Пређи на садржај

Пређи на садржај

Једно стадо с једним пастиром

Једно стадо с једним пастиром

Једно стадо с једним пастиром

„Ви који сте пошли за мном сешћете на дванаест престола и судити над дванаест Израелових племена“ (МАТ. 19:28)

1. Како се Јехова опходио према Аврахамовим потомцима и зашто то не значи да није нимало марио за друге народе?

 ЈЕХОВА је волео Аврахама и зато је показивао верну љубав његовим потомцима. Више од 15 векова је Израелце, који су потекли од Аврахама, сматрао својим изабраним народом, својим ’драгоценим власништвом‘. (Прочитати Поновљене законе 7:6.) Да ли је то значило да Јехова није нимало марио за друге народе? Не. Све то време, припадници других народа који су желели да служе Јехови могли су да се придруже његовом изабраном народу. Ти обраћеници, то јест прозелити, сматрани су делом тог народа и Израелци су према њима морали да се опходе као према својим сународницима (Лев. 19:33, 34). Од њих се очекивало да се држе свих Јеховиних закона (Лев. 24:22).

2. Шта је Исус рекао Израелцима и која се питања намећу?

2 Међутим, Исус је рекао нешто што је за Израелце било запањујуће: „Божје краљевство узеће се од вас и даће се народу који доноси његове плодове“ (Мат. 21:43). Ко ће сачињавати тај нови народ и какве везе та промена има с нама данас?

Нови народ

3, 4. (а) На кога је апостол Петар указао као на нови народ? (б) Ко сачињава тај нови народ?

3 Апостол Петар је открио ко је тај нови народ када је сухришћанима написао: „Ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, свет народ, народ који је Божје власништво, да бисте објављивали врлине‘ онога који вас је из таме позвао у своју чудесну светлост“ (1. Петр. 2:9). Као што је било проречено, Израелци који су прихватили Исуса као Месију били су први припадници тог новог народа (Дан. 9:27а; Мат. 10:6). Касније су и многи неизраелци убројани међу чланове тог народа, јер је Петар даље рекао: „Некад нисте били народ, а сад сте Божји народ“ (1. Петр. 2:10).

4 Коме се Петар овде обраћао? На почетку свог писма, он је рекао: „[Бог] нас је... ускрсењем Исуса Христа из мртвих — поново родио за живу наду, за наследство које је непропадљиво, неупрљано и које не вене. Оно се на небесима чува за вас“ (1. Петр. 1:3, 4). Дакле, тај нови народ сачињавају помазани хришћани, који имају небеску наду. Они су ’Израел Божји‘ (Гал. 6:16). Апостол Јован је у једној визији видео да тих духовних Израелаца има 144 000. Они су ’откупљени од људи као првине Богу и Јагњету‘ да би служили као „свештеници“ и ’владали као краљеви с Христом хиљаду година‘ (Откр. 5:10; 7:4; 14:1, 4; 20:6; Јак. 1:18).

Да ли израелски народ представља још некога осим помазаника?

5. (а) На кога се односи израз ’Израел Божји‘? (б) На темељу чега се може закључити да се „Израел“ не односи увек само на једну групу људи?

5 Јасно је да се израз ’Израел Божји‘ у Галатима 6:16 односи искључиво на помазане хришћане. Међутим, да ли у неким случајевима израелски народ представља неког другог, а не помазанике? Одговор се може наћи у следећим речима које је Исус упутио својим верним апостолима: „Ја с вама склапам савез за краљевство, као што је мој Отац са мном склопио савез, да једете и пијете за мојим столом у мом краљевству, и да седите на престолима и судите над дванаест Израелових племена“ (Лука 22:28-30). То ће се десити приликом „поновног стварања“, то јест у време обнове, током Христове хиљадугодишње владавине. (Прочитати Матеја 19:28.)

6, 7. На кога се односи израз „дванаест Израелових племена“ у Матеју 19:28 и Луки 22:30?

6 Током Хиљадугодишње владавине 144 000 ће служити на небу као краљеви, свештеници и судије (Откр. 20:4). Коме ће они судити и над ким ће владати? У Матеју 19:28 и Луки 22:30 каже се да ће они судити „над дванаест Израелових племена“. Кога у овом контексту представљају „дванаест Израелових племена“? Они представљају све људе који се надају вечном животу на земљи — оне који прихватају Исусову откупну жртву али не спадају у краљеве и свештенике. (Левијево племе није било укључено у 12 племена дословног Израела.) Они који су у овом контексту представљени са 12 Израелових племена јесу они који ће у духовном смислу имати користи од службе коју ће 144 000 вршити као свештеници. Ти људи који ће уживати у Божјим благословима, али неће служити као свештеници, такође припадају Божјем народу и Бог их воли и прихвата. Сасвим је на месту што су упоређени с његовим народом из древног доба.

