Пређи на садржај

Пређи на садржај

Браћо, сејте у дух и напредујте!

Браћо, сејте у дух и напредујте!

Браћо, сејте у дух и напредујте!

„Ко сеје у дух, од духа ће пожњети вечни живот“ (ГАЛ. 6:8)

1, 2. Како се испуњавају речи из Матеја 9:37, 38 и која потреба због тога постоји у скупштинама?

 ПРЕД тобом се одигравају догађаји од историјског значаја! Дело о ком је Исус Христ говорио у пуном је јеку. „Жетва је велика, а радника је мало“, рекао је Исус. „Зато молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Мат. 9:37, 38). Јехова услишава овакве молитве као никада до сада. Током службене 2009. године, број скупштина Јеховиних сведока у свету увећао се за 2 031, тако да их сада има 105 298. Сваког дана се у просеку крстило 757 особа!

2 С таквим порастом настаје потреба за способном браћом која би предводила у поучавању и бризи за друге у скупштинама (Еф. 4:11). Јехова се већ деценијама стара за то да имамо способну браћу која брину за потребе његових оваца и уверени смо да ће и даље бити тако. Пророчанство које је забележено у Михеју 5:5 гарантује нам да ће Јеховин народ током последњих дана имати „седам пастира“ и „осам кнезова“, чиме се на фигуративан начин показује да ће бити доста способне браће која ће предводити у служењу Јехови.

3. Објасни шта значи ’сејати у дух‘.

3 Ако си Јеховин сведок и брат си, шта ти може помоћи да развијеш жељу да обављаш скупштинска задужења? Веома је важно да ’сејеш у дух‘ (Гал. 6:8). То значи да живиш на начин којим дозвољаваш да свети дух делује у твом животу. Немој да ’сејеш у тело‘ и буди одлучан у томе. Немој дозволити да ти удобности, доколица и забава ослабе жељу да се залажеш у служби за Бога. Сви хришћани треба да ’сеју у дух‘, а браћа која тако раде с временом ће испуњавати потребне библијске услове и моћи ће да добију одговорности у скупштини. Пошто постоји велика потреба за слугама помоћницима и старешинама, овај чланак је посебно упућен браћи. Зато вас, браћо, подстичемо да га осмотрите под молитвом.

Развијај жељу за хвале вредном службом

4, 5. (а) За којим одговорностима у скупштини браћа треба да теже? (б) Како неки брат може да напредује?

4 То што је неко брат не значи и да ће постати надгледник. Он мора желети ту „хвале вредну службу“ (1. Тим. 3:1). У ту службу спада и искрена брига за потребе суверника. (Прочитати Исаију 32:1, 2.) Брат који из исправних мотива жели да служи није амбициозан. Напротив, он има несебичну жељу да буде од користи другима.

5 Неки брат тежи да буде слуга помоћник или старешина тако што ради на томе да испуни услове за то који су изложени у Светом писму (1. Тим. 3:1-10, 12, 13; Титу 1:5-9). Ако си крштени брат, питај се: ’Да ли учествујем у служби проповедања колико год могу и да ли другима помажем у томе? Да ли храбрим сувернике тако што се искрено занимам за њихову добробит? Да ли се за мене може рећи да марљиво проучавам Божју Реч? Да ли побољшавам квалитет својих коментара? Да ли савесно извршавам задужења која ми старешине повере?‘ (2. Тим. 4:5). Треба озбиљно да размишљамо о оваквим питањима.

6. Који је један од кључних фактора да би неко добио одговорности у скупштини?

6 Да би добио одговорности у скупштини, брат треба и да ’свог унутрашњег човека ојача снагом која долази посредством [Божјег] духа‘ (Еф. 3:16). У хришћанској скупштини нико не постаје слуга помоћник или старешина путем гласања. Наименовање се постиже захваљујући духовном напретку. Како можеш духовно напредовати? Између осталог, тако што ћеш ’живети по духу‘ и развијати његов плод (Гал. 5:16, 22, 23). Ако имаш особине које су карактеристичне за добре хришћане и које су потребне да би могао обављати додатна задужења и ако примењујеш савете како да се побољшаш, онда ће твој ’напредак свима бити очигледан‘ (1. Тим. 4:15).

Треба бити самопожртвован

7. Шта подразумева служење другима?

