Пређи на садржај

Пређи на садржај

Покажимо верну љубав својим речима

Покажимо верну љубав својим речима

Покажимо верну љубав својим речима

„Уста своја отвара мудро и на језику јој је закон верне љубави“ (ПОСЛ. 31:26)

1, 2. (а) Коју особину треба да развијају Јеховине слуге? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

 МЕЂУ важним поукама које је Лемуило, краљ из древног доба, примио од своје мајке, била је и поука о једној посебној врлини добре жене. „Уста своја отвара мудро“, речено је краљу, „и на језику јој је закон верне љубави“ * (Посл. 31:1, 10, 26). „Закон верне љубави“ треба да се огледа у речима мудре жене, као и свих осталих који желе да угоде Јехови Богу. (Прочитати Пословице 19:22.) Верна љубав треба да дође до изражаја у међусобном опхођењу свих који служе правом Богу.

2 Шта је верна љубав? Коме је треба показивати? Шта ће нам помоћи да је испољавамо у говору? Како ће то утицати на нашу комуникацију са члановима породице и сухришћанима?

Шта је верна љубав

3, 4. (а) Шта је верна љубав? (б) По чему се верна љубав разликује од доброте или љубазности које су својствене свим људима?

3 Израз „верна љубав“ је превод хебрејске речи хесед, која је толико богата значењем да у српском језику не постоји једна реч којом би се у потпуности могао изразити њен смисао. У зависности од контекста, може се превести изразима као што су „(верна) љубав, верност, оданост, доброта, милосрђе, милост, наклоност“. То је постојана и дубока приврженост према некој особи, која нас покреће да се из љубави занимамо за њену добробит и то показујемо корисним делима и промишљеним речима.

4 Верна љубав подразумева више од доброте или љубазности које су својствене свим људима. Те особине се могу показати чак и према потпуним странцима. Примера ради, када су апостол Павле и још 275 путника доживели бродолом, такву љубазност су им показали становници острва Малта — људи које никад раније нису срели (Дела 27:37–28:2). Премда су ти острвљани били љубазни, то није био израз верне љубави, јер се она испољава међу онима који су већ развили међусобну блискост. * Показивање верне љубави ствара срдачне и чврсте везе с другима. Захваљујући тој особини, између Јехове и његовог народа постоји трајна, нераскидива веза (Пон. зак. 7:9).

Дубоко размишљање и молитва су драгоцена помоћ

5. Шта ће нам помоћи да обуздамо свој језик?

5 Није увек лако показивати верну љубав својим речима. Ученик Јаков је написао: „Језик нико од људи не може укротити. Он је необуздано зло, пуно смртоносног отрова“ (Јак. 3:8). Шта нам може помоћи да га упркос томе држимо под контролом? Одговор налазимо у речима које је Исус упутио верским вођама свог доба. Он је рекао: „Уста говоре оно чега је срце пуно“ (Мат. 12:34). Ако желимо да се верна љубав огледа у нашим речима, морамо је усадити у срце, у најдубљи део свог бића. Осмотримо како нам дубоко размишљање и молитва помажу да то учинимо.

6. Зашто треба са захвалношћу да размишљамо о Јеховиним делима која одражавају верну љубав?

6 Јехова Бог је „пун верне љубави“, каже се у Библији (Изл. 34:6). Псалмиста је певао: „Пуна је земља Јеховине верне љубави“ (Пс. 33:5). На много места у Светом писму налазимо извештаје о томе како је Јехова показивао верну љубав својим слугама. Ако издвајамо време да са захвалношћу размишљамо о ’Јеховиним поступцима‘, у нама ће се јавити жеља да развијамо ту Божју особину. (Прочитати Псалам 77:12.)

7, 8. (а) Како је Јехова показао верну љубав Лоту и његовој породици? (б) Како је на Давида утицало то што је осетио Божју верну љубав?

7 На пример, сети се како је Јехова избавио Аврахамовог братанца Лота и његову породицу пре него што је уништио Содом, град у ком су живели. Када се то време приближило, анђели који су били код Лота почели су да га пожурују да с породицом брзо напусти град. „Пошто је он одуговлачио“, читамо у Библији, „[анђели] су узели за руку њега, његову жену и његове две кћери, јер се Јехова смиловао на њега, па су га извели и оставили изван града.“ Зар нисмо дирнути док размишљамо о овом спасењу и уверени да је то био израз Јеховине верне љубави? (Пост. 19:16, 19).

