Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изграђујмо једни друге

Изграђујмо једни друге

Изграђујмо једни друге

„Тешите једни друге и изграђујте једни друге“ (1. СОЛ. 5:11)

1. Које благослове имамо зато што смо део хришћанске скупштине, али које проблеме и даље имамо?

 ВЕЛИКИ је благослов бити део хришћанске скупштине. У добрим смо односима с Јеховом. Ослањамо се на његову Реч као водич, захваљујући чему смо заштићени од последица нехришћанског начина живота. Окружени смо правим пријатељима који нам желе добро. Заиста имамо многе благослове. Међутим, већина од нас се бори с неким проблемима. Некима је можда потребна помоћ да би разумели дубље ствари из Божје Речи. Други су болесни или потиштени, или трпе последице својих немудрих одлука. Осим тога, живимо у свету који је отуђен од Бога.

2. Шта треба да радимо када наша браћа имају проблеме и зашто?

2 Свима нам је жао када видимо да сухришћани пате или да имају неке проблеме. Апостол Павле је скупштину упоредио с телом и рекао да „ако један уд трпи, сви удови трпе с њим“ (1. Кор. 12:12, 26). У таквим ситуацијама треба да се трудимо да помогнемо нашој браћи и сестрама. У Библији имамо неколико извештаја о томе како су чланови скупштине помагали суверницима да се суоче с неким изазовима и да их савладају. Док будемо разматрали те примере, размисли о томе како би ти некоме могао помоћи у сличним ситуацијама. Како можеш помоћи својој браћи да и даље служе Јехови и тако дати свој допринос изграђивању чланова скупштине?

„Позвали су га к себи“

3, 4. Како су Акила и Прискила помогли Аполу?

3 У време када је стигао у Ефес, Аполо је већ ревно проповедао добру вест. „Пошто га је дух подстицао на ревност“, стоји у извештају у Делима апостолским, „говорио је и тачно поучавао о Исусу, али је познавао само Јованово крштење.“ То што Аполо није знао за крштење „у име Оца и Сина и светог духа“, вероватно је значило да је добру вест чуо пре Педесетнице 33. н. е., или од ученика Јована Крститеља или од Исусових следбеника. Иако је Аполо био реван, било је неких важних ствари које није знао. Како су му суверници помогли? (Дела 1:4, 5; 18:25; Мат. 28:19).

4 Акила и Прискила, брачни пар који су такође били хришћани, чули су Апола како одважно сведочи у синагоги па су га позвали код себе да би му неке ствари објаснили. (Прочитати Дела апостолска 18:24-26.) То је заиста било лепо с њихове стране. Наравно, Акила и Прискила су морали да тактично приђу Аполу и да покажу да желе да му помогну, а не да га критикују. Једноставно се радило о томе да му нису биле познате неке ствари о раној хришћанској скупштини. Аполо је сигурно био захвалан својим новим сарадницима што су га упознали с тим важним детаљима. Након што је сазнао те информације, „много је помогао“ браћи у Ахаји и одлично је сведочио (Дела 18:27, 28).

5. Коју помоћ пружају хиљаде објавитеља Краљевства и с каквим резултатима?

5 Многи у данашњој хришћанској скупштини веома су захвални онима који су им помогли да разумеју Библију. Склопљена су многа трајна пријатељства између учитеља и њихових ученика. Да би људи разумели истину, често је потребно месецима редовно проучавати Библију с њима. Међутим, објавитељи Краљевства су спремни на такву жртву јер су свесни да се на тај начин спасавају животи (Јов. 17:3). Исто тако, веома смо радосни када видимо да људи схватају истину, живе по њој и користе свој живот да би вршили Јеховину вољу.

„О њему су добро говорила браћа“

6, 7. (а) Зашто је Павле изабрао Тимотеја да га прати на његовим путовањима? (б) До које мере је Тимотеј напредовао захваљујући помоћи коју је добио?

6 Када су апостоли Павле и Сила дошли у Листру током Павловог другог мисионарског путовања, тамо су затекли Тимотеја, младића који је имао вероватно двадесетак година. „О њему су добро говорила браћа у Листри и Иконији.“ Тимотејева мајка Евникија и његова бака Лоида биле су хришћанке, али његов отац није био хришћанин (2. Тим. 1:5). Павле је можда већ упознао ту породицу када је неколико година раније први пут био на том подручју. Али, Павле се сада посебно заинтересовао за Тимотеја зато што је по свему судећи био изузетан младић. Уз одобрење тамошњег старешинства, Тимотеј је постао Павлов помоћник у мисионарској служби. (Прочитати Дела апостолска 16:1-3.)

