Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли предњачиш у исказивању части и поштовања суверницима?

Да ли предњачиш у исказивању части и поштовања суверницима?

Да ли предњачиш у исказивању части и поштовања суверницима?

„Братском љубављу срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (РИМЉ. 12:10)

1, 2. (а) Који нам подстрек Павле даје? (б) Која ћемо питања осмотрити?

 У СВОЈОЈ посланици Римљанима, апостол Павле истиче колико је важно да показујемо љубав браћи у скупштини. Он нас подсећа да наша љубав не сме да буде лицемерна, већ ’братска‘ и да се показује „срдачно“ (Римљ. 12:9, 10а).

2 Наравно, братска љубав обухвата много више од осећања наклоности. Таква љубав се мора видети на делу. На крају крајева, како ће се знати да некога волимо уколико то не покажемо? Зато Павле даје следећи подстрек: „Предњачите у исказивању поштовања“ (Римљ. 12:10б). Шта обухвата исказивање поштовања, то јест части суверницима? Зашто је важно да у томе предњачимо? Како то можемо чинити?

Част и поштовање

3. Које значење реч „част“ има на изворним библијским језицима?

3 Основно значење хебрејске речи за „част“ јесте „тежина“. Према томе, сматра се да особа којој се указује част има тежину, то јест да је важна. Иста хебрејска реч, у Писму се често преводи и као „слава“, што даље указује на уважавање и цењење особе којој се исказује част (Пост. 45:13). Грчка реч која се у Библији преводи као „част“ преноси мисао о цењењу, вредности, драгоцености (Лука 14:10). Дакле, особе којима исказујемо част и поштовање сматрамо вредним и драгоценим.

4, 5. Како су повезани поштовање и исказивање части? Илуструј на примеру.

4 Шта значи исказивати част другима? Као прво, то значи поштовати их. У ствари, речи „част“ и „поштовање“ веома су блиске по значењу, и у нашем језику се могу сматрати синонимима. Па ипак, исказивање части представља спољашњи одраз поштовања. Другим речима, поштовање се првенствено односи на то како гледамо на нашу браћу, док се исказивање части односи на то како се опходимо према њима.

5 Да ли можемо исказивати част својим суверницима уколико их искрено не поштујемо? (3. Јов. 9, 10). Као што нека биљка може напредовати и бити дуговечна само ако јој се корен налази у доброј земљи, тако и ми можемо искрено и постојано исказивати част другима само ако их од срца поштујемо. Ако не гајимо искрено поштовање према другима, онда ћемо пре или касније престати да им исказујемо част. Зато није никакво чудо што је, пре подстрека да исказујемо част другима, Павле упутио директан и отворен савет: „Нека ваша љубав не буде лицемерна.“ (Римљ. 12:9; прочитати 1. Петрову 1:22.)

Исказуј част другима, јер су „слични Богу“

6, 7. Зашто треба да поштујемо друге?

6 Пошто је искрено поштовање кључ за исказивање части, никада не треба да изгубимо из вида библијске разлоге зашто треба да поштујемо сву браћу. Осмотримо два таква разлога.

7 За разлику од других створења на земљи, једино су људи створени „слични Богу“ (Јак. 3:9). Зато ми поседујемо Божје особине као што су љубав, мудрост и правда. Међутим, од нашег Створитеља добили смо још нешто. О томе псалмиста пише: „Јехова... о величанству твоме говори се над небесима!... Учинио си [човека] мало мањим од оних што су Богу слични, славом и чашћу си га крунисао“ (Пс. 8:1, 4, 5; 104:1). * Бог је људе крунисао, то јест у извесној мери украсио славом и чашћу. На тај начин, када исказујемо част некој особи, ми у ствари признајемо Оног који људима даје част — Јехову. С обзиром да имамо добре разлоге да поштујемо све људе, колико их више имамо да поштујемо своје сувернике! (Јов. 3:16; Гал. 6:10).

Сви смо чланови једне породице

8, 9. Који је разлог за исказивање поштовања суверницима навео Павле?

8 Још један разлог због чега гајимо узајамно поштовање навео је Павле. Пре него што је дао савет о исказивању части, он је рекао: „Братском љубављу срдачно волите једни друге.“ Израз „срдачно волите“ на грчком језику носи мисао о блискости у породици у којој владају љубав и хармонија. Тако је Павле, користећи тај израз, нагласио да односи у скупштини треба да буду нераскидиви и срдачни као што су у једној хармоничној породици (Римљ. 12:5). Поред тога, запази да је Павле ове речи упутио помазаним хришћанима, онима које је као децу усвојио исти Отац — Јехова. Дакле, у једном посебном смислу, они су заиста били уједињена породица. Зато су помазани хришћани у Павлово време имали сваки разлог да показују узајамно поштовање. Исто важи и за данашње помазане хришћане.

