Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одвратимо поглед од онога што је безвредно!

Одвратимо поглед од онога што је безвредно!

Одвратимо поглед од онога што је безвредно!

„Одврати очи моје од оног што је безвредно, сачувај ме у животу на путу своме“ (ПС. 119:37)

1. Колико нам значи то што смо обдарени чулом вида?

 ЧУЛО вида је заиста нешто посебно! Захваљујући њему у тренутку можемо запазити детаље и боје у свом окружењу. Оно нам омогућава да видимо драге пријатеље, али и да препознамо опасности. Очима видимо лепоту, задивљујућа дела стварања, доказе да Бог постоји и да је величанствен (Пс. 8:3, 4; 19:1, 2; 104:24; Римљ. 1:20). Пошто се чулом вида информације преносе до нашег ума, вид нам је важан да бисмо стицали знање о Јехови и развијали веру у њега (Ис. Нав. 1:8; Пс. 1:2, 3).

2. Зашто треба да пазимо шта гледамо и шта можемо научити из усрдне молитве једног псалмисте?

2 Међутим, оно што гледамо може бити и на нашу штету. Оно што видимо толико снажно утиче на наш ум да може покренути или распламсати амбиције и жеље у нашем срцу. А с обзиром на то да живимо у поквареном свету у ком је све подређено задовољавању личних жеља јер њим влада Сатана Ђаво, непрестано смо изложени сликама и информацијама које нас лако могу завести — чак и ако им само накратко поклонимо пажњу (1. Јов. 5:19). Зато уопште не чуди што се псалмиста усрдно молио Богу следећим речима: „Одврати очи моје од оног што је безвредно, сачувај ме у животу на путу своме“ (Пс. 119:37).

Како нас очи могу преварити

3-5. Који библијски извештаји показују колико је опасно дозволити очима да нас преваре?

3 Погледајмо шта се десило првој жени, Еви. Сатана је рекао да ће јој се „отворити очи“ ако буде јела плод „с дрвета спознања добра и зла“. Мора да је Еву копкало како би то било да јој се очи ’отворе‘. Жеља да проба забрањени плод постала је у њој још јача када је „видела да је плод с дрвета добар за јело, да је примамљив за очи и пријатан за гледање“. Ева је с чежњом гледала то дрво и на крају је прекршила Божју заповест. Њен муж, Адам, такође је био непослушан, што се катастрофално одразило на читаво човечанство (Пост. 2:17; 3:2-6; Римљ. 5:12; Јак. 1:14, 15).

4 У Нојевим данима је и на неке анђеле утицало оно што су гледали. У Постанку 6:2 за њих се каже: „Синови истинитог Бога почели су да примећују како су људске кћери лепе, па су их узимали себи за жене, све које су изабрали.“ То што су ти бунтовни анђели пожудно посматрали људске кћери пробудило је у њима неприродну жељу за полним односима. Из таквих веза су се рађала деца која су била насилна. Због искварености која је у то време постојала међу људима уништено је читаво човечанство, изузев Ноја и његове породице (Пост. 6:4-7, 11, 12).

5 Вековима касније, када су Израелци освојили Јерихон, Ахан је видео неке ствари у том граду и украо их. Према ономе што им је Бог заповедио, они су све ствари из тог града морали да униште осим неких ствари које је требало донети у Јеховину ризницу. Израелци су били упозорени да се ’чувају онога што је одређено за уништење, да не би пожелели‘ и узели нешто из града. Пошто Ахан није послушао ту заповест, Израелци су претрпели пораз код града Гаја, а неки од њих су и погинули. Ахан није признао крађу све док није био откривен. Он је рекао да је „видео“ те ствари и да их је затим „пожелео... и узео“. Жеља очију одвела је у уништење њега и „све што је било његово“ (Ис. Нав. 6:18, 19; 7:1-26). Ахан је у свом срцу пожелео оно што му је било забрањено.

Важност самодисциплине

6, 7. (а) Шта Сатана често користи да би нас ухватио у замку? (б) Како стручњаци за маркетинг апелују на чуло вида?

6 Људи се и данас суочавају са сличним искушењима с којима су се суочили Ева, непослушни анђели и Ахан. Од свега што је смислио у намери да заведе људе, Сатана има највише успеха када апелује на ’жеље очију‘ (2. Кор. 2:11; 1. Јов. 2:16). Данашњи стручњаци за маркетинг добро знају да је на људе одувек утицало оно што виде. „Најзаводљивије чуло је чуло вида“, каже један водећи европски стручњак у области маркетинга. „Оно често утиче на нас више од других чула и наводи људе да поступају против сваке логике.“

7 Уопште не чуди што нас рекламна индустрија бомбардује сликама које су вешто осмишљене како би се постигао највећи визуелни ефекат и код људи створила жеља за одређеним производима или услугама. Један истраживач из Сједињених Држава који је проучавао утицај реклама на људе рекао је да су оне „осмишљене не само да преносе информације, него што је још важније, да изазивају посебне емоције и реакције код људи“. У ту сврху се често користе провокативне слике. Како многи кажу, „секс све продаје“. Зато је заиста важно да пазимо шта гледамо и чему дозвољавамо да нам улази у мисли и срце.