7 Тимотеј је имао много тога да научи од свог старијег сарадника. С временом је толико напредовао да је Павле стекао велико поверење у њега и послао га да посећује скупштине и служи као његов заменик. У периоду од отприлике 15 година које је провео с Павлом, Тимотеј је од неискусног и вероватно стидљивог младића стасао у изузетног надгледника (Фил. 2:19-22; 1. Тим. 1:3).

8, 9. Шта чланови скупштине могу учинити да би подстакли младе да се још више ангажују у служби за Јехову? Наведи пример.

8 Многи младићи и девојке у данашњој хришћанској скупштини имају велики потенцијал. Уколико им пријатељи који су добар пример у служењу Јехови пруже помоћ и подршку, ти млади се могу потрудити да још више служе у Јеховиној организацији. Погледај по својој скупштини. Да ли видиш младе који би попут Тимотеја могли да се ставе на располагање? Уз твоју помоћ и подршку могли би да постану пионири, бетелити, мисионари или путујући надгледници. Шта би могао да урадиш како би им помогао да поставе себи такве циљеве?

9 Мартин, који је већ 20 година члан бетелске породице, веома је захвалан што му је један покрајински надгледник поклонио пажњу пре 30 година када су заједно били у служби проповедања. Покрајински надгледник му је са одушевљењем причао о времену када је као младић служио у Бетелу. Подстакао је Мартина да размишља о томе да се на исти начин стави на располагање Јеховиној организацији. Мартин сматра да је тај незабораван разговор веома много утицао на одлуке које је касније донео. Ко зна на које добре начине ти можеш утицати на младе ако разговараш с њима о теократским циљевима.

„Тешите потиштене“

10. Како се Епафродит осећао и зашто?

10 Епафродит је превалио дуг и напоран пут од Филипа до Рима како би посетио апостола Павла, који је био у затвору због своје вере. Он је дошао као изасланик хришћана из Филипа. Не само што је носио дар за Павла него је и планирао да остане с њим и уради све што може како би му помогао у његовој тешкој ситуацији. Међутим, Епафродит се у Риму ’толико разболео да је скоро умро‘. Пошто је мислио да је потпуно заказао у својој мисији, постао је веома потиштен (Фил. 2:25-27).

11. (а) Зашто не треба да нас чуди ако су неки у скупштини потиштени или депресивни? (б) За шта је Павле похвалио Епафродита?

11 Данас су многи потиштени или депресивни због разних притисака. Према извештајима Светске здравствене организације, свака пета особа у неком периоду свог живота пати од депресије. Ни Јеховине слуге нису поштеђене тога. Проблеми око збрињавања породице, затим лоше здравље, обесхрабрење због својих слабости или други фактори могу допринети томе да особа буде потиштена. Како су Филипљани могли да помогну Епафродиту? Павле им је написао: „Са свом радошћу [га] дочекајте као што дочекујете све који су у јединству с Господом. Поштујте такве као што је он, јер се због Господовог дела сасвим приближио смрти, изложивши свој живот опасности, да би надокнадио то што ви нисте овде да ми послужите“ (Фил. 2:29, 30).

12. Шта потиштеним особама може бити извор утехе?

12 Исто тако и ми треба да пружимо подршку браћи која су клонула духом или су депресивна. Сигурно их можемо похвалити за нешто што раде за Јехову. Можда су много тога променили да би постали хришћани или да би били у пуновременој служби. Ми то ценимо, а можемо им ставити до знања да и Јехова то цени. Иако нека верна браћа и сестре због старости или болести не могу да постигну оно што су некад могли, они ипак заслужују наше поштовање јер су дугогодишње Божје слуге. Шта год да је разлог за нечију потиштеност, Јехова свим својим верним слугама каже: „Тешите потиштене душе, помажите слабима, будите дуготрпљиви са свима“ (1. Сол. 5:14).

’Спремно му опростите и утешите га‘

13, 14. (а) Коју је озбиљну меру предузела коринтска скупштина и зашто? (б) До чега је довело то искључење?

13 У коринтској скупштини у првом веку био је један човек који се није кајао за блуд који је чинио. Његово понашање је угрожавало чистоћу скупштине и било је скандалозно чак и за људе који нису били хришћани. Зато је разумљиво што је Павле написао да тог човека треба уклонити из скупштине (1. Кор. 5:1, 7, 11-13).

