Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пронађимо окрепу у духовним активностима

Пронађимо окрепу у духовним активностима

Пронађимо окрепу у духовним активностима

„Узмите мој јарам на себе... и наћи ћете окрепу душама својим“ (МАТ. 11:29)

1. Коју је одредбу Бог дао на гори Синај и зашто?

 САВЕЗ на темељу Закона који је склопљен на гори Синај укључивао је одредбу о држању седмичног сабата. Преко свог посредника Мојсија, Јехова је Израелцима заповедио: „Шест дана ради свој посао, а седмог га дана остави, да се твој бик и твој магарац одморе и да се син твоје робиње и странац окрепе“ (Изл. 23:12). Из обзирности према онима који су били под Законом, Јехова је с љубављу одредио дан за одмор како би се могли ’окрепити‘.

2. Како је Израелцима користило држање сабата?

2 Да ли је сабат био само дан за одмор? Не, за Израелце је то био важан део обожавања Јехове. Тог дана је поглавар могао поучавати чланове своје породице да се „држе Јеховиног пута чинећи оно што је праведно“ (Пост. 18:19). То је такође била прилика да се породица и пријатељи окупе како би се подсетили на Јеховина дела и уживали у пријатном дружењу (Ис. 58:13, 14). Што је још важније, сабат је пророчански указивао на време када ће доћи права окрепа путем Христове хиљадугодишње владавине (Римљ. 8:21). Али како је данас? Где и како прави хришћани који се држе Јеховиног пута могу наћи такву окрепу?

Пронађимо окрепу у дружењу с хришћанима

3. Како су се хришћани из првог века међусобно подржавали и како је то утицало на њих?

3 Апостол Павле је описао хришћанску скупштину као „стуб и упориште истине“ (1. Тим. 3:15). Први хришћани су се међусобно подржавали тако што су се храбрили и изграђивали у љубави (Еф. 4:11, 12, 16). Док је био у Ефесу, Павла су посетили и охрабрили чланови коринтске скупштине. Запазимо како је то утицало на њега: „Радујем се што су овде Стефана и Фортунат и Ахајик“, рекао је Павле, јер су „окрепили моје срце“ (1. Кор. 16:17, 18). Исто тако, када је Тит отишао у Коринт како би служио тамошњој браћи, Павле је тој скупштини написао следеће: „Сви ви [сте] окрепили његово срце“ (2. Кор. 7:13). Јеховини сведоци и данас проналазе праву окрепу у позитивном друштву сухришћана.

4. Како нас крепе скупштински састанци?

4 Из искуства знамо да су скупштински састанци извор велике радости. Тамо се ’узајамно храбримо‘ вером једни других (Римљ. 1:12). Наша хришћанска браћа и сестре нису само успутни пролазници или познаници које с времена на време сретнемо. Они су прави пријатељи, људи које волимо и ценимо. Редовно дружење с њима на састанцима доноси нам велику радост и утеху (Филим. 7).

5. Како се можемо узајамно крепити на конгресима и покрајинским састанцима?

5 Још један извор окрепе јесу наши конгреси и покрајински састанци. Осим што на њима добијамо животодајне воде истине из Божје Речи, Библије, ови велики скупови такође су прилика да ’широм отворимо‘ срце за нова пријатељства (2. Кор. 6:12, 13). Али, шта ако смо стидљиви и тешко склапамо познанства? Један начин на који можемо упознати браћу и сестре јесте да се ставимо на располагање на конгресима. Једна сестра, која је учествовала у припремама за међународни конгрес, рекла је: „Осим породице и неколико пријатеља, нисам познавала скоро никог. Али док сам помагала у чишћењу, упознала сам многу браћу и сестре! Било је веома забавно!“

6. Како можемо пронаћи окрепу док смо на годишњем одмору?

6 Израелци су три пута годишње путовали у Јерусалим на прославу празника (Изл. 34:23). То је често значило да морају оставити поља и радње и данима пешачити прашњавим путевима. Па ипак, одлазак у храм био је извор ’великог весеља‘ пошто су тамо могли посматрати оне који су „хвалили Јехову“ (2. Лет. 30:21). И данас многим Јеховиним слугама причињава радост када заједно с породицом посете Бетел, представништво Јеховиних сведока. Можеш ли планирати такву посету за време следећег годишњег одмора?

