Пређи на садржај

Пређи на садржај

Љубазност нас зближава с другима

Љубазност нас зближава с другима

Љубазност нас зближава с другима

„Нека ваша реч увек буде љубазна“ (КОЛ. 4:6)

1, 2. Шта је један брат постигао својом љубазношћу?

 „ДОК сам проповедао од врата до врата, наишао сам на човека који се током разговора толико наљутио да су му усне подрхтавале и сав се тресао“, прича један брат. „Мирно сам покушао да резонујем с њим на темељу Светог писма, али се он још више разбеснео. Његова жена и деца су такође почели да вичу на мене, па сам увидео да је време да одем. Рекао сам им да сам дошао у миру и да желим да одем у миру. Прочитао сам Галатима 5:22 и 23, где се спомињу љубав, благост, самосавладавање и мир. Затим сам отишао.

2 „Касније, док сам проповедао људима који станују на другој страни улице, видео сам ту породицу како седи испред куће. Позвали су ме да дођем до њих. ’Шта ли сада смерају?‘, питао сам се. Човек је држао бокал и понудио ми је чашу хладне воде. Извинио се што је био неуљудан и похвалио ме што имам снажну веру. Растали смо се у миру.“

3. Зашто не смемо дозволити да нас други разљуте?

3 У данашњем свету пуном притисака често није могуће избећи сусрет с љутитим људима, што се догађа и у служби. Када се тако нешто деси, веома је важно да реагујемо „с благошћу и дубоким поштовањем“ (1. Петр. 3:15). Да је брат чије смо искуство овде навели бурно реаговао на љутњу и нељубазност станара, тај човек вероватно не би променио свој став, можда би се још више разгневио. Захваљујући томе што је брат показао самосавладавање и љубазност, исход је био добар.

Шта значи показивати љубазност у разговору?

4. Зашто је важно да љубазно разговарамо с другима?

4 Када се ради о опхођењу с нашим суверницима и другима, као и са члановима породице, неопходно је да поступамо у складу са саветом апостола Павла: „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена“ (Кол. 4:6). Такав пријатан, примерен говор је од суштинске важности за добру комуникацију и мир.

5. Шта се не подразумева под добром комуникацијом? Објасни.

5 Под добром комуникацијом се не подразумева да одмах кажемо све што мислимо и осећамо, нарочито када смо узрујани. Свето писмо показује да су необуздани изливи гнева знак слабости а не снаге. (Прочитати Пословице 25:28; 29:11.) У своје време, Мојсије је био „најкроткији човек на земљи“. Па ипак, у једној прилици је дозволио да га бунтовни Израелци разгневе, због чега је пропустио да прослави Бога. Премда је Мојсије објаснио како се осећао, Јехова није био задовољан његовим поступком. Након што је 40 година предводио Израелце, Мојсију је била ускраћена част да их уведе у Обећану земљу (Бр. 12:3; 20:10, 12; Пс. 106:32).

6. Шта значи говорити разборито?

6 Свето писмо нас подстиче да током разговора бирамо речи и показујемо разборитост, то јест добро просуђивање. „Много речи не бива без греха, а ко обуздава усне своје, поступа разборито“ (Посл. 10:19; 17:27). Међутим, то не значи да разборита особа никада не каже шта мисли и осећа. Она говори љубазно и њене речи не повређују друге већ благотворно утичу на њих. (Прочитати Пословице 12:18; 18:21.)

„Време кад се ћути и време кад се говори“

7. Шта не смемо испољавати у говору и зашто?

7 Важно је да показујемо љубазност и одмереност не само када разговарамо с људима на послу или у служби већ и у скупштини и код куће. Давање одушка гневу без размишљања о последицама може озбиљно нарушити наше духовно, емоционално и физичко здравље, као и здравље других (Посл. 18:6, 7). Негативна осећања — показатељ наше несавршености — морамо држати под контролом. У нашем речнику нема места за погрдан говор, ругање, презир, мржњу и гнев (Кол. 3:8; Јак. 1:20). Они могу уништити драгоцене односе с другим људима и с Јеховом. Исус је поучавао: „Свако ко се упорно гневи на свог брата одговараће пред судом. А ко свог брата назове увредљивим именом, одговараће пред највишим судом. А ко му каже да није вредан да живи, сам би могао доспети у огањ гехене“ (Мат. 5:22).

8. Када треба да изразимо оно што осећамо и на који начин?

8 Међутим, постоје ситуације када можемо закључити да је потребан отворен разговор. Ако неки брат каже или уради нешто што те толико погађа да не можеш једноставно прећи преко тога, немој дозволити да мржња ухвати корен у твом срцу (Посл. 19:11). Уколико те неко наљути, најпре савладај своја осећања, а затим предузми кораке који су потребни да би решио проблем. Павле је написао: „Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев.“ Да те тај проблем не би и даље мучио, настој да га решиш у најприкладније време, показујући доброту. (Прочитати Ефешанима 4:26, 27, 31, 32.) Разговарај са својим братом отворено али љубазно, с циљем да поново будете у добрим односима (Лев. 19:17; Мат. 18:15).

