Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, чему ћете посветити свој живот?

Млади, чему ћете посветити свој живот?

Млади, чему ћете посветити свој живот?

„Не ударам песницом као да млатим ваздух“ (1. КОР. 9:26)

1, 2. Шта ти је потребно да би био успешан на путу ка одраслом добу?

 АКО би кренуо на пут кроз непознато подручје, вероватно би понео карту и компас. Помоћу карте би могао да одредиш где се тачно налазиш и да испланираш којим путем би било најбоље да идеш. Компас ће ти помоћи да останеш на правом путу. Међутим, карта и компас ти неће много значити уколико не знаш где си се запутио. Да не би бесциљно тумарао, мораш имати јасно на уму где желиш да стигнеш.

2 Будући да си на путу ка одраслом добу, налазиш се у сличној ситуацији. На располагању имаш и поуздану карту и компас. Библија је карта која ти може помоћи да одредиш којим путем ћеш кренути (Посл. 3:5, 6). Исправно обликована савест је попут компаса и може ти много помоћи да останеш на правом путу (Римљ. 2:15). Међутим, да би имао успешан живот, такође треба да знаш које је твоје крајње одредиште. Потребно је да имаш јасне циљеве.

3. Које користи од постављања циљева је Павле описао у 1. Коринћанима 9:26?

3 Апостол Павле је укратко изнео користи од постављања циљева и настојања да се остваре. Он је написао: „Ја не трчим бесциљно и не ударам песницом као да млатим ваздух“ (1. Кор. 9:26). Ако знаш шта желиш да постигнеш, нећеш бесциљно трчати. Ускоро те чекају неке важне одлуке у погледу службе Богу, запослења, брака, породице и других ствари. Понекад ћеш имати осећај да пред тобом стоји толико могућности да не знаш за шта да се одлучиш. Али ако унапред испланираш свој животни пут, темељећи одлуке на учењима и начелима из Божје Речи, нећеш бити у искушењу да кренеш у погрешном правцу (2. Тим. 4:4, 5).

4, 5. (а) Шта се може догодити ако немаш циљеве? (б) Зашто на твоје одлуке треба да утиче жеља да угодиш Богу?

4 Ако немаш циљеве, твоји вршњаци и наставници ће вероватно настојати да утичу на тебе како би урадио оно што је по њиховом мишљењу добро. Наравно, чак и ако имаш јасне циљеве пред собом, неки ће те саветовати да поступаш другачије. Када ти дају предлоге, запитај се: ’Да ли ће ми циљеви које они спомињу помоћи да се сећам свог Створитеља у младости или ће ме ометати у томе?‘ (Прочитати Проповедника 12:1.)

5 Зашто на твоје одлуке треба да утиче жеља да угодиш Богу? Један разлог је тај што смо од Јехове добили много ’добрих дарова‘ (Јак. 1:17). Заправо, сви му дугујемо дубоку захвалност (Откр. 4:11). Најбољи начин да покажеш своје цењење према Јехови јесте да узмеш у обзир његову вољу када постављаш циљеве. Осмотримо неке вредне циљеве и шта мораш чинити да би их остварио.

Које циљеве можеш поставити?

6. Који важан циљ можеш поставити и зашто?

6 Као што је речено у претходном чланку, важан циљ који можеш поставити јесте да се лично увериш да је оно што стоји у Библији истина (Римљ. 12:2; 2. Кор. 13:5). Твоји вршњаци можда прихватају еволуцију или лажна црквена учења јер су им други рекли да треба да верују у то. Међутим, ти не мораш да верујеш у нешто само зато што би то други хтели. Имај на уму да Јехова жели да му служиш свим својим умом. (Прочитати Матеја 22:36, 37.) Наш небески Отац жели да своју веру изградиш на чврстим доказима (Јевр. 11:1).

7, 8. (а) Који краткорочни циљеви ће ти помоћи да ојачаш своју веру? (б) Како ћеш се осећати када оствариш неке од краткорочних циљева?

7 Да би ојачао своју веру, могао би поставити неке краткорочне циљеве. Један би могао бити да се молиш сваког дана. Ако желиш да твоје молитве буду конкретне и да не понављаш увек исто, могао би да памтиш или записујеш појединости које су се десиле у току дана и да их укључиш у своје молитве. Нека то не буду само проблеми већ и оно што те је обрадовало (Фил. 4:6). Још један циљ је да читаш Библију сваког дана. Да ли си знао да читајући око четири странице дневно можеш прочитати целу Библију за само годину дана? * „Срећан је човек који... ужива у закону Јеховином, и дан и ноћ пажљиво чита закон његов“, пише у Псалму 1:1, 2.