9 А шта се може рећи за „друге овце“? (Јов. 10:16). Иако их Бог још није усвојио као своју децу, они с правом могу једни друге називати браћом и сестрама зато што сачињавају једну хармоничну међународну породицу хришћана (1. Петр. 2:17; 5:9). Зато је важно да смо у потпуности свесни шта значи то када се суверницима обраћамо са „брате“ или „сестро“, јер ћемо тада бити мотивисани да према њима гајимо искрено поштовање. (Прочитати 1. Петрову 3:8.)

Зашто је толико важно?

10, 11. Зашто је исказивање части и поштовања толико важно?

10 Зашто је толико важно да духовној браћи и сестрама исказујемо част и поштовање? Због следећег разлога: Ако то чинимо, ми у великој мери доприносимо напретку и хармонији у нашој скупштини.

11 Наравно, знамо да су за нас, као праве хришћане, близак однос с Јеховом и подршка његовог духа највећи извори снаге (Пс. 36:7; Јов. 14:26). У исто време, ојачани смо када суверници покажу да нас цене (Посл. 25:11). Искрени изрази цењења и поштовања подижу наш дух. То нам пружа додатну снагу да радосно и одлучно наставимо да ходимо путем живота. Несумњиво је свако од нас осетио тако нешто.

12. Како свако од нас може допринети срдачности и љубави у скупштини?

12 Пошто Јехова зна да имамо урођену потребу да нас други поштују, он нас преко своје Речи с правом подстиче да ’предњачимо у исказивању поштовања једни другима‘ (Римљ. 12:10; прочитати Матеја 7:12). Сви хришћани који примају к срцу овај важан подстрек доприносе томе да у скупштини владају срдачност и љубав. Зато је добро да застанемо и да се питамо: ’Када сам последњи пут речима и делима показао искрено поштовање према неком брату или сестри у скупштини?‘ (Римљ. 13:8).

Важан и конкретан циљ за све

13. (а) Ко треба да предњачи у исказивању части и поштовања? (б) На шта Павлове речи из Римљанима 1:7 указују?

13 Ко треба да предњачи у исказивању части и поштовања? У својој посланици Јеврејима, Павле за хришћанске старешине каже да ’они међу нама предводе‘ (Јевр. 13:17). Истина, старешине предњаче у многим активностима. Али, као пастири Божјег стада, они сигурно треба да предњаче и у исказивању части и поштовања суверницима, у које спадају и друге старешине. На пример, када се старешине састану да би осмотрили духовне потребе скупштине, они исказују част једни другима када пажљиво слушају шта свако од њих има да каже. Поред тога, када доносе неку одлуку, они показују поштовање свим старешинама тако што уважавају њихова гледишта и изјаве (Дела 15:6-15). Међутим, треба да имамо на уму да Павлова посланица Римљанима није била упућена само старешинама, већ и целој скупштини (Римљ. 1:7). Тако се, у ширем смислу, овај подстрек о исказивању части и поштовања односи на све нас данас.

14. (а) Објасни на примеру која разлика постоји између исказивања части и предњачења у исказивању части. (б) Која питања можемо себи поставити?

14 Запазимо још један аспект Павловог подстрека. Он је храбрио сувернике у Риму не само да исказују поштовање једни другима већ и да предњаче у томе. Зашто је то важно? Осмотримо један пример. Да ли би наставник подстицао групу ђака који су писмени да науче да читају? Не, зато што они то већ знају. Међутим, он би их могао подстицати да се побољшају у читању. Слично томе, и ми већ исказујемо част једни другима зато што нас на то подстиче љубав, која је главно обележје правих хришћана (Јов. 13:35). Међутим, баш као што се и ученици који знају да читају могу побољшавати у читању, тако се и ми можемо побољшавати како бисмо предњачили у исказивању части и поштовања (1. Сол. 4:9, 10). Тај важан и конкретан циљ стављен је пред сваког од нас. Можемо се питати: ’Да ли и ја стремим ка њему? Да ли преузимам иницијативу у исказивању части и поштовања према другима у скупштини?‘

Исказуј част „убогоме“

15, 16. (а) Кога не треба да превидимо у исказивању части и поштовања и зашто? (б) Шта може показати да ли искрено поштујемо сву браћу и сестре?

