Пређи на садржај

Пређи на садржај

Срдачно сте позвани!

Срдачно сте позвани!

Срдачно сте позвани!

О ЧЕМУ се ради? Позивамо вас да посетите неку од подружница Јеховиних сведока, које су познате под именом Бетел. У различитим земљама постоји 118 таквих центара. Посетиоци често са искреним цењењем говоре о ономе што су видели током обиласка Бетела.

Након што је у мексичкој подружници запазио како многи марљиво и срећно служе Јехови, један младић који је проучавао Библију био је толико одушевљен да је упитао: „Шта треба да урадим да бих дошао овде?“ Речено му је: „Најпре треба да се крстиш. Затим би било добро да служиш као пионир — пуновремени објавитељ Краљевства.“ Младић је послушао тај савет и две године касније био је позван у Бетел у Мексику, где служи протеклих 20 година.

Шта је Бетел?

„Бетел“ је хебрејска реч која значи „дом Божји“ (Пост. 28:19; фуснота). У бетелским објектима се штампају и отпремају Библије и библијска литература и подупире се дело које обавља више од 100 000 скупштина Јеховиних сведока широм света. Близу 20 000 бетелских радника — мушкараца и жена који потичу из различитих култура и друштвених средина — несебично пуновремено служе Јехови и својим суверницима. Они који су провели многе године у том делу раде раме уз раме с младима пуним снаге. У току вечери и викендом, чланови бетелске породице сарађују у служби проповедања и на састанцима са оближњим скупштинама Јеховиних сведока. Своје слободно време такође користе за проучавање Библије, рекреацију и личне потребе.

Чланови бетелске породице примају скромну месечну надокнаду за своје трошкове. Они добијају укусне, хранљиве оброке и имају чист, удобан смештај. Није предвиђено да бетелски објекти буду луксузни већ функционални. Посетиоци су задивљени добро одржаваним објектима, имањем и добром организацијом посла, као и љубазношћу и сарадњом које се у Бетелу запажају на сваком кораку. Сви марљиво раде, али нико није презаузет да би се пријатељски опходио с другима. У Бетелу не постоје социјалне разлике нити се неко осећа супериорно због свог задужења. Свако задужење је важно, било да се ради о чишћењу, уређивању баште, кувању или раду у штампарији или канцеларији. Бетелити, како су познати бетелски радници, удруженим снагама подупиру дело Јеховиних сведока (Кол. 3:23).

Упознајте неке бетелите

Упознајмо се мало боље с онима који чине ову међународну породицу. Шта их је подстакло на то да служе у Бетелу? Погледајмо шта је испричао Марио. У време када је постао Јеховин сведок, имао је добро плаћен посао у једној угледној немачкој аутомобилској компанији и прилику да напредује. Убрзо након крштења пријавио се да недељу дана помаже у Бетелу у својој земљи. Тамо је радио у штампарији. Марио је могао видети огромну разлику између бетелских сарадника и својих колега на послу. Зато је попунио молбу за пуновремену бетелску службу. Иако многи његови рођаци и колеге нису разумели зашто је донео ту одлуку, Марио је срећан што сада служи у Бетелу у Немачкој.

Многи су дошли у Бетел без посебног образовања или вештина. Тако је било са Абелом, који већ 15 година служи у мексичком Бетелу. „Бетел је за мене био права школа“, каже он. „Научио сам да управљам веома сложеним штампарским пресама. Знам да бих с тим знањем могао доста да зарађујем ван Бетела, али тада не бих уживао у ономе што сада имам — спокојан и испуњен живот без брига и такмичарског духа који влада у пословном свету. Мислим да сам добио најбоље могуће образовање које ми је помогло да се развијам и у духовном и у интелектуалном погледу. Тако нешто ми не би пружио ни најбољи универзитет.“

