Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Не бој се. Ја ћу ти помоћи“

„Не бој се. Ја ћу ти помоћи“

„Не бој се. Ја ћу ти помоћи“

ИСУС је упозорио своје следбенике: „Ђаво ће неке од вас бацати у затвор да будете потпуно искушани.“ Међутим, он им је пре тога рекао: „Не бој се онога што ћеш претрпети.“ Пошто Сатана и даље користи претњу затвором као начин да заустави проповедање добре вести о Божјем Краљевству, постоји реална могућност да неке власти прогоне праве хришћане (Откр. 2:10; 12:17). Шта ће нам онда помоћи да се припремимо за Сатанине сплетке и да се у складу са Исусовим саветом ’не бојимо‘?

Наравно, већина од нас је некада у животу осетила страх од нечега. Али Божја Реч нам гарантује да уз Јеховину помоћ можемо савладати страх. Како? Један од начина на који нам Јехова помаже да се припремимо како да реагујемо на противљење јесте то што нам је рекао које тактике користе Сатана и његови заступници (2. Кор. 2:11). Размотримо један догађај из библијског доба који то потврђује. Видећемо и неке примере наше браће и сестара из савременог доба који су остали верни Јехови и ’одупрли се Ђаволовим сплеткама‘ (Еф. 6:11-13).

Богобојазном краљу прети један зли владар

У осмом веку пре н. е. Сенахирим, краљ Асирије, покорио је неколико народа. Пун самопоуздања решио је да покори Јеховин народ и освоји њихову престоницу, Јерусалим, где је богобојазни Језекија владао као краљ (2. Краљ. 18:1-3, 13). Будући да је Сатана имао план да обожавање истинитог Бога нестане са земље, сигурно је искористио ту ситуацију и навео Сенахирима да тај план спроведе у дело (Пост. 3:15).

Сенахирим је послао једну делегацију у Јерусалим да тражи његову предају. У тој делегацији је био и равсак, који је био краљев главни изасланик * (2. Краљ. 18:17). Његов циљ је био да деморалише Јудејце и да их натера да се предају без борбе. Чиме се равсак послужио да би заплашио Јудејце?

Верни и када су изоловани

Равсак је Језекијиним представницима рекао: „Овако каже велики краљ, краљ Асирије: ’Каква је то узданица у коју се уздаш? Уздаш се у подршку Египта, у сломљену трску, која прободе длан оном ко се на њу наслони‘“ (2. Краљ. 18:19, 21). Његове оптужбе су биле лажне јер Језекија није склопио савез са Египтом. Па ипак, та оптужба је наглашавала оно што је равсак желео да се Јудејцима уреже у мисли: ’Нико вам неће прискочити у помоћ. Препуштени сте сами себи — изоловани.‘

Непријатељи правих хришћана су у скорије време на сличан начин покушавали да их заплаше претећи им изолацијом. Једна наша сестра која је због своје вере годинама била у затвору и изолована од суверника касније је причала шта јој је помогло да савлада страх. Она је рекла: „Молитва ми је помогла да се приближим Јехови... Размишљала сам о обећању записаном у Исаији 66:2 да ће Бог погледати на ’онога ко је невољан и скрушеног духа‘. Те речи су за мене увек биле извор снаге и велике утехе.“ Исто тако, један брат који је провео године у самици рекао је: „Схватио сам да и мала ћелија може бити велика попут свемира кад неко има близак однос с Богом.“ Дакле, захваљујући блиском односу с Јеховом они су имали снаге да поднесу изолацију (Пс. 9:9, 10). Јеховини сведоци који су у затвору знају да их њихови непријатељи могу одвојити од породице, пријатеља и суверника, али их не могу одвојити од Јехове (Римљ. 8:35-39).

