Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова жели да будемо безбедни

Јехова жели да будемо безбедни

Јехова жели да будемо безбедни

КАДА изненада започне најстрашнији догађај у историји, Свемоћни Бог ће се побринути да сви који имају његово одобравање буду спасени (Јоило 2:32). Јехова је одувек бринуо о безбедности свог народа. Пошто је „у [њему] извор живота“, он све људе сматра драгоценим, вредним заштите (Пс. 36:9).

Божје древне слуге су имале исто гледиште о животу као и он. Према Постанку 33:18, Јаков и његова породица су након опасног путовања стигли на своје одредиште ’живи и здрави‘. Јаков се ослањао на Јеховину заштиту, али је предузео и конкретне кораке како би заштитио све који су путовали с њим (Пост. 32:7, 8; 33:14, 15). Уколико примењујеш библијска начела, побољшаћеш своју безбедност и безбедност других. Осмотримо како то могу чинити они који учествују у изградњи Дворана Краљевства и сличних објеката, као и у пружању хуманитарне помоћи.

Одредбе о безбедности у Мојсијевом Закону

Мојсијев Закон је налагао да Божји народ увек води рачуна о безбедности. На пример, Израелац који је градио кућу морао је да направи ограду или низак зид дуж ивице крова. Пошто су људи доста времена проводили на равним крововима својих кућа, ограде су их штитиле од пада (1. Сам. 9:26; Мат. 24:17). Ако би дошло до несреће због тога што власник није поштовао одредбе о безбедности, Јехова га је сматрао одговорним (Пон. зак. 22:8).

Закон је прописивао и казне у случају да домаћа животиња проузрокује повреду. Ако би бик убо човека или жену и усмртио их, власник је био дужан да га убије како не би угрозио безбедност других људи. То је био велики губитак јер месо те животиње није смео да користи у исхрани нити да га прода. Али, претпоставимо да је бик некога повредио и да власник након тога није пазио на тог бика. Како је тада требало поступити? Ако би исти бик касније усмртио некога, требало је убити и бика и његовог власника. Овај закон је деловао отрежњавајуће на свакога ко није довољно пазио на своју стоку (Изл. 21:28, 29).

Закон је такође подстицао на опрезност приликом руковања алатом. Многи Израелци су користили секире да би секли дрва за огрев. Ако би оштрица секире случајно спала с дршке и убила некога, дрвосеча је морао да побегне у град уточишта. Тамо је морао да остане до смрти првосвештеника, што значи да је ненамерни убица могао бити годинама раздвојен од своје породице и дома. Народ је на основу овог закона видео да Јехова сматра живот светим. Свако ко је имао исто гледиште о животу одржавао је свој алат у добром стању и пажљиво га користио (Бр. 35:25; Пон. зак. 19:4-6).

Путем таквих закона Јехова је јасно показао да је од свог народа очекивао да води рачуна о безбедности у свом дому и ван њега. Они који би повредили или усмртили некога, чак и случајно, сносили су одговорност за то. Јеховино гледиште о безбедности се није променило (Мал. 3:6). Он и данас жели да његове слуге пазе да не повреде себе и друге. То је посебно важно приликом градње и одржавања објеката у којима се састајемо да бисмо славили Бога.

Безбедност током градње

Изградњу и одржавање Дворана Краљевства, Конгресних дворана и Бетела сматрамо великом чашћу. Исто се може рећи за рад на пружању помоћи у подручјима погођеним катастрофом. У свакој прилици желимо да посао обављамо вешто јер нестручност, чак и у обављању једноставних послова, може нанети штету и нама и другима (Проп. 10:9). Ако развијамо навику да пазимо на безбедност током рада, избећи ћемо повреде.

У Библији се каже: „Лепота је младићима снага њихова, а старцима је част седа коса“ (Посл. 20:29). За обављање тешких послова је потребна младалачка снага. Али фине завршне радове обављају радници који имају дугогодишње искуство у грађевинарству. Они који су сада старији некада су користили своју младалачку снагу радећи тешке послове. Уколико однедавно служиш као добровољац, посматрај како раде искусни радници и слушај њихове савете. Ако желиш да учиш, браћа која су искусни грађевинари научиће те много чему. Између осталог, показаће ти како да безбедно рукујеш опасним материјалима и подижеш тешке терете. Тако ћеш радити продуктивно и безбедно и бићеш радостан.

На градилишту је увек потребан опрез. Услови се брзо мењају. Тамо где је раније било чврсто тло, у међувремену је можда ископана рупа. Други радници су можда померили мердевине, неку даску или канту боје. Уколико ниси усредсређен на посао, лако би се могао повредити. Прописи о безбедности обично налажу да радници носе личну заштитну опрему. Заштитне наочаре, шлем и одговарајућа обућа сачуваће те од многих опасности на градилишту. Али тако ће бити само ако добро одржаваш и редовно носиш своју опрему.