7 Апостол Јован је, након што је видео да је 144 000 духовних Израелаца трајно обележено печатом пре велике невоље, такође запазио небројено „велико мноштво“ које долази „из свих народа“ (Откр. 7:9). Они ће преживети велику невољу и наставити да живе на земљи током Христове хиљадугодишње владавине. Тада ће им се придружити милијарде ускрснулих људи (Јов. 5:28, 29; Откр. 20:13). Сви они ће сачињавати симболичних „дванаест Израелових племена“, којима ће судити Исус и његових 144 000 сувладара (Дела 17:31; 24:15; Откр. 20:12).

8. Како је оно што се дешавало на Дан очишћења предочавало однос између 144 000 и осталих људи?

8 Овај однос између 144 000 и осталих људи био је предочен оним што се дешавало на Дан очишћења (Лев. 16:6-10). Првосвештеник је најпре морао да принесе јунца као жртву за грех „за себе и свој дом“. Тако се и Исусова жртва најпре примењује на оне који ће с њим служити као свештеници на небу. На Дан очишћења су се користила и два јарца за грехе других Израелаца. С обзиром на то да свештеничко племе представља 144 000, остали Израелци представљају све људе који се надају вечном животу на земљи. Из тог разлога се израз „дванаест Израелових племена“ из Матеја 19:28 не односи на духом рођене особе које ће бити свештеници са Исусом већ на све остале који исказују веру у Исусову откупну жртву. *

9. Кога представљају свештеници из Језекиљеве визије храма, а кога Израелци из несвештеничких племена?

9 Погледајмо још један пример. Пророк Језекиљ је добио једну детаљну визију Јеховиног храма (Језек. погл. 40-48). У тој визији, свештеници су служили у храму, поучавали Израелце и добијали упутства од Јехове како да их саветују и исправљају (Језек. 44:23-31). У истој визији, припадници различитих племена су долазили да принесу жртве (Језек. 45:16, 17). Дакле, свештеници у том контексту представљају помазанике, док Израелци из несвештеничких племена представљају људе који се надају вечном животу на земљи. Та визија показује да ове две групе сложно сарађују, а да свештеници предводе у служењу правом Богу.

10, 11. (а) Које се Исусове речи сада испуњавају и како то утиче на нашу веру? (б) Које се питање поставља у вези с другим овцама?

10 Исус је говорио о ’другим овцама‘, које неће бити из истог „тора“ као „мало стадо“ његових помазаних следбеника (Јов. 10:16; Лука 12:32). Он је рекао: „Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром.“ То што видимо испуњење ових речи сигурно нам јача веру. Те две групе људи су удружене — мала група помазаника и велико мноштво других оваца. (Прочитати Захарију 8:23.) Друге овце не служе у унутрашњем, већ у спољашњем дворишту духовног храма.

11 Али ако древни Израелци из несвештеничких племена понекад представљају друге овце, да ли би онда требало да они који се надају вечном животу на земљи узимају симболе на Спомен-свечаности? Сада ћемо се позабавити одговором на ово питање.

Нови савез

12. Шта је то ново што је Јехова прорекао да ће пружити свом народу?

12 Јехова је прорекао да ће свом народу пружити нешто ново када је рекао: „Ово је савез који ћу склопити с Израеловим домом после тих дана... Свој закон ставићу у њих и уписаћу га у њихова срца. Бићу њихов Бог, и они ће бити мој народ“ (Јер. 31:31-33). Посредством овог новог савеза, Јехова ће на величанствен начин у потпуности испунити обећање које је дао Аврахаму. (Прочитати Постанак 22:18.)

13, 14. (а) Ко учествује у новом савезу? (б) Ко има користи од новог савеза и како га се они „држе“?

13 Исус је говорио о том новом савезу последње ноћи свог живота на земљи када је рекао: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која ће се пролити за вас“ (Лука 22:20; 1. Кор. 11:25). Да ли су сви хришћани у том новом савезу? Нису. Неки, попут апостола који су те вечери пили из те чаше, учествују у новом савезу. * Исус је с њима склопио још један савез, према ком ће они владати с њим у његовом Краљевству (Лука 22:28-30). Они ће бити са Исусом у његовом Краљевству (Лука 22:15, 16).

14 Шта можемо рећи о онима који ће живети на земљи под његовим Краљевством? Они имају користи од новог савеза (Гал. 3:8, 9). Иако не учествују у њему, они се „држе“ тог савеза тако што поштују његове одредбе, баш као што је пророк Исаија и прорекао: „Туђинце који су стали уз Јехову да му служе, да воле Јеховино име и да му буду слуге, све који држе сабат и не скрнаве га и који се држе мог савеза, довешћу на своју свету гору и развеселићу их у свом дому молитве.“ Јехова затим каже: „Мој дом зваће се дом молитве за све народе“ (Ис. 56:6, 7).

