Пређи на садржај

Пређи на садржај

Жене, зашто треба да се подложите поглаварству?

Жене, зашто треба да се подложите поглаварству?

Жене, зашто треба да се подложите поглаварству?

„Жени је поглавар мушкарац“ (1. КОР. 11:3)

1, 2. (а) Шта је апостол Павле написао о Јеховином уређењу поглаварства? (б) Која ће питања бити осмотрена у овом чланку?

 ЈЕХОВА је успоставио уређење које је апостол Павле поменуо када је написао да је „сваком мушкарцу поглавар Христ“ а „Христу је поглавар Бог“ (1. Кор. 11:3). У претходном чланку видели смо да је за Исуса била част и задовољство да се подложи свом Поглавару, Јехови Богу, и да мушкарци имају Христа као свог поглавара. Христ је био добар, нежан, саосећајан и несебичан у опхођењу с људима. Мушкарци у скупштини треба да буду такви према другима, а посебно према својим женама.

2 Шта се може рећи о женама? Ко је њихов поглавар? „Жени је поглавар мушкарац“, написао је Павле. Како жене треба да гледају на ту надахнуту изјаву? Да ли то начело важи и онда када муж не служи Јехови? Да ли подложност значи да жена треба да буде само неми посматрач без права гласа када се доносе одлуке? Чиме жена заслужује хвалу?

„Начинићу му помоћницу“

3, 4. Зашто се може рећи да уређење поглаварства доноси благослове у браку?

3 Поглаварство потиче од Бога. Након што је Адам створен, Јехова је рекао: „Није добро да човек буде сам. Начинићу му помоћницу да га допуњује.“ Када је Ева створена, Адам је био толико одушевљен што има друга и помоћника да је рекао: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса“ (Пост. 2:18-24). Адам и Ева су имали дивну могућност да постану родитељи савршене људске породице, која би заувек срећно живела на рајској земљи.

4 Због побуне наших прародитеља, људи више не могу савршено испуњавати своје улоге у уређењу поглаварства. (Прочитати Римљанима 5:12.) Па ипак, то уређење је и даље на снази. Када се на исправан начин поштује, доноси велике благослове и срећу у браку. Тада брачни другови осећају нешто слично ономе што је и Исус осећао према подложности свом Поглавару, Јехови. Пре него што је дошао на земљу, Исус се ’веселио пред Јеховом све време‘ (Посл. 8:30). Због људске несавршености, мушкарци не могу бити савршени поглавари, нити жене могу савршено показивати подложност. Међутим, када и мужеви и жене дају све од себе, уређење поглаварства им доноси задовољство у браку онолико колико је то могуће у ово време.

5. Зашто супружници треба да послушају савет из Римљанима 12:10?

5 За успех у браку од пресудне је важности да супружници примењују следећи савет који важи за све хришћане: „Братском љубављу срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљ. 12:10). Такође, и муж и жена треба свесрдно да се труде да буду ’добри једно према другоме, самилосни, спремно опраштајући једно другом‘ (Еф. 4:32).

Када брачни друг не служи Јехови

6, 7. До чега може доћи ако је хришћанка подложна свом мужу који не служи Јехови?

6 Шта ако твој брачни друг не служи Јехови? Чешће се дешава да муж није Сведок. Како у том случају жена треба да се опходи према њему? Библија одговара: „Жене, будите подложне својим мужевима, да бисте оне који нису послушни Божјој речи придобиле без речи својим понашањем, кад виде ваше чисто понашање и дубоко поштовање“ (1. Петр. 3:1, 2).

7 Божја Реч каже жени да буде подложна свом мужу који не дели њена веровања. Њено добро понашање може га подстаћи да се запита шта је мотивише да тако поступа. Због тога би могао испитати њена веровања и касније и сам прихватити истину.

8, 9. Шта хришћанка може учинити ако њен муж који није Сведок не реагује позитивно на њено добро понашање?

8 Међутим, шта ако муж не реагује позитивно? Библија подстиче жену да увек показује хришћанске особине, ма колико то тешко било. На пример, у 1. Коринћанима 13:4 стоји: „Љубав је дуготрпљива.“ Стога, хришћанка треба и даље да поступа „са свом понизношћу и благошћу, с дуготрпљивошћу“ и да с љубављу подноси ту ситуацију (Еф. 4:2). Помоћу Божје активне силе, светог духа, могуће је испољавати хришћанске особине и под тешким околностима.

