Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потпуно учествуј у великој духовној жетви

Потпуно учествуј у великој духовној жетви

Потпуно учествуј у великој духовној жетви

’Будите заокупљени Господовим делом‘ (1. КОР. 15:58)

1. Који је позив Исус упутио својим ученицима?

 ДОК је путовао кроз Самарију крајем 30. н. е., Исус је застао да се одмори код једног извора недалеко од града Сихара. Тада је својим ученицима рекао: „Подигните очи и погледајте поља, како су зрела за жетву“ (Јов. 4:35). Исус није говорио о дословној жетви већ о сакупљању људи искреног срца који ће постати његови следбеници. Те речи су заправо биле позив на акцију. Чекало их је пуно посла, а имали су мало времена!

2, 3. (а) Како знамо да живимо у време жетве? (б) Шта ће бити осмотрено у овом чланку?

2 Исусове речи о жетви имају посебно значење за нас. Живимо у време када је свет попут поља ’зрелог за жетву‘. Сваке године, милиони људи прихвате позив да усвајају животодајну истину, а на хиљаде нових ученика се крсти. Ми имамо част да учествујемо у највећој жетви свих времена коју надгледа Господар жетве, Јехова Бог. Да ли си ’заокупљен‘ тим делом? (1. Кор. 15:58).

3 Током троипогодишње службе на земљи, Исус је припремао своје ученике за улогу жетелаца. Овај чланак ће осмотрити три важне поуке које је Исус дао својим ученицима. Свака поука истиче једну особину која је веома важна за нас док свесрдно учествујемо у данашњем делу сакупљања ученика. Осмотримо сваку од тих особина појединачно.

Понизност је преко потребна

4. На који је начин Исус приказао важност понизности?

4 Замисли следећу сцену: Ученици су управо расправљали о томе ко је највећи. На лицу им се још увек види неповерење и зловоља. Зато Исус позива дете и ставља га међу њих. Скрећући пажњу на тог малишана, каже: „Ко се понизи као ово дете, тај је највећи у небеском краљевству.“ (Прочитати Матеја 18:1-4.) Уместо да размишљају попут људи из света који су просуђивали нечију вредност по моћи, богатству и положају, требало је да ученици разумеју да њихова величина зависи од тога колико су понизни у опхођењу с другима. Јехова ће их благословити и користити само ако су истински понизни.

5, 6. Зашто је преко потребно да будеш понизан како би потпуно учествовао у делу жетве? Наведи пример.

5 И данас многи људи у свету посвећују живот тежњи за моћи, богатством и положајем. Због тога готово да немају времена за духовне ствари (Мат. 13:22). За разлику од њих, Јеховин народ радо показује понизност знајући да им то доноси благослов и признање Господара жетве (Мат. 6:24; 2. Кор. 11:7; Фил. 3:8).

6 Осмотримо пример Франсиска, који служи као старешина у Јужној Америци. Као младић, напустио је факултет да би постао пионир. „Када сам се касније верио и планирао брак“, присећа се, „могао сам да пронађем посао који би мојој жени и мени обезбедио већу финансијску сигурност. Уместо тога, одлучили смо да поједноставимо живот и заједно наставимо с пуновременом службом. Касније су дошла деца и изазови су били већи. Али, Јехова нам је помогао да се држимо своје одлуке.“ Франсиско закључује: „Више од 30 година служим као старешина и имам многа друга посебна задужења. Никада ни за тренутак нисмо зажалили што смо изабрали једноставан живот.“

7. Како настојиш да примениш савет из Римљанима 12:16?

7 Ако ’не мислиш високо о себи‘ попут људи из овог света и дозволиш да те „привлачи оно што је понизно“, и ти можеш очекивати још многе благослове и задужења у жетви (Римљ. 12:16; Мат. 4:19, 20; Лука 18:28-30).

Марљивост доноси награде

8, 9. (а) Истакни главне мисли из Исусовог поређења о талантима. (б) Кога ово поређење може посебно охрабрити?

8 Још једна особина која нам је потребна да бисмо у што већој мери учествовали у жетви јесте марљивост. Исус је истакао ту особину у поређењу о талантима. * Оно говори о човеку који је пре одласка у туђину поверио своју имовину тројици робова. Први је добио пет, други два, а трећи један талант. Када је њихов господар отишао, прва два роба су била вредна и одмах су трговали с талантима. За разлику од њих, трећи роб је био лењ. Он је закопао свој талант у земљу. Када се вратио, господар је наградио прва два роба тако што их је ’поставио над многим‘. Трећем робу је одузео талант и избацио га из домаћинства (Мат. 25:14-30).