7. (а) Како дружења могу бити корисна? (б) Како те прилике могу бити охрабрујуће и остати у лепом сећању?

7 Дружење с породицом и пријатељима такође може бити охрабрујуће. Мудри краљ Соломон је рекао: „Нема за човека ништа боље него да једе и да пије и да му душа ужива у добру од труда његовог“ (Проп. 2:24). Таква дружења не само да крепе душу већ јачају везе љубави са сухришћанима док их боље упознајемо. Да би те прилике биле охрабрујуће и остале у лепом сећању, најбоље је да скуп буде мањи и да га надгледају зрела браћа, посебно ако се служи алкохол.

Служба пружа окрепу

8, 9. (а) У чему је била разлика између Исусове поруке и правила верских вођа? (б) Како нам користи преношење библијске истине другима?

8 Исус је био реван у служби и на то је подстицао и своје ученике. То је очигледно из његових следећих речи: „Жетва је велика, а радника је мало. Зато молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Мат. 9:37, 38). Порука коју је Исус преносио заиста је била окрепљујућа — то је била „добра вест“ (Мат. 4:23; 24:14). Она је била у оштрој супротности с тегобним правилима која су фарисеји наметали људима. (Прочитати Матеја 23:4, 23, 24.)

9 Када другима преносимо поруку о Краљевству, ми им пружамо духовну окрепу и у исто време у својим мислима и срцу продубљујемо разумевање и захвалност према драгоценој библијској истини. Псалмиста је с правом рекао: „Хвалите Јах! Јер је добро песмом хвалити Бога нашега, дивно је“ (Пс. 147:1). Можеш ли пронаћи још већу радост док хвалиш Јехову пред ближњима?

10. Да ли се наш успех у служби мери тиме како се људи одазивају на нашу поруку? Објасни.

10 Истина, на неким подручјима људи позитивније реагују на добру вест него на неким другим. (Прочитати Дела апостолска 18:1, 5-8.) Ако живиш у средини где се људи слабо одазивају на поруку о Краљевству, покушај да се усредсредиш на добро које постижеш у служби. Не заборави да твој непрекидан труд у објављивању Јеховиног имена није узалудан (1. Кор. 15:58). Осим тога, наш успех у служби не мери се тиме како се људи одазивају на добру вест. Можемо бити сигурни да ће се Јехова побринути да људи са исправним ставом срца добију прилику да чују поруку о Краљевству (Јов. 6:44).

Породично проучавање пружа окрепу

11. Коју је одговорност Јехова дао родитељима и како је могу испунити?

11 Богобојазни родитељи су дужни да поучавају своју децу о Јехови и његовим путевима (Пон. зак. 11:18, 19). Ако си родитељ, да ли имаш утврђено време за поучавање деце о нашем брижном небеском Оцу? Да би ти помогао да испуниш ту важну одговорност и збринеш потребе породице, Јехова пружа обиље добре духовне хране преко књига, часописа, видео и аудио снимака.

12, 13. (а) Како породицама користи вече за породично проучавање? (б) Шта родитељи могу учинити како би породично проучавање било извор окрепе?

12 Поред тога, класа верног и разборитог роба увела је вече за породично проучавање. То вече је сваке седмице намењено проучавању Библије у кругу породице. Многи су увидели да су се захваљујући томе још више зближили и ојачали свој однос с Јеховом. Али шта родитељи могу учинити како би породично проучавање било извор духовне окрепе?

13 Вече за породично проучавање не треба да буде досадно и претерано озбиљно. На крају крајева, ми обожавамо „срећног Бога“ и он жели да му радосно служимо (1. Тим. 1:11; Фил. 4:4). Прави је благослов имати једно посебно вече за разматрање духовних бисера из Библије. Родитељи могу бити флексибилни при избору метода поучавања, користећи машту и довитљивост. На пример, једна породица је задала свом десетогодишњем сину Брандону да изнесе тему под насловом „Зашто је у Библији Сатана представљен змијом?“ То питање је мучило Брандона јер воли змије и било му је тешко да разуме зашто се повезују са Сатаном. Неке породице повремено изводе библијске драме, било да глуме одређене догађаје или да сваки члан породице добије неку улогу и чита свој део из Библије. Овакве методе поучавања не само што су забавне већ пружају прилику деци да учествују, тако да им библијска начела могу лакше допрети до срца. *

Чувајмо се онога што нас може оптеретити

14, 15. (а) Зашто су стрес и неизвесност све већи у последњим данима? (б) Којем смо додатном притиску понекад изложени?

