Пређи на садржај

Пређи на садржај

Настави да увежбаваш своју моћ запажања

Настави да увежбаваш своју моћ запажања

Настави да увежбаваш своју моћ запажања

ПРАВО је задовољство посматрати спретног гимнастичара како с лакоћом изводи грациозне покрете. Библија подстиче праве хришћане да увежбавају своју моћ запажања баш као што гимнастичар увежбава неке покрете.

Апостол Павле је у својој посланици Јеврејима написао: „Чврста храна је за зреле, за оне којима је моћ запажања [дословно: „чула“] искуством увежбана [попут гимнастичара] за разликовање добра од зла“ (Јевр. 5:14). Зашто је Павле подстакао те хришћане да увежбавају своју моћ запажања, то јест способност расуђивања, као што гимнастичар увежбава неке покрете? Како да увежбавамо своју моћ запажања?

’Већ би требало да сте учитељи‘

Објашњавајући положај који Исус има као ’првосвештеник попут Мелхиседека‘, апостол Павле је написао: „О њему [Исусу] имамо много тога да кажемо, али тешко је то објаснити, јер сте постали лењи у слушању. Јер премда после толико времена већ треба да сте учитељи, вама је опет потребан неко да вас испочетка поучава основама Божјих светих објава. Такви сте да вам треба млеко, а не чврста храна“ (Јевр. 5:10-12).

Дакле, неки хришћани јеврејског порекла у првом веку нису напредовали у разумевању истине и због тога нису ни духовно напредовали. На пример, било им је тешко да прихвате промене што се тиче држања Закона и обрезања (Дела 15:1, 2, 27-29; Гал. 2:11-14; 6:12, 13). Некима је било тешко да оставе обичаје који су се држали на сабат, једном седмично, и на Дан очишћења, једном годишње (Кол. 2:16, 17; Јевр. 9:1-14). Зато их је Павле подстакао да увежбавају своју моћ запажања да би могли да разликују добро од зла и рекао им је да ’напредују према зрелости‘ (Јевр. 6:1, 2). Неке је то сигурно покренуло да размисле каква је њихова моћ запажања, што им је вероватно помогло да духовно напредују. А како стоје ствари с нама?

Увежбавај своју моћ запажања

Како да увежбавамо своју моћ запажања да бисмо постали духовно зреле особе? „Искуством“, рекао је Павле. Као што гимнастичари вежбају да би ојачали мишиће и тело како би могли да изведу задивљујуће и тешке покрете, тако и ми треба да увежбавамо своју моћ запажања да бисмо разликовали добро од зла.

Џон Рејти, ванредни професор психијатрије на Харвардском медицинском факултету, каже да је умна вежба „нешто најбоље што можете учинити за свој мозак“. Према речима Џина Коена, директора Центра за изучавање старења, здравља и друштвених наука на Универзитету Џорџ Вашингтон, „када се бавимо тешким умним задацима, ћелије мозга развијају нове дендрите, чиме се повећава број синапси, то јест контактних тачака“.

Дакле, мудро је да увежбавамо своју моћ запажања и стичемо све веће знање из Божје Речи. Ако то радимо биће нам лакше да вршимо ’Божју вољу‘ (Римљ. 12:1, 2).

Развијај жељу за ’чврстом храном‘

Ако желимо да ’напредујемо према зрелости‘, треба да се питамо: ’Да ли све боље разумем библијску истину? Да ли ме други сматрају духовно зрелом особом?‘ Једна мајка ужива да храни своју бебу млеком или храном за бебе док је она још мала. Али замисли само колико би се бринула ако године пролазе, а дете још увек не једе чврсту храну. Слично томе, драго нам је када нека особа с којом проучавамо Библију напредује до те мере да се преда Јехови и крсти се. Али шта ако после тога не би наставила да напредује? То би било обесхрабрујуће, зар не? (1. Кор. 3:1-4). Учитељ се нада да ће нови ученик с временом и сам постати учитељ.

Да бисмо добро просудили неку ствар треба да дубоко размишљамо о њој, а то захтева труд (Пс. 1:1-3). Не смемо дозволити да нас оно што не захтева ментално напрезање, као што је гледање телевизије или неки хоби, спречи да размишљамо о важним стварима. Да бисмо увежбали своју моћ запажања морамо да развијемо жељу за проучавањем Библије и публикација ’верног и разборитог роба‘ и да је затим задовољимо (Мат. 24:45-47). Поред тога што редовно читамо Библију, важно је да издвајамо време за породично проучавање и дубоко истраживање библијских тема.

Један путујући надгледник у Мексику који се зове Херонимо каже да свако издање Стражарске куле почне да проучава чим га добије. Издваја време и да би проучавао заједно са својом супругом. Херонимо каже: „Сваки дан заједно читамо Библију, а уз то између осталог користимо и брошуру Упознај ’добру земљу‘.“ Један брат по имену Роналд каже да увек прочита поглавља предвиђена за скупштинско читање Библије. Он такође изабере неку тему коју жели да темељно проучи у наредном периоду. „Зато једва чекам да опет проучавам“, каже Роналд.

А како стоје ствари с нама? Да ли довољно времена посвећујемо проучавању Библије и размишљању о Божјој Речи? Да ли увежбавамо своју моћ запажања и стичемо искуство у доношењу одлука у складу с начелима из Библије? (Посл. 2:1-7). Поставимо себи циљ да будемо духовно зреле особе благословљене знањем и мудрошћу коју имају они чија је моћ запажања увежбана тако да могу разликовати добро од зла!

[Слика на 23. страни]

„Искуством“ увежбавамо своју моћ запажања