9 „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“, написао је Павле (Фил. 4:13). Брачном другу који је хришћанин Божји дух даје снагу да учини много тога што иначе не би успео. На пример, ако супружник поступа грубо према њој, хришћанка би се могла наћи у искушењу да узврати. Међутим, Библија свим хришћанима каже: „Никоме не враћајте зло за зло... Јер је писано: ’Моја је освета, ја ћу узвратити, каже Јехова‘“ (Римљ. 12:17-19). Слично томе, 1. Солуњанима 5:15 нас саветује: „Пазите да нико никоме не враћа зло за зло, него се увек трудите да чините добро једни другима и свима осталима.“ Уз подршку Јеховиног светог духа, оно што својом снагом не можемо учинити постаје могуће за нас. Заиста је на месту да се молимо за Божји свети дух да нам да̂ оно што нам недостаје!

10. Како је Исус реаговао на грубе речи и поступке других?

10 Исус је пружио изванредан пример у опхођењу са онима који су према њему били груби речима и делима. „Када су га вређали“, стоји у 1. Петровој 2:23, „није узвраћао увредом. Када је патио, није претио, него се препустио ономе који праведно суди.“ Подстакнути смо да следимо његов добар пример. Не дозволи да те испровоцира лоше понашање других. Послушај савет упућен свим хришћанима и буди ’нежно самилостан, понизан, не враћај зло за зло нити увреду за увреду‘ (1. Петр. 3:8, 9).

Само неми посматрачи?

11. Коју ће велику част имати неке хришћанке?

11 Да ли подложност поглаварству значи да су жене само неми посматрачи у браку и да немају никакво право гласа у породичним и другим одлукама? Ни у ком случају. Јехова је на многе начине указао част како мушкарцима, тако и женама. Размислимо само о великој части коју имају 144 000 оних који ће бити краљеви и свештеници на небу са Христом када буде владао над земљом. Међу њима су и жене (Гал. 3:26-29). Јасно је да је Јехова пружио могућност женама да буду активни учесници у његовој организацији.

12, 13. Наведи пример који показује да су жене пророковале.

12 На пример, у библијска времена неке жене су пророковале. У Јоилу 2:28, 29 проречено је: „Излићу свој дух на све врсте људи, и пророковаће ваши синови и ваше кћери... Чак ћу и на слуге и слушкиње у тим данима излити свој дух.“

13 Међу 120 Исусових ученика који су се окупили у горњој соби у Јерусалиму на Педесетницу 33. н. е. биле су и жене. Божји дух је изливен на све њих. Зато је Петар могао цитирати Јоилово пророчанство и применити га и на мушкарце и на жене: „То [је] оно што је рекао пророк Јоило: ’У последње дане‘, говори Бог, ’излићу свој дух на све врсте људи, и пророковаће ваши синови и ваше кћери... Чак ћу и на своје робове и на своје робиње у те дане излити свог духа, и они ће пророковати‘“ (Дела 2:16-18).

14. Коју су улогу жене имале у ширењу хришћанства у првом веку?

14 У првом веку су жене имале значајну улогу у ширењу хришћанства. Проповедале су о Божјем Краљевству и на друге начине подупирале то дело (Лука 8:1-3). На пример, апостол Павле је за Фиву рекао да „служи у скупштини у Кенхреји“. А када је слао поздраве својим сарадницима, споменуо је бројне верне жене, укључујући и „Трифену и Трифосу, које се труде у Господу“. Такође је поменуо „Персиду, нашу вољену сестру, јер се много трудила у Господу“ (Римљ. 16:1, 12).

15. Коју улогу жене имају у ширењу хришћанства у наше време?

15 У наше време, од преко седам милиона оних који проповедају добру вест о Божјем Краљевству широм света већи део чине жене различитих година (Мат. 24:14). Многе служе као пионири, мисионари и чланови бетелске породице. Псалмиста Давид је певао: „Јехова реч шаље — велика су војска жене које добру вест објављују“ (Пс. 68:11). Те речи су се заиста обистиниле! Јехова цени улогу жена у објављивању добре вести и извршењу његове намере. То што од њих тражи да буду подложне свакако не значи да немају право гласа.

Две жене које су отворено говориле

16, 17. Како Сарин пример показује да жене не треба да буду само неми посматрачи у браку?

16 Ако је Јехова на многе начине указао част женама, зар мужеви не треба да се посаветују са својим супругама пре доношења важних одлука? Било би мудро да то учине. У Писму се спомиње неколико догађаја када су жене говориле или предузеле акцију, иако их мужеви нису питали за мишљење. Осмотримо два примера.

17 Сара, жена патријарха Аврахама, говорила је свом мужу да отпусти другу жену и њеног сина јер нису имали довољно поштовања. „Аврахаму се то није нимало допало“, али Богу јесте. Јехова му је рекао: „Немој да се љутиш због онога што ти Сара говори о дечаку и о твојој робињи. Послушај њен глас“ (Пост. 21:8-12). Аврахам је послушао Јехову и учинио оно што је Сара тражила.

