Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ће Јеховин дан открити

Шта ће Јеховин дан открити

Шта ће Јеховин дан открити

„Јеховин дан ће доћи као лопов... а земља и дела на њој биће разоткривени“ (2. ПЕТР. 3:10)

1, 2. (а) Како ће доћи крај овог злог поретка? (б) Која питања ћемо размотрити?

 САДАШЊИ зли поредак почива на великој лажи да човек може успешно владати овом планетом независно од Јехове (Пс. 2:2, 3). Може ли ишта што се темељи на лажи вечно трајати? Наравно да не може. Ипак, не морамо чекати да Сатанин свет сам од себе дође свом крају. Њега ће уништити Бог, на начин и у време које је он одредио. Оно што ће Бог урадити са овим злим светом савршено ће одражавати и његову правду и његову љубав (Пс. 92:7; Посл. 2:21, 22).

2 Апостол Петар је написао: „Јеховин дан ће доћи као лопов. У тај дан ће небеса уз тутњаву брзо проћи, и елементи ће се, ужарени, распасти, а земља и дела на њој биће разоткривени“ (2. Петр. 3:10). Шта су „небеса“ и „земља“ који се овде спомињу? Шта су „елементи“ који ће се распасти? И шта је Петар мислио када је рекао да ће „земља и дела на њој“ бити „разоткривени“? Ако знамо одговоре на ова питања, то ће нам помоћи да се припремимо за застрашујуће догађаје који ће се одиграти у блиској будућности.

Небеса и земља који ће брзо проћи

3. Шта су „небеса“ која се спомињу у 2. Петровој 3:10 и како ће она проћи?

3 Када се израз „небеса“ у симболичном смислу користи у Библији, често се односи на власти, које су изнад њених поданика (Ис. 14:13, 14; Откр. 21:1, 2). „Небеса“ која ће „проћи“ представљају људске власти које управљају безбожним светом. То што пролазе „уз тутњаву“, то јест уз „хуку“ како кажу други библијски преводи, показује да ће брзо бити уништена.

4. Шта је „земља“ и како ће она бити уништена?

4 „Земља“ представља човечанство које је отуђено од Бога. Такав свет је постојао у Нојево време и на Божју заповест је био уништен Потопом. „Том истом речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника“ (2. Петр. 3:7). Док су у Потопу сви зли били одједном уништени, предстојеће уништење ће се постепено одвијати током „велике невоље“ (Откр. 7:14). У првој фази те невоље, Бог ће подстаћи владаре овог света да униште „Вавилон Велики“, чиме ће показати свој презир према тој религиозној блудници (Откр. 17:5, 16; 18:8). Затим ће Јехова у рату од Армагедона, то јест у завршној фази велике невоље, потпуно уништити остатак Сатаниног света (Откр. 16:14, 16; 19:19-21).

„Елементи ће се... распасти“

5. На шта се односе симболични елементи?

5 Шта су „елементи“ који ће се „распасти“? У једном библијском речнику „елементи“ се дефинишу као „основна начела“ или „основе“. У њему се каже да се овај израз „користио за основне гласове језика, алфабета“. Дакле, „елементи“ о којима је Петар говорио односе се на основне ствари због којих овај свет има безбожне особине, ставове, поступке и циљеве. У „елементе“ спада и „дух света“ који „делује у синовима непослушности“ (1. Кор. 2:12; прочитати Ефешанима 2:1-3). Тај дух, то јест „ваздух“, прожима цео Сатанин свет. Он подстиче људе да размишљају, планирају, говоре и поступају на начине који одражавају ум Сатане, поносног, дрског „владара који влада ваздухом“.

6. Која су обележја духа света?

6 Дакле, они који су заражени духом овог света дозвољавају, свесно или несвесно, да на њихов ум и срце утиче Сатана и тако одражавају његово размишљање и ставове. Због тога они раде по своме и при том не узимају у обзир Божју вољу. Њихове реакције се темеље на поносу и себичности, буне се против ауторитета и потпуно се препуштају ’жељи тела и жељи очију‘. (Прочитати 1. Јованову 2:15-17.) *

7. Зашто морамо ’чувати своје срце‘?

