Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, јачајте своју жељу да служите Јехови

Млади, јачајте своју жељу да служите Јехови

Млади, јачајте своју жељу да служите Јехови

„Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје“ (ПРОП. 12:1)

1. На који је позив у време Израела требало да се одазову и деца?

 ПРЕ око 3 500 година, Јехова је преко пророка Мојсија заповедио израелским свештеницима и старешинама: „Скупи народ — мушкарце, жене, децу... да чују и да науче да се боје Јехове, вашег Бога, и да савесно поступају по свим речима овог закона“ (Пон. зак. 31:12). Запази ко је све био позван да присуствује скуповима на којима се славио Јехова: мушкарци, жене и деца. Очигледно је да су чак и деца била међу онима којима је речено да слушају, уче и поступају у складу с Јеховиним смерницама.

2. Како је Јехова показивао да брине за младе хришћане у првом веку?

2 Јехова је и у првом веку показивао да брине за младе у његовом народу. На пример, надахнуо је апостола Павла да у своје посланице скупштинама укључи и савете намењене посебно младима. (Прочитати Ефешанима 6:1; Колошанима 3:20.) Млади који су примењивали такве савете продубљивали су цењење према свом брижном небеском Оцу и били су благословљени.

3. Како млади данас показују да желе да служе Богу?

3 Да ли су млади и у наше време позвани да присуствују скуповима на којима се слави Јехова? Да! Цео Божји народ се веома радује када види да широм света постоји толико много богобојазних младих који се одазивају на Павлов подстрек: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге, тим више што видите да се приближава дан“ (Јевр. 10:24, 25). Надаље, многа деца са својим родитељима преносе другима добру вест о Божјем Краљевству (Мат. 24:14). Такође, покренути искреном љубављу према Јехови, сваке године се хиљаде младих крштавају и добијају благослове као Христови ученици (Мат. 16:24; Мар. 10:29, 30).

Прихвати позив — сада

4. Са колико година млади могу прихватити Божји позив да му служе?

4 У Проповеднику 12:1 стоји: „Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје.“ Колико година треба да имате да бисте прихватили овај срдачан позив да обожавате Јехову и служите му? У Светом писму се нигде не помиње конкретан узраст. Зато не оклевајте мислећи да сте и сувише млади да бисте слушали Јехову и служили му. Без обзира на то колико година имате, подстичемо вас да не одлажете прихватање тог позива.

5. Како родитељи могу помоћи својој деци да духовно напредују?

5 Многима од вас један или оба родитеља помажу да духовно напредујете. У том погледу сте слични Тимотеју из библијских времена. Њега су мајка Евникија и бака Лоида од најранијег детињства поучавале светим списима (2. Тим. 3:14, 15). Вероватно и вас родитељи поучавају на сличан начин тако што с вама проучавају Библију и моле се, воде вас на састанке и веће скупове Божјег народа и заједно с вама учествују у служби проповедања. Заиста, њима је сам Јехова поверио важну одговорност да вас поучавају његовим мерилима. Да ли цените љубав и бригу коју показују? (Посл. 23:22).

6. (а) Према Псалму 110:3, како Јехова жели да му служимо? (б) Шта ћемо сада осмотрити?

6 Ипак, док одрастате, Јехова жели да „утврдите шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“, опонашајући Тимотејев пример (Римљ. 12:2). Ако то чините, учествоваћете у скупштинским активностима зато што ви сами желите да вршите Божју вољу а не зато што је то жеља ваших родитеља. Јехови ће бити драго ако види да му од срца служите (Пс. 110:3). Како онда можете показати да вам је стало до тога да ојачате своју жељу да слушате Јехову и следите његово вођство? Осмотрићемо три важна начина на која то можете учинити. То су проучавање, молитва и понашање. Поклонимо пажњу сваком понаособ.

Упознај Јеховине особине

7. Какав је пример Исус пружио у погледу проучавања Светог писма и ко му је помагао у томе?

7 Свакодневно читање Библије је први начин да покажеш да ти је стало до тога да ојачаш жељу да служиш Јехови. Редовним читањем Божје Речи задовољићеш своје духовне потребе и стећи драгоцено библијско знање (Мат. 5:3). Исус је пружио добар пример у томе. Једном приликом, када је имао 12 година, родитељи су га пронашли у храму „како седи међу учитељима, слушајући их и постављајући им питања“ (Лука 2:44-46). Исус је још као дете волео Свето писмо и добро га познавао. Ко му је помагао у томе? Нема сумње да су важну улогу имали његова мајка Марија и поочим Јосиф. Они су били богобојазни људи и поучавали су Исуса о Богу од најранијег детињства (Мат. 1:18-20; Лука 2:41, 51).

