Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остани духовно јак док бринеш о болесном члану породице

Остани духовно јак док бринеш о болесном члану породице

Остани духовно јак док бринеш о болесном члану породице

КОД Ким, која је Јеховин сведок, у близини кичме је откривена израслина за коју се испоставило да је злоћудни тумор. * Њен супруг Стив каже: „Тумор је одстрањен хируршким путем и Ким је започела лечење зрачењем и хемотерапијом. Због нежељених пропратних појава у току лечења, Ким је била веома слаба. Једва је могла да се креће.“

Можеш ли да замислиш бол који је Стив осећао док је посматрао како се његова вољена супруга бори с том тешком болешћу? Можда и ти имаш члана породице који је све слабији услед озбиљне болести или позних година (Проп. 12:1-7). Ако је тако, онда си свестан да најпре мораш бринути о себи уколико желиш да добро бринеш о вољеној особи. Ако ослабиш у духовном погледу, твоје емоционално и физичко здравље такође може ослабити и можда нећеш бити у стању да пружиш потребну помоћ. Како можеш уравнотежено испуњавати своје хришћанске одговорности док бринеш о болесном или остарелом члану породице? Постоји ли ишта што би сухришћани могли учинити и тако показати бригу за потребе оних који су болесни?

Како сачувати равнотежу?

Да би био уравнотежен и сачувао духовно и физичко здравље док бринеш о болесном члану породице, неопходно је да будеш прилагодљив и да мудро распоређујеш своје време и снагу. „Мудрост је код скромних“, стоји у Пословицама 11:2. У овом контексту, реч „скроман“ значи бити свестан својих граница. Да би био сигуран да се не исцрпљујеш превише, можда треба да анализираш свој распоред и обавезе.

Стив је показао мудрост и скромност тако што је пажљиво размотрио све своје обавезе. Поред световног запослења служио је као координатор старешинства и надгледник службе у једној скупштини Јеховиних сведока у Ирској. Такође је био члан Одбора за односе с болницама. „Ким се никада није жалила да је запостављена због тога што поклањам пуно пажње тим одговорностима“, каже Стив. „Али ја сам био свестан да сам преоптерећен.“ Како је он решио тај проблем? „Након доста размишљања и молитви одлучио сам да престанем да служим као координатор. И даље сам био старешина али сам неке скупштинске одговорности предао другима. На тај начин сам могао да посветим Ким потребно време и пажњу.“

С временом се Ким донекле опоравила. Њих двоје су поново сагледали своје околности и Стив је уз њену подршку опет прихватио некадашње скупштинске одговорности. „Обоје смо научили да живимо у складу са ограничењима која нам је наметнула болест“, објашњава Стив. „Захвалан сам Јехови за његову помоћ и својој жени за стрпљење и подршку упркос слабом здрављу.“

Размисли такође о искуству покрајинског надгледника Џерија и његове супруге Марије. Они су морали да промене своје циљеве да би бринули о остарелим родитељима. „Обоје смо желели да служимо као мисионари у другој земљи“, каже Марија. „Али, Џери је јединац а његовим родитељима је била потребна нега. Зато смо одлучили да останемо у Ирској и бринемо о њима. Тако смо могли да будемо непрестано уз Џеријевог оца док је био у болници пре него што је умро. Сада смо свакодневно у контакту са Џеријевом мајком и нисмо далеко уколико јој затреба помоћ. Браћа и сестре из скупштине којој она припада увек су спремни да пруже подршку и помоћ, захваљујући чему можемо да наставимо с путујућом службом.“

Како други могу помоћи

Говорећи о пружању материјалне помоћи старијим удовицама из скупштине, апостол Павле је написао: „Ако се неко не брине за своје, а нарочито за своје укућане, одрекао се вере и гори је од неверника.“ Павле је подсетио сухришћане да морају финансијски помагати остарелим родитељима, бакама и дедовима уколико желе да њихова дела буду ’угодна Богу‘ (1. Тим. 5:4, 8). Међутим, и други из скупштине могу и треба да пруже помоћ.

Осмотри ситуацију Хакана и Ингер, старијег брачног пара из Шведске. „Када смо сазнали да моја супруга има рак“, каже Хакан, „обоје смо били у шоку. Ингер је увек била доброг здравља и пуна снаге. Одједном смо сваког дана морали да идемо у болницу на терапију услед које је она била веома исцрпљена. Током тог периода је била везана за кућу и било је неопходно да будем поред ње и помажем јој.“ Шта су суверници чинили за њих?

Скупштинске старешине су организовале да им се састанци преносе путем телефона. Осим тога, браћа и сестре су непрестано били у контакту с њима тако што су их посећивали или им телефонирали. Такође су им слали писма и поруке. „Осећали смо подршку све браће, као и Јеховину помоћ“, каже Хакан. „Без њихове пажње не бисмо успели да останемо духовно јаки. Срећни смо што се Ингер опоравила и што поново можемо да заједно присуствујемо састанцима у Дворани Краљевства.“ Када чланови скупштине чине све што могу да би помогли болеснима и старијима, показују да су ’прави пријатељи који воле у свако доба и у невољи браћа постају‘ (Посл. 17:17).

Јехова цени твој труд

Нема сумње да брига о болесном члану породице може одузимати пуно снаге. Па ипак, краљ Давид је написао: „Срећан је онај ко обзирно поступа према убогоме“, као што је болесна особа којој је потребна помоћ (Пс. 41:1).

Због чега они који брину о болеснима или немоћнима могу бити срећни? У Пословицама 19:17 стоји: „Ко је милостив сиромаху, Јехови позајмљује, и Он ће му платити за дела његова.“ Прави Бог је посебно заинтересован за своје верне слуге које се боре с неком болешћу и благосиља оне који им помажу. Псалмиста Давид је у песми рекао: ’Јехова ће таквог човека на постељи болесничкој окрепити, бринуће о њему у болести његовој‘ (Пс. 41:3). Ако онај ко с љубављу брине о другима доживи неку недаћу или невољу, можемо бити уверени да ће му Јехова помоћи.

Дивно је знати да Јехова Бог запажа и цени оно што чинимо док бринемо о оболелом члану породице. Иако пружање помоћи може изискивати доста труда, Свето писмо нас уверава да се „таквим жртвама угађа Богу“ (Јевр. 13:16).

[Фуснота]

^ Имена су промењена.

[Слике на 18. страни]

Сачувај духовну равнотежу и прихвати помоћ других