15 Када исказујемо част и поштовање, кога у скупштини не треба да превидимо? Божја Реч каже: „Срећан је онај ко обзирно поступа према убогоме, у дан невоље Јехова ће га избавити“ (Пс. 41:1). Како начело из ових речи треба да утиче на нас док се трудимо да предњачимо у исказивању части и поштовања?

16 Вероватно си приметио да већини људи није проблем да поштују оне који имају већи ауторитет од њих, али им можда тешко пада да такав став имају према онима које сматрају нижима од себе. Међутим, Јехова није такав. Он каже: „Ја исказујем част онима који мени исказују част“ (1. Сам. 2:30; Пс. 113:5-7). Јехова исказује част свим својим слугама који исказују част њему. Он не заобилази ’убоге‘. (Прочитати 1. Самуилову 2:8; 2. Лет. 16:9.) Наравно, ми желимо да опонашамо Јехову. Зато, уколико желимо да видимо колико смо напредовали у искреном исказивању части и поштовања, добро је да се питамо: ’Како се опходим према онима који немају неки утицај или истакнуту одговорност у скупштини?‘ (Јов. 13:14, 15). Одговор на то питање открива колико искрено поштујемо друге. (Прочитати Филипљанима 2:3, 4.)

Одвајај време за друге

17. На који важан начин предњачимо у исказивању части и зашто је то изазов?

17 На који важан начин можемо предњачити у исказивању части свима у скупштини? Одвајајући време за њих. Зашто је то битно? Као хришћани, ми водимо испуњен живот и за многа важна скупштинска задужења треба нам доста времена. Стога није никакво чудо што нам је време тако драгоцено. Зато разумемо да од наше браће и сестара не треба да тражимо да издвајају неразумно пуно времена за нас. Исто тако, много нам значи када други у скупштини разумеју да не треба да буду захтевни када је у питању наше време.

18. Као што показује слика на 18. страни, по чему се види наша спремност да део свог времена посветимо суверницима?

18 Па ипак, такође увиђамо (посебно они који међу нама служе као пастири) да наша спремност да прекинемо нешто што смо радили да бисмо своје време посветили суверницима показује да их поштујемо. У ком смислу? Ако смо спремни да жртвујемо неке своје активности да бисмо се посветили браћи, ми им у ствари кажемо: ’Ви сте ми вреднији од тога што радим‘ (Мар. 6:30-34). Ако чинимо супротно, и то нешто говори. Уколико нерадо жртвујемо неке своје активности да бисмо време посветили браћи, ми им у ствари шаљемо поруку да нам и нису толико важни. Наравно, постоје ситуације када се нешто не може прекинути. Па ипак, наша спремност, односно неспремност, да део свог времена посветимо браћи и сестрама заиста открива да ли их дубоко поштујемо (1. Кор. 10:24).

Предњачи у исказивању части и поштовања

19. На који још начин можемо исказивати част суверницима?

19 Постоје и други битни начини на које можемо исказивати поштовање суверницима. На пример, поред тога што одвајамо време за њих, треба и да им посвећујемо пажњу. У томе нам Јехова такође пружа пример. Псалмиста Давид је написао: „Очи Јеховине гледају праведнике, и уши његове чују вапај њихов“ (Пс. 34:15). Ми се трудимо да опонашамо Јехову тако што пуну пажњу поклањамо браћи, нарочито онима који нам затраже помоћ. На тај начин, исказујемо им част и поштовање.

20. Шта треба да задржимо на уму када је реч о исказивању части и поштовања?

20 Као што смо досад видели, имамо снажне разлоге да искрено поштујемо своје сувернике. Зато ћемо преузимати иницијативу у исказивању части свима, што значи и онима који нису тако истакнути. Када то чинимо, ојачаћемо братску љубав и хармонију у скупштини. Стога, наставимо да исказујемо част и поштовање другима, трудећи се да предњачимо у томе. Да ли си и ти одлучан да то чиниш?

[Фуснота]

^ Давидове речи у осмом псалму имају и пророчанску димензију, јер указују на савршеног човека Исуса Христа (Јевр. 2:6-9).

За понављање

• Како су част и поштовање повезани?

• Које разлоге имамо за исказивање части и поштовања суверницима?

• Зашто је важно да поштујемо једни друге?

• На које начине можемо исказивати част својим суверницима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Како можемо исказивати част суверницима?