Зато је веома важно да користимо сваку прилику да јачамо наш однос с Јеховом (Јак. 4:8). Требало би да се често питамо: ’Да ли је Јехова за мене заиста стварна особа? Да ли његове речи дубоко утичу на мене када у свакодневном животу доносим одлуке, било да су оне мале или велике?‘ (Лука 16:10). Ако се стварно трудимо да сачувамо близак однос с Богом, нема разлога да се плашимо. Пророк Јеремија је говорећи у име потиштених Јудејаца рекао: „Призвао сам име твоје, о Јехова, из јаме најдубље... Приближио си се оног дана кад сам те призвао. Рекао си: ’Не бој се!‘“ (Тужб. 3:55-57).

Сејање сумње не успева

Равсак је лукаво наступио с намером да код народа посеје сумње. Он је рекао: „Зар није управо његове [Јеховине] узвишице и олтаре Језекија уклонио?... Сам Јехова ми је рекао: ’Иди на ту земљу и опустоши је‘“ (2. Краљ. 18:22, 25). Тиме је равсак тврдио да се Јехова неће борити за свој народ јер није задовољан њиме. Али то није било тачно. Јехова је био задовољан Језекијом и Јудејцима који су се вратили исправном начину обожавања Бога (2.  Краљ. 18:3-7).

И у данашње време лукави непријатељи могу пласирати делиће тачних информација с циљем да поставе неки заједнички темељ, али ту истину суптилно преплићу с лажима надајући се да ће тако посејати сумње. На пример, браћи и сестрама који су у затвору понекад се каже да се неки брат на одговорном положају у њиховој земљи одрекао вере и да би зато било у реду да и они то учине. Међутим, разборити хришћани не дозвољавају да им се због таквих ствари појаве сумње.

Погледајмо шта се десило једној нашој сестри за време Другог светског рата. Док је била у затвору иследник јој је показао писану изјаву која показује да се један одговоран брат одрекао своје вере. Питао ју је да ли има поверења у тог Сведока. Она је одговорила: „Он је само несавршен човек.“ Још је рекла да га је Бог користио све док се држао библијских начела. „Али пошто његове изјаве више нису у складу с Библијом, он више није мој брат.“ Било је паметно што је та верна сестра следила библијски савет: „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема“ (Пс. 146:3).

Ако добро познајемо Божју Реч и примењујемо савете из ње, нећемо подлећи погрешном размишљању које би могло ослабити нашу решеност да истрајемо (Еф. 4:13, 14; Јевр. 6:19). Према томе, да бисмо се припремили да јасно размишљамо када се нађемо под притиском морамо посветити пажњу свакодневном читању Библије и личном проучавању (Јевр. 4:12). Сада је време да стичемо знање и да јачамо своју веру. Један брат који је доста година провео у самици рекао је: „Желео бих да поручим свима да истински цене сву духовну храну коју добијамо јер не знамо колико ће нам она у неком тренутку значити.“ Ако савесно проучавамо Божју Реч и публикације које обезбеђује верни и разборити роб, онда ће нас у тешким тренуцима у животу свети дух ’подсетити на оно‘ што смо научили (Јов. 14:26).

Заштићени од застрашивања

Равсак је покушао да застраши Јудејце. Рекао им је: „Овако се нагоди с мојим господарем, краљем Асирије: даћу ти две хиљаде коња, па да видимо можеш ли наћи људе који ће јахати на њима. Како ћеш онда поразити једног јединог намесника међу најмањим слугама мог господара“ (2. Краљ. 18:23, 24). Људски гледано, Језекија и његов народ нису имали шансе пред моћном асирском војском.

Они који данас прогоне Божји народ могу одавати утисак да су изузетно моћни, нарочито када имају подршку власти. Тако је било с нацистима за време Другог светског рата. Они су покушавали да заплаше многе Божје слуге. Један наш брат који је више година био у затвору касније је рекао како су му претили. Једном приликом један официр га је питао: „Јеси ли видео како смо ти убили рођеног брата? Шта си из тога научио?“ Он је одговорио: „Ја сам Јеховин сведок и то ћу и остати.“ А он му је запретио речима: „Онда си ти следећи.“ Међутим, наш брат је остао непоколебљив и то застрашивање је престало. Шта му је помогло да остане чврст? Он је рекао: „Уздао сам се у име Јеховино“ (Посл. 18:10).