8. Како се у Библији истиче да треба да пазимо шта гледамо?

8 Жеље очију и жеље тела утичу и на праве хришћане. Зато нас Божја Реч подстиче да будемо самодисциплиновани када је реч о томе шта гледамо и шта прижељкујемо (1. Кор. 9:25, 27; прочитати 1. Јованову 2:15-17). Јов је био честит човек који је схватио да оно што гледамо може снажно утицати на оно што желимо. Он је рекао: „Савез сам склопио са очима својим, па како бих онда за девојком гледао?“ (Јов 31:1). Јов не само што није желео да на непримерен начин дотакне неку жену већ није дозвољавао себи чак ни да се бави таквим мислима. Исус је истакао колико је важно да нам мисли буду чисте када је рекао: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Мат. 5:28).

Безвредне ствари којих се треба клонити

9. (а) Зашто морамо бити веома опрезни када користимо Интернет? (б) До чега може довести чак и кратко гледање порнографије?

9 У данашњем свету је све уобичајеније да се гледа порнографија, нарочито на Интернету. Не морамо ми да тражимо такве сајтове — пронаћи ће они нас. Зашто то кажемо? На монитору се изненада може појавити нека провокативна слика. Или се из неког наизглед безазленог мејла, када се отвори, може одједном појавити порнографска слика која је тако направљена да се не може лако склонити са екрана. Чак и ако је особа само накратко погледа пре него што је избрише, та слика јој се већ урезала у ум. Само кратак контакт с порнографијом може имати страшне последице. Особа може осећати грижу савести и можда се мора борити с тиме да избаци неморалне слике из главе. Што је још горе, ако неко намерно гледа порнографију то показује да још увек није усмртио неисправне жеље у свом срцу. (Прочитати Ефешанима 5:3, 4, 12; Кол. 3:5, 6.)

10. Зашто деца лако могу доћи у контакт с порнографијом и шта се може десити ако је гледају?

10 Деца су по природи радознала и зато лако могу доћи у контакт с порнографијом. Ако се то деси, то може трајно утицати на њихово гледиште о сексуалности и оставити неке последице на њих. Како се запажа у једном извештају, те последице се могу протезати од тога да имају искривљено гледиште о полним односима, па до тога да им је „тешко да одржавају нормалне односе с другима; да имају нереално гледиште о женама, а у неким случајевима може доћи до зависности од порнографије, што се може лоше одразити на успех у школи, пријатељства и породичне односе“. Контакт с порнографијом може имати још разорније последице када особа касније ступи у брак.

11. Наведи неки пример који показује колико је опасно гледати порнографију.

11 „Пре него што сам упознао истину био сам зависник од више ствари, али ми је од свега било најтеже да се ослободим порнографије“, написао је један наш брат. „И даље ми се јављају те слике, и то у неочекиваним тренуцима — изазване неким мирисом, неком музиком, нечим што видим или чак неком залуталом мишљу. То је свакодневна и непрестана борба.“ Један други брат је као дете док је био сам код куће гледао порнографске часописе које је имао његов отац који није био у истини. Он је написао: „Те слике су ужасно утицале на мене као дете. Чак и данас, после 25 година, не могу да избришем из сећања неке од тих слика. Колико год да се борим, оне су и даље ту. Зато ме прати осећај кривице, иако се у мислима не задржавам на њима.“ Заиста је мудро да не гледамо такве безвредне ствари и да тако поштедимо себе мучних осећања. Како човек може успети у томе? Треба да се труди да ’обузда сваку мисао да би се покорила Христу‘ (2. Кор. 10:5).

12, 13. Којих се безвредних ствари хришћани морају клонити и зашто?

12 Још нешто што спада у „зло“, то јест у безвредне ствари којих се треба клонити јесте забава у којој се популаризује материјализам или окултизам, или у којој се приказују насиље, крвопролиће и убиства. (Прочитати Псалам 101:3.) Јеховини сведоци који имају децу одговорни су пред Јеховом за то шта се гледа у њиховој кући и у том погледу морају бити избирљиви. Наравно, ниједан прави хришћанин се неће намерно уплести у спиритизам. Међутим, родитељи треба да знају да се у неким филмовима, телевизијским серијама, компјутерским игрицама, па чак и у стриповима и књигама за децу приказују натприродне силе (Посл. 22:5).

