Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте децу с Јеховином организацијом

Упознајте децу с Јеховином организацијом

Упознајте децу с Јеховином организацијом

ДЕЦА воле да уче. Замислите шта су израелска деца у Египту можда питала родитеље у ноћи када су први пут прославили Пасху: ’Зашто је јагње морало да умре? Зашто тата прска врата крвљу? Куда идемо?‘ Јехови је било драго што су деца постављала таква питања, и то је било очигледно из заповести коју је дао израелским очевима. Он им је у вези с будућим прославама Пасхе рекао: „Када вас ваши синови питају: ’Шта вам значи ова служба?‘, реците им: ’То је пасхална жртва Јехови, који је прошао поред кућа Израелових синова у Египту кад је Египћане ударио помором, а наше куће сачувао‘“ (Изл. 12:24-27). Јехова је касније подсетио израелске родитеље на то колико је важно да одговарају на питања своје деце у вези с ’прописима и законима‘ које им је он дао (Пон. зак. 6:20-25).

Очигледно да је Јехова желео да деца добију јасне одговоре на своја питања о служењу њему — одговоре који ће их подстаћи да га заволе као свог Бога и Спаситеља. Јехова то жели и нашој деци. Између осталог, родитељи могу усадити у децу искрену љубав према Богу и његовом народу тако што им помажу да боље упознају Јеховину организацију и разумеју како им користи све што она чини за нас. Зато осмотримо како можемо помоћи деци да сазнају више о Божјој организацији.

Локална скупштина

Деца треба да се упознају са скупштином којој припада ваша породица. Зато ви, родитељи, треба да их водите са собом на све састанке. На тај начин следите пример Израелаца којима је Јехова заповедио: „Скупи народ — мушкарце, жене, децу... да чују и да науче да се боје Јехове, вашег Бога, и да савесно поступају по свим речима овог закона. И њихови синови који још не познају тај закон нека слушају и нека уче да се боје Јехове, вашег Бога“ (Пон. зак. 31:12, 13).

Већ у раном детињству деца могу почети да уче из Јеховине Речи. Апостол Павле је рекао Тимотеју: „Од раног детињства познајеш свете списе“ (2. Тим. 3:15). На састанцима у Дворани Краљевства, чак и врло мала деца могу донекле разумети материјал који се износи и научити песме Краљевства. На њима уче да с поштовањем користе Библију и публикације темељене на њој. Осим тога, на нашим састанцима ће запазити да други испољавају особину по којој се препознају Христови прави следбеници — искрену љубав. Исус је рекао: „Нову вам заповест дајем: Волите један другога. Као што сам ја волео вас, тако и ви волите један другога. По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:34, 35). Срдачност, љубав и спокојство који владају у Дворани Краљевства пријаће деци и помоћи ће им да стекну навику да редовно присуствују састанцима.

Ако имате обичај да дођете раније у Дворану Краљевства и останете још неко време након састанка, ваша деца ће имати прилику да склапају пријатељства. Она се не морају дружити само са вршњацима већ их можете упознати и с браћом и сестрама различитих година. Уколико се зближе са старијима у скупштини, имаће прилику да слушају њихова лепа искуства и уче из њихове мудрости. У древно доба је на младог јудејског краља Озију позитивно утицао Захарија који га је „учио да се боји истинитог Бога“ (2. Лет. 26:1, 4, 5). Исто тако, данас на младе могу позитивно утицати они који већ годинама верно служе Јехови. Док сте у Дворани Краљевства, такође можете објаснити деци чему служе библиотека, огласна табла и друго.

Међународна организација

Деца треба да разумеју да је ваша скупштина део међународне организације у којој постоји преко 100 000 скупштина. Објасните им обележја те организације, како она делује и како деца могу подупирати њену активност. Реците им зашто с радошћу ишчекујете покрајинске састанке, обласне конгресе и посете покрајинског надгледника. (Видети оквир  „Теме које можете осматрати током породичног проучавања“ на страни 28.)