14 Стрес и неизвесност су све већи у последњим данима овог злог света. Незапосленост и други економски проблеми погађају милионе. Чак и они који су запослени често имају осећај као да новац који зараде стављају у поцепане џепове, тако да породици не остаје много (Упоредити са Агејом 1:4-6). Политичари и друге вође изгледају беспомоћно у борби против тероризма и других облика зла. Многи људи су разочарани због властитих слабости (Пс. 38:4).

15 Прави хришћани нису имуни на проблеме и притиске Сатаниног света (1. Јов. 5:19). Христови ученици су понекад изложени додатном притиску док настоје да остану верни Јехови. „Ако су прогонили мене, прогониће и вас“, рекао је Исус (Јов. 15:20). Међутим, чак и када смо „прогоњени“, ми „нисмо напуштени“ (2. Кор. 4:9). Зашто?

16. Шта нам може помоћи да сачувамо радост?

16 Исус је рекао: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити“ (Мат. 11:28). Ако имамо чврсту веру у Христову откупну жртву, ми се такорећи препуштамо у Јеховине руке. На тај начин добијамо ’изузетну снагу‘ (2. Кор. 4:7). „Помоћник“, Божји свети дух, јача нашу веру у тој мери да можемо не само издржати кушње и невоље које нас сналазе већ и сачувати радост (Јов. 14:26; Јак. 1:2-4).

17, 18. (а) Каквог духа треба да се чувамо? (б) До чега може доћи ако ужицима придајемо превелику важност?

17 Прави хришћани се данас морају чувати утицаја духа света који је опседнут ужицима. (Прочитати Ефешанима 2:2-5.) У супротном би нас могла завести „жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка“ (1. Јов. 2:16). Или бисмо могли погрешно веровати да угађање жељама тела може пружити окрепу (Римљ. 8:6). На пример, неки су се окренули дроги и алкохолу, порнографији, екстремним спортовима или разним недозвољеним активностима у жељи да пробуде чула и доживе узбуђење. Циљ ’Ђаволових сплетки‘ управо је да нас обмане стварајући лажну представу о окрепи (Еф. 6:11).

18 Наравно, нема ништа лоше у јелу, пићу и здравим видовима забаве када смо умерени. Ипак, то нам нису најважније ствари у животу. Уравнотеженост и самосавладавање веома су важни, посебно ако имамо у виду време у ком живимо. Личне тежње нас могу оптеретити у тој мери да постанемо ’беспослени и бесплодни у добром познавању нашег Господа Исуса Христа‘ (2. Петр. 1:8).

19, 20. Како можемо пронаћи праву окрепу?

19 Када ускладимо своје размишљање с Јеховиним мерилима, увиђамо да су сви ужици које нуди овај свет пролазни. Мојсије је то схватио, а исто тако и ми (Јевр. 11:25). Чињеница је да права окрепа, која доноси трајан и снажан осећај задовољства и радости, проистиче из вршења воље нашег небеског Оца (Мат. 5:6).

20 Наставимо да проналазимо окрепу у духовним активностима. Чинећи то ’одричемо се безбожности и светских жеља док чекамо остварење наше дивне наде и славно појављивање великог Бога и нашег Спаситеља, Христа Исуса‘ (Титу 2:12, 13). Зато будимо одлучни да останемо под Исусовим јармом подлажући се његовом ауторитету и вођству. Тако ћемо пронаћи истинску срећу и окрепу!

[Фуснота]

^ Више информација о томе како породично проучавање може бити занимљиво и поучно може се наћи у Нашој служби за Краљевство од децембра 1990, стране 1, 3.

Како би одговорио?

• Где Јеховин народ данас проналази окрепу?

• Како служба крепи нас и оне којима проповедамо?

• Шта поглавари могу учинити како би породично проучавање било окрепљујуће?

• Шта нас може оптеретити и духовно ослабити?

[Питања за разматрање]

[Слике на 26. страни]

Ако узмемо Исусов јарам, наћи ћемо многе изворе окрепе