Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова чује вапај сломљеног срца

Јехова чује вапај сломљеног срца

Јехова чује вапај сломљеног срца

КАО што је рекао Соломон, мудри краљ древног Израела, „време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога“ (Проп. 9:11). Због трагичног догађаја или неке невоље наш живот се може сасвим променити. На пример, изненадна смрт члана породице може нас потпуно сломити. У недељама и месецима након тога, могу нас савладати жалост и очај. Могли бисмо постати толико сметени да се осећамо недостојно да се обратимо Јехови у молитви.

Особи која се налази у таквој ситуацији потребно је охрабрење, разумевање и љубав. Псалмиста Давид је испевао следеће охрабрујуће речи: „Јехова подупире све који падају, и усправља све који су погнути“ (Пс. 145:14). Библија каже да „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Лет. 16:9). Он је ’са онима који су сломљеног и понизног духа, да оживи дух понизних, да оживи срце сломљених‘ (Ис. 57:15). Како Јехова пружа подршку и утеху особама сломљеног срца?

„Реч у право време“

Јехова пружа помоћ у право време преко хришћанског братства. Хришћани су подстакнути да ’теше потиштене душе‘ (1. Сол. 5:14). Када саосећајни суверници изразе љубав и бригу, то може особи помоћи да пронађе равнотежу у време невоље и жалости. Чак и неколико утешних речи могу и те како охрабрити потиштену особу. Такве одмерене и саосећајне речи могу доћи од некога ко је прошао кроз исту душевну и емоционалну патњу. Или то могу бити мудра запажања пријатеља који има богато животно искуство. На ове изузетно практичне начине Јехова може оживети сломљено срце.

Осмотримо пример хришћанског старешине по имену Алекс, који се недавно оженио и чија је супруга изненада умрла услед неизлечиве болести. Један саосећајни путујући надгледник размишљао је о њему и желео да подели с њим неколико утешних речи. И њему је умрла супруга, али се касније поново оженио. Испричао му је како је био потпуно савладан својим емоцијама. Добро се осећао када је био с браћом у служби и на скупштинским састанцима. Међутим, када би ушао у своју собу и затворио врата, био је веома усамљен. „Било ми је много лакше кад сам сазнао да су моја осећања нормална и да нисам једини који се суочава с тим“, каже Алекс. Заиста, „реч у право време“ може пружити праву подршку у невољи (Посл. 15:23).

Један други хришћански старешина, који је познавао неколико особа које су изгубиле брачног друга, такође је желео да каже Алексу неколико утешних речи. Саосећајно и с љубављу је рекао да Јехова зна како се осећамо и шта нам је потребно. „Ако у наредним месецима и годинама будеш осећао да ти је потребан брачни друг“, рекао је брат, „Јехова је с љубављу пружио могућност поновног ступања у брак.“ Наравно, нису сви који изгубе брачног друга и касније пожеле да ступе у брак у могућности да то и учине. Међутим, размишљајући о речима овог брата, Алекс је рекао: „Када те неко подсети да је то могућност коју је Јехова пружио, то помаже да се ослободиш негативног размишљања о томе да ћеш бити неверан брачном другу или Јеховином брачном уређењу ако касније поново ступиш у брак“ (1. Кор. 7:8, 9, 39).

Псалмиста Давид, који је и сам имао много невоља и проблема, рекао је: „Очи Јеховине гледају праведнике, и уши његове чују вапај њихов“ (Пс. 34:15). Сасвим сигурно, преко мудрих и промишљених речи неког зрелог и саосећајног сухришћанина Јехова може у право време одговорити на вапај особе која је сломљеног срца. Та помоћ је веома драгоцена и практична.

Помоћ путем хришћанских састанака

Потиштена особа је склона негативним мислима због којих би могла почети да се осамљује. Међутим, стих из Пословица 18:1 нас упозорава: „Онај ко се осамљује иде за својим себичним жељама, супротставља се свакој мудрости.“ Алекс је признао: „Када изгубиш брачног друга, негативне мисли навиру као бујица.“ Он се сећа како је размишљао: „’Да ли сам нешто пропустио да учиним? Да ли сам могао бити обазривији и имати више разумевања?‘ Нисам могао замислити да останем сам. Веома је тешко зауставити те мисли јер се сваког дана увек изнова подсећаш на то да си сам.“

Ономе ко је сломљеног срца више него икада је потребно здраво друштво. Оно се може пронаћи на скупштинским састанцима. Тамо свој ум пунимо Божјим позитивним и охрабрујућим мислима.