7 Служење другима подразумева доста рада и изискује самопожртвованост. Пошто су хришћански надгледници духовни пастири, они су дубоко забринути за чланове стада који имају проблеме. Запази како су на апостола Павла утицале одговорности које је имао као пастир. Он је суверницима у Коринту рекао: „Јер сам вам писао подстакнут великом бригом и тескобом у срцу, уз много суза, не да бисте се ражалостили, него да бисте спознали велику љубав коју осећам према вама“ (2. Кор. 2:4). Очигледно је да је Павле свим срцем обављао своју службу.

8, 9. Наведи библијске примере који показују како су неки бринули за потребе других.

8 Самопожртвованост је одувек била одлика људи који су напорно радили у корист Јеховиних слугу. На пример, тешко можемо замислити Ноја како каже осталима у породици: ’Јавите ми кад арка буде готова да вам се придружим.‘ Мојсије није рекао Израелцима у Египту: ’Наћи ћемо се код Црвеног мора. Потрудите се да стигнете тамо.‘ Исус Навин није рекао: ’Јавите ми кад буду пале зидине Јерихона.‘ Ни Исаија није показао на неког другог и рекао: ’Ево њега, њега пошаљи‘ (Ис. 6:8).

9 Исус Христ је најистакнутији пример човека који је дозволио да Божји дух делује на њега. Он је спремно прихватио задатак да буде Откупитељ човечанства (Јов. 3:16). Зар Исусова самопожртвована љубав не треба и нас да подстакне да будемо самопожртвовани? Када је говорио о томе шта осећа према стаду, један дугогодишњи старешина је рекао: „На мене је дубоко утицало то што је Исус рекао Петру да пасе његове овчице. Приметио сам да неколико љубазних речи или неко једноставно добро дело може подићи нечији дух. За мене је право задовољство што служим као пастир“ (Јов. 21:16).

10. Шта може подстаћи браћу да следе Исусов пример што се тиче служења другима?

10 Када је реч о Божјем стаду, браћа у скупштини сигурно треба да имају став попут Исуса, који је рекао: „Ја ћу вас окрепити“ (Мат. 11:28). Вера у Бога и љубав према скупштини буди у браћи жељу да обављају ту хвале вредну службу, а не да размишљају како је то превише тешко или превише захтевно. Међутим, шта ако неко и нема баш неку жељу да служи? Може ли брат развити жељу да служи у скупштини?

Развијај жељу да служиш

11. Како неко може развити жељу да служи другима?

11 Ако немаш жељу да служиш у скупштини зато што мислиш да ниси дорастао томе, било би добро да се молиш за свети дух (Лука 11:13). Јеховин дух ће ти помоћи да савладаш таква осећања. Сама жеља да се служи долази од Бога, јер је његов дух то што код неког брата подстиче жељу да служи и затим му даје снагу која је потребна да би вршио свету службу (Фил. 2:13; 4:13). Зато је прикладно да се молиш Јехови да ти помогне да развијеш жељу да прихватиш одговорности у скупштини. (Прочитати Псалам 25:4, 5.)

12. Како неки брат може добити довољно мудрости да би могао извршавати одговорности које су му поверене?

12 Неки брат може одлучити да остане по страни зато што му брига око стада делује као нешто што је захтевно и компликовано. Или може мислити да није довољно мудар за тако нешто. У том случају можда може стећи мудрост тако што ће више проучавати Божју Реч и публикације које се темеље на Библији. Можда би било добро да се пита: ’Да ли издвајам време да бих проучавао Божју Реч и да ли се молим за мудрост?‘ Ученик Јаков је написао: „Ако неком од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима, и то без прекоравања, и он ће му је дати“ (Јак. 1:5). Да ли верујеш да је ова надахнута изјава тачна? Услишивши Соломонову молитву, Бог му је дао „мудро и разумно срце“, захваљујући чему је могао да разликује добро од зла када је судио народу (1. Краљ. 3:7-14). Истина, Соломонова ситуација је била посебна. Па ипак, можемо бити сигурни да ће Бог дати мудрост браћи којој су поверене скупштинске одговорности како би се добро бринули за његове овце (Посл. 2:6).

13, 14. (а) Објасни како је на Павла утицала „Христова љубав“. (б) Како „Христова љубав“ треба да утиче на нас?

13 Још нешто што може помоћи у развијању жеље да се служи другима јесте дубоко размишљање о свему што су Јехова и његов Син урадили за нас. Размисли, рецимо, о 2. Коринћанима 5:14, 15. (Прочитати.) Како нас ’Христова љубав покреће‘? Што боље разумемо колику је љубав Христ показао тиме што је у складу с Божјом вољом дао свој живот за нас, то ћемо имати већу жељу да служимо другима. Павле је дозволио да Христова љубав утиче на њега. Помогла му је да не постане себичан већ да своје циљеве ограничи на служење Богу и људима, како унутар тако и ван скупштине.

