Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не жалостите Јеховин свети дух

Не жалостите Јеховин свети дух

Не жалостите Јеховин свети дух

„Не жалостите Божји свети дух, којим сте запечаћени“ (ЕФ. 4:30)

1. Шта је Јехова учинио за милионе људи и коју одговорност они имају?

 ЈЕХОВА је учинио нешто посебно за милионе људи који живе у овом свету препуном проблема. Омогућио им је да му се приближе преко његовог јединорођеног Сина, Исуса Христа (Јов. 6:44). И ти си један од њих ако си се предао Богу и ако живиш у складу с тим предањем. Као неко ко се крстио у име светог духа, имаш одговорност да се понашаш у складу с тим духом (Мат. 28:19).

2. Која ћемо питања осмотрити?

2 Ми који ’сејемо у дух‘ облачимо нову личност (Гал. 6:8; Еф. 4:17-24). Међутим, апостол Павле нас саветује и упозорава да не жалостимо Божји свети дух. (Прочитати Ефешанима 4:25-32.) Сада ћемо мало детаљније анализирати његов савет. На шта је Павле мислио када је говорио о жалошћењу Божјег духа? Како је уопште могуће да неко ко се предао Јехови жалости његов дух? И како можемо избећи да нам се тако нешто деси?

На шта је Павле мислио

3. Како би објаснио шта значе речи из Ефешанима 4:30?

3 Погледајмо најпре Павлове речи забележене у Ефешанима 4:30. Он је написао: „Не жалостите Божји свети дух, којим сте запечаћени за дан кад ће вас откупнина ослободити.“ Павле није желео да његови драги суверници угрозе свој добар однос с Богом. Они су Јеховиним духом ’запечаћени за дан кад ће их откупнина ослободити‘. Божји дух је био и још увек је печат, то јест „залог за оно што ће доћи“, који је дат помазаницима који чувају своју беспрекорност (2. Кор. 1:22). Тај печат значи да су они Божје власништво и да ће добити живот на небу. Број оних који ће бити коначно запечаћени износи 144 000 (Откр. 7:2-4).

4. Зашто је важно да не жалостимо Божји дух?

4 Ако неки хришћанин жалости дух то може бити први корак који води до тога да Божји свети дух потпуно престане да делује у његовом животу. Да је то могуће види се из онога што је Давид рекао након што је починио грех с Витсавејом. Давид је покајнички молио Јехову: „Немој ме одбацити од лица свога, и свети дух свој немој узети од мене“ (Пс. 51:11). Само помазаници који буду ’верни све до смрти‘ добиће „круну“ бесмртног живота на небу (Откр. 2:10, фуснота; 1. Кор. 15:53). Хришћанима који имају наду да ће живети на земљи такође је потребан свети дух како би остали беспрекорни пред Богом и добили дар живота на темељу вере у Христову откупну жртву (Јов. 3:36; Римљ. 5:8; 6:23). Зато сви морамо пазити да не жалостимо Јеховин свети дух.

Како би хришћанин могао да жалости дух?

5, 6. Како би хришћанин могао да жалости Јеховин дух?

5 Као Богу предани хришћани нећемо жалостити свети дух ако ’живимо по духу‘, јер нас тада неће савладати неисправне телесне жеље и нећемо се понашати онако како се Богу не би допало (Гал. 5:16, 25, 26). Али то би могло да се промени. Могли бисмо у извесној мери жалостити Божји дух тако што бисмо полако, можда и скоро неприметно, почели да се понашамо на начин који се осуђује у Божјој Речи која је надахнута светим духом.

6 Ако стално идемо против вођства светог духа, жалостићемо га, то јест жалостићемо Јехову од кога и потиче тај дух. Разматрајући Ефешанима 4:25-32 видећемо како треба да се понашамо, што ће нам помоћи да не жалостимо Божји дух.

Шта ће нам помоћи да не жалостимо дух

7, 8. Објасни зашто морамо бити истинољубиви.

7 Морамо бити истинољубиви. Према Ефешанима 4:25, Павле је написао: „Сада кад сте одбацили лаж, говорите истину сваки свом ближњем, јер смо удови који припадају једни другима.“ Пошто смо уједињени као „удови који припадају једни другима“, нипошто не смемо да будемо неискрени нити да намерно покушавамо да своје сувернике наведемо на неки погрешан закључак, јер би то било исто као и да их лажемо. Свако ко упорно тако ради на крају ће изгубити добар однос с Богом (Посл. 3:32).

