Пређи на садржај

Пређи на садржај

Усадите у своју децу љубав према читању и проучавању

Усадите у своју децу љубав према читању и проучавању

Усадите у своју децу љубав према читању и проучавању

ЈЕДАН од најважнијих начина на који можете да позитивно утичете на будућност ваше деце јесте тај да их научите да читају и проучавају. То могу бити веома лепи тренуци. Некима су најлепше успомене из детињства управо сећања на тренутке када су им родитељи читали. Читање само по себи може причињавати велико задовољство, а може бити и веома корисно. То посебно важи за оне који служе Богу јер њихов духовни напредак у великој мери зависи од проучавања Библије. Један родитељ који је Јеховин сведок рекао је: „Оно што највише ценимо повезано је с читањем и проучавањем.“

Добре навике што се тиче проучавања Библије помоћи ће вашој деци да развију близак однос с Богом (Пс. 1:1-3, 6). Иако писменост није услов за спасење, Библија показује да читање може донети много добра. Примера ради, у Откривењу 1:3 стоји: „Срећан је онај ко чита и они који чују речи овог пророчанства.“ Веома је важно и да смо добро концентрисани на оно што проучавамо, што се јасно види из савета који је апостол Павле под Божјим надахнућем упутио Тимотеју: „Размишљај о томе, сав се томе посвети.“ Зашто? „Да твој напредак свима буде очигледан“ (1. Тим. 4:15).

Наравно, то што неко зна да чита и проучава није само по себи гаранција да ће од тога имати користи. Многи имају ове способности али их не користе већ се баве стварима које нису толико важне. Како онда родитељи могу да усаде у своју децу жељу за стицањем знања које ће им користити?

Ваша љубав и лични пример

Деца заволе проучавање када у тим приликама осећају да су вољена. Овен и Клаудија који су Јеховини сведоци, присећају се како је било с њихово двоје деце: „Једва су чекали да проучавамо јер је то за њих било нешто посебно — осећали су се заштићено и пријатно. Тако су почели да проучавање повезују с нечим лепим.“ Чак и када деца дођу у тинејџерске године које могу бити пуне изазова, пријатна атмосфера која влада док с породицом проучавају Библију и даље утиче на то како она гледају на проучавање. Овенова и Клаудијина деца су сада пионири и много им значи то што су родитељи у њих усадили љубав према читању и проучавању.

Веома је важан родитељски пример. Већа је вероватноћа да ће деца која често виде своје родитеље како читају и проучавају и сама усвојити те навике. Али како можете дати добар пример својој деци ако вам читање тешко пада? То можда значи да ћете морати да промените свој став према читању и да му придате више важности у вашем животу (Римљ. 2:21). Ако је читање важан део ваше свакодневице то ће се одразити на вашу децу. Уколико ваша деца виде да волите да читате Библију, припремате се за састанке и за породично проучавање, схватиће да је то нешто заиста важно.

Дакле, ваша љубав и лични пример су од пресудне важности да бисте успели да у своју децу усадите љубав према читању. Али шта бисте конкретно у том правцу могли урадити?

Како развијати љубав према читању

Који су неки важни кораци који ће вас довести до тог циља? Нека имају књиге одмалена. Један старешина који је захваљујући својим родитељима заволео читање, препоручује: „Нека се ваша деца навикну на књиге. Тако ће књиге постати њихови пријатељи и део њиховог живота.“ Књиге које се темеље на Библији као што су Учи од Великог Учитеља и Моја књига библијских прича, многој деци постају драге много пре него што она науче да читају. Када са својом децом читате такве публикације она уче не само нове речи, већ и ’духовне речи‘, то јест развијају своју духовност (1. Кор. 2:13).

Редовно им читајте наглас. Стекните навику да сваки дан читате са својом децом. Тако она уче да се правилно изражавају и стичу навику да читају. Важно је и како им читате. Ваше одушевљење ће прећи на њих. Чак ће тражити од вас да им увек изнова читате исту причу. Удовољите им. С временом ће пожелети да чују нешто ново. Али немојте их форсирати. Исус нам је дао пример тиме што је говорио људима онолико „колико су могли разумети“ (Мар. 4:33). Ако не форсирате децу она ће радо читати с вама и тако ћете бити све ближи вашем коначном циљу да у њих усадите љубав према читању.

Подстакните дете да се укључи и разговарајте о ономе што сте прочитали. На вашу радост ваше дете ће убрзо препознавати, изговарати и разумети многе речи. То што разговарате о ономе што читате може умногоме допринети њиховом напретку. Разговор помаже деци да „науче речи које ће касније препознавати и разумети када на њих буду наилазила током читања“, каже се у једној књизи која говори о томе како помоћи деци да постану добри читаоци. „За малу децу чији се ум развија и која су жељна знања неопходан је разговор — што је смисаонији то је боље“, каже се у истој књизи.

