Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто треба да поштујемо старије?

Зашто треба да поштујемо старије?

Зашто треба да поштујемо старије?

НА ОБАЛИ Калифорније у САД налази се једно дрво које спада међу она која се најчешће фотографишу. Познато је као Усамљени чемпрес. Сматра се да је старо преко 250 година. Ово предивно дрво је чувено због своје издржљивости и људи су му на разне начине поклонили пажњу. На пример, учврстили су га ужадима и оградили ниским каменим зидом.

Усамљени чемпрес нас може подсетити на старије хришћане из нашег краја који показују задивљујућу истрајност. Она углавном долази до изражаја у делу које врше — проповедању добре вести. Пророк Јоило је прорекао да ће „старци“ објављивати поруку из Божје Речи (Јоило 2:28-32; Дела 2:16-21). Помисли само на небројене сате које они проведу док свим срцем помажу другима да сазнају за ’добру вест о краљевству‘ (Мат. 24:14). Неки од тих старијих објавитеља Краљевства су годинама истрајавали под прогонством или су се борили с неким другим проблемима. Ако је један обичан чемпрес постао чувен због своје дуговечности и због тога је учвршћен ужадима и ограђен каменим зидом, колико су онда више старији међу нама достојни нашег цењења и поштовања!

Јехова Бог је свом древном народу дао следећу заповест: „Пред седом косом устани, поштуј лице старе особе“ (Лев. 19:32). Међу Јеховиним слугама данас можемо наћи верне људе који већ деценијама ’ходе с Богом‘ и то их чини изванредним примерима за нас (Мих. 6:8). Пошто они и даље живе по начелима из Библије, њихова седа коса је заиста „предивна круна“ (Посл. 16:31).

Апостол Павле је саветовао младог Тимотеја да ’старијег човека не прекорава‘, већ да га ’саветује као оца‘, а „старије жене као мајке“ (1. Тим. 5:1, 2). Другим речима, требало је да Тимотеј ’устане‘ пред седом косом. Према томе, јасно је да Јехова очекује да начин на који разговарамо са старијима одражава такво поштовање.

„Предњачите у исказивању поштовања једни другима“, стоји у Римљанима 12:10. Скупштинске старешине сасвим сигурно исказују поштовање старијим хришћанима. Међутим, свако од нас треба да предњачи у исказивању поштовања према другима.

Наравно, чланови породице имају највећу одговорност да брину о својим родитељима, као и о њиховим родитељима. У случају Усамљеног чемпреса људи су тражили начине да га сачувају у животу, и то раде и даље. Нема сумње да и ми треба да тражимо начине да помогнемо својим родитељима који залазе у године, као и њиховим родитељима, да сачувају своје достојанство. Примера ради, ако пажљиво слушамо шта нам кажу нећемо инсистирати на томе да се нешто уради онако како ми сматрамо да треба, већ ћемо узети у обзир и њихова осећања (Посл. 23:22; 1. Тим. 5:4).

Јехова веома цени нашу старију браћу и сестре. Он их не напушта (Пс. 71:18). Истинити Бог их у ствари подржава како би му и даље верно служили. Наставимо и ми да их подржавамо и поштујемо.

[Слике на 7. страни]

Као што је било потребно учврстити Усамљени чемпрес, тако је и старијима потребно пружити помоћ и исказивати им част и поштовање

[Извор]

American Spirit Images/age fotostock