9 Нема сумње да желиш да опонашаш марљиве робове из Исусовог поређења и да што више учествујеш у делу стварања ученика. Али, шта ако те неке околности знатно ограничавају у ономе што тренутно можеш учинити? Можда због тешке економске ситуације мораш пуно да радиш како би збринуо породицу. Или више немаш младалачку снагу и добро здравље. У том случају, поређење о талантима има једну охрабрујућу поруку за тебе.

10. Како је господар из поређења о талантима показао разумност и зашто је то охрабрујуће за тебе?

10 Запази да је господар из поређења био свестан да његови робови имају различите могућности. То се види из тога што је таланте поверио „свакоме према његовој способности“ (Мат. 25:15). Као што је и очекивао, први роб је дао много више него други. Међутим, господар је уважио труд оба роба будући да их је назвао ’добрим и верним‘ и подједнако их наградио (Мат. 25:21, 23). Слично томе, Господар жетве, Јехова Бог, зна да твоје околности утичу на оно што можеш учинити у служби. Он неће превидети труд који улажеш док му служиш целом душом и сходно томе ће те наградити (Мар. 14:3-9; прочитати Луку 21:1-4).

11. Наведи пример који показује како марљивост у тешким околностима доноси богате благослове.

11 Пример Селмире, сестре из Бразила, показује да марљивост у служби Богу не зависи од повољних околности у животу. Пре двадесет година, њеног супруга су убили пљачкаши а она је остала сама с троје мале деце. Њен посао кућне помоћнице подразумева доста сати рада и заморна путовања у крцатом градском превозу. Упркос тим тешкоћама, она је организовала своје активности тако да може да служи као општи пионир. Двоје њене деце касније јој се придружило у пионирској служби. „Током свих ових година, проучавала сам Библију с преко 20 особа и они су постали чланови моје ’породице‘“, каже Селмира. „И дан-данас сам окружена њиховом љубављу и пријатељством. То је богатство које се не може купити новцем.“ Господар жетве је очигледно наградио њену марљивост!

12. Како можемо бити марљиви у служби проповедања?

12 Ако због тренутних околности не можеш проводити више времена у служби, ипак можеш повећати своје учешће у жетви тако што ћеш бити ефикаснији. Пажљива примена практичних предлога из седмичног Поучавања за хришћанску службу помоћи ће ти да усавршиш вештину проповедања и да се опробаш у новим видовима сведочења (2. Тим. 2:15). Такође, ако је могуће, одреци се неких мање важних активности или их одложи за неко друго време како би редовно подупирао скупштину у свему што се организује за службу проповедања (Кол. 4:5).

13. Шта ће нам помоћи да развијамо и сачувамо марљивост?

13 Не заборави да марљивост долази из захвалног срца (Пс. 40:8). Трећи роб из Исусовог поређења плашио се свог господара, сматрајући га захтевним и неразумним. Зато је закопао свој талант уместо да га користи како би увећао господареву имовину. Да бисмо избегли сличан немаран став, потребно је да развијамо и сачувамо близак однос с Господарем жетве, Јеховом. Одреди време за проучавање и размишљање о његовим дивним особинама, као што су љубав, стрпљење и милосрђе. Тада ће те срце покренути да дајеш све од себе у служби (Лука 6:45; Фил. 1:9-11).

„Будите свети“

14. Који важан захтев морају испунити они који желе да буду жетеоци?

14 Цитирајући хебрејски део Светог писма, апостол Петар преноси Божју јасну вољу за његове слуге на земљи: „Као што је свет Онај који вас је позвао, будите и ви свети у свему што чините, јер је записано: ’Будите свети, јер сам ја свет!‘“ (1. Петр. 1:15, 16; Лев. 19:2; Пон. зак. 18:13). Ове речи истичу потребу да жетеоци буду чисти у моралном и духовном смислу. Да бисмо испунили тај важан захтев, треба да предузмемо кораке који су неопходни да бисмо се такорећи очистили. Како то можемо учинити? Помоћу Божје речи истине.

15. Како истина из Божје Речи може утицати на нас?