8 Ако неко обмањује друге речима и поступцима, то може нарушити јединство у скупштини. Зато треба да будемо попут пророка Данила, код кога се није могло наћи ништа непоштено (Дан. 6:4). Треба да задржимо на уму оно што је Павле рекао хришћанима с небеском надом, а то је да сви чланови ’Христовог тела‘ припадају једни другима и да треба да остану уједињени са Исусовим истинољубивим помазаним следбеницима (Еф. 4:11, 12). И они који се надају вечном животу на рајској земљи морају говорити истину и тиме подупирати јединство које влада међу нашом браћом широм света.

9. Зашто је веома важно да послушамо савете из Ефешанима 4:26, 27?

9 Морамо се супротстављати Ђаволу, не пружајући му прилику да нам у духовном смислу нашкоди (Јак. 4:7). Свети дух нам помаже да се одупремо Сатани. На пример, ми се одупиремо Сатани тако што не дозвољавамо да нас обузме бес. Павле је написао: „Ако се гневите, немојте грешити. Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев. И не дајте Ђаволу прилику да делује“ (Еф. 4:26, 27). Чак и ако стварно имамо разлога да будемо љути, одмах се помолимо у себи јер ће нам то помоћи да будемо ’сталоженог духа‘ и да покажемо самосавладавање, уместо да урадимо нешто чиме бисмо жалостили Божји дух (Посл. 17:27). Зато немојмо дозволити себи да и даље осећамо гнев и да тако пружимо Сатани прилику да нас наведе да урадимо нешто што је зло (Пс. 37:8, 9). Један начин на који му се можемо одупрети јесте да у складу са Исусовим саветима одмах решавамо размирице (Мат. 5:23, 24; 18:15-17).

10, 11. Зашто не смемо да крадемо нити да будемо непоштени?

10 Не смемо подлећи искушењу да крадемо или да будемо непоштени. Што се тиче крађе, Павле је написао: „Ко је крао, више да не краде, него нека вредно ради, чинећи добро својим рукама, да има шта дати ономе ко је у оскудици“ (Еф. 4:28). Ако би неки Богу предани хришћанин крао, он би заправо „оскрнавио име свог Бога“ јер би га осрамотио (Посл. 30:7-9). Чак ни сиромаштво није оправдање за крађу. Они који воле Бога и ближње знају да крађа никада није оправдана (Мар. 12:28-31).

11 Павле спомиње не само шта не смемо да радимо већ и шта треба да радимо. Ако живимо и ходимо по светом духу, вредно ћемо радити како бисмо подмирили потребе своје породице, а и да бисмо имали ’шта да дамо ономе ко је у оскудици‘ (1. Тим. 5:8). Исус и апостоли су издвајали новац за сиромашне, али је издајник Јуда Искариотски узимао од тог новца (Јов. 12:4-6). Њега сигурно није водио свети дух. Пошто нас води Божји дух, ми попут Павла ’у свему поштено поступамо‘ (Јевр. 13:18). Тако не жалостимо Јеховин свети дух.

12, 13. (а) Какве речи не смеју бити део нашег говора, према Ефешанима 4:29? (б) Какве треба да буду наше речи?

12 Морамо пазити шта причамо. Павле је написао: „Никаква ружна реч да не излази из ваших уста, него само она која је добра, да према потреби изграђује друге и да буде на корист онима који је слушају“ (Еф. 4:29). Павле још једном каже не само шта не смемо да радимо већ и шта треба да радимо. Под утицајем Божјег духа бићемо подстакнути да говоримо оно што је ’добро, што израђује друге и што је на корист онима који слушају‘. Такође, не смемо да дозволимо да нека „ружна реч“ изађе из наших уста. Грчка реч која је овде преведена речју „ружна“ користила се да би се указало на покварено воће, рибу или месо. Као што нам је таква храна одвратна, тако нам је одвратан и говор који Јехова сматра лошим.

13 Наше речи треба да буду пристојне, љубазне, ’сољу зачињене‘ (Кол. 3:8-10; 4:6). Људи по нашем говору треба да запазе да смо другачији. Зато увек говоримо оно што је ’добро и што изграђује друге‘ и тако ћемо се осећати попут псалмисте који је у песми рекао: „Нека ти речи уста мојих и размишљања срца мога буду угодни, Јехова, Стено моја и Откупитељу мој“ (Пс. 19:14).

14. Шта морамо одбацити, према Ефешанима 4:30, 31?

14 Морамо одбацити горчину, гнев, погрдан говор и сву злоћу. Након што је споменуо да не треба да жалостимо Божји дух, Павле је написао: „Нека се сва злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор уклони од вас заједно са свом злоћом“ (Еф. 4:30, 31). Пошто смо несавршени, сви се морамо много трудити да бисмо контролисали своје мисли и поступке. Ако бисмо дозволили да „злобна горчина и гнев и срџба“ овладају нама, онда бисмо жалостили Божји дух. Исто би било ако бисмо били злопамтила, ако бисмо гајили озлојеђеност и ако не бисмо хтели да се помиримо са оним ко нас је повредио. Чак и ако бисмо само почели да игноришемо савете из Библије код нас би се могле развити црте које могу водити до греха против светог духа, што би могло имати катастрофалне последице.