8 Осмотри такође пример древног израелског краља Давида, који је певао: „[Јехова] опрашта све преступе твоје, [он] лечи све болести твоје.“ Давид је сигурно осећао неизмерну захвалност када му је Јехова опростио грех с Витсавејом! Узвисивао је Јехову речима: „Колико су небеса високо изнад земље, толика је и љубав његова према онима који га се боје“ (Пс. 103:3, 11). Дубоко размишљање о овим и другим библијским записима испуњава нам срце цењењем за Јеховину верну љубав и покреће нас да му захваљујемо и славимо га. Што је већа наша захвалност, јача је и наша жеља да опонашамо истинитог Бога (Еф. 5:1).

9. Који снажан разлог Јеховине слуге имају да показују верну љубав у свакодневном животу?

9 Примери из Светог писма показују да Јехова испољава верну љубав према онима који су већ у добром односу с њим. Шта је са онима који му нису тако блиски? Да ли је Јехова груб и нељубазан према њима? Ни најмање. „[Бог је] добар према незахвалнима и злима“, пише у Луки 6:35. „Он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Мат. 5:45). Пре него што смо упознали истину и почели да живимо у складу с њом, осећали смо доброту коју Бог пружа свим људима. Међутим, након што смо почели да му служимо, он нам показује своју верну љубав коју ништа не може пољуљати. (Прочитати Исаију 54:10.) Заиста можемо бити захвални због тога! То је стварно снажан разлог да показујемо верну љубав својим говором, као и на другим подручјима свакодневног живота!

10. Зашто је молитва од непроцењиве помоћи ако желимо да верна љубав постане део наше личности?

10 Молитва је од непроцењиве помоћи у развијању верне љубави. Разлог је то што су љубав и доброта — које су обележја верне љубави — саставни део плода Јеховиног светог духа (Гал. 5:22). Да бисмо усадили верну љубав у своје срце, треба да следимо вођство тог духа. Најнепосреднији начин да примимо Јеховин свети дух јесте да молимо за њега (Лука 11:13). На месту је да увек изнова молимо за Божји дух и прихватимо његово вођство. Нема сумње да су дубоко размишљање и молитва неопходни уколико желимо да нас у говору води закон верне љубави.

Верна љубав у говору брачних другова

11. (а) Како знамо да Јехова очекује да мужеви показују верну љубав својим женама? (б) Како се верна љубав огледа у мужевљевим речима?

11 Апостол Павле је саветовао мужеве: „Волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу“ (Еф. 5:25). Такође их је подсетио на оно што је Јехова рекао Адаму и Еви. Павле је написао: „Човек [ће] оставити оца и мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје постаће једно тело“ (Еф. 5:31). Очигледно је да Јехова очекује да мужеви буду привржени својим женама и да им увек показују верну љубав. Муж који показује верну љубав не открива другима мане своје жене, нити је омаловажава. Он ужива у томе да је хвали (Посл. 31:28). Ако из неког разлога дође до несугласица међу њима, верна љубав подстиче мужа да бира речи и не понижава своју жену.

12. Како жена може показати да њеним говором управља верна љубав?

12 Верна љубав треба да дође до изражаја и у речима супруге. На њен говор не треба да утиче дух света. Пошто „дубоко поштује свог мужа“, она добро говори о њему пред другима и тако их подстиче да га још више поштују (Еф. 5:33). Не жели да руши његов углед у очима деце и зато му пред њима не противречи нити оспорава његово мишљење. Такве ствари решава с њим насамо. „Жена која је заиста мудра кућу своју гради“, пише у Библији (Посл. 14:1). Њен дом је лепо и пријатно место за целу породицу.

13. Где нарочито треба да влада верна љубав и како се то може постићи?

13 Чак и у приватности свог дома, муж и жена морају показивати међусобно поштовање у разговору. Павле је написао: „Одбаците све ово: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор, а простачке речи нека не излазе из ваших уста.“ Затим је додао: „Обуците се у најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост... Обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Кол. 3:8, 12-14). Ако се у кругу породице увек разговара љубазно и с љубављу, деца ће бити срећна и спремнија да опонашају своје родитеље када разговарају с другима.