15 Божја реч истине упоређена је с водом која има моћ да чисти. На пример, апостол Павле је написао да је скупштина помазаних хришћана чиста у Божјим очима, попут чедне Христове невесте, коју је очистио „купањем у води, у речи Божјој“ да буде ’света и без мане‘ (Еф. 5:25-27). Исус је и раније говорио да Божја реч коју је објављивао има моћ да чисти. Обраћајући се својим ученицима, рекао је: „Ви сте већ чисти због речи Божје коју сам вам говорио“ (Јов. 15:3). Стога, истина из Божје Речи има моћ да нас очисти у моралном и духовном смислу. Наша служба Богу ће бити прихватљива само ако дозволимо да нас Божја истина очисти на такав начин.

16. Како можемо остати духовно и морално чисти?

16 Према томе, да бисмо били радници у Божјој жетви, прво морамо из живота уклонити све што нас у моралном и духовном смислу прља. Да бисмо и даље испуњавали услове за ту улогу, морамо се држати Јеховиних високих моралних и духовних мерила и бити примерни у томе. (Прочитати 1. Петрову 1:14-16.) Као што стално водимо рачуна о личној хигијени, тако морамо увек дозвољавати Божјој речи истине да нас чисти. То укључује читање Библије и присуствовање хришћанским састанцима. Такође је потребно да се искрено трудимо да примењујемо Божје опомене у животу. Тако ћемо моћи да савладамо грешне склоности и одупремо се утицају овог света који би нас могао упрљати (Пс. 119:9; Јак. 1:21-25). Заиста је утешно знати да помоћу Божје речи истине можемо бити „опрани“ чак и од озбиљних греха! (1. Кор. 6:9-11).

17. Које библијске савете треба да послушамо како бисмо остали чисти?

17 Да ли дозвољаваш да те Божја реч истине чисти? На пример, како реагујеш када си упозорен на опасности светске деградирајуће забаве? (Пс. 101:3). Да ли избегаваш непотребно дружење са школским друговима или колегама с посла који не деле твоја веровања? (1. Кор. 15:33). Да ли се искрено трудиш да савладаш слабости због којих би могао постати нечист у Јеховиним очима? (Кол. 3:5). Да ли се држиш подаље од политичких размирица овог света и националистичког духа који прожима многе такмичарске спортове? (Јак. 4:4).

18. Како нам морална и духовна чистоћа помаже да будемо ефикасни жетеоци?

18 Ако смо верни и послушни у тим стварима, то ће довести до одличних резултата. Упоређујући своје помазане ученике са лозом, Исус је рекао: „Сваку лозу на мени која не доноси плод [мој Отац] уклања, а сваку која доноси плод чисти, како би донела још више плода“ (Јов. 15:2). Док допушташ да те библијска истина чисти, доносићеш још више плода.

Садашњи и будући благослови

19. Како су Исусови ученици били благословљени за труд који су уложили у жетви?

19 Верни ученици који су прихватили Исусову поуку касније су на Педесетницу 33. н. е. примили свети дух и били опуномоћени да сведоче „све до краја земље“ (Дела 1:8). Служили су као чланови водећег тела, мисионари и путујући надгледници и имали кључну улогу у проповедању добре вести „међу свим створењима под небом“ (Кол. 1:23). Заиста су пожели богате благослове и донели велику радост другима!

20. (а) Које ти је благослове донело потпуно учешће у духовној жетви? (б) Шта си одлучан да чиниш?

20 Показујући понизност и марљивост и држећи се високих мерила из Божје Речи, наставићемо да потпуно и ефикасно учествујемо у великој духовној жетви која је сада у току. Док многи који теже за материјализмом и ужицима овог света трпе бол и незадовољство, ми имамо праву радост и задовољство (Пс. 126:6). Што је најважније, наш „труд у Господу није узалудан“ (1. Кор. 15:58). Господар жетве, Јехова Бог, даће нам вечну награду за ’труд и љубав коју смо показали према његовом имену‘ (Јевр. 6:10-12).

[Фуснота]

^ Поређење о талантима првенствено говори о томе како се Исус опходи према помазаним ученицима, али садржи начела која се могу односити на све хришћане.

Да ли се сећаш?

Док настојиш да потпуно учествујеш у делу жетве...

• зашто је важно да будеш понизан?

• како можеш развијати и сачувати марљивост?

• зашто је важно да будеш морално и духовно чист?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Понизност нам помаже да водимо једноставан живот који је усмерен на Краљевство