Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остани на сигурном међу Божјим народом

Остани на сигурном међу Божјим народом

Остани на сигурном међу Божјим народом

„Славићу те усред великог мноштва окупљеног“ (ПС. 35:18)

1-3. (а) Како један хришћанин може угрозити своје пријатељство с Јеховом? (б) Где се Божји народ може осећати сигурно?

 ДОК су били на одмору, Џо и његова жена су ронили код једног тропског коралног гребена препуног риба свих боја и величина. Отпливали су нешто даље како би још мало посматрали корале. Када су схватили да су се изненада нашли у великој дубини, Џоова жена је рекла: „Мислим да смо отишли предалеко.“ „Опусти се“, рекао је Џо. „Знам шта радим.“ Џо се сећа да му је убрзо након тога нешто било чудно. ’Где су нестале све рибе?‘, питао се. Следио се када је видео зашто их више није било. Једна ајкула је из дубине ишла право према њему. Био јој је препуштен на милост и немилост. Кад му је ајкула пришла на отприлике један метар, само се окренула и нестала.

2 Хришћанин може бити толико очаран оним што нуди Сатанин свет — забавом, послом, материјалним стварима — да не примећује како залази све дубље у опасне воде. „Оно што сам тада доживео навело ме је да размишљам о томе с ким се дружимо“, каже Џо, који је хришћански старешина. „Пливај тамо где је сигурно и пријатно — у скупштини!“ Немој пливати у дубоким водама, у којима би у духовном смислу могао бити изолован и наћи се у опасности. Ако се икада нађеш тамо, одмах се врати у ’сигурне воде‘. У супротном, доводиш у опасност своје пријатељство с Јеховом.

3 Данашњи свет је опасно место за праве хришћане (2. Тим. 3:1-5). Сатана зна да су му дани одбројани и зато жели да прождере оне који нису опрезни (1. Петр. 5:8; Откр. 12:12, 17). Међутим, ми нисмо незаштићени. Јехова је свом народу пружио духовно уточиште — хришћанску скупштину.

4, 5. Зашто многи не воле да размишљају о својој будућности?

4 Данашње друштво не пружа баш велику сигурност ни у физичком, ни у емоционалном смислу. Многи мисле да је њихова сигурност угрожена због криминала, насиља, високих животних трошкова и еколошких проблема. Сви доживљавају проблеме које доносе старост и болест. А и они који имају посао, кров над главом, довољно новца и релативно добро здравље можда се питају докле ће још бити тако.

5 Многи се ни у емоционалном смислу не осећају сигурно. Неки су се надали да ће им брак и породица пружити мир и срећу, али нажалост њихова очекивања се нису испунила. Када је реч о задовољавању духовних потреба, многи који иду у цркву су збуњени и не знају шта да мисле, јер се питају колико се уопште могу ослонити на оно што тамо чују. То је посебно случај онда када размишљају о лошем понашању својих духовних вођа и о небиблијским учењима која они заступају. Зато многи мисле да им не преостаје ништа друго него да полажу наду у науку или да верују у људску доброту. Уопште не чуди што се људи осећају крајње несигурно или једноставно не воле да много размишљају о својој будућности.

6, 7. (а) Зашто се размишљања оних који служе Богу разликују од размишљања оних који му не служе? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

6 Они који се налазе у хришћанској скупштини имају потпуно другачија гледишта од оних који су ван ње. Иако ми као Јеховине слуге често стојимо пред истим одлукама и имамо исте проблеме као и људи у свету, ми потпуно другачије реагујемо на њих. (Прочитати Исаију 65:13, 14 и Малахију 3:18.) Зашто? Зато што у Библији налазимо логично објашњење зашто се човечанство налази у оваквом стању и зато што смо спремни да се ухватимо у коштац са изазовима и проблемима. Зато нисмо претерано забринути за будућност. Будући да служимо Јехови, заштићени смо од погрешног и небиблијског размишљања, неморалних поступака, као и од последица свега тога. Зато чланови скупштине поседују унутрашњи мир који други људи немају (Ис. 48:17, 18; Фил. 4:6, 7).

7 Неки примери нам могу помоћи да размишљамо о сигурности коју имају они који служе Јехови за разлику од оних који му не служе. Ти примери нас могу подстаћи да анализирамо како размишљамо и шта радимо и да видимо да ли бисмо могли у већој мери да примењујемо савете које добијамо од Бога, а чија је сврха да нас заштите (Ис. 30:21).

„Ноге моје замало нису с пута зашле“

8. Како су Јеховине слуге одувек поступале?

