Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уједињени у љубави — извештај с годишњег састанка

Уједињени у љубави — извештај с годишњег састанка

Уједињени у љубави — извештај с годишњег састанка

МНОШТВО радосних, насмејаних лица испунило је тог јутра Конгресну дворану Јеховиних сведока у Џерсију, у држави Њу Џерси, САД. Трећег октобра 2009. више од 5 000 људи је дошло на 125. годишњи састанак корпорације Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Поред тога, у три бетелска комплекса у Сједињеним Државама, као и у Бетелу у Канади, више хиљада других је пратило програм путем аудио или видео везе. Укупно је 13 235 особа уједињених љубављу према Јехови уживало у том трочасовном састанку.

Џефри Џексон из Водећег тела је служио као председавајући. Он је започео програм тако што је најавио хор сачињен од чланова бетелске породице који су певали песме из наше нове песмарице. Хором је дириговао други члан Водећег тела, Дејвид Сплејн, који је у кратком говору рекао да музика има важну улогу у обожавању Јехове. Затим су присутни позвани да током састанка отпевају три песме, које је најпре отпевао хор а онда с њим и публика. Учешће хора је планирано само за ову посебну прилику и није предвиђено да се то чини на скупштинским и покрајинским састанцима или на обласним конгресима.

Извештаји из подружница

Чланови Одбора подружница из пет земаља изнели су извештај из својих подружница. Кенет Литл је рекао да ће се у Канади ускоро штампати већина часописа за Сједињене Државе и Канаду, што ће десетоструко повећати производњу у тој подружници. Да би се то постигло, недавно је постављена штампарска преса која ће радити у две смене, укупно 16 сати дневно.

Рајнер Томпсон је говорио о делу Краљевства у Доминиканској Републици, а Алберт Оли о нашим активностима у Нигерији. Емил Крицингер из Мозамбика је рекао да су после више деценија прогонства Јеховини сведоци регистровани 1992. У све три земље је протеклих година забележен велики пораст броја објавитеља. Вив Мориц из аустралијске подружнице причао је о напретку у Источном Тимору, где дело надгледају браћа из Аустралије.

Одбори Водећег тела

Од 1976. све активности Јеховиних сведока надгледа шест одбора Водећег тела. Касније су и браћа из класе других оваца наименована да помажу тим одборима. Сада у том својству служе 23 брата. На овом састанку су интервјуисана њих шесторица. Они су до сада укупно провели 341 годину у пуновременој служби — сваки у просеку 57 година.

Дон Адамс, који је почео да служи у Бетелу 1943, објаснио је да је Одбор координатора̂ сачињен од координатора осталих пет одбора чиме се омогућава да сви одбори складно функционишу. Овај одбор предузима неопходне мере у случају озбиљних ванредних околности, прогонстава, судских случајева, природних катастрофа и других неприлика које изненада могу задесити Јеховин народ у било ком делу света.

Ден Молчан је говорио о задацима Одбора за особље, који брине за духовну и физичку добробит 19 851 члана међународне бетелске породице. Дејвид Синклер је објаснио да Одбор за издавање надгледа набавку средстава и опреме за подружнице. Затим је Роберт Волен, који служи у Бетелу скоро 60 година, причао о томе како Службени одбор надгледа активности Јеховиних сведока у делу проповедања и у скупштинама. Вилијам Маленфонт је укратко говорио о великом труду који Одбор за поучавање улаже у припрему конгресних програма. На крају је Џон Висчак објаснио на који начин Одбор за писање надгледа пажљиву припрему и писање чланака за наше публикације. *

Годишњи цитат за 2010. истиче важност љубави

Наредна три говора су изнели чланови Водећег тела. Герит Лош је у уводу поставио питање: „Желиш ли да те други воле?“ Објаснио је да је љубав основна људска потреба и да нас чини срећнима. Њој дугујемо своје постојање јер нас је Јехова створио из несебичне љубави. Оно што нас првенствено покреће да проповедамо и поучавамо друге јесте љубав према Јехови.

Љубав која се темељи на начелима показујемо и према непријатељима, а не само према нашим ближњима (Мат. 5:43-45). Присутни су били подстакнути да размисле о свему што је Исус поднео ради нас. Шибали су га, исмевали, пљували и мучили. Упркос томе, он се молио за војнике који су га прибили на стуб. Зар га због тога не волимо још више? Брат Лош је затим објавио да ће годишњи цитат за 2010. бити 1. Коринћанима 13:7, 8: ’Љубав све трпи, никада не престаје.‘ Имамо могућност не само да живимо заувек већ и да волимо и будемо вољени у сву вечност.

