Пређи на садржај

Пређи на садржај

Улога светог духа у испуњењу Јеховине намере

Улога светог духа у испуњењу Јеховине намере

Улога светог духа у испуњењу Јеховине намере

„Тако ће се испунити и реч која излази из мојих уста... извршиће оно због чега сам је послао“ (ИС. 55:11)

1. Објасни разлику између плана и намере.

 ЗАМИСЛИМО два човека која се припремају да аутом крену на пут. Један прецизно и детаљно планира којим ће путем ићи. Други има јасно у мислима своје одредиште, али зна многе путеве који воде до њега. Он је спреман да прилагоди правац кретања ако искрсне нека непредвиђена ситуација. У извесном смислу, различити приступи ова два човека приказују разлику између плана и намере. План се може упоредити с прављењем детаљног нацрта путовања, док намера значи имати циљ у мислима али не обавезно и само један начин на који ће се он остварити.

2, 3. (а) Шта Јеховина намера обухвата и како је он реаговао када су Адам и Ева згрешили? (б) Зашто треба да поступамо у складу с Божјом намером која се постепено испуњава?

2 Када извршава своју вољу, Јехова нема непроменљиви план већ намеру коју постепено испуњава (Еф. 3:11). Она обухвата његову првобитну замисао за људе и земљу — да планету претвори у рајски дом у ком ће савршени људи вечно живети у миру и срећи (Пост. 1:28). Када су Адам и Ева згрешили, Јехова је одмах реаговао и предузео све што је потребно како би се његова намера испунила. (Прочитати Постанак 3:15.) Он је одредио да његова симболична жена добије „потомство“, то јест Сина, који ће на крају уништити Сатану и поправити сву штету коју је он проузроковао (Јевр. 2:14; 1. Јов. 3:8).

3 Ниједна сила на небу или на земљи не може спречити Бога да учини оно што намерава (Ис. 46:9-11). Зашто то можемо рећи? Зато што је Јеховин свети дух укључен. Та ненадмашна сила пружа гаранцију да ће се Божја намера извршити (Ис. 55:10, 11). Важно је да пратимо откривање Божје намере и поступамо у складу с њеним испуњењем. Наша будућност зависи од тога. Такође, док посматрамо како Јехова користи свети дух, то јача нашу веру. Осмотримо зато улогу светог духа у испуњењу Јеховине намере — у прошлости, данас и у будућности.

Улога светог духа у прошлости

4. Како је Јехова постепено откривао своју намеру?

4 У библијска времена, Јехова је постепено откривао своју намеру. Идентитет обећаног Потомка у почетку је био ’света тајна‘ (1. Кор. 2:7). Тек након неких 2 000 година Јехова је поново указао на то потомство. (Прочитати Постанак 12:7; 22:15-18.) Обећање које је тада дао Аврахаму открило је више детаља. Речи „преко твог потомства“ јасно показују да ће обећани Потомак бити човек и да ће доћи из Аврахамове лозе. Можемо бити сигурни да је Сатана будно пратио откривање тог детаља. Нема сумње да је тај Противник желео да уништи или исквари народ који ће потећи од Аврахама и тако осујети Божју намеру. Али такав исход је био немогућ, јер је Божји невидљиви дух деловао. На које начине?

5, 6. Како је Јехова користио свој дух да би заштитио појединце из породичне лозе која је водила до обећаног Потомка?

5 Јехова је користио свој дух да би заштитио појединце у породичној лози која је водила до обећаног Потомка. Он је Авраму (Аврахаму) рекао: „Ја сам твој штит“ (Пост. 15:1). То нису биле празне речи. На пример, осмотримо шта се догодило око 1919. пре н. е. када су се Аврахам и Сара привремено настанили у Герару. Не знајући да је Сара Аврахамова жена, краљ Герара Авимелех хтео је да је узме за себе. Да ли је Сатана манипулисао догађајима иза кулиса, настојећи да спречи да Сара Аврахаму роди потомка? Библија то не каже. Оно што нам открива јесте да се Јехова умешао. Он је у сну упозорио Авимелеха да се не приближава Сари (Пост. 20:1-18).

6 То није био усамљен случај. Јехова је избавио Аврахама и његову породицу у многим приликама (Пост. 12:14-20; 14:13-20; 26:26-29). Зато је псалмиста у вези са Аврахамом и његовим потомцима могао да каже: „Никоме [Јехова] није дао да их превари, него је због њих краљеве укоравао, говорећи: ’Не дирајте помазанике моје, пророцима мојим не чините зла‘“ (Пс. 105:14, 15).

7. Како је Јехова штитио израелски народ?

7 Јехова је користио свој дух да би заштитио древни израелски народ у ком је требало да се роди обећани Потомак. Путем свог духа, Јехова је дао Закон како би се сачувао исправан начин служења њему а народ заштитио од духовне, моралне и дословне нечистоће (Изл. 31:18; 2. Кор. 3:3). У време судија, Јеховин дух је опуномоћио неке људе да избаве израелски народ од непријатеља (Суд. 3:9, 10). Током векова пре рођења Исуса, главног Аврахамовог Потомка, свети дух је сигурно штитио Јерусалим, Витлејем и храм, јер су били повезани са испуњењем пророчанстава о Исусу.

