Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свети дух нам помаже да живимо у складу са својим предањем

Свети дух нам помаже да живимо у складу са својим предањем

Свети дух нам помаже да живимо у складу са својим предањем

„По духу живите, па нећете удовољавати жељама тела“ (ГАЛ. 5:16)

1. Која два крштења су се одиграла на Педесетницу?

 ИСУСОВИ ученици су на Педесетницу 33. н. е. почели да говоре разним језицима након што су били крштени светим духом. То је било испољавање чудесног дара духа (1. Кор. 12:4-10). Како су тај дар и говор који је апостол Петар потом одржао утицали на друге? Многе је то „погодило у срце“. На Петров подстицај, они су се покајали и крстили. Историјски запис нам открива: „Крстили [су се] они који су свим срцем прихватили оно што је говорио, и тог дана се ученицима придружило око три хиљаде душа“ (Дела 2:22, 36-41). Као што је Исус упутио своје ученике, они су крштени у води — у име Оца и Сина и светог духа (Мат. 28:19).

2, 3. (а) Објасни разлику између крштења светим духом и крштења у име светог духа. (б) Зашто је крштење у води неопходно да би неко био прави хришћанин?

2 Међутим, да ли постоји нека разлика између крштења светим духом и крштења у име светог духа? Постоји. Они који су крштени светим духом поново су рођени као Божји синови (Јов. 3:3). Помазани су за будуће краљеве и свештенике у Божјем небеском Краљевству и део су Христовог духовног тела (1. Кор. 12:13; Гал. 3:27; Откр. 20:6). Према томе, Јехова је крштавао светим духом када је на Педесетницу и касније бирао особе које ће постати Христови сунаследници (Римљ. 8:15-17). Али, шта се може рећи за крштење у води у име светог духа, које се у наше доба обавља на покрајинским састанцима и обласним конгресима Јеховиног народа?

3 Крштење у води је корак који прави хришћани предузимају у знак потпуног предања Јехови Богу. То су учинили они који су добили небески позив. Али крштење у води је неопходно и за милионе мушкараца и жена који гаје наду у вечни живот на земљи. Без обзира на то коју наду неко има, крштење у води у име Оца и Сина и светог духа је од суштинске важности да би особа стекла Божје одобравање. Од свих хришћана који су тако крштени очекује се да ’живе по духу‘. (Прочитати Галатима 5:16.) Да ли живиш по духу и у складу са својим предањем?

Шта значи ’живети по духу‘

4. Шта у суштини значи ’живети по духу‘?

4 Да бисмо ’живели по духу‘, треба да прихватимо деловање светог духа и дозволимо да он утиче на нас. Другим речима, то значи да следимо његово вођство у свему што радимо. У петом поглављу посланице Галатима спомиње се супротност између утицаја светог духа и утицаја тела. (Прочитати Галатима 5:17, 18.)

5. Чега ћемо се клонити ако следимо вођство светог духа?

5 Ако нас води свети дух, одбациваћемо дела тела као што су „блуд, нечистоћа, бесрамност, идолопоклонство, бављење спиритизмом, непријатељства, свађе, љубомора, изливи гнева, препирке, поделе, секте, зависти, пијанке, разуздане гозбе“ (Гал. 5:19-21). У извесном смислу, ми ’духом усмрћујемо дела тела‘ (Римљ. 8:5, 13). То нам помаже да размишљамо о ономе што је својствено духу и следимо његово вођство уместо да пустимо да телесне жеље управљају нашим поступцима.

6. Објасни шта је неопходно да бисмо испољавали плод духа.

6 Док свети дух делује на нас, испољавамо Божје особине, „плод духа“ (Гал. 5:22, 23). Међутим, нема сумње да и ми морамо уложити труд. Објаснимо то примером: Ратар обрађује земљу. Наравно, да би се могао надати жетви, његовим усевима су неопходни сунце и вода. Свети дух би се могао упоредити са сунцем. Без њега не бисмо могли да испољавамо плод духа. Па ипак, да ли би ратар ишта постигао без марљивог рада? (Посл. 10:4). Исто тако, од тога како обрађујемо „тло“ свог срца умногоме ће зависити квалитет плода светог духа у нама и мера у којој ћемо га развити. Зато се питајмо: ’Допуштам ли светом духу да донесе свој плод тако што следим његово вођство?‘

7. Зашто су проучавање и дубоко размишљање веома важни уколико желимо да развијамо плод светог духа?