Ко треба да узима симболе?

15, 16. (а) Према речима апостола Павла, коју ће част имати учесници новог савеза? (б) Зашто они који се надају вечном животу на земљи не узимају симболе на Спомен-свечаности?

15 Они који су у новом савезу ’имају потпуно поуздање да могу ући у свето место‘. (Прочитати Јеврејима 10:15-20.) Они треба да ’приме краљевство које се не може уздрмати‘ (Јевр. 12:28). Зато, дакле, само они који ће бити краљеви и свештеници на небу са Исусом Христом треба да пију из ’чаше‘ која представља нови савез. Те особе које учествују у новом савезу обећане су Јагњету и биће његова невеста (2. Кор. 11:2; Откр. 21:2, 9). Сви други који присуствују Спомен-свечаности не узимају симболе већ само с поштовањем прате ту свечаност.

16 Павле нам такође помаже да разумемо да они који имају наду у вечни живот на земљи не узимају симболе на Спомен-свечаности. Он је помазаним хришћанима рекао: „Јер кад год једете овај хлеб и пијете ову чашу, објављујете Господову смрт, док он не дође“ (1. Кор. 11:26). Када Господ ’долази‘? Кад дође време да и последње припаднике помазане „класе невесте“ одведе у њихов дом на небу (Јов. 14:2, 3). Сасвим је јасно да се Спомен-свечаност неће одржавати у сву вечност. ’Остатак‘ жениног потомства који је још увек на земљи наставиће да узима симболе на Спомен-свечаности све док и последњи од њих не добије своју небеску награду (Откр. 12:17). Међутим, кад би они који ће вечно живети на земљи имали право да узимају те симболе, онда би са одржавањем Спомен-свечаности требало да се настави у сву вечност.

„Постаће мој народ“

17, 18. Како се испуњава пророчанство из Језекиља 37:26, 27?

17 Јехова је следећим речима прорекао да ће његов народ бити уједињен: „Склопићу с њима савез мира. Биће то трајан савез с њима. Утврдићу их у њиховој земљи и умножићу их, заувек ћу поставити своје светилиште међу њима. Мој шатор биће над њима, и ја ћу бити њихов Бог, а они ће бити мој народ“ (Језек. 37:26, 27).

18 Сви у Божјем народу могу извући корист из испуњења овог величанственог обећања, то јест савеза мира. Јехова гарантује мир свим својим послушним слугама. Очигледно је да они имају плод духа. Међу њима је Јеховино светилиште, које овде представља исправан начин обожавања Јехове у оквиру праве хришћанске скупштине. Они су заиста постали његов народ јер више не учествују ни у једном облику идолопоклонства и обожавају само њега.

19, 20. Кога Јехова још назива ’својим народом‘ и шта је омогућено новим савезом?

19 Заиста је дивно видети јединство које данас влада између ове две групе. Иако све бројније велико мноштво нема небеску наду, њима је част што сарађују са онима који је имају. Они су се придружили Израелу Божјем. Зато Јехова и њих назива ’својим народом‘. На њима се испуњава пророчанство: „Тог дана многи ће народи приступити мени, и постаће мој народ, а ја, Јехова, пребиваћу усред тебе“ (Зах. 2:11; 8:21; прочитати Исаију 65:22 и Откривење 21:3, 4).

20 Јехова је све то омогућио посредством новог савеза. Милиони људи из разних народа постали су припадници народа који има Јеховину наклоност (Мих. 4:1-5). Они су чврсто одлучили да се и даље држе тог савеза и његових одредаба (Ис. 56:6, 7). Због тога што тако поступају они су заједно са Израелом Божјим богато благословљени трајним миром. Уживај и ти у том благослову — како сада тако и у сву вечност!

[Фусноте]

^ Слично томе, о помазаницима се првенствено говори као о „скупштини“ (Јевр. 12:23). Међутим, реч „скупштина“ може имати и друго значење и односити се на све хришћане, без обзира на то коју наду имају. (Видети Стражарску кулу од 15. априла 2007, стране 21-23.)

^ Исус је Посредник тог савеза, а не учесник. Зато он очигледно није узео симболе.

Да ли се сећаш?

• Кога предочава „дванаест Израелових племена“ којима ће 144 000 судити?

• Коју улогу у новом савезу имају помазаници и како нови савез користи другим овцама?

• Да ли сви хришћани треба да узимају симболе на Спомен-свечаности?

• Какво јединство је било проречено за наше време?

[Питања за разматрање]

[Графикон/Слике на 25. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Многи данас служе са Израелом Божјим

7 313 173

4 017 213

1 483 430

373 430

1950. 1970. 1990. 2009.