14. Како поглавари својим речима могу пружати подршку члановима породице?

14 Псалмиста је написао: „Подржала ме је, Јехова, верна љубав твоја“ (Пс. 94:18). Јехова подржава своје слуге првенствено тако што их саветује, подстиче и води (Пс. 119:105). Како поглавари могу учити из примера нашег небеског Оца и својим речима подржавати чланове породице? Између осталог, тако што им пружају потребно вођство и охрабрење на темељу драгоцених поука из Божје Речи. Вече за породично проучавање је дивна прилика да се стиче такво знање из Библије! (Посл. 24:4).

Покажимо верну љубав суверницима

15. Како старешине и други духовно зрели чланови скупштине својим говором показују бригу за добробит суверника?

15 „Верна љубав твоја и истина твоја нека ме увек чувају“, молио је краљ Давид (Пс. 40:11). Како хришћанске старешине и други духовно зрели чланови скупштине могу опонашати Јехову у том погледу? Они показују верну љубав тако што истичу поуке које се налазе у Светом писму (Посл. 17:17).

16, 17. Када и како својим говором можемо показати верну љубав?

16 Шта треба да урадимо ако приметимо да неки наш брат одступа од библијских начела? Зар нас верна љубав неће покренути да му укажемо на то? (Пс. 141:5). Ако сазнамо да је неки суверник починио озбиљан грех, показаћемо верну љубав тако што ћемо га подстаћи да „позове старешине из скупштине“ како би они могли да се „моле за њега, мажући га уљем у Јеховино име“ (Јак. 5:14). Уколико се он не обрати старешинама, својим ћутањем не бисмо показали ни љубав ни доброту. Можда су неки међу нама обесхрабрени, усамљени, мучи их осећање безвредности или су савладани разочарањем. Леп начин да покажемо верну љубав својим речима јесте да ’тешимо потиштене душе‘ (1. Сол. 5:14).

17 Како треба да реагујемо када Божји непријатељи шире гласине о нашим суверницима? Нећемо посумњати у верност наше браће него ћемо без коментарисања одбацити такве оптужбе или ћемо питати онога ко их износи, ако је разумна особа, да ли је сигуран да је то истина. Уколико непријатељи Божјег народа желе да знају где се налази неко од наше хришћанске браће, с намером да му нанесу зло, верна љубав ће нас спречити да им то откријемо (Посл. 18:24).

’Ко тежи за верном љубављу, налази живот‘

18, 19. Зашто верна љубав треба да нас води у свим нашим поступцима према суверницима?

18 Верна љубав треба да буде очигледна у свим нашим поступцима према онима с којима служимо Јехови. Закон верне љубави треба да управља нашим речима увек, чак и у тешким ситуацијама. Јехова је био разочаран када је верна љубав Израелаца постала „попут росе која рано нестаје“ (Ос. 6:4, 6). С друге стране, он се радује када његове слуге у свакој прилици показују ту особину. Запази како он благосиља оне који то чине.

19 У Пословицама 21:21 пише: „Ко тежи за праведношћу и верном љубављу, налази живот, праведност и част.“ Један од благослова које ће такви људи добити јесте живот, који неће бити пролазан већ бескрајан. Јехова им сада помаже да ’освоје прави живот‘ (1. Тим. 6:12, 19). Зато свесрдно ’показујмо верну љубав једни другима‘ (Зах. 7:9).

[Фусноте]

^ У стиховима који су наведени у овом чланку, уместо речи „доброта“, „љубав“ и „милост“ коришћен је израз „верна љубав“, у складу с фуснотама у преводу Нови свет. Током припреме за разматрање чланка, уз стихове треба прочитати и фусноте.

^ О верној љубави се детаљније говори у Стражарској кули од 15. маја 2002, на странама 12-13, 18-19.

Можеш ли објаснити?

• Шта је верна љубав?

• Шта ће нам помоћи да својим речима показујемо верну љубав?

• Како брачни другови показују верну љубав у разговору?

• Шта показује да нас закон верне љубави води у опхођењу са суверницима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Давид је узвисивао Јеховину верну љубав

[Слика на 24. страни]

Да ли твоја породица има утврђено време за породично проучавање?