Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како пребродити неверство брачног друга

Како пребродити неверство брачног друга

Како пребродити неверство брачног друга

МАРГАРИТА и њен супруг Раул су годинама заједно служили Јехови као пуновремене слуге. * Али убрзо након што им се родило прво дете, Раул је почео да се удаљава од Јехове. После неког времена почео је да живи неморално и био је искључен из хришћанске скупштине. „Када се све то десило“, каже Маргарита, „мислила сам да ћу умрети. Срце ми се сломило и нисам знала шта да радим.“

Убрзо након што се Џејн удала, њен супруг је изневерио њено поверење и љубав на један другачији начин. Почео је да је физички малтретира. „Када ме је први пут ударио“, каже Џејн, „била сам запањена, постиђена и понижена. Прешло му је у навику да ме туче и да ме затим моли за опроштај. Сматрала сам да сам као хришћанка дужна да му увек опростим и да заборавим. Исто тако сам мислила да би то било неверство с моје стране ако бих некоме, па чак и старешинама у нашој скупштини, рекла за наш проблем. То је трајало годинама. Све то време сам мислила да сигурно постоји нешто што могу учинити да би ме муж волео. Када је на крају напустио мене и нашу ћерку сматрала сам то својим неуспехом и мислила сам да је требало да још нешто кажем или учиним да бих сачувала брак.“

Да ли и ти попут Маргарите и Џејн патиш због неверства свог мужа? Можда због тога имаш финансијских проблема или је то можда лоше утицало на твој однос с Јеховом. Или си можда муж који носи бол у срцу због неверства своје жене. Нема сумње да живимо у ’нарочито тешким временима‘, као што је у Библији и проречено. То пророчанство каже да ће у „последњим данима“ породица бити на удару и да у многим случајевима уопште неће бити љубави међу члановима породице. Неки ће само тврдити да служе Богу (2. Тим. 3:1-5, фуснота). И прави хришћани доживљавају такве проблеме. Шта ти онда може помоћи да пребродиш неверство брачног друга?

Труди се да себе видиш онако како те Јехова види

У почетку ће ти можда бити тешко да поверујеш да је неко кога си волео или волела могао тако да те повреди. Можда ћеш чак кривити себе због његовог или њеног греха.

Међутим, сети се да је чак и Исуса који је био савршен човек издао неко коме је веровао и кога је волео. Исус је изабрао своје најближе сараднике, то јест апостоле, након што је дуго размишљао и молио се. Свих 12 апостола су били Јеховине слуге достојне поверења. Зато је Исусу сигурно тешко пало што га је Јуда „после издао“ (Лука 6:12-16). Али Јехова није кривио Исуса за оно што је Јуда урадио.

Мора се признати да ниједан брачни партнер сада није савршен. Обоје ће правити грешке. Један псалмиста је под Божјим надахнућем реално написао: „Ако ћеш на преступе гледати, Јах, Јехова, ко ће опстати?“ (Пс. 130:3). По угледу на Јехову оба брачна партнера треба да буду спремна да једно другом опраштају (1. Петр. 4:8).

Међутим, „свако ће од нас положити Богу рачун за себе“ (Римљ. 14:12). Ако некоме пређе у навику да речима или поступцима вређа свог брачног друга, онда ће он сам пред Јеховом одговарати за то. Јехова осуђује насиље и коришћење погрдних речи, тако да не постоји ниједан оправдан разлог да се неко према свом брачном другу опходи с тако мало љубави и поштовања (Пс. 11:5; Еф. 5:33; Кол. 3:6-8). У ствари, ако неко често има изливе гнева и не каје се због тога, мора бити искључен из хришћанске скупштине (Гал. 5:19-21; 2. Јов. 9, 10). Брачни друг не треба да се осећа кривим што је старешинама рекао за тај проблем. Јехова заиста саосећа са жртвама таквог малтретирања.

Када неко учини прељубу није згрешио само свом брачном другу већ и Јехови (Мат. 19:4-9; Јевр. 13:4). Уколико се недужни брачни друг труди да живи по библијским начелима нема потребе да се осећа кривим због онога што је његов брачни друг учинио.

Немој заборавити да Јехова зна како се осећаш. Он себе описује као мужа израелског народа, а у његовој Речи се налазе многи дирљиви стихови који описују његову тугу због духовног неверства тог народа (Ис. 54:5, 6; Јер. 3:1, 6-10). Имај на уму да Јехова добро зна колико си суза пролио или пролила ако те је брачни друг на неки начин изневерио (Мал. 2:13, 14). Он зна да ти треба утеха и охрабрење.

Како Јехова пружа утеху

Један од начина на који Јехова пружа утеху јесте преко хришћанске скупштине. Џејн је имала такву подршку. „Покрајински надгледник је био у посети нашој скупштини баш у време када ми је било јако тешко“, каже Џејн. „Он је знао колико сам потиштена зато што је мој муж поднео захтев за развод брака. Нашао је времена да разговара са мном о неким библијским стиховима као што је 1. Коринћанима 7:15. Библијски стихови и његове утешне речи ублажили су ми осећај кривице и донекле повратили унутрашњи мир.“ *