14 Тај начин дисциплиновања је довео до добрих резултата. Скупштина је била заштићена од лошег утицаја, а грешник је увидео колико је погрешио и искрено се покајао. Пошто је тај човек делима показао да се каје, Павле је у другом писму упућеном тој скупштини споменуо да га треба поново примити. Међутим, требало је урадити још нешто. Павле је рекао скупштини и да ’спремно опросте [том грешнику који се каје] и утеше га, да га не би сломила превелика жалост‘. (Прочитати 2. Коринћанима 2:5-8.)

15. Како треба да гледамо на особе које су се покајале и које су поново примљене у скупштину?

15 Шта учимо из овог извештаја? Жао нам је кад неко мора да буде искључен. Можда су те особе нанеле срамоту Божјем имену и довеле скупштину на лош глас. Можда су и нас лично повредиле. Међутим, када старешине које су наименоване да испитају тај случај утврде да, у складу са смерницама које Јехова пружа, особа која се каје треба да буде поново примљена у скупштину, то је показатељ да јој је Јехова опростио (Мат. 18:17-20). Зар не треба да се угледамо на њега? Ако бисмо били груби и не бисмо јој опростили, тиме бисмо се супротстављали Јехови. Да бисмо дали свој допринос миру и јединству Божје скупштине и имали Јеховино одобравање, треба да ’покажемо да волимо‘ те особе које су се заиста покајале и које су поново примљене у скупштину (Мат. 6:14, 15; Лука 15:7).

’Користан ми је за службу‘

16. Зашто се Павле разочарао у Марка?

16 Још један библијски извештај показује да не треба да гајимо негативна осећања према онима који су нас разочарали. На пример, Марко који је познат и као Јован, страшно је разочарао апостола Павла. Како? Када је Павле кренуо с Варнавом на своје прво мисионарско путовање, с њима је пошао и Марко. Али Марко их је у једном тренутку из нама непознатог разлога напустио и вратио се кући. Павле је био толико разочаран због те одлуке да се приликом планирања другог мисионарског путовања посвађао с Варнавом око тога да ли Марко треба поново да пође с њима. Због онога што се десило на првом путовању, Павле није желео да Марко крене с њима. (Прочитати Дела апостолска 13:1-5, 13; 15:37, 38.)

17, 18. На основу чега знамо да су Павле и Марко успешно решили свој проблем и шта можемо научити из тога?

17 Марко очигледно није био превише разочаран што Павле није хтео да га поведе са собом, већ је с Варнавом наставио да служи као мисионар на другом подручју (Дела 15:39). На основу онога што је Павле неколико година касније написао о Марку види се да се он показао као веран и поуздан. Павле, који је тада био у затвору у Риму, написао је Тимотеју писмо и позвао га да дође. У том истом писму му је рекао: „Узми Марка и доведи га са собом, јер ми је користан за службу“ (2. Тим. 4:11). Као што видимо, Павле је променио мишљење о Марку.

18 Из тога можемо нешто научити. Марко је развио особине које треба да има један добар мисионар. Није се спотакао због Павлове првобитне реакције. И Павле и Марко су били духовно зрели људи и зато нису до краја живота остали у лошим односима. Напротив, Павле је касније признао да је Марко вредан сарадник. Зато, када браћа савладају неспоразуме и ти проблеми остану иза њих, треба да наставе даље и да помажу другима да духовно напредују. Када код своје браће и сестара запажамо добре особине, ми доприносимо њиховој духовној изградњи.

Скупштина и ти

19. На који начин сви чланови скупштине могу помагати једни другима?

19 У овим ’нарочито тешким временима‘, потребна ти је помоћ браће и сестара из скупштине, а и њима је потреба твоја помоћ (2. Тим. 3:1). Неко можда не зна баш увек шта треба да ради како би успешно решио проблем који има, али Јехова зна и може употребити различите чланове скупштине, укључујући и тебе, да помогне другима да исправно поступе (Ис. 30:20, 21; 32:1, 2). Зато дајмо све од себе и одазовимо се на Павлов подстицај: „Тешите једни друге и изграђујте једни друге, као што већ и радите“ (1. Сол. 5:11).

Како би одговорио?

• Зашто треба да изграђујемо једни друге у скупштини?

• У којим ситуацијама би могао да помогнеш другима?

• Зашто нам је потребна помоћ других из скупштине?

[Питања за разматрање]

[Слика на 11. страни]

Кад неки сухришћанин има проблем, потрудимо се да му помогнемо

[Слика на 12. страни]

Многи младићи и девојке у данашњој хришћанској скупштини имају велики потенцијал