15. Шта треба да урадимо ако нам је учињена нека неправда?

15 Треба да будемо љубазни, саосећајни и спремни да опраштамо. Павле је написао: „Будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима као што је и Бог преко Христа спремно опростио вама“ (Еф. 4:32). Чак и ако нас је јако повредила нека неправда која нам је учињена, опраштајмо, као што и Бог нама опрашта (Лука 11:4). Претпоставимо да је неки суверник рекао нешто лоше о нама. У жељи да то решимо, ми му прилазимо. Он показује да му је стварно жао и моли нас да му опростимо. Ми му опраштамо, али потребно је још нешто. У Левитској 19:18 пише: „Не освећуј се и не буди киван на синове свог народа. Воли свог ближњег као самог себе. Ја сам Јехова.“

Будимо опрезни

16. Наведи пример који показује да неке ствари у свом животу треба да мењамо како не бисмо жалостили Јеховин дух.

16 Чак и кад смо сами, могли бисмо доћи у искушење да урадимо нешто што се не допада Богу. На пример, можда неки брат слуша музику која није за хришћане. На крају га мучи савест јер игнорише библијске савете који су изнети у публикацијама ’верног и разборитог роба‘ (Мат. 24:45). Он се можда моли у вези с тим проблемом и можда се присећа Павлових речи из Ефешанима 4:30. Чврсто решен да не чини ништа чиме би жалостио Божји дух, одлучује да убудуће не слуша такву музику. Јехова ће благословити исправан став који тај брат показује. Зато увек пазимо да не жалостимо Божји дух.

17. Шта се може десити ако нисмо опрезни и ако се не молимо?

17 Ако нисмо опрезни и ако се не молимо, могло би се десити да подлегнемо некој нечистој или неисправној навици којом бисмо жалостили дух. Пошто је свети дух сила коју Јехова користи да би извршио своју вољу, тај дух увек делује у складу с Јеховином личношћу. Дакле, када радимо нешто што је лоше, могло би се десити да жалостимо свети дух, а то сигурно никада не бисмо желели (Еф. 4:30). Писмозналци у првом веку су тврдили да је Исус чинио чуда уз помоћ Сатане, и то им је био грех. (Прочитати Марка 3:22-30.) Ти Христови непријатељи су ’хулили на свети дух‘ и тако су починили неопростив грех. Немојмо никада дозволити да нам се то деси!

18. Како можемо знати да нисмо починили неопростив грех?

18 Будући да нипошто не желимо да починимо неопростив грех, требало би да имамо на уму оно што је Павле рекао о жалошћењу духа. Али шта ако смо починили неки озбиљан грех? Ако смо се покајали и ако смо добили помоћ од старешина, можемо сматрати да нам је Бог опростио и да нисмо починили грех против светог духа. Бог нам може помоћи да ни на који начин више не жалостимо његов дух.

19, 20. (а) Шта не бисмо смели да радимо? (б) Шта треба чврсто да решимо?

19 Захваљујући деловању Божјег светог духа, међу Божјим народом влада љубав, радост и јединство (Пс. 133:1-3). Зато треба да пазимо да не жалостимо дух тиме што бисмо оговарали некога или говорили нешто чиме бисмо умањивали поштовање према духом наименованим пастирима (Дела 20:28; Јуда 8). Треба да подупиремо јединство и међусобно поштовање унутар скупштине. Сигурно не би требало да стварамо групе међу Божјим народом. Павле је написао: „Подстичем вас, браћо, именом нашег Господа Исуса Христа, да сви једно говорите и да међу вама не буде подела, него да будете потпуно уједињени истим умом и истим начином размишљања“ (1. Кор. 1:10).

20 Јехова жели и може да нам помогне да не чинимо ништа чиме бисмо жалостили његов дух. Наставимо да се молимо за свети дух и будимо чврсти у одлуци да га не жалостимо. Наставимо да ’сејемо у дух‘ и искрено тражимо његово вођство, сада и у сву вечност.

Како би одговорио?

• Шта значи жалостити Божји дух?

• Како би неко ко је предан Јехови могао да жалости његов дух?

• Шта ће нам помоћи да не жалостимо свети дух?

[Питања за разматрање]

[Слика на 30. страни]

Одмах решавај несугласице

[Слика на 31. страни]

С каквим би се плодовима могле упоредити твоје речи?