7 Зато је веома важно да ’чувамо своје срце‘ тако што примењујемо Божја мерила када бирамо с ким ћемо се дружити, шта ћемо читати, како ћемо се забављати и које сајтове на Интернету ћемо посећивати (Посл. 4:23). Апостол Павле је написао: „Пазите да вас неко не одмами филозофијом и празном преваром, што је засновано на људском предању, на начелима овог света, а не на Христовим учењима“ (Кол. 2:8). Тај савет постаје још важнији како се Јеховин дан приближава, јер ће врелина какве никада раније није било растопити све „елементе“ Сатаниног система и тада ће се видети да не могу издржати врелину Божјег гнева. То нас подсећа на речи из Малахије 4:1: „Долази дан који гори као пећ, и сви охоли и сви који зло чине постаће као стрњика. И прождреће их дан који долази.“

„Земља и дела на њој биће разоткривени“

8. Како ће земља и дела на њој бити „разоткривени“?

8 Шта је Петар мислио када је написао да ће ’земља и дела на њој бити разоткривени? Мислио је да ће Јехова током велике невоље разоткрити Сатанин свет и показати да је тај свет против њега и његовог Краљевства и да зато заслужује да буде уништен. У Исаији 26:21 о том времену се пророчански каже: „Јехова излази из свог места да становнике земље позове на одговорност због преступа које су починили против њега, и земља ће открити крв која је у њој проливена и неће више покривати оне који су у њој побијени.“

9. (а) Шта треба да одбацимо и зашто? (б) Шта треба да развијамо и зашто?

9 Током Јеховиног дана, они које је обликовао овај свет и његов зли дух показаће своје право лице и чак ће се међусобно убијати. Заправо, могло би се рећи да бројни облици насилне забаве која је данас популарна обликују ум и срце многих људи за време када ће свако ’подизати руку на свог ближњег‘ (Зах. 14:13). Зато је веома важно да одбацимо било шта — филмове, књиге, видео-игрице и друго — што код нас може створити црте које су одвратне Богу, као што су понос и љубав према насиљу (2. Сам. 22:28; Пс. 11:5). Развијајмо особине које су део плода Божјег светог духа, јер ће нам такве особине помоћи да преживимо врелину Јеховиног гнева (Гал. 5:22, 23).

’Нова небеса и нова земља‘

10, 11. Шта представљају „нова небеса“ и „нова земља“?

10 Прочитати 2. Петрову 3:13. „Нова небеса“ представљају Божје небеско Краљевство које је успостављено 1914. године, када су се завршила „времена незнабожаца“ (Лука 21:24). Ову краљевску власт чине Христ Исус и његових 144 000 сувладара, од којих је већина већ добила своју небеску награду. У Откривењу су ти изабраници приказани као ’свети град, Нови Јерусалим, који силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа‘ (Откр. 21:1, 2, 22-24). Као што је Јерусалим на земљи био седиште власти у древном Израелу, тако нови Јерусалим и његов Младожења чине власт новог света. Тај небески град ће ’сићи с неба‘ у том смислу што ће поклонити пажњу људима на земљи.

11 „Нова земља“ се односи на ново људско друштво на земљи које чине људи који ће показати да су подложни Божјем Краљевству. Духовни рај у ком се Божји народ већ сада налази коначно ће бити употпуњен одговарајућим окружењем на тој прелепој ’будућој настањеној земљи‘ (Јевр. 2:5, фуснота). Како можемо бити део тог новог света?

Припремимо се за Јеховин велики дан

12. Зашто ће свет бити затечен доласком Јеховиног дана?

12 И Павле и Петар су прорекли да ће Јеховин дан доћи „као лопов“ — кришом и неочекивано. (Прочитати 1. Солуњанима 5:1, 2.) Биће изненађени чак и прави хришћани, који ишчекују тај дан (Мат. 24:44). Међутим, за свет ће то бити више од изненађења. Павле је написао: „Кад [они који су отуђени од Јехове] буду говорили: ’Мир и сигурност!‘, тада ће их изненада задесити уништење као порођајни болови трудну жену, и неће умаћи“ (1. Сол. 5:3).

13. Како можемо избећи да нас заведе повик „мир и сигурност“?

13 Повик „мир и сигурност“ биће само још једна од лажи које потичу од демона; али то неће заварати Јеховине слуге. Павле је написао: „Ви, браћо, нисте у тами, па да вас тај дан затекне као што би затекао лопове, јер ви сте сви синови светлости и синови дана“ (1. Сол. 5:4, 5). Зато останимо у светлости, далеко од таме Сатаниног света. Петар је написао: „Вољени моји, пошто ово унапред знате, чувајте се да вас ти дрски безаконици [лажни учитељи унутар хришћанске скупштине] не одвуку својом заблудом и да не изгубите своју постојаност“ (2. Петр. 3:17).