7 Да би имали добру жетву, ратари морају и да заливају усеве. Да бисмо развијали плод духа, потребне су нам воде истине које добијамо путем Библије и хришћанске скупштине (Ис. 55:1). Вероватно смо већ многим људима указали на то да је Свето писмо надахнуто Божјим духом (2. Тим. 3:16). Поред тога, верни и разборити роб пружа неопходно разумевање чистих вода библијске истине (Мат. 24:45-47). Јасно је шта то значи. Да би свети дух утицао на нас, морамо читати Божју Реч и дубоко размишљати о њој. Уколико то чинимо, опонашамо добар пример пророка који су „марљиво испитивали и пажљиво истраживали“ оно што је Јехова откривао. Вреди запазити да су чак и анђели показивали велико занимање за пророчанства о обећаном Семену и помазаној хришћанској скупштини. (Прочитати 1. Петрову 1:10-12.)

Како долазимо под утицај светог духа?

8. Зашто је важно да молимо Јехову за његов дух?

8 Није довољно само проучавати Свето писмо и дубоко размишљати о томе. Потребно је и да стално молимо Јехову за помоћ и вођство. Он може „учинити неизмерно више од свега што молимо или замислимо“ (Еф. 3:20; Лука 11:13). Међутим, како би одговорио ако би те неко питао: „Зашто да стално упућујем молитве ако Бог већ зна ’шта ми треба и пре него што га замолим‘?“ (Мат. 6:8). Између осталог, када се молимо за свети дух, ми показујемо да се ослањамо на Јехову. Примера ради, ако би неко затражио твоју помоћ, ти би дао све од себе да му помогнеш. Један од разлога би био то што си свестан да ти је указао поверење замоливши те за помоћ. (Упоредити с Пословицама 3:27.) Слично томе, Јехови је драго када га молиш за његов дух и услишиће твоју молитву (Посл. 15:8).

9. Како нам присуствовање састанцима помаже да будемо под утицајем Божјег духа?

9 Сигурно смо свесни тога да нам скупштински и покрајински састанци, као и обласни конгреси такође омогућавају да дођемо под утицај светог духа. Зато је веома важно да се трудимо да будемо присутни и пажљиво слушамо програм. То нам помаже да разумемо „дубине Божје“ (1. Кор. 2:10). Користиће нам и ако имамо навику да редовно коментаришемо. Размисли о састанцима на којима си био у протекле четири седмице. Колико често си се јављао да би коментарисао и тако изразио своју веру? Да ли треба да се побољшаш у том погледу? Ако треба, испланирај шта ћеш предузети у предстојећим седмицама. Јехова ће видети твоју жељу да учествујеш и даће ти свој дух, који ће ти помоћи да имаш још већу корист од састанака.

10. Који позив преносе они који живе по духу?

10 Они који живе по духу одазивају се на позив који налазимо у Откривењу 22:17: „Дух и невеста говоре: ’Дођи!‘ И ко год чује, нека каже: ’Дођи!‘ И ко је год жедан, нека дође! Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно!“ Дух који делује преко помазане класе невесте позива све да узму воду живота. Уколико си се одазвао на тај позив, да ли си одлучан да га преносиш даље? Права је част учествовати у том делу којим се спасавају животи!

11, 12. Како је свети дух повезан с делом проповедања?

11 Ова важна активност се обавља под вођством светог духа. Из Библије сазнајемо како је свети дух у првом веку утицао на отварање нових мисионарских подручја. Апостолу Павлу и његовим сарадницима „свети дух [је] забранио да проповедају реч у Азији“. Није им допустио ни да иду у Витинију. Не знамо како их је дух спречио да иду у та места, али очигледно је да је упутио Павла на бројна подручја у Европи. Примера ради, Павле је у визији видео једног Македонца који га је молио за помоћ (Дела 16:6-10).

12 Јеховин дух и данас усмерава дело проповедања у свету. Јехова не пружа то вођство помазаницима путем чудесних визија већ путем свог светог духа. Његов дух подстиче све хришћане да се свим срцем залажу у проповедању и поучавању. Нема сумње да и ти учествујеш у том преко потребном делу. Како ти то може доносити још више радости?

13. Како се можеш подложити вођству светог духа? Објасни.