14 Размишљање о љубави коју Христ има према људима подстиче нас да будемо захвални. Зато схватамо да не би било на месту да ’сејемо у тело‘, тежећи за себичним циљевима и задовољавајући првенствено своје жеље. Уместо тога, ми смо спремни да променимо неке ствари у свом животу како би нам на првом месту било дело које нам је Бог поверио. Подстакнути смо да из љубави ’робујемо‘ нашој браћи. (Прочитати Галатима 5:13.) Ако на себе гледамо као на робове који понизно раде у корист Јеховиних слугу, опходићемо се према њима с поштовањем и сигурно их нећемо критиковати нити осуђивати, као што то Сатана ради (Откр. 12:10).

Породични пројекат

15, 16. Коју улогу играју чланови породице када треба проценити да ли неки брат испуњава услове за слугу помоћника или старешину?

15 Ако је неки брат ожењен и има децу, када се разматра да ли испуњава услове за слугу помоћника или старешину узима се у обзир и то каква је ситуација у његовој породици. Духовност и репутација његове породице директно утичу на то да ли ће он бити наименован. Та чињеница јасно показује колико породица игра важну улогу у подупирању мужа и оца док он настоји да служи у скупштини као слуга помоћник или старешина. (Прочитати 1. Тимотеју 3:4, 5, 12.)

16 Јехови је драго када чланови хришћанске породице међусобно сарађују (Еф. 3:14, 15). Потребно је да поглавар породице буде уравнотежен како би могао да извршава и скупштинске обавезе и да ’добро управља својим домом‘. Зато је веома важно да старешина или слуга помоћник сваке седмице проучава Библију са својом женом и децом, што ће бити корисно за све чланове породице. Треба да редовно иде с њима у службу проповедања. Из тог разлога је важно да га чланови породице подржавају и да сарађују с њим.

Да ли ћеш поново служити?

17, 18. (а) Шта треба да ради брат који је изгубио наименовање? (б) Какво гледиште треба да има брат који је некада служио као старешина или слуга помоћник?

17 Можда си некада био старешина или слуга помоћник. Ти волиш Јехову и можеш бити уверен да је њему и даље стало до тебе (1. Петр. 5:6, 7). Да ли су ти браћа рекла да треба нешто да промениш код себе? Буди спреман да признаш своју грешку или слабост и уз Божју помоћ ради на томе да се поправиш. Пази да не постанеш огорчен. Буди мудар и позитиван. Један старешина који је годинама служио у том својству али је после изгубио наименовање рекао је следеће: „Чврсто сам решио да и даље долазим на састанке, идем у службу и читам Библију исто као и када сам служио као старешина, што је био достижан циљ. Научио сам се стрпљивости јер сам мислио да ћу бити поново наименован за годину-две, али прошло је скоро седам година пре него што сам поново био наименован за старешину. Током тог времена много ми је помогло охрабрење да се не уморим већ да наставим да напредујем.

18 Ако си и ти у таквој ситуацији, немој се обесхрабрити. Размишљај о томе како Јехова благосиља твоју службу и породицу. Помажи својој породици да духовно напредује, посећуј болесне и храбри слабе. Изнад свега, цени то што имаш част да као Јеховин сведок хвалиш Бога и објављујеш добру вест о Краљевству * (Пс. 145:1, 2; Ис. 43:10-12).

Поново се преиспитај

19, 20. (а) На шта се подстичу сва браћа? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

19 Данас је потреба за старешинама и слугама помоћницима већа него икада раније. Зато подстичемо сву браћу да још једном размисле о својим околностима и поставе себи питање: ’Ако нисам слуга помоћник или старешина, зашто нисам?‘ Дозволи да ти Божји дух помогне да на исправан начин гледаш на ову важну ствар.

20 Свим члановима скупштине ће користити самопожртвованост њихових суверника. Када чинимо добра и несебична дела осећамо радост коју доноси служење другима и сејемо у дух. Међутим, као што ћемо видети у следећем чланку, не смемо жалостити Божји свети дух. Како то можемо избећи?

[Фуснота]

Како би одговорио?

• Коју нам гаранцију пружа Михеј 5:5?

• Објасни шта значи бити самопожртвован.

• Како неки брат може развијати жељу да служи другима?

• Колико је важна сарадња целе породице да би неки брат испуњавао услове да служи као слуга помоћник или старешина?

[Питања за разматрање]

[Слике на 25. страни]

Шта можеш радити да би напредовао?