8. (а) Када родитељи треба да почну да у своју децу усађују љубав према Божјој Речи? (б) Испричај неко искуство које показује колико је важно поучавати децу од најранијег узраста.

8 Богобојазни родитељи и данас увиђају колико је важно да од самог почетка у срце своје деце усађују љубав према библијској истини (Пон. зак. 6:6-9). Тако је поступала хришћанка по имену Руби када је добила прво дете, Џозефа. Сваког дана му је читала понешто из Моје књиге библијских прича. Када је био мало старији, помагала му је да упамти различите стихове. Да ли је то користило Џозефу? Убрзо након што је почео да говори знао је да својим речима исприча многе библијске приче. Са пет година је одржао први говор у Теократској школи проповедања.

9. Због чега је важно да читаш Библију и дубоко размишљаш о ономе што си прочитао?

9 Да бисте и даље духовно напредовали, ви млади треба свакодневно да читате Библију и тако стекнете навику коју ћете задржати у тинејџерском добу па и када одрастете (Пс. 71:17). Зашто је читање Библије важно за духовни напредак? Запази шта је Исус рекао свом Оцу у молитви: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога“ (Јов. 17:3). Према томе, што више упознајеш Јехову, он ће за тебе бити све стварнији и још више ћеш га волети (Јевр. 11:27). Зато сваки пут када прочиташ део из Библије, покушај да сазнаш нешто о Јехови. Питај се: ’Шта из овог одломка учим о Јеховиним особинама? Како се у њему види да ме Јехова воли и брине за мене?‘ Ако одвајаш време да дубоко размишљаш о тим питањима, увидећеш како Јехова размишља, шта осећа и шта очекује од тебе. (Прочитати Пословице 2:1-5.) Попут младог Тимотеја, и ти ћеш бити уверен у оно што си научио из Светог писма. То ће те подстаћи да свим срцем служиш Јехови (2. Тим. 3:14).

Како молитва продубљује твоју љубав према Јехови

10, 11. Како ти молитва помаже да ојачаш жељу да служиш Богу?

10 Молитва је други начин на који можеш ојачати жељу да служиш Јехови целим срцем. У Псалму 65:2 читамо: „Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази.“ Чак и у време када је Израел био у савезу с Богом, странци су могли доћи у Јеховин храм и упућивати молитве (1. Краљ. 8:41, 42). Бог није пристран. Они који су послушни његовим заповестима могу бити уверени да ће их он саслушати (Посл. 15:8). Нема сумње да се то односи и на вас младе.

11 Сигурно знаш да је добра комуникација основа сваког чврстог пријатељства. Вероватно волиш да своја размишљања, бриге и осећања поделиш с блиским пријатељем. Слично томе, када се искрено молиш ти комуницираш са својим Величанственим Створитељем (Фил. 4:6, 7). Разговарај с Јеховом о својим најдубљим осећањима, као што би то чинио с брижним родитељем или добрим пријатељем. Заправо, постоји снажна веза између твојих молитви и онога што осећаш према Јехови. Док твоје пријатељство с Јеховом буде јачало, запазићеш да су твоје молитве све садржајније.

12. (а) Шта све обухватају садржајне молитве? (б) Шта ће ти помоћи да увидиш да је Јехова близу тебе?

12 Ипак, не заборави да садржајне молитве обухватају више од речи. У њима се износе најдубља осећања. Док се молиш, изрази искрену љубав, дубоко поштовање и потпуно поуздање у Јехову. Запажајући како Јехова одговара на твоје молитве, више него икада лично ћеш се уверити да је ’Јехова близу свих који га призивају‘ (Пс. 145:18). Нема сумње да ће ти се Јехова приближити и да ће те ојачати како би се супротставио Ђаволу и доносио исправне одлуке. (Прочитати Јакова 4:7, 8.)

13. (а) Како је пријатељство с Богом помогло једној сестри? (б) Како ти пријатељство с Богом помаже да се избориш с притиском вршњака?