Нека деца читају вама и подстакните их да вам постављају питања. Можете и сами постављати питања и предлагати могуће одговоре. Тако деца схватају да су књиге извор информација и да речи које читају нешто значе. Тај приступ је нарочито користан када је оно што читате засновано на Божјој Речи, најважнијој од свих књига (Јевр. 4:12).

Не заборавите да није лако научити читати. Да би неко савладао ту вештину потребно је време и вежбање. * Зато охрабрујте своју децу тиме што их често похваљујете. То ће их мотивисати да заволе читање.

Вредно труда и занимљиво

Сврха тога што учите децу да читају јесте да науче да проучавају. Проучавање је процес у коме примамо нове информације и схватамо како су оне међусобно повезане. За то је потребно да знамо како да средимо те информације, како да их запамтимо и користимо. Када дете једном научи да проучава и види колико му то користи, проучавање за њега постаје и вредно труда и занимљиво (Проп. 10:10).

Покажите детету како се проучава. Породично проучавање, разматрање дневног цитата и слично одличне су прилике да детету практично покажете како се проучава. Тиме што у краћим интервалима мирно седе усредсређени на једну тему, деца уче да се концентришу што је неопходно за учење. Надаље, можете питати вашег сина како је оно што је управо научио повезано са оним што већ зна. Тако он учи да упоређује ствари. Или можете предложити вашој ћерки да својим речима сажето то јест укратко исприча оно што је управо прочитала. То ће јој помоћи да схвати смисао и да то запамти. Понављање кључних мисли након читања неког чланка је још један начин на који им можете показати како да нешто боље запамте. Чак и мала деца могу научити да воде кратке белешке током проучавања или скупштинских састанака. То им може много помоћи да се концентришу. Захваљујући овим једноставним методама учење постаје занимљивије и садржајније и за вас и за вашу децу.

Створите атмосферу у којој је задовољство проучавати. Ако је просторија у којој проучавате добро проветрена и осветљена, тиха и пријатна, лакше ћете се концентрисати. Наравно, од пресудне је важности како родитељи гледају на проучавање. „Неопходно је да редовно издвајате време за читање и проучавање“, каже једна мајка. „То ће помоћи вашој деци да науче да се добро организују. Тако она уче да неке ствари треба да се обаве у одређено време.“ Многи родитељи једноставно не дозвољавају деци да раде нешто друго за време проучавања. Према речима једног стручњака, тиме се умногоме помаже деци да стекну добре навике што се тиче проучавања.

Истичите колико је проучавање корисно. На крају, помозите деци да увиде како да у животу користе оно што су научила. То ће им помоћи да схвате која је сврха проучавања. Један млади брат искрено каже: „Ако не видим како би ми користило оно што учим, не учи ми се. Али ако је то нешто што могу да применим у свом животу, онда то стварно желим да разумем.“ Млади ће прионути на проучавање када схвате да ће им оно помоћи да постигну неки важан циљ. Тако ће заволети проучавање као што су заволели и читање.

Највећа награда

Тешко је набројати на које се све начине љубав према читању позитивно одражава на вашу децу. Успех у школи, на послу, у међуљудским односима, у разумевању света у ком живимо, у стварању блиског односа између родитеља и детета јесу само неке од користи, а да и не спомињемо право задовољство које читање и проучавање доноси.

Изнад свега, љубав према проучавању помоћи ће вашој деци да почну да служе Богу. Љубав према проучавању је кључ који отвара њихов ум и срце да би разумели ’ширину и дужину и висину и дубину истине‘ из Светог писма (Еф. 3:18). Наравно, Јеховини сведоци имају много тога чему треба да науче своју децу. Док родитељи посвећују својој деци време и пажњу и чине све што могу да би их извели на прави пут, надају се да ће њихова деца с временом одлучити да служе Јехови. Тиме што помажете деци да стекну добре навике што се тиче проучавања заправо им помажете да постану и остану Божји пријатељи. Зато се молите Јехови да благослови ваш труд да усадите у своју децу љубав према читању и проучавању (Посл. 22:6).

[Фуснота]

^ Деци с поремећајем у учењу је нарочито тешко да читају и проучавају. Родитељи такве деце могу наћи корисне предлоге о томе како да им помогну у Пробудите се! од 22. фебруара 1997, стране 3-10.

[Оквир/Слике на 26. страни]

Читање...

• Нека имају своје књиге

• Читајте им наглас

• Подстакните их да се укључе

• Разговарајте о ономе што читате

• Нека деца читају вама

• Подстакните их да вам постављају питања

Проучавање...

• Дајте добар пример као родитељи

• Научите их да проучавање подразумева:

○ концентрацију

○ упоређивање

○ сажимање

○ понављање

○ вођење бележака

• Створите атмосферу у којој је задовољство проучавати

• Истичите колико је проучавање корисно