Кад вам се укаже прилика, позовите на оброк путујуће надгледнике, мисионаре, чланове бетелске породице и друге пуновремене објавитеље. Немојте мислити да они немају времена за децу. Те пуновремене слуге настоје да опонашају Исуса који је волео да буде с децом и разговара с њима (Мар. 10:13-16). Док буду слушала искуства тих Јеховиних слугу и видела колико су срећни у светој служби, и ваша деца ће можда поставити циљ да буду у неком виду пуновремене службе.

Како бисте као породица још могли помоћи деци да боље упознају Јеховину организацију? Навешћемо неке предлоге: осматрајте заједно публикације или чланке о историји и деловању Јеховине организације. Истичите преданост, понизност и верност које су испољавале Јеховине слуге. Објасните како их је Јехова користио да би се добра вест ширила по целом свету. Користите видео-материјал који је произвела Јеховина организација да бисте пренели деци важне поуке из прошлости и савременог доба. Ако можете, посетите Бетел у вашој земљи или можда чак у другим земљама. Такве посете ће оставити утисак на вашу децу и видеће како земаљски део Јеховине организације под вођством верног роба пружа духовну храну и смернице Сведоцима у целом свету, баш као и у првом веку наше ере (Мат. 24:45-47; Дела 15:22-31).

Узмите у обзир потребе сваког детета

Док поучавате децу, сетите се како је Исус поучавао апостоле. Он им је једном рекао: „Још имам много тога да вам кажем, али сада то не можете носити“ (Јов. 16:12). Исус није оптерећивао своје ученике с превише информација. Уместо тога, постепено им је преносио важна учења како би их могли усвајати на исправан начин. Попут њега, ни ви немојте засипати децу информацијама. Ако их редовно и постепено поучавате о Јеховиној организацији, задржаћете њихово занимање, а она ће уживати док буду учила о хришћанској скупштини. Како се потребе ваше деце буду мењале, можете понављати оно што су већ научила и проширивати њихово знање.

Хришћанска скупштина има пресудну улогу у јачању пријатељства с Богом, а млади који ревно учествују у њеним активностима лакше ће се одупрети утицају Сатаниног света (Римљ. 12:2). Уверени смо да ћете уживати док будете помагали својој деци да боље упознају Јеховину организацију. Нека уз његов благослов остану близу ње и близу брижног Бога коме служимо.

[Оквир/Слика на 28. страни]

 Теме које можете осматрати током породичног проучавања

Током вечери за породично проучавање можете осматрати различите теме у вези с Јеховином организацијом. Ево неких предлога:

▪ Осмотрите историјат ваше скупштине. Када и како је била основана? Које је све Дворане Краљевства користила? Када будете планирали да разговарате о томе, могли бисте да позовете неког дугогодишњег члана скупштине који ће одговарати на питања ваше деце.

▪ Објасните деци сврху скупштинских састанака и већих скупова и како им они могу користити.

▪ Размотрите сврху различитих школа које је основала Јеховина организација. Испричајте искуства која описују добре резултате које су постигли они који су похађали те школе.

▪ Помозите деци да виде колико је важно бити редован објавитељ добре вести. Покажите им како и она могу допринети светском извештају који излази у Годишњаку Јеховиних сведока.

▪ Разговарајте о различитим видовима пуновремене службе у којима могу учествовати млади у Јеховиној организацији. Пуно информација о томе може се наћи у 10. поглављу књиге Организовани да вршимо Јеховину вољу.

▪ Помозите деци да разумеју зашто се скупштинске активности обављају на одређени начин. Објасните им због чега чак ни у малим стварима не треба да поступају независно од Јеховине организације. Покажите им како могу допринети реду у скупштини тиме што следе смернице старешина.

[Слика]

Вашој деци ће пуно значити дружење с дугогодишњим Јеховиним слугама

[Слике на 26. страни]

Као у древном Израелу, и данас родитељи настоје да деци пруже јасне одговоре на питања о Јеховиној организацији