Маргарита, коју смо раније споменули, исто тако се уверила да Јехова пружа практичну помоћ преко хришћанске скупштине. „Када је било очигледно да се мој муж не каје“, каже Маргарита, „узела сам децу и преселила се у други град. Кад смо тамо стигли успела сам да изнајмим две собе. Док сам сутрадан савладана тугом распакивала торбе неко је покуцао на врата. Мислила сам да је то наша газдарица која је живела одмах до нас. Изненадила сам се кад сам на вратима видела сестру која је проучавала с мојом мајком и која је помогла нашој породици да упозна истину. Дошла је у ту кућу зато што је проучавала Библију с мојом газдарицом и уопште није очекивала да ће ме ту видети. Осетила сам велико олакшање — емоције су ме преплавиле. Испричала сам јој шта се све десило и заједно смо плакале. Одмах се побринула да тог дана одемо на састанак. У скупштини су нас лепо примили, а старешине су ми помогле да удовољим духовним потребама своје деце.“

Како други могу помоћи

Чланови скупштине могу практично помоћи на многе начине. На пример, Маргарита је морала да нађе неки посао. Једна породица из скупштине се понудила да јој причува децу после школе када је то било потребно.

„Много ми је значило то што су се браћа и сестре понудили да са мном и мојом децом иду у службу проповедања.“ Пружајући такву практичну помоћ, чланови скупштине ’носе бремена један другог‘ и тако испуњавају „Христов закон“ (Гал. 6:2).

Они који пате због туђих греха заиста цене такву практичну помоћ. Моника, коју је муж оставио са четворо деце и дугом од 10 000 евра на кредитној картици, каже: „Моја духовна браћа и сестре су показали велику љубав према нама. Не знам како бих преживела без њихове помоћи. Мислим да се Јехова побринуо да најдивнија браћа помажу мојој деци. Срећна сам што су уз такву помоћ моја деца израсла у духовно зреле људе. Ако ми је био потребан савет, старешине су ми помогле. Ако ми је био потребан неко с ким бих разговарала, они су ме слушали“ (Мар. 10:29, 30).

Наравно, обзирна браћа и сестре ће схватити када је најбоље да не започињу разговор о нечијем лошем искуству (Проп. 3:7). Маргарита каже: „Са сестрама из моје нове скупштине углавном сам разговарала о служби проповедања, библијским студијима, деци — о свему, само не о мојим проблемима. Захвална сам им што су ми дозволили да оставим прошлост иза себе и што су ми помогли да почнем из почетка.“

Одупри се жељи за осветом

Понекад недужни брачни друг нема осећај кривице већ се код њега појављује осећање огорчености због чињенице да толико пати због туђих грешака. Ако дозволиш да се таква осећања развију, та озлојеђеност може поткопати твоју решеност да останеш веран или верна Јехови. На пример, можда ћеш бити у искушењу да тражиш начине да се осветиш брачном другу који те је изневерио.

Ако код себе приметиш таква осећања, размишљај о примеру Исуса Навина и Халева. Ти верни људи су ризиковали живот да би извидели Обећану земљу. Друге уходе нису имале веру и одвратиле су народ од послушности Јехови. Неки Израелци су чак хтели да их каменују када су покушали да охрабре народ да остане веран Јехови (Бр. 13:25–14:10). Због њих су Исус Навин и Халев морали да лутају пустињом 40 година, и то не због своје грешке већ због грешке других.

Исус Навин и Халев су вероватно били обесхрабрени, али нису дозволили да због греха своје браће буду озлојеђени. Усредсредили су се на то да сачувају духовну равнотежу. На крају тих 40 година у пустињи они су заједно с Левитима били награђени тиме што су надживели тај нараштај и што су ушли у Обећану земљу (Бр. 14:28-30; Ис. Нав. 14:6-12).

Можда ћеш дуго патити зато што те је брачни друг изневерио. Можда сте се и развели, али још увек имаш проблема у емоционалном и финансијском погледу. Међутим, немој дозволити да те заокупе мрачне мисли, већ се сети да Јехова најбоље зна шта да ради са онима који намерно игноришу његова мерила, као што то показује пример неверних Израелаца у пустињи (Јевр. 10:30, 31; 13:4).

Ти то можеш пребродити!

Немој дозволити да те негативне мисли притискају већ пуни ум Јеховиним мислима. „Слушање снимака Стражарске куле и Пробудите се! помаже ми да пребродим своју ситуацију“, каже Џејн. „И састанци су велики извор снаге. Учествовање на састанцима помаже ми да одагнам мисли о својим проблемима. Служба проповедања исто тако делује на мене. Када помажем другима да изграде веру у Јехову јачам и своју веру. А док бринем о онима с којима проучавам Библију успевам да размишљам о важнијим стварима.“

Моника, коју смо раније споменули, каже: „Успела сам да све то пребродим захваљујући томе што сам редовно ишла на састанке и учествовала у служби проповедања кад год сам могла. Зближили смо се као породица, а и са скупштином. Ово тешко искушење ми је указало на сопствене слабости. Била сам искушана, али уз Јеховину помоћ сам све то издржала.“

И ти можеш пребродити слична искушења. Упркос болу који доноси неверство, труди се да послушаш савет апостола Павла који је под Божјим надахнућем написао: „Не посустајмо у чињењу добра, јер ћемо, ако се не уморимо, жети кад дође време“ (Гал. 6:9).

[Фусноте]

^ Нека имена су промењена.

^ О библијском гледишту о раздвајању и разводу брака говори се у књизи „Одржите се у Божјој љубави“, на странама 125-130 и 219-221.

[Слика на 31. страни]

Онима које је брачни друг напустио много значи када их други зову у службу проповедања