Пређи на садржај

Пређи на садржај

Харан — древни град који је врвео животом

Харан — древни град који је врвео животом

Харан — древни град који је врвео животом

ЧИМ се помене назив Харан, они који су упознати са Светим писмом сете се верног патријарха Аврахама. Када је заједно са својом женом Саром, оцем Таром и нећаком Лотом путовао из Ура у хананску земљу, он се привремено настанио у Харану. Тамо је стекао велики иметак. Након очеве смрти, Аврахам је наставио своје путовање у земљу коју му је истинити Бог обећао (Пост. 11:31, 32; 12:4, 5; Дела 7:2-4). Касније је послао свог најстаријег слугу да пронађе жену за Исака у Харану или околном подручју. Аврахамов унук Јаков такође је живео тамо више година (Пост. 24:1-4, 10; 27:42-45; 28:1, 2, 10).

Када је претио јудејском краљу Језекији, асирски краљ Сенахирим поменуо је народе које су освојили асирски краљеви и међу њима навео Харанце. Ово указивање на Харан не односи се само на град већ такође и на околно подручје (2. Краљ. 19:11, 12). У Језекиљевом пророчанству Харан се помиње као један од главних трговачких партнера древног Тира, што потврђује да је он био важан трговачки центар (Језек. 27:1, 2, 23).

Харан је сада само мали град који се налази близу Шанлиурфе у источном делу Турске. Али некада је древни Харан заиста врвео животом. То је један од ретких древних градова који је задржао име које се помиње у Библији. У свом асирском облику „Харану“ његов назив може значити „пут“ или „пут за караване“, што указује на то да се налазио на раскршћу важних трговачких путева између већих градова. Према натписима који су ископани у Харану, мајка вавилонског краља Набонида била је првосвештеница у храму Сина, харанског бога месеца. Набонид је наводно обновио тај храм. У периоду након тога, Харан је био сведок успона и пада неколико царстава.

Данас Харан изгледа сасвим другачије него у прошлости. Древни Харан је био веома развијен и значајан град, нарочито у неким периодима. Међутим, он је данас само једно мало место с кућама чији су кровови у облику куполе. Око њега се налазе рушевине древних цивилизација. У Божјем новом свету, ускрснуће многи који су некада живели у Харану, као што су Аврахам, Сара и Лот. Они ће нам највероватније рећи нешто више о том древном граду који је врвео животом.

[Слика на 20. страни]

Рушевине Харана

[Слика на 20. страни]

Куће с крововима у облику куполе

[Слика на 20. страни]

Поглед на данашњи Харан