Хришћански састанци нам помажу да своју ситуацију сагледамо из правог угла. Док слушамо библијске стихове и размишљамо о њима, мисли не усмеравамо на своју патњу већ на оно што је заиста важно — потврђивање Јеховиног права да влада и посвећење његовог имена. Штавише, док примамо духовну поуку, јача нас сазнање да чак и ако други нису свесни с чиме се суочавамо или не разумеју како се осећамо, Јехова сигурно разуме. Он зна да „бол у срцу слама дух“ (Посл. 15:13). Прави Бог жели да нам помогне и пружи мотивацију и снагу да наставимо даље (Пс. 27:14).

Када се налазио под великим притиском због својих непријатеља, краљ Давид је вапио Богу: „Дух је мој клонуо у мени и срце ми је изнемогло у грудима“ (Пс. 143:4). Невоље често одузимају физичку и емоционалну снагу, чак чине да срце буде изнемогло. Оне би нас могле снаћи у виду болести и физичке немоћи која дуго траје. Можемо бити уверени да ће нам Јехова помоћи да истрајемо (Пс. 41:1-3). Премда Бог данас никога неће на чудесан начин излечити, он обећава да ће пружити мудрост и снагу да бисмо подносили своју ситуацију. И сам Давид се још више приближио Јехови када се суочавао с невољама. „Сећам се давних дана“, рекао је у песми. „Размишљам о свим делима твојим, промишљам о делу руку твојих“ (Пс. 143:5).

Чињеница да су таква осећања под надахнућем записана у Божјој Речи показује да Јехова разуме како се осећамо. Те речи нам гарантују да он слуша наше усрдне молбе. Ако прихватимо Јеховину помоћ, ’он ће нас подупрети‘ (Пс. 55:22).

„Непрестано се молите“

У Јакову 4:8 пише: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама.“ То можемо учинити путем молитве. Апостол Павле нас је подстакао да се ’непрестано молимо‘ (1. Сол. 5:17). Чак и ако не можемо пронаћи праве речи како бисмо изразили своја осећања, „дух [се] заузима за нас кад у молитви не можемо ни изрећи своје уздисаје“ (Римљ. 8:26, 27). Јехова сигурно разуме како се осећамо.

Моника, која има близак однос с Јеховом, каже: „Путем молитве, читања Библије и личног проучавања, осетила сам да је Јехова постао мој најбољи пријатељ. Сада ми је толико стваран да стално видим његову руку у свом животу. Утешно је знати да ме он разуме и онда кад не могу објаснити како се осећам. Знам да његовим изразима доброте и благословима нема краја.“

Стога, спремно прихватимо изразе љубави и утехе од сухришћана, применимо савете и охрабрујуће подсетнике које чујемо на хришћанским састанцима и изливајмо своје срце Јехови у молитви. Све су то начини на које нам Јехова у право време показује да брине о нама. Алекс из личног искуства каже: „Ако дамо све од себе да прихватимо оно што нам Јехова Бог пружа како бисмо остали духовно јаки, имаћемо ’изузетну снагу‘ да поднесемо сваку кушњу која нас може задесити“ (2. Кор. 4:7).

[Оквир/Слика на 18. страни]

Утеха за оне који су сломљеног срца

У псалмима проналазимо мноштво стихова у којима се изражавају болна осећања прожета уверењем да Јехова чује вапај оних који су сломљеног срца. Осмотримо следеће стихове:

„У невољи својој призивао сам Јехову, вапио сам Богу своме. Из храма свога он је чуо глас мој, и вапај мој допро је до његових ушију“ (Пс. 18:6)

„Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа“ (Пс. 34:18)

„[Јехова] лечи оне који су сломљеног срца, и превија њихове болне ране“ (Пс. 147:3)

[Слика на 17. страни]

„Реч у право време“ може нас утешити кад смо у невољи