Премда многе алатке изгледају једноставно, да би се њима руковало безбедно и вешто потребни су обука и искуство. Уколико ниси раније користио алат који ти је сада потребан, реци то надгледнику градње. Он ће се побринути да добијеш потребну обуку. Добро је да будеш скроман, то јест свестан својих граница. Та особина је неопходна уколико не желиш да повредиш себе или своје сараднике (Посл. 11:2).

Падови су најчешћи узрок повреда на градилишту. Пре него што се попнеш уз мердевине или станеш на скелу, провери да ли је све исправно постављено и у добром стању. Уколико радиш на скели или крову, прописи могу захтевати ношење заштитног опасача или постављање заштитне ограде. Обрати се надгледнику ако имаш питања у вези с радом на висини. *

Како расте број Јеховиних слугу у свету, тако се повећава потреба за новим Дворанама Краљевства и другим објектима које користи Јеховин народ. Они који надгледају изградњу Дворана Краљевства и сличне пројекте имају одговорност да брину о безбедности Јеховиних драгоцених слугу које раде под њиховим вођством (Ис. 32:1, 2). Ако ти је поверено да надгледаш рад своје браће и сестара на неком грађевинском пројекту, увек имај у виду колико је безбедност важна. Води рачуна о томе да је градилиште уредно и да се редовно рашчишћава. Уколико приметиш да је неко непажљив, љубазно али одлучно га подсети да се придржава прописа о безбедности. Немој пуштати да млади или неискусни радници раде на ризичним местима. Предвиди опасности на које ће чланови тима за градњу наилазити и објасни им како да безбедно раде. Увек имај на уму да нам је циљ да завршимо пројекат без повреда.

Улога љубави

Током изградње Дворана Краљевства и других објеката који се користе у служењу Јехови обављају се послови који носе одређени ризик. Зато они који су укључени у такве пројекте морају бити пажљиви. Ако поштујеш библијска начела, придржаваш се упутстава за рад и добро процењујеш ситуацију, избећи ћеш опасности и уједно заштитити своје сараднике.

Због чега толику важност придајемо безбедности? Главни мотив је љубав. Љубав према Јехови покреће нас да ценимо живот попут њега, а љубав према људима нас подстиче да водимо рачуна о њиховој добробити (Мат. 22:37-39). Стога се свесрдно потрудимо да на нашим грађевинским пројектима сви буду безбедни.

[Фуснота]

^ Видети оквир „Безбедан рад на мердевинама“ на 30. страни.

[Оквир/Слика на 30. страни]

Безбедан рад на мердевинама

Недавно је у Сједињеним Државама током једне године више од 160 000 радника повређено приликом пада с мердевина. Поред тога, око 150 их је умрло од последица таквих незгода. Где год да живиш и радиш, ови корисни савети ће ти помоћи да избегнеш пад с мердевина.

◇ Немој користити мердевине које су климаве или оштећене и немој их поправљати. Баци их.

◇ Све мердевине имају одређену носивост. Пази на то да твоја тежина, с тежином алата и материјала који носиш, не прелази максималну носивост мердевина.

◇ Постави мердевине на равну, чврсту површину. Немој их стављати на нестабилну подлогу као што је скела или на канте и кутије.

◇ Увек буди окренут лицем према мердевинама када се пењеш или силазиш.

◇ Никада немој стајати или седети на последње две пречке мердевина.

◇ Када користиш мердевине да би се попео на кров или неку равну површину, оне треба да буду најмање један метар више од ивице крова или површине на коју су наслоњене. Да доњи део мердевина не би склизнуо, вежи их за нешто или укуцај даску испред њих. Ако не можеш да их обезбедиш на тај начин, замоли некога да их држи док радиш на њима. Добро причврсти горњи део мердевина како не би склизнуле у страну.

◇ Немој користити пречке мердевина као ослонац за радну платформу од дасака.

◇ Када испружиш руке или ноге док радиш на висини, мердевине се могу заљуљати. То је опасно и зато се немој превише нагињати. Премештај мердевине колико год пута је потребно да би био близу места на ком радиш.

◇ Уколико мораш да радиш на мердевинама испред затворених врата, постави знак упозорења на врата и закључај их. Ако не можеш да их закључаш, замоли неког да стоји испред њих и упозорава оне који желе да прођу.

◇ На мердевинама сме да стоји само једна особа, осим уколико нису направљене за два радника. *

[Фуснота]

^ Додатни подсетници за рад на мердевинама могу се наћи у Пробудите се! од 8. августа 1999. на странама 22-24.

[Слика на 29. страни]

Мојсијев Закон је налагао да се око равног крова направи ограда