‘, како бисмо се изборили са сваком невољом коју би нам Сатана могао нанети (2. Кор. 4:7; Фил. 4:13). Уколико се одупиремо Сатани, „чврсти у вери“, Бог ће нам дати непоколебљивост и снагу (1. Петр. 5:8-10). Зато не треба да се плашимо Ђавола.

Човек „неправедност пије као воду“

„Шта је човек смртни да би био чист, и зар ико кога је жена родила може бити праведан?“, питао је Елифас. Затим је одговорио: „Гле, светим слугама својим [Бог] не верује, чак ни небеса чистим не сматра, а како ли тек гледа на онога ко је одвратан и покварен, на човека који неправедност пије као воду!“ (Јов 15:14-16). Елифас је рекао Јову да Јехова ниједног човека не сматра праведним. Сатана такође користи негативно размишљање. Он жели да нас и даље оптерећују грешке из прошлости, да постанемо претерано самокритични и сматрамо да откупнина не може покрити наше грехе. Такође жели да помислимо да Јехова превише очекује од нас и да потценимо његову самилост, спремност да опрашта и подршку коју нам пружа.

Наравно, сви смо ’сагрешили и не одражавамо Божју славу‘. Ниједан несавршен човек не може испунити Јеховина савршена мерила (Римљ. 3:23; 7:21-23). Међутим, то не значи да нас он сматра безвреднима. Јехова зна да ’празмија, која се зове Ђаво и Сатана‘ користи то што смо рођени у греху (Откр. 12:9, 10). Бог је свестан да смо прах и зато је обзиран према нама и не ’тражи наше грешке‘ (Пс. 103:8, 9, 14).

Ако престанемо с неисправним поступањем, обратимо се Јехови скрушеног срца и покајемо се, он ће нам „великодушно опростити“ (Ис. 55:7; Пс. 51:17). Чак и ако наши греси „буду као скерлет, постаће бели као снег“, каже Библија (Ис. 1:18). Зато будимо одлучни да никада не престанемо да вршимо Божју вољу.

Пошто смо грешни, не можемо својим делима заслужити да будемо праведни у Божјим очима. Због греха који су починили, нису само Адам и Ева изгубили савршенство и наду у вечни живот већ и сви ми (Римљ. 6:23). Међутим, из велике љубави према човечанству, Јехова нам је пружио прилику да нам греси буду опроштени ако покажемо веру у откупну жртву његовог Сина, Исуса Христа (Мат. 20:28; Јов. 3:16). То је заиста диван израз Божје ’незаслужене доброте‘! (Титу 2:11). Наши греси могу бити опроштени! Зашто бисмо онда дозволили Сатани да нас увери у супротно?

„Дотакни се његових костију и његовог меса“

Сатана је тврдио да ће се Јов одрећи вере уколико изгуби здравље. Упућујући изазов Јехови, Ђаво је рекао: „Дотакни се његових костију и његовог меса, и видећеш да ће те у лице проклети“ (Јов 2:5). Божји Противник би сигурно био срећан уколико би нас навео да се осећамо бескорисно због наших ограничења.

Међутим, Јехова нас не одбацује када у његовој служби не можемо да чинимо исто што и некада. Шта бисмо урадили ако би наш добар пријатељ био нападнут и повређен? Да ли бисмо га мање ценили зато што више не може да учини за нас онолико колико је раније могао? Нипошто! И даље бисмо га волели и бринули за њега — нарочито ако је био повређен док је чинио нешто за нас. Треба ли мање да очекујемо од Јехове? „Бог није неправедан па да заборави ваш труд и љубав коју сте показали према његовом имену“, каже Библија (Јевр. 6:10).

У Светом писму се помиње ’једна сиромашна удовица‘ која је вероватно годинама верно служила Богу. Када је Исус видео како та удовица у храмску касицу за прилоге убацује „два новчића“, да ли је сматрао да су она и њен прилог безвредни? Баш напротив, он ју је похвалио јер је у складу са својим околностима учинила све што је могла да би подупрла обожавање правог Бога (Лука 21:1-4).

Ако останемо верни, можемо бити сигурни да ништа неће нарушити наш однос с Јеховом, без обзира на то у коликој мери осећамо последице несавршености у виду старости или болести. Бог никада неће напустити своје верне слуге само зато што их неповољне околности ограничавају у служби њему (Пс. 71:9, 17, 18).

Узми „кацигу спасења“

Како се можемо заштитити од утицаја Сатанине пропаганде? Апостол Павле је написао: „Јачајте у Господу и у његовој силној моћи. Обуците сву Божју ратну опрему да бисте могли да се одупрете Ђаволовим сплеткама.“ Један део те духовне опреме је ’кацига спасења‘ (Еф. 6:10, 11, 17). Да бисмо се одупрли Сатаниној пропаганди, морамо узети кацигу спасења и стално је носити. Кацига штити главу војника. Наша ’нада у спасење‘ — уверење да ће се испунити Божја обећања о предивном новом свету — штитиће наш ум од Сатаниних лажи (1. Сол. 5:8). Ту наду морамо одржавати живом и јаком тако што марљиво проучавамо Свето писмо.

Јов је издржао сурове и злобне Сатанине нападе. Његова вера у ускрсење је била толико снажна да се није обесхрабрио ни када му је живот био у опасности. Уместо тога, рекао је Јехови: „Позваћеш ме, и ја ћу ти се одазвати. Ужелећеш се дела руку својих“ (Јов 14:15). Чак и да је морао да умре због своје верности, Јов је био сигуран да ће велика љубав подстаћи Бога да ускрсне своје верне слуге.

Покажимо и ми такво поуздање у правог Бога. Јехова има моћ да надокнади сваку штету коју би нам могли нанети Сатана и његови поданици. Не заборавимо ни утешне речи које је записао Павле: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Кор. 10:13).

[Слика на 20. страни]

Јехова цени твоју верну службу

[Слика на 21. страни]

Узми кацигу спасења и стално је носи