9. Зашто треба да савладамо своја осећања пре него што започнемо разговор о неком проблему?

9 Наравно, треба да изабереш одговарајуће време. Постоји „време кад се ћути и време кад се говори“ (Проп. 3:1, 7). Надаље, „срце праведника размишља шта ће одговорити“ (Посл. 15:28). То значи да понекад треба сачекати прави тренутак да бисмо разговарали о неком проблему. Ако то учинимо док су нам осећања још узбуркана, вероватно ћемо само погоршати ствари. Међутим, није мудро ни пустити да прође превише времена.

Љубазни поступци зближавају људе

10. Како љубазни поступци воде до бољих међуљудских односа?

10 Љубазне речи и добра комуникација помажу да се развију и одрже добри односи. Ако чинимо све што можемо да бисмо побољшали однос с другима, и наша комуникација с њима ће бити боља. Уколико искрено преузимамо иницијативу да чинимо добра дела за друге — налазимо начине да им помогнемо, поклонимо нешто од срца, укажемо гостопримство — отворићемо пут доброј комуникацији с њима. Попут ’згртања ужареног угљевља‘, такви поступци могу навести особу да покаже своје најбоље особине, захваљујући чему ће нам бити лакше да отворено разговарамо о проблемима и решавамо их (Римљ. 12:20, 21).

11. Шта је Јаков учинио да би се помирио са Исавом и какав је био исход?

11 Патријарх Јаков је разумео колико су добра дела важна да би се обновили нарушени односи. Његов брат близанац, Исав, био је толико бесан на њега да је Јаков побегао јер је страховао да ће га Исав убити. После много година, Јаков се вратио. Када је чуо да му је Исав кренуо у сусрет с четиристо људи, Јаков се молио за Јеховину помоћ. Затим је Исаву послао много стоке на дар. Тај дар је испунио своју сврху. Исавово срце је смекшало па је, када су се срели, потрчао у сусрет Јакову и загрлио га (Пост. 27:41-44; 32:6, 11, 13-15; 33:4, 10).

Јачајмо друге љубазним речима

12. Зашто је важно да љубазно разговарамо са суверницима?

12 Хришћани служе Богу, а не људима. Па ипак, сви имамо природну потребу за признањем других. Љубазним речима можемо олакшати терет који носе наша браћа и сестре. Међутим, ако смо груби и критични, можемо отежати њихов терет и чак их навести на помисао да су изгубили Јеховино одобравање. Зато својим искреним речима храбримо друге, говорећи оно што је ’добро, да према потреби изграђује и да буде на корист онима који слушају‘ (Еф. 4:29).

13. Шта старешине треба да имају у виду (а) када дају савет? (б) када пишу писма?

13 Посебно старешине треба да буду благе и брижне према стаду (1. Сол. 2:7, 8). Када је потребно да дају савет, они настоје да то чине „с благошћу“, чак и када разговарају са онима „који су бунтовни“ (2. Тим. 2:24, 25). Старешине треба да се љубазно изражавају и у писмима, на пример, када је неопходно да на тај начин контактирају с другим старешинствима или с Бетелом. Они треба да буду пријатни и тактични, у складу с оним што стоји у Матеју 7:12.

Љубазност у кругу породице

14. Који је савет Павле дао мужевима и зашто?

14 Лако је потценити утисак који наше речи, изрази лица и покрети остављају на друге. На пример, неки мушкарци можда не увиђају у потпуности колико дубоко њихове речи утичу на жене. Једна сестра је рекла: „Уплашим се када мој супруг љутито повиси глас на мене.“ Грубе речи могу више погодити жену него мушкарца и она их може дуго памтити (Лука 2:19). То је посебно случај када их изговори неко кога жена воли и жели да поштује. Павле је саветовао мужеве: „Волите своје жене и немојте се гневити на њих“ (Кол. 3:19).

15. Објасни зашто муж треба да буде нежан према жени.

15 Имајући у виду Павлов савет, један брат који је дуго у браку објаснио је зашто муж треба да буде нежан према својој жени, која је попут „слабије посуде“. „Када у руци држиш скупоцену и крхку вазу, не смеш је прејако стезати јер би се могла сломити. Чак и ако се залепи, пукотина ће се вероватно видети“, рекао је он. „Уколико се муж грубо обраћа жени, могао би је повредити. То би могло створити трајну пукотину у њиховој вези.“ (Прочитати 1. Петрову 3:7.)

16. Како жена може позитивно утицати на своју породицу?