13 Компјутерске игрице у којима се истиче насиље и приказују крваве сцене које изгледају врло реално нису за праве хришћане, било да су млади или стари. (Прочитати Псалам 11:5.) Не смемо бити заокупљени ничим што Јехова осуђује. Немојмо заборавити да Сатана циља на наше мисли (2. Кор. 11:3). Чак и ако смо изабрали забаву којој се нема шта приговорити али превише времена трошимо на њу, губимо време које бисмо могли да проведемо у породичном проучавању, свакодневном читању Библије и припреми за састанке (Фил. 1:9, 10).

Следимо Исусов пример

14, 15. По чему се издваја Сатанин трећи покушај да искуша Исуса и захваљујући чему је Исус могао да се томе одупре?

14 Нажалост, у овом злом свету не можемо а да не видимо неке безвредне ствари. Чак је и Исус био изложен томе. У свом трећем покушају да наведе Исуса да више не врши Божју вољу, „Ђаво га је... повео на веома високу гору, и показао му сва краљевства света и њихову славу“ (Мат. 4:8). Зашто је Сатана то урадио? Сигурно је желео да искористи снажан утицај који на човека има оно што види својим очима. Док је гледао славу свих краљевстава света, Исус је могао пожелети да буде истакнута личност у свету. Како је реаговао?

15 Исус се није задржавао на овој примамљивој понуди. Није дозволио свом срцу да се бави неисправним жељама. И није морао да мало размисли о Ђаволовој понуди, па да је онда одбије. Истог часа је реаговао. „Одлази, Сатано!“, рекао је (Мат. 4:10). Исусу је најважније било да остане у добрим односима с Јеховом и зато је својим одговором показао шта је сврха његовог живота — да врши Божју вољу (Јевр. 10:7). Захваљујући томе, Исус је осујетио Сатанину лукаву намеру.

16. Шта можемо научити на основу искушења у ком се Исус нашао?

16 Из Исусовог примера можемо много тога научити. Као прво, Сатана ће код свакога покушати да примени своје тактике (Мат. 24:24). Као друго, оно што гледамо може појачати жеље нашег срца, биле оне добре или лоше. Као треће, Сатана ће искористити ’жеље очију‘ колико год може како би нас одвукао од Јехове (1. Петр. 5:8). И као четврто, и ми се можемо одупрети Сатани, нарочито ако одмах реагујемо (Јак. 4:7; 1. Петр. 2:21).

Пазимо да нам око буде „бистро“

17. Зашто није мудро чекати да се појави нешто безвредно па да тек онда размишљамо како треба да реагујемо?

17 Кад смо се предали Јехови, ми смо му обећали да ћемо се клонити онога што је безвредно. Заветовали смо се да ћемо вршити Божју вољу и зато се слажемо с псалмистом који је рекао: „Од сваког злог пута уклањам ноге своје, да бих се држао речи твоје“ (Пс. 119:101). Није мудро да чекамо да се појави нешто безвредно па да тек онда размишљамо како треба да реагујемо. Сасвим нам је јасно шта се у Светом писму осуђује. Сатанине сплетке нам нису непознате. Када је Исус био искушан да претвори камење у хлебове? Онда када је „огладнео“ јер је постио 40 дана и ноћи (Мат. 4:1-4). Сатана може да запази када смо слаби и када бисмо могли подлећи искушењу. Зато је сада време да добро размислимо о свему томе. Немојмо то одлагати! Ако сваког дана размишљамо о завету који смо дали Јехови, бићемо одлучни да се клонимо онога што је безвредно (Посл. 1:5; 19:20).

18, 19. (а) Која је разлика између „бистрог“ и „злог“ ока? (б) Зашто је важно да размишљамо о ономе што је вредно и који савет у вези с тим налазимо у Филипљанима 4:8?

18 Сваког дана се суочавамо са све више примамљивих ствари које нам могу одвратити пажњу. Зато је важније него икад да послушамо Исусов савет да имамо „бистро“ око (Мат. 6:22, 23). „Бистро“ око је усредсређено само на једно — на вршење Божје воље. За разлику од тога, „зло“ око је лукаво, завидно и привлачи га оно што је безвредно.

19 Немојмо заборавити да оно што гледамо утиче на наше мисли, а оно о чему размишљамо утиче на наше срце. Стога је веома важно да размишљамо о ономе што је вредно. (Прочитати Филипљанима 4:8.) Зато и даље задржимо став какав је имао псалмиста који је у молитви рекао: „Одврати очи моје од оног што је безвредно.“ Док се трудимо да поступамо у складу с том молитвом, можемо бити уверени у то да ће нас Јехова ’сачувати у животу на путу своме‘ (Пс. 119:37; Јевр. 10:36).

За понављање

• Каква веза постоји између очију, мисли и срца?

• Зашто је опасно гледати порнографију?

• Зашто је важно да нам око буде „бистро“?

[Питања за разматрање]

[Слике на 23. страни]

Којих се безвредних ствари прави хришћани морају клонити?