14, 15. (а) Како нам је Јехова указао част? (б) О којим надахнутим речима треба озбиљно да размишљамо?

14 Запази да нам Јехова није рекао само да се чувамо већ нам је указао част тако што нам је љубазно омогућио да у главним цртама ’унапред знамо‘ шта ће се догодити у будућности.

15 Међутим, неки су нажалост постали равнодушни или цинични према упозорењима да треба да останемо будни. Они можда кажу: ’Већ деценијама слушамо таква упозорења.‘ Међутим, ти појединци треба да задрже на уму да тиме заправо доводе у питање оно што кажу Јехова и његов Син, а не само верни и разборити роб. Јехова је рекао: „Чекај“ (Авак. 2:3). Исус је нешто слично рекао: „Бдите... јер не знате у који дан долази ваш Господ“ (Мат. 24:42). Осим тога, и Петар је написао: „Нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу, док очекујете и имате на уму Јеховин дан“ (2. Петр. 3:11, 12). Верни роб и Водеће тело које га представља никада неће олако гледати на те озбиљне речи!

16. Какав став треба да избегавамо и зашто?

16 ’Зли роб‘ је тај који закључује да његов Господар касни (Мат. 24:48). Тај зли роб је део групе о којој се говори у 2. Петровој 3:3, 4. „У последњим данима“, написао је Петар, „појавиће се ругачи“ који ће „поступати по својим жељама“ и исмевати оне који су послушни и имају Јеховин дан у мислима. Уместо да се усредсреде на служење Богу и на подупирање његовог Краљевства, такви ругачи се усредсређују на себе и на своје себичне жеље. Немојмо никада развити такав опасан став! Уместо тога, ’стрпљење нашег Господа сматрајмо спасењем‘ и будимо запослени проповедањем добре вести о Краљевству и стварањем ученика уместо да превише бринемо око тога када ће Јехова испунити оно што је обећао (2. Петр. 3:15; прочитати Дела апостолска 1:6, 7).

Уздајмо се у Бога спасења

17. Како су хришћани реаговали на Исусов савет да беже из Јерусалима и зашто?

17 Након што је римска војска напала Јудеју 66. н. е., верни хришћани су послушали Исусов савет да првом приликом побегну из Јерусалима (Лука 21:20-23). Зашто су поступили тако брзо и одлучно? Можемо бити сигурни у то да су имали на уму Исусово упозорење. Сигурно су очекивали да ће им таква одлука донети неке проблеме, као што их је Христ и упозорио. Али такође су знали да Јехова никада неће оставити оне који су му верни (Пс. 55:22).

18. Како Исусове речи из Луке 21:25-28 утичу на твоје гледиште о предстојећој великој невољи?

18 И ми се морамо у потпуности уздати у Јехову јер нас само он може спасти када на садашњи поредак дође највећа невоља у људској историји. У једном тренутку након почетка велике невоље али пре него што Јехова изврши пресуду над остатком овог света, људи ће „губити свест од страха и очекивања онога што ће задесити свет“. Међутим, док се Божји непријатељи буду тресли од страха, Јеховине верне слуге неће се уопште бојати. Напротив, радоваће се јер знају да је близу њихово избављење. (Прочитати Луку 21:25-28.)

19. О чему ће бити речи у следећем чланку?

19 Оне који остану одвојени од света и његових ’елемената‘ очекује дивна будућност. Међутим, као што показује следећи чланак, ако желимо да добијемо живот није довољно да само избегавамо оно што је зло. Треба да развијамо особине које се допадају Јехови и да радимо оно што му је угодно (2. Петр. 3:11).

[Фуснота]

^ Детаљније објашњење неких обележја духа света налази се у књизи Резоновање на темељу Светог писма, на странама 100-103.

Можеш ли објаснити?

• Шта представљају...

садашња ’небеса и земља‘?

„елементи“?

’нова небеса и нова земља‘?

• Зашто се у потпуности уздамо у Бога?

[Питања за разматрање]

[Слика на 5. страни]

Како можеш ’чувати своје срце‘ и остати одвојен од света?

[Слика на 6. страни]

Како показујемо да ’стрпљење нашег Господа сматрамо спасењем‘?