13 Осмотри како је пријатељство с Јеховом улило снагу девојци по имену Шери. У средњој школи је добијала награде због одличних оцена и успеха на спортским такмичењима. Пред крај школе јој је понуђена стипендија која би јој омогућила да стекне високо образовање. „Понуда је била примамљива“, каже Шери, „а тренери и други ученици су ме стално наговарали да је прихватим.“ Међутим, она је схватила да би јој високо образовање одузимало већину времена јер би морала много да учи и припрема се за спортске догађаје, због чега би јој остало мало времена за служење Јехови. Шта је Шери урадила? Она прича: „Након што сам се молила Јехови, одбила сам стипендију и почела с пуновременом службом.“ Сада је већ пет година општи пионир. „Не жалим ни за чим“, каже она. „Срећна сам што знам да сам донела одлуку која је обрадовала Јехову. Стварно је тако — ако најпре тражиш Божје Краљевство, све друго ће ти се додати“ (Мат. 6:33).

Добрим понашањем показујеш да ти је „срце чисто“

14. Због чега је Јехови важно твоје добро понашање?

14 Трећи начин да покажеш Јехови да му служиш целим срцем јесте твоје добро понашање. Јехова благосиља младе који се труде да буду морално чисти. (Прочитати Псалам 24:3-5.) Млади Самуило није желео да поступа попут неморалних синова првосвештеника Илија. Самуилово добро понашање није прошло незапажено. Библија за њега каже: „Дечак Самуило је растао и стицао све већу наклоност код Јехове и код људи“ (1. Сам. 2:26).

15. Зашто се трудиш да поступаш исправно?

15 Свет у коме живимо је препун људи који су себични, охоли, непослушни родитељима, незахвални, неверни, окрутни, поносни, који више воле ужитке него Бога — да наведемо само нека обележја о којима је говорио Павле (2. Тим. 3:1-5). У таквом злом окружењу може ти бити веома тешко да поступаш исправно. Међутим, сваки пут када урадиш оно што је добро и одбијеш да учествујеш у нечем лошем, показујеш да си на Јеховиној страни у спорном питању о праву владања (Јов 2:3, 4). Такође си срећан јер си се одазвао на Јеховин срдачан позив: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга“ (Посл. 27:11). Штавише, сазнање да имаш Јеховину наклоност ојачаће твоју жељу да му и даље служиш.

16. Како је једна сестра обрадовала Јеховино срце?

16 Керол се чврсто држала библијских начела док је ишла у школу, а њено добро понашање је утицало и на друге. Шта се догодило? Други ученици су је исмевали јер због своје савести обликоване по Библији није желела да учествује у празничним прославама и патриотским церемонијама. У тим приликама је понекад успевала да објасни другима своја веровања. После много година, Керол је добила писамце од некадашње школске другарице. У њему је стајало: „Већ дуго желим да те пронађем и да ти захвалим. Твоје лепо понашање, пример који си пружила као млада хришћанка и то што си се храбро држала својих мерила у погледу прослава празника, није прошло незапажено. Ти си била први Јеховин сведок ког сам упознала.“ Керолин пример је толико утицао на њу да је касније почела да проучава Библију. У писму је написала да је крштени Сведок већ више од 40 година! Попут Керол, и ви млади који се данас храбро држите библијских начела можете подстаћи искрене особе да упознају Јехову.

Млади хвале Јехову

17, 18. (а) Шта мислиш о младима у твојој скупштини? (б) Каква будућност предстоји богобојазним младима?

17 Све нас који смо део Јеховине организације веома радује када видимо хиљаде ревних младих који с нама служе правом Богу! Они јачају своју жељу да служе Јехови тако што свакодневно читају Библију, моле се и поступају у складу с Божјом вољом. Ти примерни млади причињавају велику радост својим родитељима и целом Јеховином народу (Посл. 23:24, 25).

18 У будућности ће верне младе особе бити међу онима који ће преживети Армагедон и ући у Божји обећани нови свет (Откр. 7:9, 14). Доживеће небројене благослове док и даље буду продубљивали своју захвалност према Јехови и хвалили га у сву вечност (Пс. 148:12, 13).

Можеш ли објаснити?

• Шта све чине млади који желе да служе правом Богу?

• Зашто је дубоко размишљање неопходно да би имао користи од читања Библије?

• Како ти молитва помаже да се приближиш Јехови?

• Шта хришћани показују својим добрим понашањем и до којих добрих резултата то може водити?

[Питања за разматрање]

[Слика на 5. страни]

Имаш ли навику да свакодневно читаш Библију?