8 Још од самог почетка људске историје, они који су изабрали да служе Јехови и да му буду послушни нису желели да се зближавају са онима који му нису служили. Чак је и сам Јехова указао на то да ће владати непријатељство између оних који буду служили њему и оних који буду служили Сатани (Пост. 3:15). Пошто су се чврсто држали Божјих начела, Божје слуге су поступале другачије од осталих људи (Јов. 17:15, 16; 1. Јов. 2:15-17). То није увек било лако. Штавише, понекад су се и неке Јеховине слуге питале да ли вреди бити самопожртвован.

9. Какве су мисли мучиле писца 73. Псалма?

9 Један Јеховин слуга који се питао да ли је донео добре одлуке био је писац 73. Псалма, вероватно један од Асафових потомака. Он се питао зашто често изгледа да су зли успешни, срећни и богати док неко ко се труди да служи Богу има проблеме и тешкоће. (Прочитати Псалам 73:1-13.)

10. Зашто су за тебе важна питања која је поставио псалмиста?

10 Да ли си се и ти икада питао исто што и псалмиста? Ако јеси, нема потребе да осећаш превелику кривицу или да мислиш да ти је вера ослабила. О таквим питањима су размишљале многе Јеховине слуге, укључујући и неке који су под Божјим надахнућем писали Библију (Јов 21:7-13; Пс. 37:1; Јер. 12:1; Авак. 1:1-4, 13). Сви који желе да служе Јехови морају озбиљно размислити о питању да ли је најбоље служити Богу и слушати га, и морају бити потпуно уверени у одговор на то питање. Оно је повезано са спорним питањем које је Сатана покренуо у еденском врту. Суштина овог питања је да ли Бог има право да буде врховни владар (Пост. 3:4, 5). Зато је добро да сви размислимо о ономе о чему је псалмиста говорио. Да ли треба да завидимо злим хвалисавим људима зато што живе као да немају никаквих проблема? Да ли треба да ’зађемо‘ с пута, то јест да престанемо да служимо Јехови и да живимо попут њих? Сатана би управо то желео.

11, 12. (а) Како је псалмиста решио своје недоумице и шта учимо из тога? (б) Шта ти може помоћи да дођеш до истог закључка као псалмиста?

11 Шта је псалмисти помогло да реши своје недоумице? Иако је признао да је мало фалило да зађе с пута праведности, почео је другачије да размишља када је ушао у „величанствено светилиште Божје“, то јест када је у Божјем светом шатору или храму био у друштву оних који цене духовне ствари и када је размишљао о Божјој намери. Тада је псалмиста схватио да не би желео да прође као ти зли људи. Видео је да су због својих одлука и поступака доспели на „клизаво тло“. Псалмиста је запазио да ће свима који су оставили Јехову сигурно доћи крај „од страхота изненадних“, док ће они који служе Јехови сигурно имати његову подршку. (Прочитати Псалам 73:16-19, 27, 28.) Сигурно си и сам видео колико је то тачно. Многима привлачно делује да живе за себе и да се не обазиру на Божји закон, али последице таквог начина живота су неизбежне (Гал. 6:7-9).

12 Шта још учимо од псалмисте? Схватио је да је међу Божјим народом на сигурном и да ту може наћи мудрост. Почео је да јасно и логично размишља када је отишао у Божји дом. Слично томе, и ми данас у скупштини имамо људе који нам могу дати мудре савете, а на скупштинским састанцима добијамо здраву духовну храну. Дакле, Јехова с добрим разлогом каже својим слугама да долазе на хришћанске састанке. Тамо ће бити окрепљени и подстакнути да мудро поступају (Ис. 32:1, 2; Јевр. 10:24, 25).

Паметно бирај друштво

13-15. (а) Шта се догодило Дини и шта учимо из тога? (б) Зашто можемо рећи да смо у друштву сухришћана заштићени?

13 Јаковљева ћерка Дина је један пример особе која је упала у озбиљне невоље зато што је имала светско друштво. Извештај из Постанка нам говори да је она имала навику да се дружи с младим Хананкама из краја у ком је живела са својом породицом. Хананци нису имали висока морална мерила као што су их имали они који су служили Јехови. Напротив, археолошка открића показују да је због њиховог начина живота земља била пуна идолопоклонства, неморала, обреда пропраћених оргијама и насиља (Изл. 23:23; Лев. 18:2-25; Пон. зак. 18:9-12). Присетимо се шта је било с Дином због тога што се дружила с тим људима.