Потпуно поуздање у Јехову је попут великог штита који нас чува од свега што Сатана може искористити да би нам у духовном погледу нанео штету (Еф. 6:16). Зато је добро да се молимо Јехови да нам помогне да ојачамо своју веру (Лука 17:5). Исто тако треба да користимо оно што нам верни и разборити роб у ту сврху пружа. Када се суочавамо с претњама јача нас помисао на обећање које је Јехова дао пророку Језекиљу који је морао да преноси поруке тврдоглавом народу. Јехова му је рекао: „Дајем ти лице тврдо као и њихово, и чело тврдо као и њихово. Дајем ти чело тврдо попут дијаманта, тврђе од кремена“ (Језек. 3:8, 9). Ако је то потребно, Јехова нам може помоћи да будемо чврсти попут дијаманта као што је то био Језекиљ.

Одупрети се искушењима

Када друге методе не успевају наши противници сматрају да размишљање о некој примамљивој понуди понекад може сломити нечију беспрекорност. Равсак је применио ту методу. Становницима Јерусалима је рекао: „Овако каже краљ Асирије: ’Предајте ми се и дођите к мени... док не дођем и одведем вас у земљу као што је ваша, у земљу жита и младог вина, у земљу хлеба и винограда, у земљу маслина и меда. Тако ћете остати живи и нећете умрети‘“ (2. Краљ. 18:31, 32). Тим људима који су живели у граду под опсадом сигурно је била примамљива помисао да би могли јести свеж хлеб и пити ново вино.

Неки људи су већ користили тај метод када су покушавали да сломе беспрекорност једног мисионара који је био у затвору. Рекли су му да ће на шест месеци бити пребачен у „лепу кућу“ са „прелепим двориштем“ како би могао да мало размисли. Међутим, наш брат је чврсто решио да остане веран Јехови и да се не одрекне своје вере. Шта му је у томе помогло? Касније је рекао: „Нада у долазак Божјег Краљевства за мене је била нешто заиста реално... Оно што сам знао о Божјем Краљевству давало ми је снагу. Био сам сигуран у то, ни за тренутак нисам посумњао и зато ме нису могли сломити.“

Колико је за нас лично Божје Краљевство стварно? Патријарх Аврахам, апостол Павле и сам Исус издржали су све кушње зато што је Божје Краљевство за њих била стварност (Фил. 3:13, 14; Јевр. 11:8-10; 12:2). Ако Божје Краљевство и даље стављамо на прво место у свом животу и размишљамо о трајним благословима које ће оно донети, и ми се можемо одупрети искушењу да прихватимо понуде које би нас само привремено ослободиле кушњи (2. Кор. 4:16-18).

Јехова нас неће напустити

Упркос свему што је равсак учинио да заплаши Јудејце, Језекија и његови поданици су се чврсто уздали у Јехову (2. Краљ. 19:15, 19; Ис. 37:5-7). Јехова је зато услишио њихове молитве за помоћ тако што је послао једног анђела који је за само једну ноћ побио 185 000 асирских војника. Одмах сутрадан Сенахирим се посрамљен вратио у своју престоницу, Ниниву, са оним што му је остало од војске (2. Краљ. 19:35, 36).

Очигледно је да Јехова не напушта оне који се уздају у њега. Примери наше браће и сестара који и у данашње време остају чврсти у вери под кушњама показују да је Јехова и данас такав. Зато нам наш небески Отац обећава: „Ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘“ (Ис. 41:13).

[Фуснота]

^ „Равсак“ је била титула високог службеника у асирском царству. Његово лично име се не спомиње у овом извештају.

[Истакнути текст на 13. страни]

Сам Јехова у својој Речи више од 30 пута каже својим слугама: ’Не бојте се‘

[Слика на 12. страни]

У ком смислу је оно што је равсак радио слично ономе што данас раде непријатељи Божјег народа?

[Слике на 15. страни]

Близак однос с Јеховом помаже нам да останемо беспрекорни у кушњама