8 Трећи краткорочни циљ који можеш поставити јесте да даш барем један коментар на сваком састанку. У почетку би могао да прочиташ одговор или неки стих. Касније можеш поставити циљ да даш одговор својим речима. Сваки пут када коментаришеш, ти заправо приносиш дар Јехови (Јевр. 13:15). Када оствариш неки од ових циљева, имаћеш веће самопоуздање, више ћеш ценити Јехову и бићеш спреман да постављаш дугорочне циљеве.

9. Уколико још ниси објавитељ Краљевства, које дугорочне циљеве можеш поставити?

9 Које дугорочне циљеве можеш поставити? Ако још ниси почео да објављујеш добру вест, један дугорочни циљ би могао бити да постанеш објавитељ Краљевства. Када оствариш тај вредан циљ, било би добро да редовно и делотворно учествујеш у служби проповедања, не пропуштајући ниједан месец. Такође се можеш трудити да користиш Библију у служби. Док то будеш чинио, вероватно ћеш више уживати у служби проповедања. Могао би затим настојати да више времена проводиш у служби од куће до куће или покушати да проучаваш Библију с неким. Постоји ли бољи циљ за некрштеног објавитеља него да се крсти и постане предани и крштени Сведок Јехове Бога?

10, 11. Које дугорочне циљеве могу постављати млади који су већ крштени?

10 Ако си већ крштени Јеховин слуга, ево неких дугорочних циљева ка којима можеш тежити. Могао би повремено помагати скупштинама које проповедају на ретко обрађиваним подручјима. Такође можеш користити своју снагу и добро здравље да би служио као помоћни или општи пионир. Десетине хиљада срећних пионира рећи ће ти да је пуновремена служба најбољи начин да се сећаш свог Створитеља у младости. То су циљеви које можеш остварити док си још код куће. На тај начин ћеш такође пуно помоћи и својој скупштини.

11 Још неки дугорочни циљеви ти могу омогућити да помажеш и другим скупштинама. Примера ради, могао би направити план да служиш у другом месту или земљи где је већа потреба за објавитељима. Можда желиш да помажеш у изградњи Дворана Краљевства или подружница у другим земљама. Могао би чак да започнеш с бетелском службом или да постанеш мисионар. Наравно, пре него што кренеш да остварујеш већину дугорочних циљева које смо сада навели, најважнији корак који треба да предузмеш јесте крштење. Уколико се још ниси крстио, размисли како се стиже до те важне животне прекретнице.

Остварење циља да се крстиш

12. Због чега се неки крштавају и зашто ти разлози нису довољни?

12 Шта је по твом мишљењу сврха крштења? Неки мисле да је крштење заштита од греха. Други можда сматрају да треба да се крсте јер су њихови вршњаци то већ учинили. Неки пак желе да тиме угоде родитељима. Међутим, крштење није уговор који те спречава да урадиш нешто што би потајно волео да чиниш нити треба да се крстиш зато што те други подстичу на то. Треба да се крстиш онда када си у потпуности свестан шта значи бити Јеховин сведок и ако си сигуран да желиш да преузмеш ту одговорност и да си спреман за то (Проп. 5:4, 5).

13. Због чега треба да се крстиш?

13 Један од разлога да се крстиш јесте Исусова заповест: „Стварајте ученике... крстећи их.“ Он нам је дао пример тако што се крстио. (Прочитати Матеја 28:19, 20 и Марка 1:9.) Штавише, крштење је важан корак ка спасењу. Након што је споменуо изградњу арке у којој су током Потопа били сачувани Ноје и његова породица, апостол Петар је рекао: „Оно што је тиме било предочено и вас сада спасава, наиме, крштење... на темељу ускрсења Исуса Христа“ (1. Петр. 3:20, 21). Међутим, то не значи да је крштење попут полисе осигурања која ти пружа заштиту уколико те задеси нека несрећа. На крштење треба да те подстакне љубав према Јехови и жеља да му служиш свим својим срцем, душом, умом и снагом (Мар. 12:29, 30).

14. Због чега неки одлажу крштење, али у шта можеш бити сигуран?

14 Неки одлажу крштење јер се плаше да би касније могли бити искључени. Да ли се и ти прибојаваш тога? Ако да, такав страх није сасвим погрешан. Он показује да си свестан озбиљне одговорности коју има сваки Јеховин сведок. Да ли постоји још неки разлог? Можда још ниси уверен да је живот по Божјим мерилима најбољи начин живота. Биће ти лакше да се одлучиш ако будеш размишљао о последицама које доживљавају они који занемарују Божја мерила. С друге стране, можда волиш Божја мерила али ниси сигуран да ћеш успети да живиш по њима. У суштини, то може бити добар знак јер открива да си понизна особа. На крају крајева, Библија каже да је срце сваког несавршеног човека варљиво (Јер. 17:9). Али ти ћеш остати веран Јехови ако стално ’пазиш на себе по Божјој речи‘. (Прочитати Псалам 119:9.) Који год разлози те спречавају да се крстиш, потребно је да решиш све такве недоумице или бриге. *

15, 16. Како можеш знати да ли си спреман за крштење?