16 На мушкарце такође могу охрабрујуће или обесхрабрујуће утицати речи других, па и речи њихових жена. „Жена разборита“, на коју се муж може потпуно ослонити, има обзира према његовим осећањима, баш као што жели да он има обзира према њеним (Посл. 19:14; 31:11). Нема сумње да жена може знатно утицати на своју породицу, било то позитивно или негативно. „Жена која је заиста мудра кућу своју гради, а луда је својим рукама руши“ (Посл. 14:1).

17. (а) Како млади треба да разговарају са својим родитељима? (б) Како родитељи и старешине треба да разговарају с младима и зашто?

17 Родитељи и деца такође треба да љубазно разговарају једни с другима (Мат. 15:4). Ако смо обзирни док разговарамо с младима, нећемо рећи нешто што ће их ’раздражити‘ (Кол. 3:21; Еф. 6:4). Чак и када је деци потребна опомена, родитељи и старешине треба да им се обраћају с поштовањем. На тај начин ће младима бити лакше да исправе оно у чему греше и остану у добром односу с Богом. То је далеко боље него одавати утисак да од њих неће бити ништа, што би их могло навести да и они тако мисле о себи. Млади се можда неће сећати сваког савета који су добили, али памтиће како су други разговарали с њима.

Нека из нашег срца извиру лепе речи

18. Како се можемо ослободити негативних мисли и осећања?

18 Савладати гнев и остати прибран не значи једноставно имати миран израз лица. Не треба да нам буде циљ само да потиснемо снажна осећања. Настојање да споља изгледамо смирено док изнутра киптимо од беса ствара у нама огромну напетост. То је као да током вожње истовремено притискамо кочницу и папучицу за гас. На тај начин се аутомобил додатно оптерећује и може доћи до квара. Зато немој дозволити да се у теби нагомилава гнев који ћеш касније искалити. Моли се за Јеховину помоћ да из срца искорениш негативна осећања. Нека Јеховин дух преобрази твој ум и срце у складу с његовом вољом. (Прочитати Римљанима 12:2; Ефешанима 4:23, 24.)

19. Који кораци нам могу помоћи да избегнемо свађе?

19 Предузми конкретне кораке. Ако се нађеш у напетој ситуацији и осетиш да се у теби накупља гнев, било би добро да се удаљиш док се не сабереш (Посл. 17:14). Уколико приметиш да особа с којом разговараш почиње да се љути, труди се да будеш још љубазнији према њој. Имај на уму да „благ одговор смирује гнев, а оштра реч изазива јарост“ (Посл. 15:1). Заједљиве или грубе опаске само додају уље на ватру, чак и кад су изговорене благим гласом (Посл. 26:21). Ако приметиш да губиш самосавладавање, буди ’спор да говориш и спор да се љутиш‘. Моли се да ти Јеховин дух помогне да говориш добре а не лоше ствари (Јак. 1:19).

Искрено опраштајмо

20, 21. Шта ће нам помоћи да опраштамо другима и зашто то морамо радити?

20 Нажалост, нико од нас нема савршену контролу над својим речима (Јак. 3:2). И поред најбољих намера, чак и чланови породице и наша драга браћа и сестре понекад кажу нешто непромишљено што нас повреди. Немојмо се брзо вређати већ стрпљиво размислимо зашто су то рекли. (Прочитати Проповедника 7:8, 9.) Да ли су били под притиском, уплашени, лоше су се осећали или су се борили с неким проблемом за који ми не знамо?

21 Ови фактори нису оправдање за такво понашање. Али, ако их узмемо у обзир, вероватно ће нам бити лакше да разумемо зашто људи понекад кажу и ураде нешто погрешно. То ће нас уједно покренути да им опростимо. Свима нам се већ десило да смо својим речима и поступцима повредили некога, и надали смо се да ће нам та особа великодушно опростити (Проп. 7:21, 22). Исус је рекао да морамо опраштати другима уколико желимо да Бог опрости нама (Мат. 6:14, 15; 18:21, 22, 35). Зато треба да се што пре извинимо и што пре опростимо. Тако ћемо и у породици и у скупштини сачувати љубав која нас „савршено повезује“ (Кол. 3:14).

22. Зашто је вредно улагати труд да љубазно разговарамо с другима?

22 Док се овај свет препун гнева ближи крају, наша љубав и јединство ће вероватно све више бити на удару. Примењивање корисних начела из Божје Речи помоћи ће нам да говоримо добре а не лоше ствари. Тада ће унутар наше скупштине и породице владати мир, и својим примером ћемо пружити другима лепо сведочанство о нашем ’срећном Богу‘, Јехови (1. Тим. 1:11).

Можеш ли објаснити?

• Зашто је важно изабрати прави тренутак за разговор о проблемима?

• Зашто чланови породице увек треба љубазно да разговарају?

• Како можемо избећи да речима повредимо неког?

• Шта нам може помоћи да опраштамо?

[Питања за разматрање]

[Слике на 21. страни]

Најпре савладај своја осећања, а затим у прикладно време разговарај о проблему

[Слика на 23. страни]

Муж увек треба да буде благ кад разговара са својом супругом