18. Коју је акцију Авигеја предузела?

18 Осмотримо и пример Авигеје, Навалове жене. Бежећи од љубоморног краља Саула, Давид се привремено настанио у близини Навалових стада. Уместо да узму нешто од онога што је овај богати човек поседовао, Давид и његови људи су штитили његову имовину. Међутим, Навал је „био груб и зао човек“ и „он се извикао“ на Давидове људе. Био је ’покварен човек‘ и ’безумност је била код њега‘. Када су Давидови људи с поштовањем тражили нешто хране, Навал их је одбио. Како је Авигеја реаговала када је чула шта се догодило? Не рекавши ништа Навалу, она је „брзо узела двеста хлебова, два велика крчага вина, пет оваца припремљених за јело, пет сеа мера прженог зрневља, стотину груда сувог грожђа и двеста груда сувих смокава“ и дала то Давиду и његовим људима. Да ли је Авигеја исправно поступила? „Јехова је ударио Навала“, стоји у Библији, „и он је умро.“ Давид се касније оженио Авигејом (1. Сам. 25:3, 14-19, 23-25, 38-42).

’Жена која заслужује хвалу‘

19, 20. Чиме жена заслужује хвалу?

19 Библија похваљује жене које поступају у складу с Јеховином вољом. У Пословицама се ’врсна жена‘ похваљује следећим речима: „Она вреди много више од бисера. На њу се ослања срце мужа њеног, и добитак неће недостајати. Узвраћа му само добро, а не зло, све дане живота свога.“ Осим тога, „уста своја отвара мудро и на језику јој је закон доброте. Води бригу о свим укућанима својим и хлеб лењости не једе. Синови њени устају и срећном је називају, муж њен устаје и хвали је“ (Посл. 31:10-12, 26-28).

20 Чиме једна жена заслужује хвалу? „Љупкост може бити лажна и лепота испразна“, стоји у Пословицама 31:10, „али жена која се боји Јехове заслужује хвалу.“ То што се боји Јехове такође значи да се спремно подлаже уређењу поглаварства које је он успоставио. „Жени је поглавар мушкарац“, као што је „сваком мушкарцу поглавар Христ“ а „Христу је поглавар Бог“ (1. Кор. 11:3).

Будимо захвални за Божји дар

21, 22. (а) Које разлоге за захвалност хришћани који су у браку имају за тај Божји дар? (б) Зашто треба да покажемо поштовање према Јеховином уређењу поглаварства? (Видети оквир на страни 17.)

21 Хришћани који су у браку имају толико много разлога за захвалност Богу! Они могу као срећан брачни пар заједно ићи кроз живот. Посебну захвалност за Божји дар брака треба да имају због тога што им пружа прилику да уједињено ходе с Јеховом (Рута 1:9; Мих. 6:8). Као Оснивач брака, он тачно зна шта је потребно за срећу у браку. Увек поступајте на његов начин и „радост Јеховина [биће] ваша тврђава“, чак и у овом свету пуном проблема (Нем. 8:10).

22 Хришћанин који воли своју жену као себе биће нежан и увиђаван поглавар. Пружајући му подршку и показујући дубоко поштовање, његова побожна жена ће задобити његову љубав. Што је најважније, њихов узоран брак доносиће част нашем Богу Јехови, који је достојан сваке хвале.

Да ли се сећаш?

• Шта подразумева Јеховино уређење поглаварства?

• Зашто брачни другови треба да исказују поштовање једно другоме?

• Како жена треба да се опходи с мужем који не служи Јехови?

• Зашто мужеви треба да се посаветују са женама пре доношења важних одлука?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 17. страни]

Зашто поштовати ауторитет?

Јехова је међу интелигентним створењима успоставио уређење поглаварства. Учинио је то за добробит како духовних створења, тако и људи. То им пружа прилику да користе своју слободну вољу и искажу част Богу служећи му уједињено и складно (Пс. 133:1).

Скупштина помазаних хришћана признаје ауторитет и поглаварство Исуса Христа (Еф. 1:22, 23). Поштујући Јеховин ауторитет, на крају ће се и „сам Син подложити ономе који му је све подложио, да Бог буде све свима“ (1. Кор. 15:27, 28). Стога је заиста на месту да људи предани Богу поштују уређење поглаварства у скупштини и породици (1. Кор. 11:3; Јевр. 13:17). Ако то чинимо, имаћемо Јеховино одобравање и његов благослов (Ис. 48:17).

[Слика на 13. страни]

Молитва може помоћи супрузи да показује хришћанске особине

[Слике на 15. страни]

Јехова цени улогу жена у подупирању Краљевства