Да ли ’возиш на резерви‘?

Самјуел Херд је свој говор започео једним поређењем. Замисли да си с пријатељем кренуо на пут дуг 50 километара. Док седиш поред њега, примећујеш да инструменти показују да је гориво на резерви. Кажеш то пријатељу али он те уверава да не бринеш јер у резервоару има још око четири литра. Међутим, ауто ускоро стаје. Да ли се исплати ’возити на резерви‘ знајући да можеш негде остати на путу? Много је боље напунити резервоар! Симболично говорећи, неопходно је да напунимо резервоар, а наше гориво је знање о Јехови.

Да бисмо то постигли, морамо редовно сипати довољну количину горива. Постоји четири начина да то учинимо. Први је лично проучавање, то јест упознавање Библије путем свакодневног читања. Наравно, осим што читамо, важно је да то и разумемо. Други начин је да добро испланирамо вече за породично проучавање. Да ли сваке седмице застанемо и напунимо резервоар до врха или сипамо само мало горива? Трећи је проучавање Библије на скупштинским састанцима. Четврти, издвајање времена да се у миру дубоко размишља о Јеховиним поступцима и особинама. Псалам 143:5 каже: „Сећам се давних дана, размишљам о свим делима твојим.“

’Праведници ће засјати‘

Џон Бар је изнео трећи, последњи говор у ком је објаснио Исусово поређење о пшеници и кукољу (Мат. 13:24-30, 38, 43). То поређење се односи на „жетву“ током које се „синови Краљевства“ скупљају, а кукољ одваја да се спали.

Брат Бар је истакао да се то скупљање неће одвијати у недоглед. Указао је на Матеја 24:34, где стоји: „Овај нараштај неће проћи док се све то не догоди.“ Двапут је поновио следећу мисао: „Исус је очигледно мислио да ће се животни век неких помазаника који су видели прва обележја знака 1914. преклапати са животом помазаника који ће видети почетак велике невоље.“ Ми не знамо колико траје „овај нараштај“, али њега чине те две групе чији се животи преклапају. Иако међу помазаницима постоји разлика у годинама, неки припадници ових група живе у исто време у једном делу последњих дана. Заиста је утешно знати да ће неки од млађих помазаника, савременика преосталих старијих помазаника који су препознали знак 1914. године, бити живи кад почне велика невоља!

„Синови Краљевства“ радосно ишчекују своју небеску награду, али сви морамо остати верни, сијајући до краја. За нас је велика част што можемо видети сакупљање „пшенице“ у наше време.

Након последње песме, закључну молитву је упутио Теодор Џерес, члан Водећег тела. Програм годишњег састанка је заиста био извор великог охрабрења!

[Фуснота]

^ Више информација о активностима шест одбора Водећег тела може се наћи у Стражарској кули од 15. маја 2008, на 29. страни.

[Оквир на 5. страни]

ШКОЛА ЗА СТАРЕШИНЕ

Ентони Морис, члан Водећег тела, објавио је на годишњем састанку да ће се наставити обука за скупштинске старешине. Школа за старешине из Сједињених Држава започела је почетком 2008. у образовном центру у Патерсону, у држави Њујорк. Управо се завршио 72. разред и до сада је 6 720 старешина примило ту обуку. Предстоји још много посла. Само у Сједињеним Државама има више од 86 000 старешина. Зато је Водеће тело одобрило да се додатна школа одржава у Бруклину, у Њујорку, почевши од 7. децембра 2009.

Четворица путујућих надгледника ће се у Патерсону два месеца обучавати за инструкторе. Они ће потом прећи у Бруклин где ће поучавати у школи, док ће на обуку у Патерсону доћи друга четворица. Затим ће друга четворица предавати у Бруклину, а прва четворица ће поучавати старешине у Конгресним дворанама и Дворанама Краљевства. То ће се понављати све док у Сједињеним Државама не буде било 12 инструктора који ће сваке седмице водити шест школа на енглеском језику. Затим ће четворица инструктора бити обучавана да предају на шпанском језику. Ова школа неће заменити постојећи Семинар за наименовану браћу. Њена сврха је да се ојача духовност старешина. Подружнице широм света ће током службене 2011. године организовати одржавање школе за старешине у Конгресним дворанама и Дворанама Краљевства.

[Слике на 4. страни]

Годишњи састанак је започео певањем песама из наше нове песмарице „Певајмо у част Јехови“