Посета која оставља снажан утисак

Сама посета Бетелу може позитивно утицати на нечију духовност. То је осетио Омар из Мексика. Њега је мајка поучавала библијској истини, али када је имао 17 година, престао је да иде на састанке и у службу проповедања. На крају се одао пороцима и желео је да се обогати. Касније, када је радио у једној компанији за комуникације био је члан делегације која је посетила Бетел у Мексику да би одржала презентацију о некој опреми. Омар каже: „Након презентације, наши домаћини су нас повели у обилазак бетелских објеката. Оно што сам видео, као и љубазност коју су нам показали, навело ме је на размишљање о мом животу, отуђеном од Јехове. Одмах сам почео да поново идем на састанке и проучавам Библију. Крстио сам се шест месеци након те посете Бетелу. Захвалан сам Јехови за подстицај који сам том приликом добио.“

Масахико из Јапана је такође одрастао у породици Сведока. Међутим, почео је да сматра да хришћански живот превише спутава. Потпуно се заокупио школским активностима и престао да посећује састанке и учествује у служби проповедања. Масахико се присећа: „Једног дана се моја породица договорила с неколико Сведока да иду у обилазак Бетела. На инсистирање моје породице, пошао сам с њима. Никада ме ништа није толико охрабрило као та посета Бетелу. Дружење са онима који нису Сведоци никада ми није донело такво задовољство као време које сам провео с другим Сведоцима током тог путовања. У мени се јавила жеља да живим као прави хришћанин и одлучио сам да поново проучавам Библију.“ Масахико сада служи као пуновремени јеванђелизатор у својој скупштини.

Једна Сведокиња из Француске се преселила у Москву због посла. Тамо је изгубила контакт с Јеховиним народом и духовно је ослабила. Упустила се у неисправно поступање и на крају се удала за човека који није Сведок. Касније је једна Сведокиња из Француске дошла да је види и заједно су отпутовале у Санкт Петербург да посете тамошњи Бетел. Она пише: „Била сам дирнута срдачном добродошлицом у Бетелу. Владао је такав мир. Осећала сам Јеховин дух. Како сам могла направити такву грешку и одвојити се од Јеховине организације? Након посете Бетелу, молила сам се Јехови за помоћ и са обновљеном одлучношћу почела да поучавам своју децу Библији.“ Ова хришћанка која је тада била духовно слаба примила је духовну помоћ и на друге начине, али посета Бетелу ју је посебно ојачала и после тога је добро напредовала.

Како посета Бетелу утиче на особе које мало знају о Јеховиним сведоцима? Алберто, који се активно бавио политиком, посетио је Бетел у Бразилу 1988. године. На њега су посебан утисак оставили чистоћа, ред и нарочито то што се од посетилаца није крило како се посао одвија. Недуго пре тог обиласка Бетела, посетио је теолошку школу у којој је његов шурак био свештеник. Алберто је приметио огромну разлику. „У теолошкој школи је све било тајновито“, каже он. Убрзо након посете Бетелу, почео је да проучава Библију, престао је да се бави политиком и сада служи као скупштински старешина.

Дођите у посету Бетелу!

Многи су уложили велики труд да би посетили Бетел у својој земљи. На пример, Пауло и Еуженија из Бразила су четири године штедели за дводневно путовање аутобусом до тамошњег Бетела који је удаљен 3 000 километара. Они кажу: „Било је вредно свег труда. Потпуније разумемо како делује Јеховина организација. Када особама с којима проучавамо Библију причамо о послу који се обавља у Бетелу, они нас понекад питају: ’Да ли сте били тамо?‘ Сада можемо рећи да јесмо.“

Постоји ли Бетел у твојој или некој оближњој земљи? Позивамо те да га посетиш. Сигурно ћеш бити срдачно дочекан и твоја жеља да служиш Јехови биће још јача.

[Слика на 18. страни]

Марио

[Слика на 18. страни]

Абел

[Слика на 18. страни]

Немачка

[Слика на 18. страни]

Јапан

[Слика на 18. страни]

Бразил