14 Један младић из тог краја, Сихем, за кога се каже да је био „најпоштованији у целом дому свог оца“, видео је Дину, „узео је и силовао је“ (Пост. 34:1, 2, 19). Заиста трагично! Да ли мислиш да је Дини икада пало на памет да би јој се тако нешто могло десити? Можда је само желела да се дружи с младима из те средине за које је мислила да јој не могу наудити. Међутим, Дина се грдно преварила.

15 Шта учимо из тог извештаја? Да једноставно не можемо да се дружимо са онима који не служе Јехови и да сматрамо да то неће имати никакве последице. Писмо каже да „лоше друштво квари добре навике“ (1. Кор. 15:33). С друге стране, бићемо заштићени ако се дружимо са онима који верују исто што и ми, који имају иста висока морална мерила и воле Јехову. Такво добро друштво ће нас подстаћи да паметно поступамо (Посл. 13:20).

„Опрани сте“

16. Шта је апостол Павле рекао за неке у коринтској скупштини?

16 Хришћанска скупштина је многима помогла да прекину с нечистим навикама. Када је апостол Павле писао своју прву посланицу Коринћанима, споменуо је да су се тамошњи хришћани променили како би свој живот ускладили с Божјим мерилима. Неки су били блудници, идолопоклоници, прељубници, хомосексуалци, лопови, пијанице и томе слично. „Али опрани сте“, рекао им је Павле. (Прочитати 1. Коринћанима 6:9-11.)

17. Како је прихватање библијских мерила многима променило живот?

17 Људи који немају веру немају ни исправна начела којима би се водили у животу. Они сами одлучују како ће поступати или се једноставно препуштају моралној клими која влада око њих, као што је то био случај с древним Коринћанима пре него што су постали хришћани (Еф. 4:14). Међутим, истина из Божје Речи има моћ да мења набоље живот свих који желе да примењују начела из ње (Кол. 3:5-10; Јевр. 4:12). Многи који су данас чланови хришћанске скупштине могу потврдити да су пре него што су упознали и прихватили Јеховина праведна мерила живели без икаквих моралних ограничења. Па ипак, нису били срећни и задовољни. Нашли су мир тек када су почели да се друже с Божјим народом и да живе у складу с начелима из Библије.

18. Шта потврђује оно што је доживела једна млада особа?

18 Насупрот томе, неки који су раније напустили ’сигурне воде‘ хришћанске скупштине сада се горко кају због тога. Једна сестра коју ћемо звати Тања, каже да је „у детињству знала за истину“, али када је имала 16 година напустила је скупштину како би „уживала у светским задовољствима“. Међу последицама таквог начина живота били су нежељена трудноћа и абортус. Сада она каже: „Три године које сам провела ван скупштине оставиле су ружне емоционалне ожиљке који никада неће нестати. Стално ме прогони мисао да сам убила своје нерођено дете... Свим младима који би хтели да макар мало ’окусе‘ овај свет желим да кажем: ’Немојте!‘ У почетку то можда и јесте слатко, али на крају вам остаје само горак укус у устима. Свет не нуди ништа осим патње. Знам то. Пробала сам. Останите у Јеховиној организацији! Једино тако ћете бити срећни.“

19, 20. У ком смислу смо у хришћанској скупштини заштићени?

19 Помисли само шта би било с тобом кад би напустио сигурност коју пружа хришћанска скупштина. Многи се најеже на саму помисао колико је њихов живот био испразан пре него што су прихватили истину (Јов. 6:68, 69). Ако останеш у друштву суверника и даље ћеш бити сигуран и заштићен од невоља и патњи које су уобичајене у Сатанином свету. Дружење с њима и редовно посећивање хришћанских састанака непрестано ће те подсећати на то колико је мудро држати се Јеховиних праведних мерила и даће ти снагу да живиш по њима. Имаш све разлоге да ’славиш Јехову усред великог мноштва окупљеног‘ (Пс. 35:18).

20 Сви прави хришћани из разних разлога пролазе кроз периоде када им се чини да им је тешко да остану верни Јехови. Можда неко само треба да их усмери у добром правцу. Шта ми лично, као и сви остали у скупштини, можемо урадити како бисмо у тим тренуцима помогли нашим суверницима? У следећем чланку ћемо видети како можемо ’тешити и изграђивати‘ нашу браћу (1. Сол. 5:11).

Како би одговорио?

• Шта учимо из онога што је доживео писац 73. Псалма?

• Шта учимо из онога што се догодило Дини?

• Зашто се у хришћанској скупштини можемо осећати сигурно?

[Питања за разматрање]

[Слике на 7. страни]

Пливај у сигурним водама, остани у скупштини