13 Вођству светог духа се можеш подложити тако што примењујеш савете које добијаш преко Божје организације. То показује пример Михоко, младе сестре из Јапана. Кад је почела с пионирском службом, мислила је да није довољно вешта да врши накнадне посете. Сматрала је да не уме да негује занимање станара. Отприлике у то време, у Нашој служби за Краљевство су објављени корисни савети о вршењу кратких накнадних посета. Затим је изашла брошура Како бити задовољан животом?, која се веома допала људима на јапанском подручју. Михоко је примењивала савете о коришћењу брошуре, нарочито оне о вршењу кратких накнадних посета. Убрзо је почела да проучава Библију с некима који су то раније одбијали. Она каже: „Имала сам тако много студија — чак 12 истовремено — да сам неке особе морала да замолим да сачекају!“ Очигледно је да можемо постићи изванредне резултате ако живимо по духу, слушајући савете које Јехова даје својим слугама.

Ослони се на помоћ Божјег духа

14, 15. (а) Како несавршени људи могу успети да живе у складу са својим предањем? (б) Како можеш стећи добре пријатеље?

14 Пошто си заређени слуга, поверена ти је служба (Римљ. 10:14). Можда сматраш да ниси дорастао таквој одговорности. Али, као и у случају помазаника, твоја способност долази од Бога. (Прочитати 2. Коринћанима 3:5.) Ти можеш живети у складу са својим предањем ако се свесрдно трудиш и ослањаш се на помоћ Божјег духа.

15 Додуше, несавршеним људима није лако да испуне своје предање савршеном Богу, Јехови. То ти могу отежавати пређашњи пријатељи који се чуде због твог новог начина живота и можда ’погрдно говоре о теби‘ (1. Петр. 4:4). Па ипак, немој изгубити из вида да си већ развио нова пријатељства, међу којима је најважније оно с Јеховом и Исусом Христом. (Прочитати Јакова 2:21-23.) Такође је важно да упознаш браћу и сестре из своје скупштине, који су део међународног братства (1. Петр. 2:17; Посл. 17:17). Путем свог духа, Јехова ће ти помоћи да стекнеш пријатеље који ће позитивно утицати на тебе.

16. Како и ти, попут Павла, можеш ’уживати у слабостима‘?

16 Иако у скупштини имаш пријатеље који су спремни да ти помогну, можда ти је тешко да изађеш на крај са свакодневним притисцима. Због проблема с којима се бориш, понекад се можеш осећати као да си се изгубио у дугом тунелу из ког не видиш излаз. Тада је посебно важно да потражиш уточиште код Јехове, молећи за његов свети дух. „Кад сам слаб“, написао је апостол Павле, „онда сам јак.“ (Прочитати 2. Коринћанима 4:7-10; 12:10.) Павле је знао да оно што не можемо учинити због својих људских слабости, какве год биле, можемо постићи помоћу снаге коју нам даје Бог. Према томе, Божја сила те може ојачати кад год осећаш да губиш снагу и да ти је потребна помоћ. Павле је написао да ’ужива у слабостима‘. Баш онда када је био слаб, осећао је деловање светог духа. И ти можеш доживети исто! (Римљ. 15:13).

17. Како те свети дух може водити до твог одредишта?

17 Божји дух нам је потребан да бисмо живели у складу са својим предањем. Замисли да си капетан једрењака. Имаш циљ да заувек служиш Јехови, а свети дух је попут ветра који треба да ухватиш како би безбедно стигао до свог одредишта. Ти не желиш да те дух Сатаниног света баца тамо-амо (1. Кор. 2:12). Фигуративно говорећи, потребно је да препознаш прави ветар и запловиш ослањајући се на њега. То је свети дух, који ће те преко Божје Речи и организације водити у правом смеру.

18. Шта си одлучан да чиниш и зашто?

18 Уколико проучаваш Библију с Јеховиним сведоцима и долазиш на њихове састанке, али још ниси предузео важне кораке као што су предање и крштење, запитај се: ’Због чега оклевам?‘ Ако увиђаш која је улога светог духа у вршењу Јеховине воље и захвалан си за његово деловање, онда учини оно што знаш да је исправно. Јехова ће те богато благословити и великодушно ти дати свој свети дух. Уколико си крштен већ годинама или деценијама, сигурно си се лично уверио у деловање светог духа. Увидео си и осетио како те Бог јача својим духом. Тако може бити и убудуће — у сву вечност. Зато буди одлучан да и даље живиш по духу.

Да ли се сећаш?

• Шта значи ’живети по духу‘?

• Шта ти може помоћи да ’живиш по духу‘?

• Како можеш живети у складу са својим предањем?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Потребан је труд да бисмо обрађивали „тло“ свог срца

[Слике на странама 16, 17]

Да ли Божји дух делује на тебе?