Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Зашто је Месија морао да умре?

Исусова смрт је доказала да савршен човек може остати одан Богу упркос најжешћим кушњама. Он је такође платио казну за грех који су Адамови потомци наследили, чиме им је омогућио вечни живот (15. 12, стране 22-23).

• Шта особи може помоћи да конзумирање алкохола држи под контролом?

Молитва и проучавање Библије могу бити од помоћи. Такође је важно развијати самоконтролу, остати доследан и бирати добро друштво. Особа која одлучи да умерено конзумира алкохол треба да постави јасне границе и научи да каже не (1. 1, стране 7-9).

• Шта смисаона комуникација с децом подразумева?

Она подразумева више од обичног разговора с децом. Укључује постављање питања и стрпљиво слушање њихових одговора. Многи сматрају да је време оброка добра прилика за разговоре (15. 1, стране 18-19).

• Како Јехова може зажалити иако је савршен?

Понекад Бог може променити свој став према људима. На пример, древни Израелци су више пута остављали Јехову и ишли за другим боговима. Јехова би им онда ускратио своју заштиту. Међутим, када би народу било жао због тога што су грешили и када би завапили Богу за помоћ, он би се „сажалио“, то јест одустао од намере да их казни (Суд. 2:18; 1. 2, страна 21).

• Када би било оправдано размишљати о поновном крштењу?

То би могао бити случај ако је неко у време крштења крио од других неисправан начин живота и поступке због којих би могао бити искључен да је већ био крштен (15. 2, страна 22).

• Која три изговора за непоштење неки наводе?

Неки који живе у оскудици сматрају да је оправдано красти. Други се правдају речима: „Сви то раде.“ А неки који су пронашли неку вредну ствар и присвојили је, размишљају овако: „Ко нађе, његово је.“ Библија не одобрава ниједан од тих изговора (1. 3, стране 12-14).

• Шта представља сејање доброг семена у Исусовој параболи о пшеници и кукољу?

Исус, Син човечји, припремао је њиву за сејање током своје службе на земљи. Од Педесетнице 33. н. е. почело је сејање доброг семена када су хришћани били помазани као Божји синови, синови Краљевства (15. 3, страна 20).

• Како се симболична пшеница из Исусовог поређења почела скупљати у Јеховину житницу? (Мат. 13:30)

Испуњење обухвата један известан период, време свршетка овог поретка. Помазани синови Краљевства, симболична пшеница, били су скупљени у Јеховину житницу када су доведени у обновљену хришћанску скупштину или када су добили своју небеску награду (15. 3, страна 22).

• Ко је одредио канонство књига које сачињавају грчки део Светог писма?

То није био неки црквени сабор или религиозни вођа. Уместо тога, прави хришћани под вођством Божјег светог духа препознали су списе који су заиста надахнути од Бога. То је у складу с чињеницом да је један од чудесних дарова духа у раним деценијама хришћанске скупштине био „способност разликовања надахнутих објава“ (1. Кор. 12:4, 10; 1. 4, страна 28).