8. Шта показује да је свети дух био директно укључен у живот и службу Божјег Сина?

8 Свети дух је био директно укључен у Исусов живот и службу. Проузрокујући зачеће у материци девице Марије, Јехова је путем светог духа учинио нешто што није било учињено никада раније, а ни после тога. Једна несавршена жена је затруднела и родила савршеног Сина, који није био под казном смрти (Лука 1:26-31, 34, 35). Касније током Исусовог детињства, дух га је заштитио од превремене смрти (Мат. 2:7, 8, 12, 13). Када је имао око 30 година, Бог га је помазао светим духом, чиме га је наименовао за наследника Давидовог престола и овластио га да проповеда (Лука 1:32, 33; 4:16-21). Помоћу светог духа Исус је чинио чуда — лечио болесне, хранио мноштво и ускрсавао мртве. Таква моћна дела била су само предслика благослова које можемо очекивати под Исусовом краљевском владавином.

9, 10. (а) Како знамо да је свети дух био над Исусовим ученицима из првог века? (б) До које је промене у начину на који Јехова испуњава своју намеру дошло у првом веку наше ере?

9 Почевши од Педесетнице 33. н. е., Јехова је користио свој дух да би помазао друге припаднике Аврахамовог потомства, од којих многи нису потицали из Аврахамове лозе (Римљ. 8:15-17; Гал. 3:29). Свети дух је очигледно био над Исусовим ученицима из првог века, дајући им снагу да ревно проповедају и моћ да изврше многа чуда (Дела 1:8; 2:1-4; 1. Кор. 12:7-11). Чињеница да су ученици примили чудесне дарове духа открила је нешто ново о начину на који Јехова испуњава своју намеру. Он више није прихватао вековни начин обожавања чији је центар био храм у Јерусалиму. Његову наклоност сада је имала новооснована хришћанска скупштина. Од тада Јехова користи помазану скупштину у испуњењу своје намере.

10 Заштита, опуномоћење и помазање — то су само неки од начина на које је Јехова у библијска времена користио свети дух да би своју намеру довео до испуњења. А како је данас? Како Јехова сада користи дух да би остварио своју намеру? Потребно је да то знамо, јер желимо да поступамо у складу са духом. Осмотримо стога четири начина на које Јехова данас користи свој дух.

Улога светог духа данас

11. Шта показује да свети дух унапређује чистоћу међу Божјим народом и како можемо показати да сарађујемо с духом?

11 Као прво, свети дух унапређује чистоћу међу Божјим народом. Они који учествују у Јеховиној намери морају бити морално чисти. (Прочитати 1. Коринћанима 6:9-11.) Неки који су постали прави хришћани раније су били неморални — блудници, прељубници и хомосексуалци. Жеље које рађају такве грехе могу бити дубоко укорењене (Јак. 1:14, 15). Ипак, они су се ’опрали‘, то јест променили начин живота како би били по Божјој вољи. Шта онима који воле Бога помаже да се успешно одупру погрешним жељама које воде до греха? „Дух нашег Бога“, каже се у 1. Коринћанима 6:11. Ако останемо морално чисти, тиме показујемо да допуштамо да дух снажно утиче на наш живот.

12. (а) Према Језекиљевој визији, како Јехова води своју организацију? (б) Како показујемо да поступамо у складу с вођством духа?

12 Као друго, Јехова користи свој дух да води организацију у правцу који он жели. У Језекиљевој визији, Јеховина небеска организација представљена је небеским кочијама које незаустављиво иду ка испуњењу његове намере. Шта покреће кочије у одређеном правцу? Свети дух (Језек. 1:20, 21). Присетимо се да се Јеховина организација састоји из два дела, небеског и земаљског. Ако небеском организацијом управља дух, исто се може рећи и за њен земаљски део. Када послушно и верно следимо упутства Божје земаљске организације, тиме показујемо да идемо у корак с Јеховиним небеским кочијама и да поступамо у складу с вођством светог духа (Јевр. 13:17).

13, 14. (а) На кога се односи „овај нараштај“ о ком је Исус говорио? (б) Наведи пример који показује како нам свети дух помаже да боље разумемо нека библијска учења. (Видети оквир „Да ли идеш у корак с бољим разумевањем библијских учења?“)

13 Као треће, свети дух нам помаже да све јасније разумемо библијску истину (Посл. 4:18). „Верни и разборити роб“ већ одавно користи овај часопис као главно средство за објављивање бољег разумевања библијских учења (Мат. 24:45). На пример, осмотримо разумевање израза „овај нараштај“ који је Исус поменуо. (Прочитати Матеја 24:32-34.) На који је нараштај Исус указао? Чланак „Шта за нас значи Христова присутност?“ објашњава да Исус није говорио о злима већ о својим ученицима, који је требало ускоро да буду помазани светим духом. * Исусови помазани следбеници, како у првом веку тако и данас, јесу они који не само што виде знак већ и разумеју његово значење — да је Исус „близу, пред вратима“.