15 Како онда можеш знати да ли си спреман за крштење? Један начин је да поставиш себи питања попут ових: ’Могу ли другима објаснити основна библијска учења? Да ли идем у службу и када моји родитељи не иду? Да ли настојим да будем на сваком састанку? Могу ли да наведем неке конкретне случајеве када сам се одупро притиску вршњака? Да ли бих наставио да служим Јехови чак и када би моји родитељи и пријатељи то престали да чине? Да ли сам у молитви рекао Јехови колико ми значи пријатељство с њим? Јесам ли у молитви предао свој живот Јехови?‘

16 Крштење је корак који мења живот и зато не треба олако гледати на њега. Да ли си довољно зрео да озбиљно размислиш о том кораку? Зрелост подразумева више од способности да се износе добри говори или да се други задиве коментарима на састанцима. Зрела особа доноси одлуке на темељу разумевања библијских начела. (Прочитати Јеврејима 5:14.) Ако сматраш да си достигао такву зрелост, онда је пред тобом највећа част која се може замислити, а то је да целим срцем служиш Јехови и да својим животом покажеш да си му потпуно предан.

17. Шта ће ти помоћи да се избориш с кушњама које могу уследити након крштења?

17 Можда си одмах након крштења пун одушевљења за служење Богу. Међутим, убрзо се можеш суочити с кушњама које ће испитати твоју веру и истрајност (2. Тим. 3:12). Немој мислити да кроз те кушње мораш пролазити сам. Питај родитеље за савет. Замоли зреле особе у скупштини за помоћ. Дружи се са онима који ће ти пружати подршку. Никада не заборави да Јехова брине о теби и да ће ти дати снагу која ти је потребна да изађеш на крај са сваком кушњом која се појави (1. Петр. 5:6, 7).

Како можеш остварити своје циљеве?

18, 19. Како ти може користити ако преиспиташ своје приоритете?

18 Да ли и поред најбољих намера имаш утисак да једноставно никад немаш довољно времена за оно што желиш и треба да чиниш? Ако је тако, преиспитај своје приоритете. Да то прикажемо: Узми пластичну кантицу и у њу стави неколико великих каменова. Затим сипај песак све до врха. Пред собом имаш кантицу пуну камења и песка. Испразни је и пробај то исто обрнутим редоследом: прво наспи исту количину песка у кантицу и онда покушај да ставиш камење. Нема места? То је зато што си овог пута прво ставио песак у кантицу.

19 У сличној ситуацији се можеш наћи када распоређујеш своје време. Ако ствари као што је рекреација ставиш на прво место, онда ће изгледати да никада немаш довољно места за велике и важне ствари као што су активности везане за служење Богу. Али уколико примењујеш библијски савет: ’Просудите шта је најважније‘, видећеш да има места и за служење Богу и за рекреацију (Фил. 1:10).

20. Шта треба да урадиш ако те обузму бриге или сумње док настојиш да оствариш своје циљеве?

20 Док настојиш да оствариш своје циљеве, укључујући циљ да се крстиш, можда ће те понекад обузети бриге или сумње. Када се то деси, „баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети“ (Пс. 55:22). Сада имаш прилику да учествујеш у изузетном и најважнијем делу у људској историји, међународном делу проповедања и поучавања (Дела 1:8). Пред тобом је избор — да будеш посматрач и гледаш како други обављају то дело или да свесрдно учествујеш у њему. Немој се устручавати да користиш своје способности за служење Богу и подупирање његовог Краљевства. Никада нећеш зажалити што си служио ’свом Створитељу у данима младости своје‘ (Проп. 12:1).

[Фусноте]

^ Видети Стражарску кулу од 1. августа 2009, стране 15-18.

Како би одговорио?

• Зашто треба да постављаш циљеве?

• Који су неки вредни циљеви?

• Шта је све потребно да би остварио циљ да се крстиш?

• Како ти преиспитивање приоритета помаже да достигнеш своје циљеве?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Имаш ли циљ да сваког дана читаш Библију?

[Слика на 15. страни]

Шта ће ти помоћи да оствариш циљ да се крстиш?

[Слика на 16. страни]

Шта можеш научити из овог примера?