14 Шта за нас значи то објашњење? Иако не знамо тачно колики период обухвата „овај нараштај“, важно је да задржимо на уму неколико детаља у вези с тим изразом: обично се односи на људе различитих година чији се животни век преклапа током одређеног периода; тај период неће трајати предуго; и има свој крај (Изл. 1:6). Како онда можемо разумети Исусове речи о „овом нараштају“? Он је очигледно мислио да ће се животни век неких помазаника који су видели прва обележја знака 1914. преклапати са животом помазаника који ће видети почетак велике невоље. Тај нараштај има свој почетак и имаће и свој крај. Испуњење различитих обележја знака јасно показује да је велика невоља близу. Ако задржимо осећај хитности и бдимо, тиме показујемо да идемо у корак с бољим разумевањем библијских учења и да следимо вођство светог духа (Мар. 13:37).

15. По чему се види да нам свети дух даје снагу да објављујемо добру вест?

15 Као четврто, свети дух нам даје снагу да објављујемо добру вест (Дела 1:8). Како бисмо другачије објаснили чињеницу да се добра вест проповеда широм света? Размислимо о томе. Можда си међу онима који су због стидљивости или страха некада помислили: ’Ја никада нећу моћи да проповедам од куће до куће!‘ Па ипак, сада ревно учествујеш у том делу. * Многи верни Јеховини сведоци наставили су да проповедају упркос противљењу или прогонству. Једино уз снагу светог духа можемо надвладати застрашујуће препреке и учинити оно што не бисмо могли својом снагом (Мих. 3:8; Мат. 17:20). Када дајемо све од себе у делу проповедања, тиме показујемо да сарађујемо с духом.

Улога светог духа у будућности

16. Зашто можемо бити уверени да ће Јехова заштитити свој народ у великој невољи?

16 Јехова ће у будућности на изванредне начине користити свети дух како би извршио своју намеру. Осмотримо најпре начин на који ће нас заштитити. Као што смо видели, Јехова је у прошлости користио свој дух да би заштитио како појединце тако и цео израелски народ. Зато имамо сваки разлог да верујемо да ће користити тај исти моћни дух да заштити свој народ током предстојеће велике невоље. Не треба да нагађамо о томе како ће се Јехова тада побринути за нас. Уместо тога, на будућност можемо гледати с поуздањем, знајући да они који воле Јехову никада неће бити скривени од његовог погледа нити ван домашаја његовог светог духа (2. Лет. 16:9; Пс. 139:7-12).

17. Како ће Јехова користити свети дух у новом свету?

17 Како ће Јехова користити свети дух у новом свету? Тај дух ће надахнути писање нових свитака који ће се отворити у то време (Откр. 20:12). Шта ће се у њима налазити? По свему судећи Јеховине детаљне смернице за живот током периода од хиљаду година. Да ли се већ сада радујеш истраживању тих свитака? Жељно ишчекујемо нови свет. Не можемо ни замислити како ће изгледати живот у то благословљено време када ће Јехова користити свети дух да би извршио своју намеру у вези са земљом и људима.

18. На шта си чврсто одлучан?

18 Никада немојмо заборавити да ће се Јеховина првобитна намера сигурно остварити, јер он у њеном испуњењу користи свети дух — најмоћнију силу у свемиру. И ти имаш удела у тој намери. Зато буди чврсто одлучан да се молиш за Јеховин дух и да поступаш у складу с његовим вођством (Лука 11:13). Тако ћеш бити међу онима који ће живети онако како је Јехова намеравао — заувек у рају на земљи.

Да ли се сећаш?

• Како је Јехова у библијска времена користио свети дух да би остварио своју намеру?

• Како Јехова данас користи свој дух?

• Како ће Јехова у будућности користити свети дух да би извршио своју намеру?

[Фусноте]

^ Пример једне особе која је надвладала стидљивост и постала реван објавитељ описан је у Стражарској кули од 15. септембра 1993, страна 19.

[Питања за разматрање]

[Оквир на 10. страни]

Да ли идеш у корак с бољим разумевањем библијских учења?

Јехова и даље расветљава библијска учења свом народу. Која су нека боља разумевања објављена у Стражарској кули?

▪ Коју поуку о духовном напретку истиче Исусово поређење о квасцу? (Мат. 13:33; 15. јул 2008, стране 19-20)

▪ Када се завршава позивање хришћана за живот на небу? (1. мај 2007, стране 30-31)

▪ Шта значи обожавати Јехову „духом“? (Јов. 4:24; 15. јул 2002, страна 15)

▪ У ком дворишту служи велико мноштво? (Откр. 7:15; 1. мај 2002, стране 30-31)

▪ Када ће се извршити одвајање оваца од јараца? (Мат. 25:31-33; 15. октобар 1995, стране 18-28)